Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000

Kazalo

4661. Pravilnik o dežurstvu prodajaln v Občini Podlehnik, stran 11599.

Na podlagi tretjega odstavka 4. člena pravilnika o obratovalnem času prodajaln (Uradni list RS, št. 79/97, 78/98 in 36/00) in 6. člena statuta Občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 39/99 je Občinski svet občine Podlehnik na 11. redni seji dne 5. 10. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o dežurstvu prodajaln v Občini Podlehnik
1. člen
S tem pravilnikom se ureja obratovalni čas prodajaln, ki poslujejo izven rednega obratovalnega časa (v nadaljevanju: čas dežurstva), določenega s pravilnikom o obratovalnem času prodajaln.
2. člen
Trgovec je pri določanju časa dežurstva poleg svojega poslovnega interesa dolžan upoštevati tudi merila iz 3. člena tega pravilnika in določbe od 4. do 8. člena tega pravilnika.
3. člen
Kot merila za določanje dežurstev prodajaln se upoštevajo naslednje značilnosti območja občine:
– nakupovalne navade prebivalcev,
– običaji ob praznikih in dela prostih dneh,
– turizem,
– tranzitni cestni promet,
– varstvo pred hrupom,
– gostota naseljenosti prebivalstva,
– gostota dežurnih prodajaln glede na število prebivalcev v okolišu prodajalne,
– spoštovanje delovnopravne zakonodaje.
4. člen
Prodajalne z živili lahko obratujejo kot dežurne prodajalne ob nedeljah med 8. in 11. uro. V primeru dveh ali več zaporednih prazničnih oziroma dela prostih dni so prodajalne z živili kot dežurne prodajalne lahko odprte vsak drugi dan praznika oziroma dela prostega dne med 8. in 11. uro.
Na območju Občine Podlehnik kot dežurne poslujejo največ tri prodajalne z živili. V občini lahko kot dežurna posluje ena prodajalna z živili, ki se nahaja na območju največje gostote naseljenosti prebivalstva. V primeru, da na istem območju kriterij največje gostote poseljenosti prebivalstva izpolnjujeta dve ali več prodajaln, od katerih vse izkazujejo interes za dežurstvo, upravni organ dovoljenje za dežurstvo izda prodajalni, ki ima ob praznikih in dela prostih dneh že ustaljene običaje glede obratovalnega časa in ti sovpadajo z običaji ob praznikih in dela prostih dneh po prvem odstavku tega člena, in nakupovalne navade prebivalstva kažejo na to, da bi s prenehanjem dežurstva prodajalne pri oskrbi prebivalstva nastala vrzel. Če s pomočjo zgornjih kriterijev ni mogoče določiti dežurne prodajalne v občini, upravni organ dovoli dežurstvo vsem zainteresiranim prodajalnam, pod pogojem, da po medsebojnem dogovoru, ki ga priložijo vlogi za odobritev časa dežurstva, dežurajo izmenoma.
5. člen
Prodajalne z motornimi gorivi lahko obratujejo kot dežurne prodajalne od ponedeljka do sobote od 6. do 7. ure zjutraj in od 21. do 24. ure zvečer. Ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh lahko kot dežurne prodajalne obratujejo med 6. in 24. uro. V primeru, da so v njihovem sklopu tudi trgovine z živili, slednje lahko kot dežurne prodajalne obratujejo v identičnem času dežurstva.
6. člen
Prodajalne s kmetijskimi proizvodi lahko obratujejo kot dežurne prodajalne ob nedeljah, praznikih in dela prostih dneh med 8. in 13. uro.
7. člen
Dovoljenje za dežurstvo se izda najdlje za obdobje enega leta.
8. člen
Določbe tega pravilnika uporablja občinska uprava, pri potrjevanju obratovalnega časa prodajaln na območju Občine Podlehnik.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Podlehnik, dne 5. oktobra 2000.
Župan
Občine Podlehnik
Vekoslav Fric I. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti