Uradni list

Številka 123
Uradni list RS, št. 123/2000 z dne 28. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 123/2000 z dne 28. 12. 2000

Kazalo

5177. Pravilnik o merilih in postopkih za določitev dežurnih prodajaln v Občini Markovci in prodaji blaga zunaj prodajaln, stran 13672.

Na podlagi 17. člena zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 18/93), 4. člena pravilnika o obratovalnem času prodajaln (Uradni list RS, št. 79/97, 78/98 in 36/00), pravilnika o minimalnih tehničnih in drugih pogojih, ki se nanašajo na prodajne objekte za opravljanje trgovinske dejavnosti in pogojih za prodajo blaga zunaj prodajaln (Uradni list RS, št. 28/93, 34-1/93, 57/93) ter 16. člena statuta Občine Markovci (Uradni list RS, št. 15/99) je Občinski svet občine Markovci na 19. redni seji dne 30. 11. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih in postopkih za določitev dežurnih prodajaln v Občini Markovci in prodaji blaga zunaj prodajaln
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa merila in postopke za določitev obratovalnega časa prodajaln, dežurstev prodajaln in pogoje za prodajo blaga zunaj prodajaln na območju Občine Markovci.
2. člen
Obratovalni čas si trgovec določi samostojno v skladu s svojimi poslovnimi interesi in ob upoštevanju določb tega pravilnika.
Prodajalne lahko obratujejo v času dežurstev, če trgovec za to zaprosi in mu čas dežurstva potrdi oziroma določi Občinska uprava občine Markovci.
Trgovec lahko prodaja blago zunaj prodajaln, če za to zaprosi in v skladu s III. poglavjem tega pravilnika dobi soglasje občinske uprave.
Kot trgovec po tem pravilniku šteje vsaka fizična in pravna oseba, ki opravlja trgovinsko dejavnost v skladu z zakonom o trgovini.
II. MERILA ZA DOLOČITEV DEŽURSTVA PRODAJALN
3. člen
Redni obratovalni čas je od ponedeljka do sobote med 7. in 21. uro.
Prodajalne, ki obratujejo izven zgoraj določenega časa ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, so dežurne prodajalne.
4. člen
Merila za določitev dežurstva prodajaln na območju Občine Markovci so:
– tradicionalne navade,
– običaji ob praznikih in dela prostih dnevih,
– turizem,
– promet,
– varstvo pred hrupom,
– gostota naseljenosti prebivalstva,
– gostota dežurnih prodajaln glede na število prebivalcev v okolišu prodajalne,
– spoštovanje delovno-pravne zakonodaje.
5. člen
Glede na merila iz prejšnjega člena je lahko dežurna prodajalna tista prodajalna, ki v skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti opravlja kot glavno dejavnost:
– trgovine na drobno v nespecializiranih prodajalnah, pretežno z živili, specializirane prodajalne na drobno z živili, pijačami in tobačnimi izdelki ter trgovine na drobno z živili, pijačami in tobačnimi izdelki v specializiranih prodajalnah (živilske trgovine) ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, razen 1. januarja, na velikonočni praznik, 1. maja, 1. novembra in 25. decembra, od 8. do 12. ure dve prodajalni v občini (ena na območju vasi Bukovci in Stojnci in ena za vse ostale vasi),
– prodajalne z motornimi gorivi (bencinske črpalke): ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 6. do 7. in od 8. do 21. ure ena prodajalna – črpalka v občini,
– cvetličarne: ob praznikih in nedeljah od 8. do 12. ure ena cvetličarna v občini,
– kmetijske trgovine: 27. april in 2. maj od 8. do 12. ure ena trgovina v občini.
Ostale prodajalne na območju Občine Markovci v času dežurstva ne poslujejo.
6. člen
Urnik dežurstva za prodajalne iz 5. člena tega sklepa za posamezno koledarsko leto ob upoštevanju meril iz 4. člena pravilnika in števila registriranih prodajaln v občini pripravi in izda Občinska uprava občine Markovci 15 dni pred začetkom novega koledarskega leta.
7. člen
Trgovec mora urnik obratovalnega časa prodajaln prijaviti na Občinski upravi občine Markovci na predpisanem obrazcu največ 45 in najmanj 15 dni pred
– začetkom poslovanja prodajalne,
– spremembo urnika obratovalnega časa prodajalne,
– začetkom novega koledarskega leta.
Trgovec mora prijavi priložiti kopijo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje trgovine na drobno v obravnavani prodajalni ter dokaz o številu redno zaposlenih delavcev, za katere delodajalec plačuje davke in prispevke.
Kolikor se prodajalna nahaja v trgovinsko-poslovnem oziroma nakupovalnem centru, je potrebno priložiti še pisno soglasje upravljalca poslovnega oziroma nakupovalnega centra.
8. člen
Če občinska uprava ugotovi, da je prijava urnika obratovalnega časa popolna in so upoštevane vse določbe tega pravilnika, v 15 dneh od prejema prijave le-to potrdi. Občinska uprava lahko potrdi urnik le deloma.
Občinska uprava lahko z odločbo zavrne prijavljeni urnik obratovalnega časa deloma ali v celoti, če ta ni v skladu z določbami tega pravilnika. V tem primeru občinska uprava vložniku v obrazložitvi odločbe tudi navede – določi ustrezno spremembo obratovalnega časa.
9. člen
Z urnikom nenačrtovano zaprtje prodajalne ali zmanjšan obseg obratovanja prodajalne za največ 60 dni mora trgovec prijaviti občinski upravi 15 dni pred začasno spremembo urnika.
Trgovec mora zaprtje prodajalne zaradi dogodkov, na katere ne more vplivati (smrt v družini, bolezen, nenačrtovana inventura, nesreča in podobno), prijaviti občinski upravi v 5 dneh od zaprtja.
10. člen
Potrjen urnik obratovalnega časa trgovec hrani v prodajalni. Trgovec je dolžan urnik obratovalnega časa namestiti na vidnem mestu pri vhodu v prodajalno.
11. člen
Ne glede na določila iz 5. člena tega pravilnika sme občinska uprava dovoliti, da lahko prodajalne na določenem ali celotnem področju občine obratujejo kot dežurne prodajalne v primeru:
– večjih javnih prireditev,
– posebnih dogodkov turističnega značaja,
– ostalih dogodkov, če tako narekuje javni interes.
Trgovec lahko zaprosi za enkratno dovoljenje za obratovanje prodajalne iz prvega odstavka tega člena, ki velja samo za čas trajanja dogodka. V dovoljenju se določi tudi časovno obdobje.
Za dovoljenje iz prejšnjega odstavka mora trgovec vložiti vlogo vsaj 10 dni pred dogodkom iz prvega odstavka tega člena.
III. MERILA ZA DOLOČITEV POGOJEV ZA PRODAJO BLAGA ZUNAJ PRODAJALN
12. člen
Trgovec mora za prodajo blaga na premičnih stojnicah, prodajo s prodajnimi avtomati in potujočo prodajalno pridobiti soglasje občinske uprave.
Soglasje iz prvega odstavka tega člena izda občinska uprava za mesto, kjer se bo blago prodajalo in za blago, ki se bo prodajalo.
13. člen
Trgovec vloži vlogo za pridobitev soglasja najmanj 10 dni pred pričetkom prodaje blaga.
Vlogi mora priložiti:
– odločbo upravne enote o izpolnjevanju pogojev za opravljanje trgovine na drobno zunaj prodajaln ali potrdilo pristojnega občinskega organa o lastni proizvodnji,
– opis oziroma navedbo blaga, ki ga bo prodajal,
– časovno obdobje, v katerem bo prodajal z navedbo dni in ur prodaje,
– seznam lokacij, na katerih bo prodajal,
– pisno soglasje lastnika nepremičnine, kjer se bo opravljala prodaja blaga izven prodajalne,
– dokaz o številu redno zaposlenih delavcev, za katere se plačajo davki in prispevki.
Poleg dokumentov iz prejšnjega odstavka tega člena mora trgovec, ki želi izvajati prodajo na javnih površinah ali nepremičninah, ki so v lasti Občine Markovci priložiti še potrdilo, iz katerega bo razvidno, da je predhodno poravnal komunalno takso, ki se nanaša na prijavljeno prodajo.
IV. KONČNI DOLOČBI
14. člen
V vsem ostalem, predvsem o zapustitivi kupcev prodajalne po obratovalnem času ter uskladitvi urnikov obratovalnega časa s tem pravilnikom veljajo določbe pravilnika o obratovalnem času prodajaln, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 79/97, 78/98 in 36/00.
11. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati 1. januarja 2001.
Št. 306/00-13
Markovci, dne 30. novembra 2000.
Župan
Občine Markovci
Franc Kekec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti