Uradni list

Številka 112
Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 112/2000 z dne 6. 12. 2000

Kazalo

4657. Pravilnik o prodaji, oddaji v zakup (najem), oddaji za gradnjo in menjavi stavbnih zemljišč v lasti Občine Mislinja, stran 11594.

Na podlagi 47. in 48. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 20. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 8/00 - prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Mislinja na 18. seji dne 27. 9. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o prodaji, oddaji v zakup (najem), oddaji za gradnjo in menjavi stavbnih zemljišč v lasti Občine Mislinja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo načini, pogoji in postopki prodaje, oddaje v zakup (najem), oddaje za gradnjo in zamenjave zazidanih in nezazidanih stavbnih zemljišč, ki so v lasti Občine Mislinja (v nadaljevanju: občina).
2. člen
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za prodajo, zamenjavo in oddajo v zakup kmetijskih zemljišč ter drugih nepremičnin, ki so v lasti občine, če zakon ali drug pravilnik ne določa drugače.
3. člen
Prodaja stavbnega zemljišča po tem pravilniku pomeni prenos lastninske pravice in posesti nad stavbnim zemljiščem, katerega lastnik je občina, na izbranega interesenta.
Oddaja v zakup (najem) stavbnega zemljišča po tem pravilniku pomeni prenos neposredne posesti nad stavbnim zemljiščem, katerega lastnik in neposredni posestnik je občina, na izbranega interesenta.
Oddaja za gradnjo po tem pravilniku pomeni prenos pravice do gradnje na stavbnem zemljišču, ki ostane v lasti občine.
Menjava zemljišč po tem pravilniku pomeni prenos lastninske pravice in posesti na občinskem zemljišču na sopogodbenika z istočasno pridobitvijo lastninske pravice in posesti na nepremičnini, ki ga daje v zamenjavo sopogodbenik.
Nezazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju, ki je s prostorskim planom namenjena za graditev objektov.
Zazidano stavbno zemljišče je zemljiška parcela na območju, ki je s prostorskim planom namenjena za graditev objektov, na kateri je objekt že zgrajen.
4. člen
Sklep o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča na prvi stopnji, po postopku, ki je določen s tem pravilnikom, izda občinski urad, na drugi stopnji pa župan.
II. PRODAJA, ODDAJA IN MENJAVA STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
5. člen
Občina lahko proda, odda zemljišče v zakup (najem) ali odda za gradnjo na podlagi predhodno izvedenega javnega razpisa ali javne dražbe, če zakon, statut občine ali ta pravilnik ne določa drugače.
Občina lahko v skladu z zakonom in s tem pravilnikom zamenja stavbna zemljišča brez predhodno izvedenega javnega razpisa ali javne dražbe.
Občina proda, odda za gradnjo ali zamenja zemljišča na podlagi sklepa občinskega sveta.
III. POSTOPEK ZA PRODAJO IN ODDAJO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA ZA GRADNJO
6. člen
Postopek prodaje in oddaje stavbnega zemljišča za gradnjo se izvede preko javnega razpisa; razen v primerih, določenih z zakonom in s tem pravilnikom.
Postopek vodi tričlanska komisija, ki jo imenuje župan. Vsa administrativna in strokovna dela v zvezi s prodajo ali oddajo stavbnega zemljišča opravlja občinski urad.
7. člen
Občina lahko stavbna zemljišča proda ali odda za gradnjo brez javnega razpisa:
– za gradnjo objektov za potrebe obrambe;
– za gradnjo objektov javne infrastrukture;
– za gradnjo objektov za potrebe zdravstva, socialnega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa, javne uprave in pravosodja;
– za gradnjo socialnih, neprofitnih ter zadružnih stanovanj in stanovanjskih hiš;
– za gradnjo nadomestnih objektov;
– za gradnjo na zemljišču, ki je v s prostorskim izvedbenim načrtom predviden za določenega investitorja;
– za zemljišča, ki so potrebna za smotrno izkoriščanje ali zaokrožitev stavbnega zemljišča;
– za zemljišča, za katera je bil javni razpis dvakrat neuspešen;
– če je ocenjena vrednost stavbnega zemljišča nižja od 500.000 SIT.
8. člen
Javni razpis prodaje, oddaje v zakup (najem) in oddaje stavbnih zemljišč za gradnjo objavi župan na oglasnih deskah Občine Mislinja ali v sredstvih javnega obveščanja.
9. člen
Javni razpis se izvede z zbiranjem pisnih ponudb.
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– vrsto pravnega posla (prodaja, oddaja v zakup, oddaja za gradnjo);
– označbo in opis stavbnega zemljišča (parc. št. kultura, izmera, katastrska občina, lega, pravno in dejansko stanje zemljišča);
– podatke o namembnosti zemljišč;
– izhodiščno ceno stavbnega zemljišča;
– rok, v katerem lahko interesenti predložijo vloge, ki ne sme biti krajši od osem dni od dneva objave razpisa;
– način predložitve in zahtevano vsebino vloge (navedba listin, ki jih je potrebno predložiti);
– način revalorizacije vrednosti zemljišč do sklenitve pogodbe;
– merila za izbiro najugodnejše vloge;
– višino varščine, ki jo je potrebno položiti kot garancijo za resnost ponudbe in ki ne sme biti nižja od 10% vrednosti izklicne cene stavbnega zemljišča ter navedbo računa, na katerega se varščina vplača (po sklenjenem pravnem poslu za posamezno stavbno zemljišče se varščina vrne tistim interesentom, ki na javnem razpisu niso uspeli);
– navedbo, kje se lahko interesenti pred potekom javnega razpisa seznanijo s podrobnejšimi lastnostmi zemljišč in eventuelno ogledajo predmet javna razpisa;
– navedbo, da ponudnik lahko ponudbo za nakup ali najem stavbnega zemljišča umakne, nadomesti z drugo ali jo dopolni do roka za sprejem ponudbe, ki je določen v javnem razpisu (v primeru umika ponudbe se plačano jamstvo ne vrne);
– navedbo, da mora izbrani ponudnik skleniti pogodbo najkasneje v 15 dneh po prejemu pravnomočnega sklepa o izbiri najugodnejšega ponudnika;
– način in rok plačila kupnine oziroma zakupnine (najemnine);
– druge morebitne pogoje in zahteve, ki jih morajo izpolnjevati interesenti.
10. člen
V postopku primerjave prispelih vlog za sklenitev pravnega posla po tem pravilniku se upoštevajo merila, navedena v razpisu.
11. člen
Komisija na javnem odpiranju ponudb, po poteku roka za prijavo na javni razpis, oceni prispele ponudbe in ugotovi, če izpolnjujejo razpisne pogoje.
Tiste ponudbe, ki pogojev javnega razpisa ne izpolnjujejo, izloči, ostale pa obravnava ter svoje ugotovitve in predloge o izbiri pošlje občinskemu uradu.
Občinski urad na podlagi predloga o izbiri sprejme sklep o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča.
12. člen
O pregledovanju vlog komisija vodi zapisnik, v katerega vpiše:
– podatke o kraju, datumu in času seje,
– imena prisotnih članov komisije in drugih prisotnih,
– navedbo javnega razpisa, na katerega so prispele vloge,
– ugotovitve o popolnosti in vsebini vlog,
– druge relevantne podatke, ki zadevajo posamezne vloge.
Po pregledu in analizi prispelih vlog komisija pripravi poročilo in predlog sklepa.
13. člen
O izidu javnega razpisa mora občinski urad obvestiti vse ponudnike, ki so sodelovali na javnem razpisu, in sicer v roku 15 dni od dneva izbire najugodnejšega ponudnika.
Zoper sklep občinskega urada lahko vsak ponudnik, ki se je udeležil javnega razpisa, vloži v roku 15 dni od dneva, ko je prejel obvestilo o izbiri najugodnejšega ponudnika, pritožbo pri županu.
Župan mora pritožbo obravnavati čimprej, najkasneje pa v roku 30 dni od dneva, ko je bila pritožba vložena.
14. člen
Če ponudbe ponudnikov ne ustrezajo pogojem iz javnega razpisa in se ne sprejme sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika, se javni razpis ponovi pod enakimi ali drugačnimi pogoji.
Če tudi po ponovljenem javnem razpisu ni mogoče izbrati najugodnejšega ponudnika, se stavbno zemljišče proda ali odda neposredno s pogodbo.
15. člen
Vplačana varščina interesenta, ki je bil izbran, se vračuna v ceno.
Če interesent v roku iz prejšnjega člena ne sklene pogodbe zaradi njegovih lastnih razlogov, se šteje, da je od vloge odstopil. Vplačana varščina se v tem primeru ne vrne.
16. člen
Na vlogo interesenta lahko občina proda ali zamenja tudi zemljišče, ki ima status javnega dobra, če se predhodno takšen status ukine.
O ukinitvi javnega dobra odloči občinski svet na predlog župana.
Določila tega člena se smiselno uporabljajo tudi za podelitev javnega dobra zemljišču.
IV. ZAKUP (NAJEM) STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
17. člen
Interesenti lahko pridobijo v zakup (najem) občinsko zemljišče na podlagi javnega razpisa ali z neposredno pogodbo.
V zakup (najem) je mogoče oddati tudi zemljišča, ki imajo status javnega dobra v času predložitve vloge, če občinski svet v skladu s 15. členom tega pravilnika predhodno ukine status javnega dobra.
Poleg primerov iz 7. člena tega pravilnika se javni razpis ne objavi tudi v primeru, če se neposredno po prekinitvi najemne pogodbe pojavi nov najemnik, ki je odkupil začasni objekt na stavbnem zemljišču od dotedanjega najemnika.
18. člen
V primeru, ko interesent poda vlogo za izdajo soglasja za časovno omejeno rabo zemljišča, mu lahko izda občinska strokovna služba pristojna za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči soglasje, v katerem navede obdobje veljave soglasja, odškodnino za uporabo občinskega zemljišča, obveznost o vzpostavitvi prvotnega stanja zemljišča in druge pogoje, ki jih mora izpolniti interesent.
V. DOLOČITEV VREDNOSTI STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
19. člen
Vrednost stavbnega zemljišča, ki je predmet prodaje ali oddaje za gradnjo, se določi na podlagi cenitve sodno zapriseženega cenilca gradbene stroke, ki ne sme biti starejša od 60 dni. Po tem roku se vrednost zemljišča revalorizira z indeksom gradbenih storitev. V primeru, da pride do bistvene spremembe stanja – vrednosti zemljišča, ki je predmet oddaje ali prodaje, pa je potrebno opraviti ponovno cenitev.
20. člen
Višino zakupnine (najemnine) za posamezne vrste zemljišč določi na predlog župana občinski svet.
21. člen
Pri zamenjavi zemljišč mora biti nepremičnina, ki jo interesent ponudi v zamenjavo ocenjena po isti metodi kot občinsko zemljišče. Če vrednost nepremičnine odstopa od vrednosti druge nepremičnine in je taka menjava v interesu občine, mora lastnik nižje ocenjene nepremičnine doplačati razliko v skladu s cenitvijo.
VI. KONČNA DOLOČBA
22. člen
Ta pravilnik začne veljati peti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 46501-00014/2000
Mislinja, dne 6. oktobra 2000.
Župan
Občine Mislinja
Mirko Grešovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti