Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2000 z dne 24. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2000 z dne 24. 11. 2000

Kazalo

4481. Pravilnik o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči socialno ogroženim občankam in občanom Občine Hajdina, stran 11285.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) in 16. člena statuta Občine Hajdina (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 2/99 in Uradni list RS, št. 109/99) je Občinski svet občine Hajdina na 17. redni seji dne 4. 11. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči socialno ogroženim občankam in občanom Občine Hajdina
1. člen
S tem pravilnikom se do sprejema zakona o nadomestnem reševanju sporov in brezplačni pravni pomoči določajo merila, načini in postopek zagotavljanja brezplačne pravne pomoči občanom in občankam Občine Hajdina (v nadaljevanju: upravičenci).
2. člen
Brezplačna pravna pomoč obsega nudenje pravnih nasvetov o pravicah stranke in sestavo vlog oziroma zahtevkov za začetek postopka v vseh zadevah, s katerimi upravičenci rešujejo svoj socialni položaj, kot so:
– postopki uveljavljanja ali pridobivanja pravic iz družinskih razmerij,
– v pravnih poslih, ki vplivajo na socialni status upravičenca,
– uveljavljanje pravic iz osnovnega pokojninskega varstva, zdravstvenega varstva in socialno-varstvenih pravic,
– varstva otrok,
– varstvo pravic iz delovnega razmerja, če je upravičenec predhodno izkoristil pravna sredstva, ki izhajajo iz programa dela sindikata.
V izjemnih primerih lahko brezplačna pravna pomoč zajema tudi zastopanje upravičenca v postopku, za katerega mu je brezplačna pravna pomoč dodeljena.
3. člen
Naloge v zvezi z zagotavljanjem brezplačne pravne pomoči po tem pravilniku opravlja Center za socialno delo Ptuj, ki organizira pisarno za brezplačno pravno pomoč. Sredstva za izvajanje nalog se zagotovijo v proračunu Občine Hajdina.
4. člen
Brezplačno pravno pomoč lahko uveljavlja upravičenec:
– ki je prejemnik denarne pomoči kot edinega vira za preživljanje,
– denarnega dodatka po zakonu o socialnem varstvu,
– državne pokojnine,
– ki ni prejemnik nobene pomoči iz prejšnjih alinej, vendar s potrdilom o premoženjskem stanju in mnenjem Centra za socialno delo Ptuj dokaže upravičenost do brezplačne pravne pomoči.
V izjemnih primerih se brezplačna pravna pomoč lahko zagotavlja tudi upravičencu, ki sicer presega dohodkovni cenzus, če bi bilo to nujno zaradi socialne ogroženosti.
Kjub izpolnjevanju pogojev iz prvega odstavka tega člena se lahko prošnja za brezplačno pravno pomoč zavrne, če postopek glede na dejansko stanje ne bi bil razumen.
5. člen
Prošnja za brezplačno pravno pomoč se vloži v pisarni za brezplačno pravno pomoč. Prošnja mora vsebovati podatke o prosilcu, opis želene pravne pomoči in druge potrebne podatke. Prošnji mora upravičenec priložiti odločbo, s katero mu je bil dodeljen denarni prejemek, oziroma potrdilo o premoženjskem stanju z mnenjem Centra za socialno delo Ptuj, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti izpolnjevanje meril iz 4. člena tega pravilnika.
6. člen
O prošnji odloča svetovalec, zaposlen v pisarni za brezplačno pravno pomoč.
Če je prošnja za brezplačno pravno pomoč zavrnjena, se lahko upravičenec pritoži na komisijo, ki jo sestavljajo: direktor Centra za socialno delo Ptuj, socialni delavec, ki je pristojen za območje, na katerem ima upravičenec stalno prebivališče, pravnik in tajnica Občine Hajdina.
Komisija je pristojna tudi za odločanje o upravičenosti do brezplačne pravne pomoči po drugem odstavku 2. člena in drugem odstavku 4. člena tega pravilnika.
Odločitev komisije je dokončna.
7. člen
Če je upravičenec v postopku uspel, je dolžan v roku 15 dni povrniti znesek, ki mu je bil povrnjen za pravdne stroške v postopku, za katerega mu je bila brezplačna pravna pomoč dodeljena. Znesek se nakaže na žiro račun Občine Hajdina.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 029-02/2000
Hajdina, dne 4. novembra 2000.
Župan
Občine Hajdina
Radoslav Simonič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti