Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000

Kazalo

4942. Odlok o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda, stran 11990.

Na podlagi 2. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 45/95, 1/96, 9/99, 56/99), 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98), 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 9/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 59/99), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 17/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97, 73/98, 31/00), 14. člena odloka o gospodarskih javnih službah Občine Šentjernej (Uradni list RS, št. 26/00), 2. in 20. člena odloka o izvajanju gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih voda v Občini Šentjernej (Uradni list RS, št. 71/00) ter 11. in 17. člena statuta Občine Šentjernej (Uradni list RS, št. 43/95) je Občinski svet občine Šentjernej na 18. redni seji dne 30. 11. 2000 sprejel
O D L O K
o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja ravnanje z odpadnimi vodami na območju Občine Šentjernej, ki obsega:
– razmejitev kanalizacijskih objektov in naprav na javni in interni del,
– določitev uporabnikov javne kanalizacije,
– opredelitev načrtovanja in graditve objektov in naprav javne kanalizacije,
– opredelitev financiranja opremljanja naselij in zazidalnih zemljišč s kanalizacijo,
– opredelitev priključevanja na javno kanalizacijo,
– opredelitev prevzema kanalizacijskih objektov in naprav v uporabo in upravljanje,
– opredelitev uporabe javne kanalizacije,
– določitev merjenja odvedene in očiščene odpadne vode,
– opredelitev priključevanja na greznice,
– določitev načina obračunavanja in plačevanja storitev odvedene in očiščene vode,
– opredelitev prekinitve odvajanja in čiščenja odpadne vode,
– predpisovanje obveznosti upravljavca, uporabnikov in izvajalcev gradbenih posegov na kanalizacijo ali ob kanalizaciji,
– določitev nadzora nad izvajanjem določb tega odloka.
2. člen
Podrobnejša določila o izvajanju tega odloka se predpišejo s posebnim pravilnikom z navodili, normativi in standardi o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda. Pravilnik je izvedbeni predpis tega odloka.
II. KANALIZACIJSKI OBJEKTI IN NAPRAVE
Kanalizacijski objekti in naprave po namenu lastništva
3. člen
Kanalizacijski objekti in naprave se po namenu lastništva ločijo na:
– kanalizacijske objekte in naprave javnega značaja, ki so javno dobro in
– kanalizacijske objekte in naprave interne kanalizacije, ki so v lastništvu uporabnikov javne kanalizacije.
Kanalizacijski objekti in naprave javnega značaja
4. člen
Kanalizacijski objekti in naprave javnega značaja, so objekti in naprave, ki služijo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda več uporabnikov.
Javnega značaja so tudi kanalizacijski objekti in naprave za odvajanje samih padavinskih voda, kjer je zgrajen ločen sistem za odvajanje padavinskih voda.
5. člen
Objekti in naprave javne kanalizacije so javno dobro in so v lastništvu občine.
6. člen
Z objekti in napravami javne kanalizacije upravlja in gospodari upravljalec javne kanalizacije, s katerim občina sklene pogodbo v upravljanju in gospodarjenju.
7. člen
Občina skladno z odlokom o načinu izvajanja gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Šentjernej prenese na upravljalca javne kanalizacije tudi izvajanje razvojno tehničnih nalog in izvajanje javnih pooblastil v smislu 17. člena odloka o gospodarskih javnih službah, 7. člena odloka o izvajanju gospodarske javne službe in 12. člena odloka o ustanovitvi javnega podjetja EDŠ d.o.o.
Kanalizacijski objekti in naprave internega značaja
8. člen
Kanalizacijski objekti in naprave internega značaja so kanalizacijski vodi in naprave v objektu ali zunaj objekta in spojni kanal od objekta, naprave zunaj objekta ali urejenih zunanjih površin do javne kanalizacije vključno s priključnim mestom.
9. člen
Z interno kanalizacijo upravljajo in gospodarijo lastniki objektov in urejenih zunanjih površin. Ti upravljalci so dolžni vzdrževati interno kanalizacijo tako, da je omogočeno normalno odvajanje odpadnih voda ob stalno izpolnjenih predpisanih pogojih za izliv odpadne vode v javno kanalizacijo.
Pogoji za izliv odpadne vode v javno kanalizacijo se na osnovi državnih predpisov natančno predpišejo v pravilniku iz 2. člena tega odloka.
Kanalizacijski objekti in naprave po funkciji
10. člen
Kanalizacijski objekti in naprave se po namenu funkcije delijo na:
– sekundarne kanalizacijske cevovode in naprav,
– primarne kanalizacijske cevovode in naprave,
– magistralne kanalizacijske cevovode in naprave.
III. UPORABNIKI JAVNE KANALIZACIJE
11. člen
Uporabniki javne kanalizacije so fizične in pravne osebe, ki uporabljajo vodo iz javnega vodovoda ali katerega koli drugega vira oskrbe in so po spojnem kanalu priključeni na javno kanalizacijo.
Uporabniki posameznih objektov javne kanalizacije (čistilne naprave) so tudi fizične ali pravne osebe katerih odpadna voda se zbira v lastnih objektih za zbiranje odpadne vode in se s cisterno odvaža v čiščenje na čistilno napravo.
IV. NAČRTOVANJE IN GRADITEV OBJEKTOV IN NAPRAV JAVNE KANALIZACIJE
12. člen
Objekte in naprave javne kanalizacije se lahko načrtuje in gradi samo v skladu z generalno študijo o ravnanju z odpadnimi vodami v Občini Šentjernej.
13. člen
Gradbena dela pri gradnji objektov in naprav javne kanalizacije lahko izvaja le izvajalec, ki je registriran in usposobljen za tovrstne gradnje.
14. člen
Interni kanal lahko zgradi vsak izvajalec, ki je za to usposobljen. Priključitev internega kanala na javno kanalizacijo lahko izvede le upravljalec javne kanalizacije, oziroma drugi usposobljeni izvajalec pod neposrednim nadzorom upravljalca javne kanalizacije.
15. člen
Izvajalec gradnje objektov in naprav javne kanalizacije, kakor tudi izvajalec gradnje internega kanala mora začetek gradnje priglasiti upravljalcu javne kanalizacije najmanj 5 dni pred pričetkom gradnje.
V. FINANCIRANJE OPREMLJANJA NASELIJ IN ZAZIDALNIH ZEMLJIŠČ S KANALIZACIJO
16. člen
Za financiranje izgradnje kanalizacije pri komunalnem opremljanju naselij in novih zazidalnih zemljišč se poleg ostalih naložbenih sredstev predpiše prispevek za priključke in uvede prispevek za komunalno opremljanje zemljišč.
17. člen
Odločitev o uvedbi prispevkov iz 16. člena tega odloka sprejme občinski svet. Osnovo za izračun prispevkov predstavljajo stroški prve izgradnje kanalizacije, ki ima status javne infrastrukture in njenega priključevanja na kanalizacijsko mrežo.
18. člen
Podrobnejša določila o izračunavanju prispevkov za priključke in prispevkov za komunalno opremljanje naselij in novih zazidalnih zemljišč se opredelijo v pravilniku iz 2. člena tega odloka.
VI. PRIKLJUČEVANJE NA JAVNO KANALIZACIJO
19. člen
V naselju, kjer je zgrajena javna kanalizacija, je obvezna priključitev in uporaba javne kanalizacije.
Objekti in naprave uporabnikov morajo biti priključeni na javno kanalizacijo v roku treh mesecev po zgraditvi javne kanalizacije v naselju.
20. člen
Za priključitev na javno kanalizacijo si mora lastnik objekta ali naprave pridobiti soglasje upravljalca javne kanalizacije.
Upravljalec javne kanalizacije mora izdati soglasje za priključitev na javno kanalizacijo v roku 14 dni od prejema vloge bodočega uporabnika javne kanalizacije.
V soglasju morajo biti poleg tehničnih določil za priključitev, določil o dovoljenih emisijah snovi v odpadni vodi tudi določila o finančnih obveznostih bodočega uporabnika javne kanalizacije za izvedbo priključitve.
21. člen
Upravljalec javne kanalizacije odkloni soglasje, kadar iz tehničnih razlogov objekta ali naprave ni možno priključiti na javno kanalizacijo.
22. člen
Upravljalec javne kanalizacije izdaja soglasja k:
– prostorskim izvedbenim aktom,
– k lokacijski dokumentaciji,
– k projektom za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma pridobitev enotnega dovoljenja za gradnjo,
– k uporabnim dovoljenjem,
– za priključitev obstoječih zgradb,
– k posegom v prostor.
23. člen
Uporabnik k vlogi za pridobitev soglasja po 22. členu tega odloka ali pred priključitvijo predloži dokumentacijo, ki je podrobneje opredeljena v pravilniku iz 2. člena tega odloka.
24. člen
Priključek se izvede za vsak objekt posebej. Objekt ima lahko tudi več priključkov.
Po priključitvi se uporabnik vnese v evidenco uporabnikov javne kanalizacije.
25. člen
Odjava priključka na javno kanalizacijo je mogoča le v primeru rušenja priključenega objekta. Odjavo priključenega objekta posreduje pisno lastnik objekta ali oseba, ki jo lastnik v ta namen pooblasti.
Odjavo posreduje upravljalcu javne kanalizacije najkasneje 14 dni pred prekinitvijo priključka.
Upravljalec javne kanalizacije po odjavi izbriše uporabnika iz evidence uporabnikov.
26. člen
Uporabnik javne kanalizacije mora prijaviti upravljalcu vsako spremembo količine in kvalitete odpadne vode, ki je trajnejšega značaja.
27. člen
Uporabnik javne kanalizacije mora spremeniti priključek v primeru spremembe pogojev odvajanja odpadne vode.
28. člen
Upravljalec javne kanalizacije mora pisno obvestiti uporabnika o vsaki spremembi pogojev za priključevanje na javno kanalizacijo.
29. člen
Uporabniki javne kanalizacije, ki uporabljajo večje količine vode v svojem tehnološkem postopku in je njihova odpadna voda obremenjena nad predpisanimi standardi za izpust v javno kanalizacijo, morajo imeti pred priključkom na javno kanalizacijo zgrajene naprave za predčiščenje tehnoloških odpadnih voda.
30. člen
Vsi uporabniki javne kanalizacije, ki uporabljajo vodo v svojem tehnološkem postopku in tehnološko odpadno vodo odvajajo v javno kanalizacijo, morajo imeti pred priključkom na javno kanalizacijo zgrajen kontrolni jašek v katerem se meri količina odpadne vode in odvzemajo vzorci odpadne vode za analize.
VII. PREVZEM KANALIZACIJSKIH OBJEKTOV IN NAPRAV V UPORABO IN UPRAVLJANJE
31. člen
Investitor gradnje javne kanalizacije mora po končani gradnji prenesti objekte in naprave javne kanalizacije v uporabo in upravljanje upravljalcu javne kanalizacije.
32. člen
Za prevzem objektov in naprav v uporabo in upravljanje morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
– objekti in naprave morajo imeti vso potrebno upravno, projektno in finančno dokumentacijo ter urejena lastninska razmerja,
– merilci tehnološke vode morajo biti pregledani in žigosani skladno s predpisi,
– postopek prevzema mora biti izveden zapisniško,
– prevzem potrdi direktor upravljalca.
33. člen
Za prevzem objektov in naprav v uporabo in upravljanje, za katere ni razpoložljive dokumentacije, se izdela sanacijski program, ki ga potrdi direktor upravljalca.
Podrobnejši pogoji za prevzem kanalizacijskih objektov in naprav v uporabo in upravljanje se predpišejo s pravilnikom iz 2. člena tega odloka.
VIII. UPORABA JAVNE KANALIZACIJE
34. člen
V javno kanalizacijo se smejo odvajati samo take odpadne vode, ki ne vplivajo škodljivo na objekte in naprave za odvod in čiščenje odpadnih voda in na njihovo delovanje.
Odpadne vode morajo ustrezati zahtevam uredbe o emisijah snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 35/96) kot splošen predpis in zahtevam ustreznih uredb o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz objektov in naprav za posamezne dejavnosti (Uradni list RS, št. 35/96 in 10/99) kot posebnih predpisov.
35. člen
V javno kanalizacijo ni dovoljeno odvajati hladilne vode, vode iz površinskih vodotokov in izvirov podtalnice.
36. člen
V javno kanalizacijo ni dovoljeno odlagati trdih odpadkov, ki so s predpisi opredeljeni kot komunalni odpadki ali drugi odpadki.
37. člen
Na ločeno kanalizacijo za odvajanje padavinskih voda ni dovoljeno priključevanje kanalizacije za odvajanje komunalnih ali tehnoloških odpadnih voda.
38. člen
Na območju, kjer je zgrajena javna kanalizacija in je nanjo možna tehnična izvedba priključitve objekta ni dovoljeno graditi greznice.
IX. MERJENJE ODVEDENE IN OČIŠČENE ODPADNE VODE
a) Komunalna odpadna voda
39. člen
Odvedena in očiščena odpadna voda se merita v m3.
Za uporabnike javne kanalizacije, ki uporabljajo vodo iz javnega vodovoda se ugotavlja količina odvedene in očiščene odpadne vode v enaki količini in v enakih časovnih terminih kot za porabljeno vodo iz vodovoda.
Za uporabnike javne kanalizacije, ki uporabljajo vodo iz katerega koli drugega vira oskrbe pa nimajo vgrajene merilne naprave za porabo vode se količina odvedene in očiščene vode izračuna na osnovi povprečne porabe vode na prebivalca v občini.
b) Tehnološka odpadna voda
40. člen
Količina tehnološke odpadne vode, ki se odvaja v javno kanalizacijo se meri v m3 na merilnem mestu pred iztokom v javno kanalizacijo. Dokler merilno mesto ni urejeno se uporabljajo podatki meritev na mestu odvzema vode.
41. člen
Tehnološka odpadna voda, ki se odvaja v javno kanalizacijo pa ne izpolnjuje pogojev za izpust v javno kanalizacijo, mora biti pred izpustom ustrezno očiščena.
42. člen
Tisti uporabniki, ki odvajajo tehnološko odpadno vodo v javno kanalizacijo in dosegajo znotraj predpisanih omejitev:
– nadpovprečne količine ali nadpovprečna nihanja količin odpadne vode ali
– nadpovprečne parametre obremenjenosti odpadne vode oziroma nihanj parametrov morajo z upravljalcem javne kanalizacije skleniti posebno pogodbo, skladno z veljavno zakonodajo in določili pravilnika iz 2. člena tega odloka.
43. člen
Uporabniki, ki svoje tehnološke odpadne vode odvajajo v javno kanalizacijo morajo svoje tehnološke odpadne vode redno analizirati.
Redne analize se opravlja v skladu z določili pravilnika iz 2. člena tega odloka.
V primerih suma, da posamezni uporabnik javne kanalizacije, odvaja v javno kanalizacijo odpadne vode, ki ne ustrezajo veljavnim predpisom, lahko upravljalec javne kanalizacije zahteva takojšnjo izvedbo izredne analize.
Če rezultati izredne analize pokažejo, da uporabnik javne kanalizacije krši veljavne predpise o dovoljenih emisijah snovi v odpadni vodi, upravljalec javne kanalizacije o tem takoj obvesti pristojno inšpekcijo.
Upravljalec javne kanalizacije ima v takem primeru pravico zahtevati od uporabnika javne kanalizacije povračilo povzročene škode in stroške izredne analize.
c) Padavinske odpadne vode
44. člen
Če se padavinska odpadna voda iz urejenih površin odvaja v mešani sistem javne kanalizacije in po kanalu na čistilno napravo in ni zagotovljeno merjenje količine, je osnova za obračun izmerjena urejena površina (m2), iz katere se padavinska odpadna voda odvaja v javno kanalizacijo z upoštevanjem korekcije iz 45. člena.
45. člen
Ker gre pri padavinski odpadni vodi le za občasne izlive in ker gre za onesnaženje padavinske vode le v času začetnega izpiranja urejene površine se izmerjena urejena površina korigira s faktorjem 0,25.
46. člen
Če je zagotovljeno merjenje padavinske odpadne vode iz urejenih površin na izlivu v javno kanalizacijo, se upošteva za obračun 25% odvedene padavinske vode, kar ustreza količini začetnega izpiranja urejene površine.
X. PRIKLJUČEVANJE NA GREZNICE
47. člen
Na območjih, kjer še ni zgrajena javna kanalizacija se morajo odpadne vode zbirati v greznicah. Greznice morajo biti grajene tako, da se odpadna voda ne razliva po terenu in ne pronica v podtalje. Greznice so del interne kanalizacije.
48. člen
Greznice morajo biti praznjene po programu, ki ga izdela upravljalec javne kanalizacije.
Odpadne vode in gošče iz greznic se morajo prečistiti na čistilni napravi.
49. člen
Praznjenje greznic izvaja upravljalec javne kanalizacije ali drug izvajalec po programu praznjenja greznic pod kontrolo upravljalca javne kanalizacije.
50. člen
Upravljalec javne kanalizacije mora voditi o greznicah ustrezno evidenco.
51. člen
V vseh naseljih, kjer je zgrajena javna kanalizacija in je tehnično izvedljivo, se morajo vsi uporabniki individualnih greznic priključiti na javno kanalizacijo najpozneje v šestih mesecih po izgradnji kanalizacije. Greznice morajo uporabniki očistiti in opustiti, upravljalcu javne kanalizacije pa omogočiti nadzor.
XI. OBRAČUNAVANJE IN PLAČEVANJE STORITEV ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA
52. člen
Uporabniki objektov in naprav javne kanalizacije so dolžni plačevati storitve odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Cena storitve se oblikuje ločeno za odvajanje odpadnih voda in za čiščenje odpadnih voda. Obračuni se izvajajo v enakih časovnih terminih kot za porabljeno vodo iz javnega vodovoda.
53. člen
Osnova za obračun storitev odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda so količine ugotovljene na osnovi določb 39. člena tega odloka in uveljavljena cena.
54. člen
Osnova za obračun storitev odvoza odpadne vode s cisterno iz individualnih ali skupinskih greznic, je porabljena voda iz javnega vodovoda ali drugega vira oskrbe in uveljavljena cena za odvod po kanalu.
55. člen
Osnova za obračun storitev odvajanja in čiščenja padavinskih odpadnih voda iz urejenih površin so ugotovljene količine po določbah 44., 45. in 46. člena tega odloka in uveljavljena cena.
56. člen
Osnova za obračun storitev odvajanja in čiščenja tehnološke odpadne vode, je količina ugotovljena na osnovi določb 40. in 42. člena tega odloka in uveljavljena cena.
57. člen
Cena se določi v skladu z veljavnimi predpisi na podlagi kalkulacij. Če posamezni uporabniki ali skupine uporabnikov povzročajo v sistemu javne kanalizacije različne stroške, se za te uporabnike lahko uveljavi diferencirana cena.
58. člen
Oblikovanje cen za storitve odvajanja in čiščenja odpadnih voda se podrobneje opredeli v pravilniku iz 2. člena tega odloka.
XII. PREKINITEV ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA
59. člen
Upravljalec javne kanalizacije lahko po predhodnem pismenem opozorilu na stroške uporabnika prekine odvajanje in čiščenje odpadnih voda v naslednjih primerih:
– če ugotovljeno stanje interne kanalizacije ogroža zdravje drugih uporabnikov,
– če odpadna voda prekorači dovoljeno količino maščob, kislin, trdih predmetov, strupenih, gorljivih, eksplozivnih, abrazivnih, korozivnih ali celo radioaktivnih snovi ter škodljivih snovi, ki lahko same ali v spojinah z drugimi snovmi ogrožajo delovanje objektov in naprav javne kanalizacije,
– če odpadna voda presega predpisano temperaturo,
– če niso izpolnjeni pogoji iz soglasja za priključitev,
– če uporabnik ne izpolnjuje svojih obveznosti po pogojih tega odloka in določilih pravilnika o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda.
60. člen
Odvajanje in čiščenje odpadnih voda je prekinjeno, dokler ni odpravljen vzrok prekinitve. Za ponovno priključitev mora uporabnik plačati stroške prekinitve in ponovne priključitve.
Uporabnik mora poravnati škodo na objektih in napravah javne kanalizacije, če je škoda dokazno nastala zaradi njegovega ravnanja.
Upravljalec javne kanalizacije ni odškodninsko odgovoren uporabniku za škodo, ki nastane ob prekinitvi odvajanja in čiščenja odpadne vode, če je bila prekinitev izvedena po uporabnikovi krivdi.
61. člen
Upravljalec javne kanalizacije ima pravico prekiniti odvajanje odpadnih voda za krajši čas zaradi vzdrževalnih del na javni kanalizaciji ali zaradi nepredvidljivih okvar. O tem mora predhodno obvestiti uporabnike neposredno in preko sredstev javnega obveščanja.
XIII. PREKINITEV ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA V PRIMERU VIŠJE SILE
62. člen
Upravljalec javne kanalizacije ima v primeru višje sile, kot so potres, požar, daljši izpad energije, velike okvare, poplave, hudi nalivi, izlitje in vdor nevarnih snovi v kanalizacijo, brez obveznosti povračila škode pravico prekiniti odvajanje in čiščenje odpadne vode. V takih primerih mora uporabnike obvestiti na krajevno običajen način s sprejetimi ukrepi za sanacijo razmer.
Uporabnik ima pravico zahtevati odškodnino za dokazano povzročeno škodo, če je le-ta nastala po krivdi upravljalca.
XIV. OBVEZNOSTI UPRAVLJALCA, UPORABNIKOV IN IZVAJALCEV
63. člen
Upravljalec javne kanalizacije, uporabniki javne kanalizacije in izvajalci gradnje javne kanalizacije imajo pravico in dolžnost varovati okolje, vodonosna področja in vodotoke.
64. člen
Upravljalec javne kanalizacije ima zlasti naslednje obveznosti:
– da sistematično pregleduje objekte in naprave javne kanalizacije in ugotavlja stanje,
– da redno vzdržuje javno kanalizacijo,
– da kontrolira vodotesnost javne kanalizacije,
– da kontrolira odpadne vode in delovanje čistilnih naprav,
– da skrbi za meritve in obračun odvedene in očiščene vode,
– da izvaja strokovno-tehnične in razvojne naloge, ki so prenesene na njega,
– da izvaja upravljalski nadzor nad gradnjo javne kanalizacije,
– da izvaja priključevanje na javno kanalizacijo oziroma neposredni nadzor nad izvedbo priključkov na javno kanalizacijo,
– da vodi kataster javne kanalizacije,
– da organizira odvajanje in čiščenje odpadnih voda v izrednih razmerah in o nastopu izrednih razmer pravočasno poroča pristojnim organom,
– da obvešča uporabnike o prekinitvi odvajanja odpadnih voda neposredno in preko sredstev javnega obveščanja,
– da dosledno izvaja določila tega odloka in določil pravilnika iz 2. člena tega odloka.
65. člen
Uporabniki javne kanalizacije imajo zlasti naslednje obveznosti:
– da zgradijo objekte in naprave interne kanalizacije in kanalizacijski priključek skladno s projektno dokumentacijo in soglasjem upravljalca,
– da omogočijo pregled interne kanalizacije in sestavo odpadne vode,
– da redno vzdržujejo interno kanalizacijo, kanalizacijski priključek, interne čistilne naprave in vodijo dnevnik obratovanja interne čistilne naprave,
– da redno kontrolirajo obremenjenost tehnološke odpadne vode in rezultate analiz na zahtevo posredujejo upravljalcu javne kanalizacije,
– da takoj obvestijo upravljalcu javne kanalizacije o nevarnih in škodljivih snoveh, ki so zaradi nesreče, tehnološke okvare, malomarnosti ali višje sile odtekle v javno kanalizacijo,
– da opozarjajo na ugotovljene pomanjkljivosti in poškodbe na javni kanalizaciji,
– da ne smejo prekiniti odvoda vode drugemu uporabniku ali ga z nestrokovnim delom onemogočiti,
– da sporočajo upravljalcu javne kanalizacije vse spremembe pogojev priključitve,
– da redno plačujejo storitve odvajanja in čiščenja odpadnih voda,
– da odvajajo v javno kanalizacijo samo odpadne vode, ki ustrezajo veljavnim normativom za izpust odpadne vode v javno kanalizacijo.
66. člen
Obveznosti izvajalcev gradbenih del in drugih upravljalcev infrastrukturnih objektov in naprav so zlasti naslednje:
– izvajalci gradbenih del pri vzdrževanju in rekonstrukcijah cest, ulic, trgov ali drugih površin, pod katerimi potekajo kanalizacijski vodi, morajo ob gradbenih posegih na takih površinah vzpostaviti kanalizacijsko omrežje in naprave v prvotno stanje,
– v primeru trajne spremembe nivelete terena mora povzročitelj take spremembe na svoje stroške poskrbeti za prilagoditev javne kanalizacije novemu stanju na terenu,
– upravljalci infrastrukturnih objektov in naprav (vodovodnega, elektro, PTT, toplovodnega, plinovodnega in omrežja kabelsko-razdelilnega sistema, cest ipd.) morajo pri opravljanju svojih del na svojih objektih in napravah zagotoviti, da ostane javna kanalizacija nepoškodovana,
– v primeru poškodb, ki jih naredijo upravljalci iz predhodnega odstavka tega člena, morajo vzpostaviti prvotno stanje na svoje stroške po navodilih upravljalca javne kanalizacije.
XV. NADZOR
67. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojna inšpekcija in pristojni organ občine, vsak v okviru svojega delovnega področja in zakonskih pooblastil.
Organi iz prejšnjega odstavka lahko pri opravljanju nadzora izdajajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
XVI. KAZENSKE DOLOČBE
68. člen
Z denarno kaznijo do 200.000 SIT se kaznuje upravljalec javne kanalizacije, če:
– ravna v nasprotju z drugim in tretjim odstavkom 19. člena odloka,
– ravna v nasprotju z 20. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 21. členom odloka,
– ravna v nasprotju z zadnjim odstavkom 25. člena odloka,
– ravna v nasprotju s 24. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 28. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 32. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 43. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 48. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 49. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 50. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 61. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 64. členom odloka.
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba upravljalca javne kanalizacije za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
69. člen
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje uporabnik (fizična oseba) javne kanalizacije, če:
– ravna v nasprotju z 9. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 14. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 15. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 19. členom odloka,
– ravna v nasprotju s prvim odstavkom 20. člena odloka,
– ravna v nasprotju s 23. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 25. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 26. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 27. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 34. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 35. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 36. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 37. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 38. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 47. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 48. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 51. členom odloka,
– ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom 60. člena odloka,
– ravna v nasprotju s 65. členom odloka.
70. člen
Z denarno kaznijo do 200.000 SIT se kaznuje uporabnik (pravna oseba) javne kanalizacije, če:
– ravna v nasprotju z 9. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 14. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 15. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 19. členom odloka,
– ravna v nasprotju s prvim odstavkom 20. člena odloka,
– ravna v nasprotju s 23. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 25. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 26. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 27. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 29. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 30. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 34. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 35. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 36. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 37. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 38. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 41. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 42. členom odloka,
– ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom 43. člena odloka,
– ravna v nasprotju s 47. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 48. členom odloka,
– ravna v nasprotju z 51. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 60. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 65. členom odloka.
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
71. člen
Z denarno kaznijo do 200.000 SIT se kaznuje pravna oseba (izvajalec gradnje javne kanalizacije, izvajalec gradbenih in vzdrževalnih del na površinah, pod katerimi poteka javna kanalizacija in upravljalec drugih infrastrukturnih objektov in naprav), če:
– ravna v nasprotju s 13. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 14. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 15. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 25. členom odloka,
– ravna v nasprotju s 66. členom odloka.
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe za prekršek iz prvega odstavka tega člena.
XVII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
72. člen
Po ustanovitvi in registraciji je upravljalec javne kanalizacije in izvajalec javnih pooblastil JP EDŠ d.o.o.
73. člen
Uporabniki, ki še niso priključeni na javno kanalizacijo v naseljih, kjer je javna kanalizacija že zgrajena, morajo urediti priključitev svojih odpadnih voda na javno kanalizacijo v roku treh mesecev po uveljavitvi tega odloka.
74. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati na območju Občine Šentjernej odlok o javni kanalizaciji prejšnje skupne Občine Novo mesto sprejet 5. 7. 1984 z vsemi spremembami in dopolnitvami.
75. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-206/2000
Šentjernej, dne 30. novembra 2000.
Župan
Občine Šentjernej
Franc Hudoklin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti