Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001

Kazalo

124. Navodilo o načinu in rokih usklajevanja terjatev in obveznosti po 37. členu zakona o računovodstvu ter kapitalskih naložb, stran 169.

Na podlagi 5. člena zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev (Uradni list RS, št. 71/94, 47/97) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o načinu in rokih usklajevanja terjatev in obveznosti po 37. členu zakona o računovodstvu ter kapitalskih naložb
1. člen
S tem navodilom se ureja:
– način uskladitve terjatev in obveznosti neposrednih uporabnikov državnega in občinskega proračuna z evidentiranim stanjem terjatev in obveznosti pri pravnih osebah (javni zavodi, javna in privatna podjetja ter samostojni podjetniki), ki so prejela sredstva iz javnih financ za nabavo oziroma povečanje vrednosti neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev ter kot posojila;
– roke za uskladitev;
– način uskladitve kapitalskih naložb neposrednih uporabnikov državnega in občinskega proračuna z evidentiranim stanjem kapitala v javnih in privatnih podjetjih, ki so prejela sredstva iz javnih financ kot kapitalski vložek.
2. člen
Navodilo velja za:
– neposredne uporabnike državnega proračuna;
– neposredne uporabnike občinskega proračuna.
3. člen
Terjatve in obveznosti navedene v 1. členu tega navodila se usklajujejo pismeno po stanju na dan 31. decembra poslovnega leta.
4. člen
Neposredni uporabniki državnega in občinskega proračuna usklajujejo terjatve in obveznosti na podlagi izpiska odprtih terjatev in obveznosti ali zapisnika o uskladitvi terjatev in obveznosti.
5. člen
Na izpisku odprtih terjatev in obveznosti, ki je podlaga za usklajevanje oziroma v zapisniku o uskladitvi terjatev in obveznosti morajo biti podatki o:
– nazivu neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskega proračuna,
– nazivu prejemnika sredstev iz javnih financ,
– vrstah posamezne odprte terjatve oziroma obveznosti,
– znesku posamezne odprte terjatve oziroma obveznosti.
Pri obveznostih in terjatvah, ki se nanašajo na dana posojila, mora biti naveden tudi rok zapadlosti.
6. člen
Izpisek odprtih terjatev in obveznosti oziroma zapisnik o uskladitvi terjatev in obveznosti podpišejo računovodje neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskega proračuna, ki nameni sredstva za nabavo oziroma povečanje vrednosti neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev, za povečanje kapitalskih deležev in drugih finančnih naložb ter za posojila.
7. člen
Neposredni uporabniki državnega oziroma občinskega proračuna, ki financirajo programe oziroma storitve ter dajejo posojila pošljejo prejemnikom sredstev iz javnih financ iz 37. člena zakona o računovodstvu izpisek odprtih postavk terjatev in obveznosti najpozneje do 22. januarja naslednjega leta. Prejemniki sredstev iz javnih financ morajo potrditi skladnost postavk, ki se usklajujejo, s podatki, ki jih v svojih poslovnih knjigah izkazujejo iz naslova terjatev in obveznosti do neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskega proračuna, najpozneje do 27. januarja naslednjega leta.
8. člen
Če se usklajujejo terjatve in obveznosti z zapisnikom o uskladitvi terjatev in obveznosti, mora biti zapisnik sestavljen najpozneje do 27. januarja naslednjega leta.
9. člen
Uskladitev terjatev za sredstva dana v upravljanje izkazanimi v poslovnih knjigah neposrednih uporabnikov državnega oziroma občinskega proračuna z obveznostmi za sredstva prejeta v upravljanje izkazanimi v poslovnih knjigah posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskega proračuna oziroma v poslovnih knjigah javnih podjetij, se opravi na podlagi predloženih podatkov prejemnikov sredstev, danih v upravljanje, o čisti vrednosti teh sredstev po opravljenem obračunu amortizacije ter revalorizacije.
10. člen
Uskladitev kapitalskih naložb v javna ter v privatna podjetja se v poslovnih knjigah neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskega proračuna opravi na podlagi izpiska o stanju naložb, ki ga le-ta posreduje javnemu oziroma privatnemu podjetju v potrditev.
11. člen
Neusklajene odprte terjatve oziroma obveznosti ter neusklajeno stanje kapitalskih naložb je treba navesti v poslovnem poročilu in pojasniti vzroke za neusklajenost.
12. člen
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-22/01
Ljubljana, dne 8. januarja 2001.
mag. Anton Rop l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti