Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2000 z dne 24. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2000 z dne 24. 11. 2000

Kazalo

4507. Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka za Krajevno skupnost Pertoča po programih posameznih vasi - za naselje Pertoča in Ropoča, stran 11303.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85 – prečiščeno besedilo), 3., 30. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94, odločba US RS št. 13/95), drugega odstavka 47.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) ter določili statuta Občine Rogašovci, statuta Krajevne skupnosti Pertoča, je Svet krajevne skupnosti Pertoča na 11. redni seji dne 3. 11. 2000 sprejel
S K L E P
o uvedbi krajevnega samoprispevka za Krajevno skupnost Pertoča po programih posameznih vasi – za naselje Pertoča in Ropoča
1. člen
Na območju Krajevne skupnosti Pertoča v naseljih Pertoča in Ropoča se po odločitvi krajanov naselij Pertoča in Ropoča na referendumu dne 15. 10. 2000 uvede krajevni samoprispevek v denarju.
2. člen
Krajevni samoprispevek v denarju se uvede za obdobje 5 let, in sicer od 1. 2. 2001 do 31. 1. 2006.
3. člen
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, bodo uporabljena za:
Pertoča:
– modernizacijo, vzdrževanje in asfaltiranje preostalih javnih poti in drugih površin,
– vzdrževanje pokopališča in mrliške vežice,
– ulično razsvetljavo v vasi Pertoča,
– sofinanciranje izgradnje avtobusnih postaj ter postavitev utic ob regionalni cesti,
– sofinanciranje vaških in komunalnih objektov,
– sofinanciranje izgradnje športno-rekreacijskega centra, letno-zimski,
– sofinanciranje skupnega (občinskega) vodovoda,
– sofinanciranje gasilske opreme in vaško-gasilskega doma.
Ropoča:
– modernizacijo, vzdrževanje in asfaltiranje preostalih javnih poti in drugih površin,
– vzdrževanje pokopališča in mrliške vežice,
– sofinanciranje izgradnje avtobusnih postajališč in njej pripadajoče opreme,
– sofinanciranje skupnega (občinskega) vodovoda,
– sofinanciranje izgradnje javne razsvetljave,
– izgradnjo kabelske televizije,
– sofinanciranje gasilske opreme in vaško-gasilskega doma.
4. člen
Zavezanci za samoprispevek so občani, ki imajo stalno prebivališče v naseljih Pertoča in Ropoča.
Zavezanci bodo samoprispevek plačevali v naslednji višini:
– 2% od neto plače zaposlenih oziroma nadomestil plače ter plačil po pogodbah o delu,
– 10% od katastrskega dohodka od kmetijske dejavnosti,
– 1% od pokojnin razen pokojnin z varstvenim dodatkom,
– 2% za delavce, ki so na začasnem delu v tujini in imajo stalno prebivališče v posamezni vaški skupnosti, od povprečnega osebnega dohodka v Republiki Sloveniji v preteklem letu.
5. člen
Plačilo krajevnega samoprispevka so oproščeni zavezanci, ki jih določa 12. člen zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85 in Uradni list RS, št. 48/96).
Zavezancem se plačani zneski krajevnega samoprispevka odštevajo od osnove za dohodnino (7. člen zakona o dohodnini, Uradni list RS, št. 48/90 in 34/92).
6. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin. Kmetijskim proizvajalcem bo obračunavalo in odtegovalo samoprispevek Ministrstvo za finance, Davčna uprava RS, Davčni urad Murska Sobota, izpostava Murska Sobota.
Izplačevalci plač in pokojnin so dolžni pri nakazilu odtegnjenega samoprispevka navesti podatke za katere zavezance je znesek plačan. Če je zavezancev več, je izplačevalec dolžan poslati seznam z ustreznimi podatki KS Pertoča.
Zavezanci, ki so zaposleni v tujini, plačujejo samoprispevek štirikrat (tri mesece skupaj) letno na zbirni žiro račun samoprispevka Krajevne skupnosti Pertoča, in sicer do zadnjega trimesečja, in sicer do 31. 12. tekočega leta. Krajevna skupnost Pertoča pošlje zavezancem položnice za plačilo.
8. člen
Sredstva, ki se zberejo iz krajevnega samoprispevka so strogo namenska. Sredstva samoprispevka se bodo zbirala na posebnem računu KS Pertoča, št. 51900-842-105-82133 in se bodo evidenčno vodila po vaseh Pertoča in Ropoča.
9. člen
Od zavezancev, ki ne bodo izpolnjevali obveznosti do samoprispevka v določenem roku se bodo obveznosti prisilno izterjale po predpisih, ki veljajo za izterjavo prispevkov in davkov občanov.
10. člen
Sredstva zbranega krajevnega samoprispevka se bodo uporabila namensko za programe vasi Pertoča in Ropoča v Krajevni skupnosti Pertoča.
Vrstni red investicij sprejema svet krajevne skupnosti v svojih letnih programih na podlagi referendumskega programa na predlog vaških skupnosti Pertoča in Ropoča skladno z razvojnimi programi in možnostmi sofinanciranja Občine Rogašovci.
11. člen
Za zbiranje sredstev samoprispevka in izvajanje referendumskega programa je odgovoren Svet krajevne skupnosti Pertoča in vaški skupnosti Pertoča in Ropoča, ki najmanj enkrat letno poročata krajanom na zborih krajanov o zbranih in porabljenih sredstvih.
Krajevna skupnost lahko sredstva samoprispevka, ki so začasno prosta, vroči pri banki za določen čas.
Nadzor nad uporabo in zbiranjem sredstev samoprispevka opravlja Nadzorni odbor občine Rogašovci v skladu z zakonom in statutom.
12. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 2. 2001 dalje.
Pertoča, dne 3. novembra 2000.
Predsednik
KS Pertoča
Marijan Perša l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti