Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000

Kazalo

4684. Odlok o merilih za določanje dežurstva prodajaln, stran 11619.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00 – odl. US, Uradni list RS, št. 6/94, 45/94, 20/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96 in 59/99), 4. člena pravilnika o obratovalnem času prodajaln (Uradni list RS, št. 79/97, 78/98 in 36/00) in 16. člena statuta Občine Štore (Uradni list RS, št. 66/99) je Občinski svet občine Štore na 15. redni seji dne 9. 11. 2000 sprejel
O D L O K
o merilih za določanje dežurstva prodajaln
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določajo merila za določitev dežurstva prodajaln in pogoji za prodajo blaga zunaj prodajaln na območju Občine Štore.
Prodajalne lahko obratujejo v času dežurstva, če trgovec za to zaprosi in mu čas dežurstva potrdi občinska uprava Občine Štore (v nadaljevanju: pristojni organ).
Trgovec lahko prodaja blago zunaj prodajaln, če za to zaprosi in v skladu s III. poglavjem tega odloka pridobi soglasje pristojnega organa.
Kot trgovec po tem odloku se šteje fizična ali pravna oseba, ki opravlja trgovinsko dejavnost v skladu z zakonom o trgovini.
II. MERILA ZA DOLOČITEV DEŽURSTVA
2. člen
Redni obratovalni čas prodajaln je od ponedeljka do sobote med 7. in 21. uro.
Prodajalne, ki obratujejo izven zgoraj navedenega časa ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih so dežurne prodajalne.
3. člen
Zahtevek za prijavo urnika obratovalnega časa trgovec vloži pri pristojnem organu največ 45 in najmanj 15 dni pred:
– začetkom poslovanja prodajalne,
– spremembo urnika obratovalnega časa prodajalne,
– začetkom novega koledarskega leta.
Vlogi za prijavo urnika obratovalnega časa prodajalne mora trgovec priložiti fotokopijo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje trgovine na drobno, v obravnavani prodajalni.
Če se prodajalna nahaja v poslovno-trgovskem centru, je k prijavi potrebno priložiti tudi pisno soglasje upravljavca tega centra.
Pristojni organ lahko od trgovca zahteva tudi dodatna pojasnila oziroma dokumentacijo, če je to potrebno za ugotavljanje izpolnjevanja meril.
4. člen
Merila za določitev dežurstva prodajaln na območju Občine Štore so:
– interes trgovcev,
– interes potrošnikov,
– turizem v posameznem delu občine,
– krajevni običaji,
– tranzitni cestni promet,
– zagotavljanje javnega reda in miru.
Dežurstvo prodajaln se določi ob upoštevanju vseh navedenih meril.
5. člen
Dežurna prodajalna je prodajalna, ki v skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti, opravlja kot glavno dejavnost, dejavnost trgovine v enem izmed naslednjih razredov: 52.11, 52.22, 52.23, 52.24, 52.26, 52.27, 52.47 in 52.50.
Takšne prodajalne lahko obratujejo kot dežurne prodajalne od ponedeljka do petka med 6. in 7. uro in med 21. in 24. uro, ob sobotah med 21. in 22. uro, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa med 7. in 13. uro.
Prodajalne na drobno z motornimi gorivi lahko kot dežurne obratujejo od ponedeljka do sobote med 6. in 7. uro in med 21. in 22. uro, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa med 6. in 22. uro.
Lekarne in prodajalne s pomožnimi zdravilnimi sredstvi lahko obratujejo kot dežurne prodajalne ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, med 7. in 13. uro.
Cvetličarne lahko obratujejo kot dežurne prodajalne ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, med 7. in 13. uro.
Prodajalne s svežim sadjem in zelenjavo lahko obratujejo kot dežurne prodajalne ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, med 7. in 13. uro.
Trafike lahko obratujejo kot dežurne prodajalne od ponedeljka do petka, med 5.30. in 7. uro.
Vse druge prodajalne lahko kot dežurne obratujejo od ponedeljka do sobote med 6. in 7. uro in med 21. in 22. uro, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh, pa med 7. in 13. uro.
Odločitev o obratovanju prodajaln iz tega člena, na podlagi meril iz 4. člena tega odloka sprejme pristojni organ.
6. člen
Če pristojni organ ugotovi, da je prijava urnika obratovalnega časa popolna in so ji priložene vse s tem odlokom navedene priloge, v 15 dneh od prejema prijave, le-to potrdi. En izvod potrjene prijave vrne trgovcu, enega pa pošlje na statistični urad RS.
Pristojni organ lahko z odločbo deloma ali v celoti zavrne prijavljeni urnik obratovalnega časa, če ta ni v skladu z določbami tega odloka.
7. člen
Ne glede na določila 5. člena tega odloka sme pristojni organ dovoliti, da lahko prodajalne na celotnem območju občine obratujejo kot dežurne prodajalne v primeru:
– večjih javnih prireditev,
– posebnih dogodkov turističnega značaja,
– ostalih dogodkov, če tako narekuje javni interes.
Ugotovitev javnega interesa in časovnega obdobja trajanja dogodka je v pristojnosti pristojnega organa.
V primerih iz prvega odstavka tega člena, lahko trgovec zaprosi za enkratno dovoljenje za obratovanje prodajalne, ki velja samo za čas trajanja dogodka.
Za dovoljenje iz prejšnjega odstavka mora trgovec vložiti prijavo vsaj 10 dni pred dogodkom, navedenem v tem členu.
III. POGOJI ZA PRODAJO BLAGA ZUNAJ PRODAJALN
8. člen
Trgovec mora za prodajo blaga na premičnih stojnicah, prodajo s prodajnimi avtomati in potujočo prodajalno, pridobiti soglasje pristojnega organa.
Pristojni organ v soglasju določi vrsto blaga, ki se bo prodajalo in mesto na katerem se bo prodajalo.
9. člen
Trgovec vloži vlogo za pridobitev soglasja pristojnega organa, najmanj 10 dni pred pričetkom prodaje blaga.
V vlogi mora trgovec opredeliti vrsto blaga, ki ga bo prodajal, čas v katerem bo prodajal in lokacijo oziroma lokacije na katerih bo prodajal.
K vlogi mora trgovec priložiti:
– odločbo upravne enote o izpolnjevanju pogojev za opravljanje trgovine na drobno zunaj prodajaln ali potrdilo pristojnega občinskega organa o lastni proizvodnji,
– opis oziroma navedbo blaga, ki ga bo prodajal,
– pisno soglasje lastnika nepremičnine, kjer bo opravljal prodajo izven prodajalne.
Trgovec, ki želi prodajati na javnih površinah, mora k vlogi priložiti tudi potrdilo o predhodno plačani komunalni taksi, ki se nanaša na prijavljeno prodajo. Komunalno takso mu odmeri pristojni organ.
10. člen
Pristojni organ izda trgovcu soglasje o prodaji izven prodajalne v 8 dneh od prejema popolne vloge.
Soglasje se izda za posamezne dneve v koledarskem letu.
IV. PREHODNI DOLOČBI
11. člen
Trgovci morajo uskladiti urnik obratovalnega časa z določbami tega odloka, v treh mesecih od uveljavitve le-tega.
Če trgovec ne uskladi urnika obratovalnega časa v predvidenem roku, se šteje, da obratovalnega časa nima prijavljenega in potrjenega s strani pristojnega organa.
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01503-0002/00-001
Štore, dne 9. novembra 2000.
Župan
Občine Štore
Franc Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti