Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001

Kazalo

175. Odlok o pokopališkem redu v Občini Sevnica, stran 251.

Na podlagi 12. in 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, Uradni list RS, št. 26/90), 21., 29. in 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 – spremembe in dopolnitve; Uradni list RS, št. 6/94, 45/94, 20/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96 – odločbe US), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83 – popravek, 42/85, 2/86 – popravek, 47/87, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 61/96 – odl. US, 35/97, 73/97 – odl. US, 87/97, 73/98, 31/99 – odl. US), pravilnika o prevozu, pokopu, izkopu in prekopu posmrtnih ostankov (Uradni list RS, št. 70/97), 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Sevnica (Uradni list RS, št. 70/94), 3. člena odloka o načinu in prostorski zasnovi opravljanja gospodarskih javnih služb v Občini Sevnica (Uradni list RS, št. 72/95, 19/97) ter 16. člena statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 39/99, 91/00 in 102/00) je Občinski svet občine Sevnica na 21. redni seji dne 20. 12. 2000 sprejel
O D L O K
o pokopališkem redu v Občini Sevnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom se v občini Sevnica določa:
– način in čas pokopa ter prekopa; mirovalna doba za grobove;
– zvrsti grobov; okvirni tehnični normativi za grobove; vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču;
– posegi na objektih in v prostor na pokopališču;
– pogrebne in druge posebne svečanosti;
– druge zadeve v zvezi s pokopališči na območju občine Sevnica.
2. člen
(kraji pokopališč z območji)
Na območju Občine Sevnica so pokopališča v naslednjih krajih in obsegajo naslednja območja:
1. Sevnica: Sevnica, Drožanje, Gornje Brezovo, Dolnje Brezovo, del Čanja, Ledina, Lončarjev Dol, Metni Vrh, Orehovo, Orešje nad Sevnico, Pečje, Prešna Loka, Vranje, Žigrski Vrh, Žurkov Dol, Stržišče, del Podvrha,
2. Rožno: Blanca, Kladje nad Blanco, Krajna Brda, Poklek nad Blanco, Selce nad Blanco, del Čanja,
3. Boštanj: Boštanj, Dolenji Boštanj, Apnenik pri Boštanju, Vrh pri Boštanju, del Jelovca, Novi Grad, Jablanica, del Mrtovca,
4. Kompolje: Kompolje, Šmarčna, del Mrtovca,
5. Log: Log, Radna, Konjsko, Lukovec, Laze pri Boštanju, Preska,
6. Loka pri Zidanem mostu: Loka pri Zidanem mostu, Račica, Čelovnik, Radež, Žirovnica, Slap, del Obrežja,
7. Razbor: Razbor, Okroglice, del Podgorice, del Brega, Polana, Paneče,
8. Šentjur na Polju: Šentjur na Polju, Breg,
9. Studenec: Studenec, Arto, Ponikve pri Studencu, Gornje Orle, Dolnje Orle, del Brezovega, Primož, Dedna Gora, Dolnje Impolje, Gornje Impolje, Velika Hubajnica, Mala Hubajnica, Osredek pri Hubajnici, del Zavratca,
10. Rovišče pri Studencu: Rovišče pri Studencu, Hudo Brezje, del Zavratca,
11. Šentjanž: Šentjanž, Birna vas, Budna vas, Cerovec, Goveji Dol, Kamenica, del Kala pri Krmelju, Koludrje, Hinje, del Krmelja, Leskovec v Podborštu, del Malega Cirnika, del Osredka pri Krmelju, del Podboršta, Srednik, Svinjsko, Štajngrob, del Velikega Cirnika,
12. Kal pri Krmelju: del Kala pri Krmelju, Kladje pri Krmelju, del Osredka pri Krmelju,
13. Veliki Cirnik: del Velikega Cirnika, del Malega Cirnika, Svinjsko, del Kostanjevice, del Roženberka,
14. Tržišče: Tržišče, Malkovec, Pavla vas, Trščina, Škovec, Zgornje Vodale, Spodnje Vodale, Vrhek, Kaplja vas, Skrovnik, Gabrje, del Križa, del Jelovca, del Krmelja, del Polja pri Tržišču,
15. Drušče: Drušče, Rogačice, Češnjice, Znojile pri Studencu,
16. Slančji Vrh: Slančji Vrh, Krsinji Vrh, Gornja Stara vas, Otavnik, Jeperjek,
17. Telče: Telče, del Križa, del Telčic,
18. Gabrijele: Gabrijele, del Krmelja, del Polja pri Tržišču, Spodnje Mladetiče, Pijavice, Zgornje Mladetiče,
19. Zabukovje nad Sevnico: Zabukovje nad Sevnico, Mrzla Planina, del Podgorja ob Sevnični, del Podvrha, Trnovec, Stranje,
20. Podgorje ob Sevnični: del Podgorja ob Sevnični, del Podgorice.
3. člen
(namen pokopališč)
(1) Pokopališča so namenjena pokopavanju umrlih ne glede na njihovo bivališče, narodnost, raso, spol, jezik, politično in drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
(2) Na pokopališčih, določenih v 2. členu tega odloka, se pokopavajo vsi umrli v območju, za katerega je pokopališče namenjeno, razen če je umrli pred smrtjo izrazil željo, da želi biti pokopan na pokopališču v drugem kraju ali iz drugega kraja, ali če tako želijo svojci umrlega.
4. člen
(upravljanje pokopališč)
(1) Javno službo urejanja in vzdrževanja pokopališč, oddajanja prostorov za grobove v najem ter pogrebne storitve, v Sevnici izvaja Javno podjetje Komunala d.o.o. Sevnica. Izvajanje navedene javne službe v drugih krajih zagotavljajo krajevne skupnosti.
(2) Upravljanje, urejanje in vzdrževanje mrliške vežice in druge pokopališke infrastrukture se določi v pogodbi z izvajalcem javne službe.
(3) Za pogrebne storitve in pokopališko dejavnost se lahko podeli tudi koncesija za območje občine v skladu z odlokom (koncesijski akt), ki ga sprejme občinski svet.
5. člen
(lokacija pokopališča)
(1) O razširitvi, opustitvi in določitvi nove lokacija pokopališča, po predhodnem soglasju zdravstvenega inšpektorja in v skladu s planskimi akti Občine Sevnica, odloči občinski svet na predlog župana.
(2) Za novo pokopališče je lahko določeno zemljišče, ki ni močvirnato in kjer meteorne oziroma podtalne vode ne vplivajo na studence, vodnjake, ribnike, vodnorekreacijske površine in podobno. Novo pokopališče mora biti primerno ograjeno in praviloma odmaknjeno od drugih objektov.
II. NAČIN IN ČAS POKOPA
6. člen
(čuvanje umrlih, prevoz in prenos umrlega)
(1) Umrle se čuva v mrliški vežici. Izjeme so dovoljene le, če uporaba le-te ni mogoča (npr. na pokopališču ni vežice, je zasedena ipd.), in sicer se jih čuva doma v skladu s pravilnikom upravljalca, upoštevajoč voljo pokojnika oziroma njegovih najožjih svojcev. Posmrtni ostanki se morajo prepeljati s kraja smrti na kraj, kjer se čuva umrli, le z avtomobilom za prevoz posmrtnih ostankov (furgon), v transportni, neprepustni krsti, ki je sestavljena iz zunanje lesene krste z vložkom iz cinka ali samorazgradljive vreče. Če je bil vzrok smrti nalezljiva bolezen, je treba posmrtne ostanke zaviti še v mrtvaški prt, prepojen z antiseptično raztopino. Prevozi z drugimi prevoznimi sredstvi so dovoljeni le, če ni mogoč prevoz z vozilom za prevoz pokojnih.
(2) Izjemoma se lahko prevoz ali prenos umrlega v težko dostopnih krajih in ob neugodnih vremenskih razmerah, s kraja smrti opravi tudi v skladu s pravilnikom upravljalca.
(3) Prenos na pokopališče je dovoljen potem, ko je ugotovljen nastop smrti po predpisih o mrliški pregledni službi.
7. člen
(kraj in izbira načina pokopa, anonimni pokop)
(1) Pokop umrlega se opravi na pokopališču v skladu s pravilnikom upravljalca.
(2) Način pokopa in pogrebne svečanosti je treba opraviti v skladu z zakonom, odlokom, pravilnikom upravljalca in voljo umrlega ali naročnika storitev. Če umrli ni izrazil svoje volje, odloči o tem oseba, ki je stalno živela z njim ali druga z zakonom določena oseba oziroma v primeru, da umrli ni imel svojcev, odloča o načinu pokopa za zadeve socialnega skrbstva pristojen organ občine, v katerem je oseba umrla ali bila najdena.
(3) Anonimni pokop se opravi po volji umrlega. Anonimni pokop se opravi z raztrositvijo pepela na posebej določenem prostoru brez označbe imena umrlega.
8. člen
(čas pokopa)
(1) Pokop oziroma upepelitev se opravi na podlagi listine o prijavi smrti matičarju in po preveritvi dejanskega nastopa smrti, ki ga opravi pooblaščena oseba po predpisih o mrliški ogledni službi.
(2) Pokop oziroma upepelitev se opravi, ko je preteklo najmanj 36 ur od nastopa smrti.
(3) Po ugotovljeni smrti se pokop prijavi upravljalcu pokopališča, ki v dogovoru s svojci umrlega in predstavnikom verske skupnosti, če gre za verski pogreb, določi točen čas pokopa. Z upravljalcem pokopališča se dogovori o vseh pokopaliških in pogrebnih storitvah.
9. člen
(pogrebna svečanost in položitev umrlega izven pokopališča)
(1) Dovoljeno je opraviti pogrebno svečanost izven območja pokopališča, vendar brez prisotnih posmrtnih ostankov pokojnika.
(2) Verske skupnosti lahko izjemoma v skladu s pokopališkim redom položijo umrlega stanovskega predstavnika do pokopa v objekt, ki je namenjen opravljanju verskih obredov.
10. člen
(kraj in načini pokopa)
(1) Pokop se opravi na pokopališču.
(2) Pokop zunaj pokopališča je dovoljen samo v izjemnih primerih na podlagi dovoljenja za notranje zadeve pristojnega upravnega organa, po predhodnem soglasju za zadeve zdravstvenega varstva pristojnega organa, kjer se pokop opravi.
(3) Dovoljeni so naslednji načini pokopa:
– umrli se položi v krsto in se pokoplje v grob za klasičen pokop, v vrstni grob ali grobišče,
– upepeljeni ostanki umrlega se shranijo v žaro in pokopljejo v grob za klasičen pokop ali v žarni grob oziroma položijo v žarni zid,
– upepeljeni ostanki umrlega se raztresejo na posebej določenem prostoru na pokopališču ali izjemoma zunaj pokopališča, za kar izda dovoljenje pristojna upravna enota.
11. člen
(stroški pokopa)
(1) Vse stroške pokopa morajo poravnati dediči umrlega oziroma oseba, ki je naročila pokop.
(2) V primeru, ko ni dedičev ali če niso le-ti sposobni poravnati stroške pokopa, poravna stroške občina, ki ima pravico do povračila pogrebnih stroškov iz zapuščine umrlega.
12. člen
(termini pokopov)
(1) Na pokopališčih v Občini Sevnica se opravljajo pokopi vsak dan, v skladu z dogovorom med upravljalcem pokopališča in svojci umrlega.
(2) Uporabo vežice in njen obratovalni čas določa upravljalec pokopališča.
(3) V času, ko je mrliška vežica zaprta, se lahko vstopi samo na podlagi predhodnega soglasja upravljalca pokopališča.
III. IZKOP ALI PREKOP POSMRTNIH OSTANKOV
13. člen
(sodelovanje pooblaščenih oseb in zaščitna obleka)
(1) Izkop ali prekop posmrtnih ostankov pred iztekom mirovalne dobe 10 let, je dovoljen samo v navzočnosti pooblaščenega zdravnika in zdravstvenega inšpektorja.
(2) Osebe, ki delajo pri izkopu ali prekopu posmrtnih ostankov, morajo med delom čez zaščitno obleko nositi gumijasti predpasnik, dolge gumijaste rokavice in gumijaste škornje. Obleka in obutev se ne sme uporabljati v druge namene in se mora po vsaki uporabi očistiti.
14. člen
(izvedba izkopa ali prekopa)
(1) Izvedbo izkopa in prekopa oziroma prenosa žare opravi podjetje, ki opravlja pogrebno službo na pokopališču in ima za to službo pogodbo z upravljalcem pokopališča. Ob prekopu je potrebno neposredno okolico dezinficirati z ustreznimi dezinfekcijskimi sredstvi.
(2) Izkop in prenos posmrtnih ostankov na drugo pokopališče mora biti izvedeno v istem dnevu, in sicer praviloma v času od 1. oktobra do 31. marca.
(3) Dovoljenje za izkop in prekop posmrtnih ostankov izda strokovna služba Občine Sevnica, ko so izpolnjeni predpisani pogoji za izdajo zaprošenega dovoljenja, z upoštevanjem določil drugega odstavka 28. člena tega odloka.
IV. UREJANJE POKOPALIŠČ
15. člen
(umrli, ki se pokopavajo na določenem pokopališču)
Na določenem pokopališču se pokopavajo:
– vsi umrli na območju, za katerega je pokopališče namenjeno,
– umrli v sosednjem naselju ali kakšnem drugem kraju, če je umrli pred smrtjo tako želel oziroma tako želijo svojci umrlega, ki imajo po zakonu pravico izbirati pokopališče,
– neidentificirane osebe, ki so umrle na območju, za katerega je pokopališče namenjeno.
16. člen
(pokopališki načrt)
(1) Za vsako pokopališče mora upravljalec pokopališča izdelati pokopališki kataster in načrt pokopališča (v nadaljevanju: pokopališki načrt) z razdelitvijo na pokopališka polja (oddelke), vrste grobov in grobove.
(2) Pokopališka polja, vrste grobov in grobovi morajo biti oštevilčeni. S temi označbami se vsi grobovi vpisujejo v pokopališko knjigo in kartoteko grobov, ki jo vodi upravljalec pokopališča.
(3) Načrt vrstnega reda grobov mora biti javno izobešen na vhodu na pokopališče.
17. člen
(zvrsti grobov)
(1) Na pokopališčih so naslednje zvrsti grobov:
– klasični (enojni, dvojni, trojni, otroški grobovi in grobnice),
– vrstni grobovi,
– grobišča,
– žarni grobovi,
– kolumbarium – žarni zid,
– prostor za raztrositev pepela.
(2) Graditev novih grobnic na pokopališčih ni dovoljena.
(3) Na novih pokopališčih ali na delu pokopališča, kjer se grobovi urejajo prvič, se pokop umrlih opravi po vrstnem redu grobov v dimenzijah, določenih s tem odlokom.
18. člen
(vrstni, žarni grobovi)
(1) Vrstni grobovi so razporejeni drug ob drugem z vmesnim prostorom, ki deli grob od groba, in so oblikovani in urejeni po normativih upravljalca. Oddajajo se samo za določeno dobo, ki ni krajša od 10 let.
(2) V žarne grobove oziroma v žarni zid se shranjujejo žare s pepelom umrlih. V en žarni grob oziroma prostor v žarnem zidu je lahko shranjenih tudi več žar.
(3) Za žarne grobove oziroma žarni zid se na pokopališču določi prostor, ki je enotno urejen.
19. člen
(grobišča)
(1) Grobišča so: kostnice, prostori za skupen pokop ob morebitnih naravnih nesrečah, v vojni ali izrednih razmerah ter skupna grobišča.
(2) V skupna grobišča se prenesejo posmrtni ostanki iz klasičnih in žarnih grobov, za katere ni podaljšana najemna doba in iz vrstnih grobov, po preteku določene dobe.
(3) Med skupna grobišča spadajo tudi obeležja v spomin žrtvam vojn. Na prostoru skupnih grobišč je praviloma posebej urejen prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč.
20. člen
(prostor za anonimni pokop in raztrositev pepela)
V mejah pokopališča so lahko območja za raztrositev pepela. Na teh območjih mora biti urejen skupen prostor za polaganje cvetja in prižiganje sveč. Na območju za raztrositev pepela so imena umrlih lahko napisana na skupnem nagrobniku.
21. člen
(tloris grobnega prostora)
(1) Minimalne mere tlorisne površine grobnega prostora so naslednje:
– za enojni grob je širina 1 m in dolžina 2 m,
– za dvojni grob je širina 2 m in dolžina 2 m,
– za trojni grob je širina 2,5 m ali večin dolžina 2 m,
– za žarni grob je širina 1 m in dolžina 1 m,
– za kolumbarium – žarni zid v skladu z ureditvenim načrtom.
(2) Za otroški grob lahko upravljalec določi ustrezne manjše mere.
(3) Na starih delih pokopališča se morajo grobovi prilagajati obstoječemu stanju.
22. člen
(jama za grob)
(1) Jama za grob mora biti praviloma globoka 1,80 m.
(2) Jamo je dovoljeno poglobiti, da je v isti grob možno pred potekom mirovalne dobe opraviti še en pokop. V takem primeru mora biti debelina plasti zemlje nad spodnjo krsto najmanj 0,10 m, nad zgornjo krsto pa najmanj 0,80 m.
(3) Jama za žarni grob mora biti globoka 0,50 m.
(4) Če se žara shrani v obstoječi enojni, dvojni, trojni ali otroški grob, se tak grob ne smatra kot žarni grob.
23. člen
(ureditev in oprema pokopališča)
(1) Pokopališče mora biti ograjeno z ograjo ali zimzelenim rastlinjem ter praviloma odmaknjeno od drugih objektov.
(2) Če je pokopališče ograjeno z zidom, se nanj na novo ne smejo pritrjevati nagrobne plošče.
(3) Vsako pokopališče mora imeti tudi shrambo za orodje, kontejner za odlaganje in odvoz odpadkov ter prostor za pričetek pogrebnih svečanosti. Način ureditve določi upravljalec pokopališča.
24. člen
(nagrobni spomeniki in druga obeležja)
(1) Grobovi se lahko uredijo in nanje postavijo nagrobni spomeniki in druga obeležja v skladu s pokopališkim načrtom in pridobljenim soglasjem upravljalca pokopališča.
(2) Spomeniki, nagrobni okviri in druga obeležja, ne smejo segati preko grobnega prostora.
(3) Če najemnik groba postavi okvir, nagrobni spomenik ali drugo obeležje v nasprotju z opredelitvami pokopališkega načrta ali brez soglasja upravljalca, mora nepravilnost odpraviti v 30 dneh po prejemu pisnega obvestila upravljalca.
(4) V primeru, da najemnik nepravilnost ne odpravi, opravi to upravljalec na stroške najemnika.
25. člen
(ureditev groba)
Zasajanje visoko rastočega drevja ni dovoljeno. Dovoljena je zasaditev nizkega grmičevja, trajnih in drugih okrasnih rastlin, ki pa ne smejo segati izven meja groba.
26. člen
(prehodno in trajno obeležje)
(1) Za obdobje od pokopa do postavitve spomenika in v primerih, ko spomenik iz določenih razlogov ne bo postavljen, določi in postavi upravljalec pokopališča enotno obeležje (prehodno), glede na minuli življenjski nazor umrlega.
(2) Za razširitev obstoječih pokopališč in za pokopališča na novih lokacijah, so dovoljena le obeležja (trajna) v predpisanih izmerah skladno z načrtom pokopališča in pridobljenim soglasjem upravljalca.
27. člen
(čuvanje umrlega do pokopa)
(1) Mrliška vežica je prostor, ki je namenjen za čuvanje umrlih do njihovega pokopa oziroma prevoza v kraj pokopa.
(2) Če se umrlega čuva doma se lahko prične pogrebna svečanost na domu ali pa se krsta z umrlim ali žara s pepelom umrlega, prepelje na poslovilni prostor.
28. člen
(mirovalna doba)
(1) Mirovalna doba je čas, ki mora preteči od zadnjega pokopa na istem mestu in istem grobu. Mirovalna doba ne sme biti krajša od 10 let.
(2) Pred potekom mirovalne dobe se sme grob prekopati le, če to zahtevajo svojci ali druge fizične in pravne osebe, ki imajo za to interes, da se umrli izkoplje in prenese na drugo pokopališče ali v drug grob na istem pokopališču po poprejšnjem soglasju najemnika groba, in le z dovoljenjem občine.
29. člen
(opustitev pokopališča)
(1) Pokopališče se opusti na podlagi odločitve občine.
(2) Pred sprejetjem odločitve o opustitvi pokopališča morata dati svoje mnenje pristojna zdravstvena inšpekcija in pristojni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
30. člen
(uporaba opuščenega pokopališča za druge namene)
(1) Opuščeno pokopališče se sme po 10 letih od zadnjega pokopa uporabiti za ureditev parkov, za druge namene pa šele po 30 letih od zadnjega pokopa.
(2) Preden se opuščeno pokopališče uporabi za druge namene, ga je treba prekopati, posmrtne ostanke pa prenesti v skupno grobišče na pokopališču, ki je v uporabi.
V. ODDAJANJE PROSTOROV ZA GROBOVE V NAJEM
31. člen
(sklenitev in prekinitev najemne pogodbe)
(1) Sorodniki pokojnika oziroma najemniki groba sklenejo ob prijavi pokopa najemno pogodbo za grob z upravljalcem pokopališča za dobo mirovanja 10 let. Ob sklenitvi pogodbe se plača najemnina za grob, ki jo določi upravljalec pokopališča.
(2) Z vplačilom najemnine za grob je plačana priprava pokopnega mesta in skupnih površin, objektov in naprav.
(3) Grobni prostori se dajo v najem po vrstnem redu, ki ga določi upravljalec in za dobo 10 let.
(4) Najemnik grobnega prostora lahko po preteku mirovalne dobe in najemne pogodbe, prekine najemno pogodbo s pismenim obvestilom upravljalcu, sicer velja najemno razmerje naprej.
32. člen
(cene pokopaliških in pogrebnih storitev)
(1) Cene pokopaliških in pogrebnih storitev in cene urejanja pokopališča določa s posebnim cenikom upravljalec pokopališča. Veljavnost cen potrjuje občinski svet.
(2) Cene pokopaliških storitev sestavljajo postavke, ki zagotavljajo pokritje stroškov pokopa ter enostavno reprodukcijo na objektih in napravah, vezano na to dejavnost.
(3) Cene pogrebnih storitev morajo biti tržno primerljive in ne smejo presegati povprečnih stroškov izvajanja te dejavnosti.
(4) Cena urejanja pokopališča mora pokriti stroške letnega rednega vzdrževanja pokopališča in objektov.
33. člen
(vsebina najemne pogodbe)
Najemna pogodba za grob mora vsebovati:
– podatke o grobu in najemniku groba,
– dobo najema grobnega prostora,
– pravice in obveznosti upravljalca in najemnika groba,
– višino in način plačevanja najemnine,
– ukrepe, če najemnik grobnega prostora ne bi uredil v skladu z ureditvenim načrtom pokopališča in določili tega odloka,
– ukrepe v primeru neizvrševanja pogodbenih obveznosti, možnosti podaljšanja najemne pogodbe in
– razloge za predčasno prekinitev pogodbenega razmerja.
34. člen
(najemnina)
Najemnina za grobni prostor se plača ob vsakem pokopu in podaljšanju najemne pogodbe.
35. člen
(razveljavitev pogodbe)
Upravljalec pokopališča lahko razveljavi pogodbo:
– če najemnik grobnega prostora kljub opozorilu ne plača najemnine,
– če najemnik grobnega prostora kljub večkratnemu opozorilu ne vzdržuje groba in s tem spomenik ogroža varnost ljudi ali zanemarjen grob kvari estetski videz pokopališča,
– kadar tako nujno zahteva načrt preureditve pokopališča.
36. člen
(opustitev groba)
(1) Po razveljavitvi najemne pogodbe se smatra grobni prostor kot opuščen grob do konca mirovalne dobe, ko se prekoplje in odda drugemu najemniku.
(2) Najemnik grobnega prostora mora najkasneje v 6 mesecih po poteku ali razveljavitvi najemne pogodbe odstraniti opremo groba. Če tega, kljub opozorilu upravljalca pokopališča, ne stori, opremo groba odstrani upravljalec pokopališča na stroške najemnika grobnega prostora.
(3) Za minimalno vzdrževanje opuščenih grobov skrbi upravljalec pokopališča.
37. člen
(prekinitev ali potek najemne pogodbe)
(1) V primeru smrti najemnika groba, se morajo dediči v roku dveh mesecev izjaviti o novem najemniku groba.
(2) Po poteku mirovalne dobe in po poteku najemne pogodbe se grob prekoplje in grobni prostor odda novemu najemniku.
(3) Posmrtni ostanki pokopanih v prekopanem grobu se prenesejo v kostnico.
(4) Upravljalec pokopališča je dolžan zavarovati vrednostne predmete, ki se najdejo ob prekopu grobov ter jih shraniti. Najdene predmete mora upravljalec izročiti upravičencu, če je ta znan, sicer ravna v skladu z veljavnimi predpisi.
VI. RED NA POKOPALIŠČU
38. člen
(odgovornost za red in vzdrževanje)
(1) Za red in vzdrževanje pokopališča je odgovoren upravljalec pokopališča. Ta skrbi za pokopališke poti, zgradbe, ograje, žive meje, spomenike in obeležja splošnega pomena ter druge komunalne naprave.
(2) Za red in vzdrževanje grobov so odgovorni najemniki grobov.
(3) Upravljalec pokopališča in najemnik groba lahko skleneta posebno pogodbo o vzdrževanju groba.
(4) Za sakralne objekte v sklopu pokopališča skrbi lastnik teh objektov.
39. člen
(dolžnosti najemnikov, obiskovalcev, grobarja)
(1) Najemniki grobnih prostorov in obiskovalci pokopališča morajo:
– na pokopališču in objektih pokopališča izražati dostojanstvo do umrlih,
– redno vzdrževati grobove, odlagati odpadke v zabojnike za odpadke,
– postavljati spomenike in urejati grobove v skladu z načrtom ureditve pokopališča,
– skrbeti, da ne poškodujejo grobov,
– obveščati upravljalca pokopališča o vseh pomembnejših spremembah v zvezi z najemom grobnega prostora.
(2) Pred izkopom jame je izvajalec pokopa dolžan ustrezno zavarovati sosednje spomenike in grobove ter paziti, da jih pri izkopu in zasipu jame ne poškoduje.
(3) Kolikor nastane poškodba, najemnik groba lahko vloži pritožbo upravljalcu pokopališča.
40. člen
(prepovedi)
Najemnikom grobnih prostorov in obiskovalcem pokopališč ter mrliške vežice je prepovedano:
– nedostojno vedenje, vpitje, razgrajanje in podobno,
– stopanje in hoja po grobovih,
– voditi živali na pokopališče,
– odlaganje odpadkov izven določenega prostora,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih,
– onesnaževanje pokopališča in poškodovanje prostorov, naprav, predmetov in nasadov,
– vožnja in puščanje koles in motornih vozil na pokopališču,
– poškodovanje grobov,
– odlaganje robnikov, spomenikov in drugega materiala, ki ostane od prenove grobov, v zabojnike ali koše za smeti.
41. člen
(dolžnost vzdrževanja)
(1) Najemniki grobov so dolžni vzdrževati grobove in vmesne prostore med grobovi.
(2) Če je grob tako zanemarjen, da kvari videz sosednjih grobov in pokopališča kot celote, se smatra, da je zapuščen. Upravljalec pokopališča je dolžan v takem primeru najemnika opozoriti ter določiti rok za ureditev groba, kateri ne more biti daljši od dveh mesecev. Po preteku tega roka upravljalec pokopališča razveljavi najemno pogodbo, kolikor najemnik ne izpolni zahteve.
VII. POGREBNE SVEČANOSTI
42. člen
(odločitev o vrsti svečanosti)
(1) Pogrebne svečanosti se opravijo v skladu z željami pokojnika oziroma naročnika pogreba, s pravilnikom upravljalca ter s tem odlokom.
(2) O poteku pogrebne svečanosti ter načinu priprave in vodenje le-te se dogovorijo upravljalec pokopališča, svojci umrlega in predstavnik verske skupnosti, če gre za verski pogreb.
43. člen
(obvestilo o pogrebu)
O pogrebni svečanosti je upravljalec pokopališča dolžan obvestiti z obvestilom na oglasni deski pokopališča ali na krajevno običajen način.
44. člen
(vrste pogrebnih svečanosti)
(1) Pogrebna svečanost je praviloma javna.
(2) Po volji umrlega ali na zahtevo naročnika pogreba je lahko umrli pokopan v ožjem družinskem krogu (tihi pogreb) ali pa se opravi anonimen pogreb z raztrositvijo pepela na posebej določenem prostoru.
45. člen
(pričetek pogrebne svečanosti)
(1) Pogrebna svečanost se prične na poslovilnem prostoru pokopališča.
(2) Pred pričetkom pogrebnega sprevoda se praviloma zaigra ali zapoje žalostinka, ki jo lahko zaigra godba ali zanjo poskrbi upravljalec s tehničnimi sredstvi ali jo zapojejo pevci.
(3) Po uvodni žalostinki se praviloma opravijo vsi poslovilni nastopi in govori, nakar se udeleženci razvrstijo v pogrebni sprevod.
46. člen
(pogrebni sprevod, obred)
(1) Pogrebni sprevod se odvija od kraja, kjer se prične pogrebna svečanost do groba na pokopališču.
(2) Na željo umrlega ali svojcev se lahko opravi verski obred v objektu, ki je namenjen za opravljanje verskih obredov.
(3) Če umrli leži v mrliški vežici na pokopališču, se pogrebna svečanost opravi od mrliške vežice do groba.
(4) V času pogrebne svečanosti lahko krsto ali žaro pokojnika nesejo do groba njegovi stanovski kolegi (gasilci, lovci ipd.).
47. člen
(vrstna sestava sprevoda)
Vrstni red pogrebnih insignij in udeležencev pogreba se opravi v skladu s pravilnikom upravljalca, in sicer praviloma tako, kakor sledi: državna zastava z žalnim trakom, verski simboli, prapori, godba, pevci, moški, cvetje, odlikovanja, predstavnik verske skupnosti, krsta oziroma žara, svojci in ostali udeleženci pogreba.
48. člen
(razvrstitev in svečanost ob grobu)
(1) Ko pride pogrebni sprevod do groba, se krsta ali žara s posmrtnimi ostanki položi v grob. Ob robu se zvrstijo svojci, nosilci insignij, praporov, odlikovanj in vencev, govorniki, predstavniki verske skupnosti, če je ta navzoč in drugi udeleženci pogrebne svečanosti.
(2) Pri odprtem grobu sledijo verski obred, izjemoma poslovilni govori predstavnikov društev, nastop godbe, pevcev, pozdrav z zastavo in prapori ter zadnje slovo ob grobu za svojce in ostale udeležence pogreba.
49. člen
(sodelovanje častnih enot)
Če sodeluje pri pogrebnih svečanostih tudi častna enota z vojaškim ali lovskim strelnim orožjem, ki izstreli častno salvo kot zadnji pozdrav umrlemu, je za zagotovitev popolne varnosti občanov in premoženja odgovoren poveljnik oziroma vodja enote, ki mora upravljalcu predložiti ustrezno dovoljenje.
50. člen
(sodelovanje oboroženih sil in organov za notranje zadeve)
Za oborožene sile Republike Slovenije in organe za notranje zadeve, ki sodelujejo pri pogrebnih svečanostih, kakor tudi za organizacijo in potek vojaških pogrebov, veljajo njihova pravila ter pravila tega odloka.
51. člen
(zasutje groba)
Najkasneje eno uro po končani slovesnosti je izvajalec pokopa dolžan grob zasuti in ga začasno primerno urediti tako, da ne poškoduje sosednjih grobov.
52. člen
(druge posebne svečanosti na pokopališču)
Vsake druge posebne svečanosti na pokopališču (obletnice, proslave, obeležja ipd.) se opravijo v dogovoru z upravljalcem, ki določi tudi pogoje za izvedbo takšnih svečanosti.
VIII. KAZENSKA DOLOČBA
53. člen
(denarne kazni)
(1) Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju z 38., 39. in prvim odstavkom 41. člena tega odloka.
(2) Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravno osebo, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom 38. člena in drugim odstavkom 39. člena, njena odgovorna oseba pa z denarno kaznijo 10.000 SIT.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
54. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka izvajajo pristojne inšpekcijske službe, upravljalci pokopališč in pristojne občinske službe.
55. člen
(uskladitev poslovanja)
Upravljalec pokopališča je dolžan v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka uskladiti svoje poslovanje z določili tega odloka in sprejeti v odloku določene pravilnike.
56. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o pokopališkem redu v Občini Sevnica (Uradni list SRS, št. 1/75 in 13/80) in odlok o pogrebnih svečanostih na območju Občine Sevnica (Uradni list SRS, št. 1/75 in 13/80).
57. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35300-0050/99
Sevnica, dne 20. decembra 2000.
Župan
Občine Sevnica
Kristijan Janc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti