Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000

Kazalo

4671. Pravilnik o načinu, pogojih in postopkih prodaje, oddaje v zakup (najem) ali oddaje stavbnih zemljišč za gradnjo, ki so v lasti Občine Ravne na Koroškem, stran 11606.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 74/98), tretjega odstavka 47. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 16. člena statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Ravne na Koroškem na 16. seji dne 9. 11. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o načinu, pogojih in postopkih prodaje, oddaje v zakup (najem) ali oddaje stavbnih zemljišč za gradnjo, ki so v lasti Občine Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE IN OPREDELITVE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo načini, pogoji in postopki prodaje, oddaje v zakup (najem), oddaje za gradnjo in zamenjave stavbnih zemljišč, ki so v lasti Občine Ravne na Koroškem (v nadaljevanju: Občina Ravne).
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za prodajo, zamenjavo in oddajo v zakup drugih zemljišč in nepremičnin, ki so v lasti Občine Ravne, kolikor ti postopki niso drugače opredeljeni z zakonom ali drugim pravilnikom.
2. člen
Prodaja, oddaja v zakup (najem) ali oddaja za gradnjo stavbnih zemljišč se izvaja v okviru sprejetih programov urejanja stavbnih zemljišč na podlagi:
1. oblikovane politike razvoja poselitve ter rabe in uporabe prostora;
2. veljavno sprejetih prostorsko ureditvenih aktov;
3. sprejetih programov opremljanja stavbnih zemljišč s komunalnimi in drugimi objekti in napravami ter možnostjo priključitve na te objekte in naprave.
Strokovno-tehnične naloge v zvezi s prodajo, oddajo v zakup (najem), oddajo za gradnjo ter zamenjavo stavbnih zemljišč opravlja pristojna služba, ki je v skladu s sprejetim odlokom o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Občine Ravne zadolžena za izvajanje nalog gospodarjenja s stavbnimi zemljišči (v nadaljevanju: pristojna služba Občine Ravne).
3. člen
Pomen izrazov po tem pravilniku:
1. prodaja stavbnega zemljišča je prenos lastninske pravice in neposredne posesti nad stavbnim zemljiščem, katerega lastnik je Občina Ravne, na izbranega interesenta za dogovorjeno kupnino;
2. oddaja stavbnega zemljišča v zakup (najem) je prenos neposredne posesti nad stavbnim zemljiščem, katerega lastnik je Občina Ravne, na izbranega interesenta proti določeni zakupnini (najemnini);
3. oddaja stavbnega zemljišča za gradnjo je prenos pravice do gradnje na stavbnem zemljišču, ki ostane v lasti Občini Ravne, izbrani interesenti pa pridobijo z oddajo zgolj pravico gradnje objekta na zemljišču v skladu z razpisnimi pogoji;
4. menjava zemljišča po tem pravilniku pomeni prenos lastninske pravice in posesti na občinskem zemljišču na sopogodbenika, z istočasno pridobitvijo lastninske pravice na zemljišču, ki ga daje v zamenjavo sopogodbenik.
II. POSTOPEK ZA PRODAJO IN ODDAJO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA ZA GRADNJO
4. člen
Postopek prodaje in oddaje stavbnega zemljišča za gradnjo se izvede preko javnega razpisa, razen če zakon in ta pravilnik ne določata drugače.
Javna dražba se okliče v primeru, ko je znano končno število interesentov in se ne išče nedoločenega števila vlog. Komisija za izvedbo javnega razpisa pa lahko odloči, da se izvede javna dražba tudi v primerih, ko je za isto zemljišče skladno z vsemi razpisnimi pogoji pravočasno in pravilno prispelo več popolnih in enakovrednih vlog. Na javno dražbo se povabi vse interesente, ki so predložili enakovredno vlogo za isto zemljišče.
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na javni razpis, se smiselno uporabljajo tudi za javno dražbo.
5. člen
V postopku prodaje, oddaje za gradnjo ali oddaje v zakup na podlagi javnega razpisa ali javne dražbe obravnava prispele vloge posebna komisija (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje županja Občine Ravne.
Komisija je sestavljena iz lihega števila članov (pet članov), po potrebi pa se dopolni s posameznimi strokovnjaki za določena področja iz vsebine javnega razpisa. Komisija je sklepčna, če je na seji navzoča večina njenih članov.
6. člen
Vsa administrativna in strokovna dela v zvezi s prodajo ali oddajo stavbnega zemljišča opravlja pristojna služba Občine Ravne.
III. JAVNI RAZPIS IN JAVNA DRAŽBA
7. člen
Sklep o odločitvi za izvedbo javnega razpisa za prodajo ali oddajo za gradnjo stavbnega zemljišča sprejme občinski svet.
Javni razpis za prodajo ali oddajo stavbnih zemljišče se izvede z zbiranjem pisnih ponudb in se objavi v sredstvih javnega obveščanja ali na krajevno običajen način (oglasna deska).
8. člen
Kolikor se izvede javna dražba, se opravi po predpisani vsebini in postopku iz javnega razpisa. V okviru objave javne dražbe se obvezno navede izklicna cena nepremičnine.
Na javni dražbi so lahko poleg organizatorja dražbe prisotni le povabljeni ponudniki oziroma zastopniki zainteresiranih ponudnikov, ki so pravilno položili varščino ob prijavi na javno dražbo (to dokažejo z ustreznim dokazilom).
Tudi za javno dražbo, ki se izvede namesto javnega razpisa, velja enak pogoj.
IV. VSEBINA JAVNEGA RAZPISA IN JAVNE DRAŽBE
9. člen
Objava javnega razpisa ali javne dražbe za prodajo, oddajo v zakup ali oddajo stavbnih zemljišč za gradnjo mora vsebovati:
1. ime oziroma naziv in sedež naročnika javnega razpisa;
2. vrsto pravnega posla za pravni temelj prenosa pravice (prodaja, oddaja v zakup ali oddaja za gradnjo);
3. namen prodaje oziroma lokacijo, velikost in namembnost stavbnega zemljišča (lega, status, k.o., ZKV, parcelna številka, površina, kultura, pravno in dejansko stanje zemljišča) ter pogoje za uporabo;
4. izhodiščno ceno stavbnega zemljišča;
5. rok začetka in dokončanja gradnje na stavbnem zemljišču;
6. navedbo, da mora ponudba vsebovati program z opisom dejavnosti ter višino ponujene cene, ki ne sme biti nižja od izhodiščne cene stavbnega zemljišča;
7. navedbo, kdo je lahko udeleženec javnega razpisa oziroma javne dražbe;
8. poziv ponudnikom, da v vlogi navedejo svoj polni naziv oziroma ime ter sedež oziroma naslov;
9. višina jamstva za resnost ponudbe (kavcija), ki ne sme biti nižja od 10% izhodiščne cene stavbnega zemljišča z navedbo računa, na katerega se kavcija plača, kar dokaže s potrdilom plačila;
10. kraj, čas in kontaktno osebo, pri kateri lahko zainteresirani ponudniki dvignejo morebitno razpisno dokumentacijo, ceno dokumentacije in način plačila dokumentacije z navedbo o možnosti ogleda razpisanega zemljišča;
11. način predložitve vloge (datum, čas, naslov, oznaka);
12. obvezne sestavine vloge – dokumenti in dokazila;
13. način in rok plačila kupnine oziroma zakupnine (najemnine);
14. merila za izbiro najugodnejšega ponudnika in kakršnekoli omejitve, ki bodo upoštevane pri ocenjevanju ponudb;
15. navedbo, da mora izbrani ponudnik skleniti ustrezno pogodbo najkasneje v roku 30 dni od dneva prejema sklepa o izbiri oziroma v primeru pritožbe v roku 15 dni po zaključenem pritožbenem postopku;
16. navedbo, da se v primeru, da izbrani ponudnik v roku ne sklene pogodbe, varščina za resnost ponudbe ne vrne;
17. naslov, prostor, datum in uro javnega odpiranja ponudb;
18. rok, v katerem bodo ponudniki obveščeni o izidu javnega razpisa;
19. druge morebitne pogoje in zahteve, ki jih morajo še dodatno izpolnjevati interesenti.
V. VARŠČINA ZA RESNOST PONUDBE
10. člen
Višino varščine določi strokovna služba Občine Ravne za vsak razpis posebej. Višina varščine je odvisna od ocenjenih tržnih možnosti prodaje ali oddaje stavbnega zemljišča, pri čemer pa višina varščine ne sme biti nižja od 10% izklicne cene iz javnega razpisa.
Ponudnik lahko ponudbo za nakup ali zakup (najem) stavbnega zemljišča umakne, nadomesti z drugo ali jo dopolni do roka za prejem ponudbe, ki je določen v javnem razpisu. V primeru umika do roka iz javnega razpisa se že plačana varščina ponudniku vrne.
Varščina, zahtevana v javnem razpisu, se vrne v roku 15 dni po zaključenem postopku izbora najugodnejšega ponudnika:
1. interesentom, ki niso bili izbrani kot najugodnejši ponudniki iz javnega razpisa;
2. v primeru umika vloge posameznega interesenta pred potekom roka iz javnega razpisa;
3. vsem interesentom – ponudnikom v primeru odpovedi javnega razpisa.
VI. MERILA ZA IZBOR NAJUGODNEJŠEGA PONUDNIKA
11. člen
Pri izbiri najugodnejšega ponudnika komisija upošteva naslednja merila:
1. program z opisom dejavnosti ponudnika;
2. predvideni program uporabe zemljišča, njegov vpliv na možnosti nadaljnje poselitve območja in vpliv na okolje;
3. ponujena višina odkupa oziroma zakupa (najema) ter rok in način plačila;
4. rok izgradnje in začetek obratovanja objekta;
5. mnenje občinske strokovne službe, pristojne za prostorsko planiranje;
6. druga merila, navedena v objavi javnega razpisa oziroma javni dražbi.
7. merila iz prejšnjega odstavka veljajo tudi za odločanje o prodaji oziroma oddaji stavbnih zemljišč brez javnega razpisa.
VII. PRODAJA ALI ODDAJA BREZ JAVNEGA RAZPISA
12. člen
Občina Ravne lahko proda ali odda stavbno zemljišče brez javnega razpisa v naslednjih primerih:
1. za gradnjo za potrebe obrambe;
2. za gradnjo objektov javne infrastrukture;
3. za gradnjo objektov za potrebe zdravstva, socialnega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa, javne uprave in pravosodja;
4. za gradnjo socialnih in neprofitnih ter zadružnih stanovanj in stanovanjskih hiš;
5. za gradnjo nadomestnih objektov;
6. za gradnjo na zemljišču, ki je s prostorskim izvedbenim načrtom predviden za določenega investitorja;
7. za zemljišča, ki so potrebna za smotrno izkoriščanje in zaokrožitev stavbnega zemljišča;
8. za zemljišča, za katera je bil javni razpis dvakrat neuspešen;
9. v drugih primerih, ko je takšen interes občine v skladu z zakonom.
Občina Ravne lahko zamenja nepremičnino za drugo enakovredno nepremičnino brez javnega razpisa.
VIII. JAVNO ODPIRANJE IN OBRAVNAVANJE PONUDB
13. člen
Odpiranje ponudb je javno in ga opravi komisija iz 6. člena tega pravilnika na naslovu, v prostorih ter na dan in ob uri, določeni v objavi javnega razpisa ali javne dražbe, ne glede na to, ali so pooblaščenci ponudnikov navzoči ali ne. Predstavniki ponudnikov pred začetkom javnega odpiranja ponudb izročijo komisiji pisna pooblastila za sodelovanje na javnem razpisu oziroma javni dražbi.
Komisija na podlagi določil predpisov o javnih naročilih oceni prispele ponudbe in ugotovi, če izpolnjujejo razpisne pogoje. Ponudbe, ki pogojev javnega razpisa ne izpolnjujejo, komisija izloči, ostale pa obravnava na podlagi meril iz 11. člena tega pravilnika.
Ponudnik, ki ne predloži pravočasno popolne vloge, se izloči iz nadaljnjega postopka izbire najugodnejšega ponudnika.
Po oceni prispelih ponudb komisija na podlagi meril za izbor najugodnejšega ponudnika sprejme sklep o prodaji oziroma oddaji stavbnega zemljišča izbranemu najugodnejšemu ponudniku.
14. člen
O obravnavanju in oceni pravočasno prispelih ponudb, komisija sestavi zapisnik, v katerega se vpišejo naslednji podatki:
– kraj datum in čas seje;
– imena prisotnih članov komisije in ostalih prisotnih;
– navedbo števila pravočasno prispelih vlog in navedbo prepozno vloženih vlog;
– ugotovitve o popolnosti posameznih pravočasnih vlog;
– morebitne pripombe prisotnih predstavnikov interesentov, ki so podali vloge.
Po pregledu in analizi prispelih vlog komisija sprejme sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika, ki se vpiše v zapisnik.
Proti opravljenem postopku je mogoče vložiti ugovor, dokler ni zaključen zapisnik. Ugovor reši komisija, ki je vodila postopek, pred končanjem zapisnika. Rešitev se zapiše v zapisnik.
IX. IZBOR NAJUGODNEJŠEGA PONUDNIKA IN SKLENITEV POGODBE
15. člen
Pristojna služba Občine Ravne o izbiri najugodnejšega ponudnika obvesti vse ponudnike, ki so sodelovali na javnem razpisu v roku 3 dni od dneva izbire.
Zoper sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika lahko vsak ponudnik, ki se je udeležil javnega razpisa, vloži v roku 8 dni od dneva prejetja obvestila o izbiri, pritožbo pri županji Občine Ravne. Županja pritožbo neizbranega ponudnika obravnava čimprej, najkasneje pa v roku 30 dni od dneva, ko je bila pritožba vložena. O pritožbi odloča županja z odločbo, ki je dokončna.
16. člen
Izbrani ponudnik je dolžan skleniti pogodbo o nakupu oziroma zakupu (najemu) stavbnega zemljišča v roku iz 15. točke 9. člena tega pravilnika in začeti z ustreznimi deli na stavbnem zemljišča v roku, določenem v pogodbi.
V primeru, da izbrani ponudnik ne sklene pogodbe v roku iz prvega odstavka tega člena, se šteje, da je odstopil od pogodbe. V tem primeru se mu vplačana varščina za resnost ponudbe ne vrne.
X. PONOVITEV JAVNEGA RAZPISA OZIROMA JAVNE DRAŽBE
17. člen
Javni razpis oziroma javna dražba se ponovi, če:
1. se na javni razpis ne javijo interesenti za odkup oziroma zakup (najem) celotnega zemljišča, ki je predmet razpisa;
2. je javni razpis uspešen le za posamezna stavbna zemljišča, njihova prodaja oziroma oddaja pa ne omogoča smotrne uporabe zemljišča ali prodaje oziroma oddaje stavbnega zemljišča pod enakimi pogoji;
3. če komisija za izbor najugodnejšega ponudnika le-tega ne izbere izmed vseh prispelih ponudb;
4. če izbrani ponudnik v roku ne sklene pogodbe;
5. če komisija javni razpis razveljavi.
XI. ZAČASNI ZAKUP STAVBNIH ZEMLJIŠČ
18. člen
Interesenti lahko pridobijo v zakup (najem) stavbno zemljišče, ki je v lasti Občine Ravne na podlagi javnega razpisa ali neposredno s pogodbo, če podajo vlogo za najem ali zakup.
Kolikor Občina Ravne odda stavbno zemljišče v zakup ali najem na podlagi javnega razpisa se smiselno uporabljajo določila tega pravilnika.
Javni razpis za najem stavbnega zemljišča se ne objavi tudi v primeru, če se neposredno po prekinitvi najemne pogodbe pojavi nov najemnik, ki je odkupil začasni objekt od dotedanjega najemnika.
19. člen
Višina najemnine za posamezne vrste oziroma rabe zemljišč se določi s sklepom o oblikovanju najemnin za stavbna zemljišča v lasti Občine Ravne, ki ga sprejme občinski svet na predlog županje po predhodnem mnenju pristojne službe Občine Ravne.
XII. DOLOČITEV VREDNOSTI STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
20. člen
Okvirna vrednost stavbnega zemljišča, ki je predmet prodaje, oddaje za gradnjo, se za zemljišča zajeta v prostorsko izvedbenih načrtih (PIN), določi skladno s programom komunalnega opremljanja in povprečno gradbeno ceno stavbnega zemljišča na območju občine, za zemljišča, ki pa niso zajeta v PIN, pa z oceno ustrezno usposobljenega cenilca nepremičnin, ki ne sme biti starejša kot leto dni.
21. člen
Pri zamenjavi mora biti nepremičnina, ki jo interesent ponudi v zamenjavo, praviloma ocenjena po isti metodi kot zemljišče v občinski lasti. Če nepremičnini, ki sta predmet zamenjave, nista enakovredni, mora lastnik nižje ocenjene nepremičnine doplačati razliko v sporazumno dogovorjeni obliki.
XIII. KONČNA DOLOČBA
22. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 465-01-18/00-30
Ravne, dne 20. novembra 2000.
Županja
Občine Ravne na Koroškem
Ivana Klančnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti