Uradni list

Številka 107
Uradni list RS, št. 107/2000 z dne 23. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 107/2000 z dne 23. 11. 2000

Kazalo

4444. Pravilnik o službeni obleki delavcev carinske službe, stran 11217.

Na podlagi tretjega odstavka 18. člena zakona o carinski službi (Uradni list RS, št. 56/99) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o službeni obleki delavcev carinske službe
1. člen
Ta pravilnik določa delovna mesta, na katerih morajo pooblaščene uradne osebe in drugi delavci carinske službe nositi službeno obleko, in vrsto obleke ter predpisuje kroj, trajanje in način njene uporabe.
2. člen
Službena obleka je carinska uniforma ali delovna obleka s pripadajočimi oznakami carinske službe.
3. člen
(1) Carinska uniforma se nosi na vseh delovnih mestih pooblaščenih uradnih oseb, razen:
– na delovnih mestih pomočnikov za splošne zadeve v carinskih uradih,
– na delovnih mestih vodenja upravnega in prekrškovnega postopka oddelkov za upravne zadeve, prekrške in izterjave,
– na delovnih mestih v Generalnem carinskem uradu, na katerih delavci opravljajo nadzor in kontrolo dela carinskih uradov in izpostav.
(2) V Sektorju za preiskovalne zadeve nosijo carinsko uniformo vse pooblaščene uradne osebe, razen pooblaščenih uradnih oseb v Preiskovalnem informacijsko-analitskem centru.
(3) Za druge delavce lahko generalni direktor z odredbo določi, da v primerih, ko zastopajo oziroma predstavljajo carinsko službo na različnih srečanjih ali prireditvah doma ali v tujini, kjer je udeležba v službeni obleki obvezna ali običajna, nosijo carinsko uniformo.
(4) Delovno obleko s pripadajočimi oznakami carinske službe nosijo pooblaščene uradne osebe zaradi zaščite carinske uniforme ali civilne obleke pri opravljanju pregledov in preiskav prevoznih sredstev.
4. člen
(1) Carinska uniforma je:
– zimska carinska uniforma,
– letna carinska uniforma,
– zimska carinska uniforma enot za zatiranje tihotapstva in
– letna carinska uniforma enot za zatiranje tihotapstva.
(2) Zimski carinski uniformi se nosita v sezoni, ki se začne 15. 10. in konča 14. 4. naslednjega leta, letni carinski uniformi pa v sezoni, ki se začne 15. 4. in konča 14. 10. istega leta.
(3) Glede na podnebne razmere na območju posameznega carinskega urada lahko generalni direktor na predlog direktorja carinskega urada določi, da se smeta zimski oziroma letni carinski uniformi nositi tudi zunaj predpisanega obdobja. To velja za celoten carinski urad, le izjemoma samo za posamezne organizacijske enote v okviru carinskega urada.
5. člen
Zimsko carinsko uniformo sestavljajo: suknjič – zimski, hlače oziroma krilo – zimsko, srajca – zimska, kravata, kravatna sponka, pulover, bunda, vetrovka z nadhlačami, pokrivalo – zimsko, usnjene rokavice, usnjen pas, nogavice oziroma ženske hlačne nogavice – zimske, čevlji – visoki, zimski, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
6. člen
Letno carinsko uniformo sestavljajo: suknjič – letni, hlače oziroma krilo – letno, srajca – letna, kravata, kravatna sponka, vetrovka z nadhlačami, pokrivalo – letno, usnjen pas, nogavice oziroma ženske hlačne nogavice – letne, čevlji – nizki, letni, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
7. člen
Zimsko carinsko uniformo delavcev enot za zatiranje tihotapstva sestavljajo: dvodelna obleka (suknjič in hlače) s podobleko, puli, pulover, bunda, vetrovka z nadhlačami, pokrivalo – zimsko, usnjene rokavice, usnjen pas, nogavice – zimske, čevlji – visoki, zimski, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
8. člen
Letno carinsko uniformo delavcev enot za zatiranje tihotapstva sestavljajo: dvodelna obleka (suknjič in hlače) brez podobleke, polo majica – letna, vetrovka z nadhlačami, pokrivalo – letno, usnjen pas, nogavice – letne, čevlji – nizki, letni, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
9. člen
Delavcem pripada v času opravljanja delovnih nalog na delovnih mestih iz 19. člena zakona o carinski službi (Uradni list RS, št. 56/99) tudi pas za nošenje orožja.
10. člen
(1) Suknjič – zimski je sestavni del zimske carinske uniforme. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim prsnim žepom pa je napis CARINA. Suknjič – letni je sestavni del letne carinske uniforme. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim prsnim žepom pa je napis CARINA.
(2) Hlače – zimske in letne so klasičnega kroja. Hlače so brez zavihkov, zapenjajo se s PVC zadrgo.
(3) Krilo – zimsko in letno je klasičnega kroja. Zadaj ima razporek, zapenja pa se z zadrgo.
(4) Dvodelna obleka s podobleko je sestavljena iz hlač in zgornjega dela – suknjiča. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim prsnim žepom pa je napis CARINA. Dvodelna obleka brez podobleke je enaka dvodelni obleki s podobleko, le da je brez podobleke.
(5) Srajca – zimska ima dolge rokave in je klasičnega kroja. Srajca – letna ima kratke rokave in je klasičnega kroja. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim sprednjim žepom pa je napis CARINA.
(6) Puli ima dolge rokave in se zapenja na zadrgo. Polo majica – letna ima kratke rokave.
(7) Kravata ima izvezen carinski znak.
(8) Pulover je pleten. Na izpostavljenih mestih je ojačen s tkanino. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim sprednjim žepom pa je napis CARINA.
(9) Bunda je prirejena za nošenje orožja. Zapenja se s PVC zadrgo. Bunda ima snemljiv topel vložek, ki se pripne s PVC zadrgo. Podložena je z nepremočljivo in zračno membrano, ki je odporna proti vetru. Na levem rokavu je našit carinski emblem, nad levim zgornjim žepom pa je napis CARINA.
(10) Vetrovka in nadhlače so izdelane iz dvoplastne tkanine, ki zagotavlja popolno nepropustnost vode. Vetrovka se zapenja s PVC zadrgo. Na levem rokavu je našit carinski emblem, na levem prsnem delu pa je napis CARINA.
(11) Pokrivalo je kapa ali klobuček. Kapa – zimska ima senčnik. Spredaj ima carinski znak. Letna kapa je iz lažjega materiala, podložena in s senčnikom. Spredaj ima carinski znak. Zimska kapa delavcev enot za zatiranje tihotapstva je enaka letni kapi carinske uniforme. Klobuček – zimski in letni je okrogle oblike. Spredaj ima carinski znak. Letni klobuček je iz lažjega materiala kot zimski.
(12) Rokavice so petprstne. Izdelane so iz rokavičarske nape črne barve, podloga pa je iz volnenega pletiva.
(13) Pas je izdelan iz dveh delov usnja v črni barvi. Na kovinski sponki je carinski znak.
(14) Nogavice – zimske in letne za moške so kratke, klasične. Zimske ženske hlačne nogavice so toplejše, letne ženske hlačne nogavice in dokolenke so tanjše.
(15) Čevlji – nizki, letni so iz črnega usnja, z usnjenim lahkim podplatom, ki je prevlečen z gumo. Čevlji – nizki, spomladansko-jesenski so iz črnega usnja, s podplatom iz gume. Čevlji – visoki, zimski so podloženi, nepremočljivi, iz črnega usnja in z debelejšim podplatom iz gume.
(16) Delovna obleka je dvodelna. Na levem in desnem rokavu je našit carinski emblem, nad levim prsnim žepom je napis CARINA. Delovna obleka je enaka za vse letne čase.
(17) Pas za nošenje orožja:
– pas s torbico za pištolo je izdelan iz dveh delov usnja s kovinsko zaponko,
– torbica za prikrito nošenje orožja je izdelana iz dveh delov usnja.
11. člen
(1) Službena obleka se nosi med opravljanjem nalog, določenih v tem pravilniku, in v primerih, ko to določi generalni direktor oziroma direktor carinskega urada.
(2) Zunaj delovnega časa smejo delavci nositi službeno obleko samo na poti na delo oziroma z dela.
(3) Delavec mora imeti službeno obleko čisto in urejeno.
12. člen
Carinska uniforma se nosi le v kompletu in s položajno oznako na predpisanem mestu ter z ostalimi pripadajočimi oznakami carinske službe.
13. člen
(1) Komplet zimske carinske uniforme sestavljajo: suknjič – zimski, hlače oziroma krilo – zimsko, srajca – zimska, kravata, kravatna sponka, pulover, pokrivalo – zimsko, usnjen pas, nogavice oziroma ženske hlačne nogavice – zimske, čevlji – visoki, zimski ali čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
(2) Komplet zimske carinske uniforme delavcev enot za zatiranje tihotapstva sestavljajo: suknjič s podsuknjičem, hlače s podhlačami, puli, pulover, pokrivalo – zimsko, usnjen pas, nogavice – zimske, čevlji – visoki, zimski ali čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
(3) Preko kompleta zimske uniforme se zunaj zaprtih prostorov oziroma tam, kjer je to potrebno, lahko nosita vetrovka ali bunda. Usnjene rokavice se nosijo po potrebi.
(4) V ogrevanih zaprtih prostorih ali pod bundo se lahko namesto suknjiča nosi pulover.
(5) Namesto čevljev – visokih, zimskih se lahko v ogrevanih zaprtih prostorih nosijo čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
14. člen
(1) Komplet letne carinske uniforme sestavljajo: suknjič – letni, hlače oziroma krilo – letne, srajca – letna, kravata, kravatna sponka, pokrivalo – letno, usnjen pas, nogavice – letne oziroma ženske hlačne nogavice – letne, čevlji – nizki, letni, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
(2) Za komplet letne carinske uniforme se štejejo tudi: srajca – letna, kravata, kravatna sponka, hlače oziroma krilo – letno, pokrivalo – letno, nogavice oziroma ženske hlačne nogavice – letne, čevlji – nizki, letni, čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
(3) Komplet letne carinske uniforme delavcev enot za zatiranje tihotapstva sestavljajo: suknjič brez podsuknjiča, hlače brez podhlač, polo majica – letna, usnjen pas, pokrivalo – letno, nogavice – letne, čevlji – nizki, letni ali čevlji – nizki, spomladansko-jesenski.
(4) Za komplet letne carinske uniforme delavcev enot za zatiranje tihotapstva se štejejo tudi: hlače brez podhlač, polo majica – letna, usnjen pas, pokrivalo – letno, nogavice – letne, čevlji – nizki, letni ali čevlji – nizki, spomladansko-jesenski
(5) Preko kompletov se lahko nosi vetrovka z nadhlačami.
15. člen
Pokrivala (zimskega ali letnega) ni potrebno nositi v zaprtih prostorih carinske službe ali v drugih zaprtih prostorih.
16. člen
Službeno obleko dobi delavec v uporabo brezplačno, dokler ji ne poteče rok uporabe.
17. člen
(1) Rok uporabe posameznih delov službene obleke je 2 leti.
(2) Izjemoma je za nekatere dele določen daljši rok uporabe:
– suknjič – zimski, suknjič – letni                       3 leta
– suknjič s podsuknjičem in brez podsuknjiča              3 leta
– bunda                                                   3 leta
– vetrovka z nadhlačami                                   5 let
– usnjene rokavice                                        3 leta
– čevlji – visoki, zimski                                 3 leta
– pokrivalo (zimsko in letno)                             4 leta
– pas s torbico za pištolo                                4 leta
– torbica za prikrito nošenje orožja                      4 leta
– delovna obleka                                          3 leta
18. člen
(1) Novozaposleni delavci prejmejo na začetku dvojno količino posameznih delov službene obleke, razen bunde, vetrovke z nadhlačami, čevljev, usnjenih rokavic in pasu za nošenje orožja.
(2) Novozaposlenim delavcem se dodelita tudi položajna oznaka in kravatna sponka, ki se zamenjata po potrebi in se nosita kot sestavni del službene obleke.
(3) Delavcem, ki delajo polovični delovni čas, se rok uporabe službene obleke podvoji, razen za srajce, nogavice, hlače oziroma krila, čevlje – nizke, letne in nizke, spomladansko-jesenske.
(4) Delavci, ki prvič prejmejo posamezen del carinske uniforme, dobijo dvojno količino posameznih delov službene obleke, razen bunde, vetrovke z nadhlačami, čevljev, usnjenih rokavic in pasu za nošenje orožja.
19. člen
Če so delavci, ki jim pripada službena obleka po tem pravilniku, iz kakršnih koli razlogov odsotni z dela nad 6 mesecev nepretrgoma, se rok uporabe posameznih delov službene obleke podaljša za toliko časa, kolikor so bili odsotni.
20. člen
(1) Po poteku rokov iz 17. člena tega pravilnika postane službena obleka last delavca, ki jo je dobil v uporabo. Delavec lahko službeno obleko po poteku rokov iz 17. člena vrne carinskemu uradu oziroma Generalnemu carinskemu uradu, ki jo komisijsko uniči.
(2) Če postane službena obleka delavčeva last, se z nje snamejo vse službene oznake in izročijo carinskemu uradu oziroma Generalnemu carinskemu uradu.
21. člen
(1) Delavec mora, če mu preneha delovno razmerje, službeno obleko, ki ji rok uporabe še ni potekel, vrniti ali odkupiti s plačilom razlike v ceni, razen kravate, srajce, čevljev in nogavic.
(2) Vrnjeni deli obleke, ki jih ni mogoče uporabiti, se lahko predajo humanitarni organizaciji, osebam po presoji carinskega urada oziroma Generalnega carinskega urada ali pa se komisijsko uničijo.
(3) Če delavec umre ali se upokoji, obleke ni potrebno vrniti, službene oznake pa se vrnejo carinskemu uradu oziroma Generalnemu carinskemu uradu.
22. člen
(1) Službene obleke ni dovoljeno odtujiti, je spreminjati v nasprotju s predpisi niti je ni dovoljeno nositi v tujini, razen v primerih, ko je to v tem pravilniku izrecno dovoljeno.
(2) Uporabo službene obleke za film, televizijo, gledališke predstave in druge javne nastope dovoljuje generalni direktor.
23. člen
(1) V rokih uporabe posameznih delov carinske uniforme, ki so določeni s tem pravilnikom, dobijo delavci, z izjemo delavcev enot za zatiranje tihotapstva, v uporabo naslednje število posameznih kosov carinske uniforme:
– suknjič – zimski                               1 kos
– suknjič – letni                                1 kos
– hlače oziroma krilo – zimsko                   2 kosa
– hlače oziroma krilo – letno                    2 kosa
– srajca – zimska                                4 kosi
– srajca – letna                                 4 kosi
– kravata                                        4 kosi
– pulover                                        1 kos
– bunda                                          1 kos
– vetrovka z nadhlačami                          1 kos
– kapa – zimska                                  1 kos
– kapa – letna                                   1 kos
– klobuček – zimski                              1 kos
– klobuček – letni                               1 kos
– usnjene rokavice                               1 par
– usnjen pas                                     1 kos
– ženske hlačne nogavice – zimske                10 parov
– ženske hlačne nogavice – letne                 10 parov
– ženske dokolenke                               6 parov
– moške nogavice – zimske                        8 parov
– moške nogavice – letne                         8 parov
– čevlji – visoki, zimski                        1 par
– čevlji – nizki, spomladansko-jesenski          1 par
– čevlji – nizki, letni                          1 par.
(2) V rokih uporabe posameznih delov carinske uniforme, ki so določeni s tem pravilnikom, dobijo delavci enot za zatiranje tihotapstva v uporabo naslednje število posameznih kosov carinske uniforme:
– suknjič s podsuknjičem                          1 kos
– suknjič brez podsuknjiča                        1 kos
– hlače s podhlačami                              2 kosa
– hlače brez podhlač                              2 kosa
– puli                                            3 kosi
– polo majica – letna                             3 kosi
– pulover                                         1 kos
– bunda                                           1 kos
– vetrovka z nadhlačami                           1 kos
– kapa – zimska                                   1 kos
– kapa – letna                                    1 kos
– usnjene rokavice                                1 kos
– usnjen pas                                      1 kos
– nogavice – zimske                               8 parov
– nogavice – letne                                8 parov
– čevlji – visoki, zimski                         1 par
– čevlji – nizki, spomladansko-jesenski           1 par
– čevlji – nizki, letni                           1 par.
24. člen
(1) Pravico do delovne obleke s pripadajočimi oznakami carinske službe imajo praviloma posamezne organizacijske enote carinskega urada in Generalnega carinskega urada, ki opravljajo naloge iz 3. člena tega pravilnika.
(2) Na predlog direktorja carinskega urada določi generalni direktor potrebno število kosov delovne obleke glede na delovne potrebe posamezne organizacijske enote.
(3) Za dodeljene obleke je odgovoren vodja organizacijske enote, ki je obleke dobila.
25. člen
(1) Delavec mora plačati službeno obleko oziroma njen del, ki ji rok uporabe še ni potekel, če je obleko ali njen del po lastni krivdi uničil ali znatno poškodoval ali če jo je odtujil.
(2) O dodelitvi nove službene obleke ali njenega dela v primeru uničenja, poškodovanja ali odtujitve brez krivde delavca oziroma o upravičenosti dodelitve nove službene obleke ali njenega dela pred potekom roka uporabe presodi direktor carinskega urada oziroma generalni direktor.
26. člen
(1) Službeno obleko nabavlja Generalni carinski urad.
(2) Evidenco o dodeljevanju službene obleke v uporabo, o rokih uporabe in vračanju službene obleke vodijo carinski uradi oziroma Generalni carinski urad.
27. člen
Do poteka rokov uporabe dežnega plašča, dodeljenega po dosedanjih predpisih, se le-ta uporablja kot del službene uniforme do zamenjave z vetrovko z nadhlačami.
28. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 182-2-2000
Ljubljana, dne 10. novembra 2000.
Zvonko Ivanušič l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti