Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2000 z dne 17. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2000 z dne 17. 11. 2000

Kazalo

4395. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za območje Občine Jesenice, stran 11131.

Na podlagi tretjega odstavka 58. člena, četrtega odstavka 59. in 61. člena VI. poglavja zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 33/89 ter Uradni list RS, št. 24/92 – odločba US), ki z uveljavitvijo zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) ni prenehalo veljati, ter 26. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95, 19/96, 37/96, 2/99, 23/99) in 87. do 89. člena poslovnika o delu občinskega sveta (Uradni list RS, št. 52/95, 37/96, 25/97, 32/97, 38/99), je Občinski svet občine Jesenice na seji dne 21. 9. 2000, sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za območje Občine Jesenice
1. člen
V odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni vestnik Gorenjske, št. 3/87, 21/88 in Uradni list RS, št. 20/93) se v poglavju II. Območja zajemanja nadomestila, 2. člen spremeni tako, da glasi:
“Nadomestilo se plačuje za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča na območjih:
A) v mejah ureditvenih območij mesta Jesenice (Krajevne skupnosti Staneta Bokala, Cirila Tavčarja, Mirka Roglja – Petka in Sava) – območje A1 ter Karavanškega predora, avtoceste s spremljajočimi objekti in območja Plavškega travnika I in II – območje A2.
B) v mejah ureditvenih območij naselja Hrušica – območje B1, Krajevne skupnosti Podmežaklja – območje B2 ter naselij Slovenski Javornik, Koroška Bela, Podkočna – območje B3, Kočna, Lipce, Blejska Dobrava – območje B4,
C) v mejah ureditvenih območij naselja Plavški Rovt – območje C1, Prihodi, Planina pod Golico – območje C2, Potoki – območje C3.
Nadomestilo se plačuje tudi za ostala stavbna zemljišča – območje C4, na celotnem območju Občine Jesenice, če gre za zazidana ali nezazidana stavbna zemljišča, ki so opremljena z vodovodnim in električnim omrežjem.
Za nezazidano stavbno zemljišče se nadomestilo plačuje od celotne površine nezazidanega stavbnega zemljišča, ki je po prostorsko izvedbenem načrtu določeno za gradnjo oziroma, za katero je pristojni organ izdal lokacijsko dovoljenje. Pri odmeri nadomestila na osnovi lokacijske dokumentacije, se upošteva površina funkcionalnega zemljišča.”
Na istih območjih in ob istih pogojih se nadomestilo plačuje za nezasedene zazidane površine in opuščena zemljišča. Pri odmeri nadomestila se upošteva dosedanja namembnost oziroma opredelitev po veljavnem prostorskem dokumentu in dejanska komunalna opremljenost zemljišča.
2. člen
V 3. členu se besedilo “občinskemu upravnemu organu za urejanje prostora, geodetski upravi in občinskemu upravnemu organu za družbene prihodke” nadomesti z besedilom: “Režijskem obratu za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči in pri krajevno pristojni izpostavi Davčnega urada Kranj (v nadaljnjem besedilu: davčni organ).”
3. člen
Za 5. členom se doda nov odstavek, ki glasi:
“Opremljenost stavbnega zemljišča se neglede na lastništvo komunalne infrastrukture vrednoti v posameznem območju zajemanja nadomestila po dogovoru o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in meril za določanje višine tega nadomestila (Uradni list SRS, št. 19/86).”
4. člen
6. člen se spremeni tako, da glasi:
“Nadomestilo za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske ali poslovne površine stavbe ali dela stavbe.
Med stanovanjsko površino se šteje tudi čista tlorisna površina počitniških objektov, počitniških stanovanj in turističnih sob ter apartmajev v individualnih stanovanjskih objektih.
Med poslovno površino se šteje tudi čista tlorisna površina poslovnih prostorov in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost z registracijo gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, čiste tlorisne površine prostorov, ki jih uporabljajo asociacije družbenih dejavnosti ter drugi poslovni subjekti z registracijo po posebnih predpisih.
Znotraj vsakega območja zajemanja nadomestila veljajo stopnje za stanovanjske, počitniške, poslovne in proizvodne površine ter površine, ki jih uporabljajo asociacije družbenih dejavnosti.
1. stanovanjske površine:
prva stopnja: območja A (A1, A2)
druga stopnja: območja B (B1, B2, B3, B4)
tretja stopnja: območja C (C1, C2, C3, C4)
2. počitniške površine:
prva stopnja: /
druga stopnja: naselje Hrušica (B1), naselje Plavški Rovt (C1), naselji Planina pod Golico in Prihodi (C2)
tretja stopnja: ostala območja (C4) in razpršena gradnja izven meje območij iz druge stopnje.
3. poslovne površine:
veljajo iste stopnje kot za stanovanjsko območje s tem, da se pod prvo stopnjo šteje celotno območje Karavanškega predora, vključno z območjem zemljišča avtoceste v mejah izključne rabe, območje soseske III v Krajevni skupnosti Sava Jesenice in območje Plavškega travnika I in II.
4. proizvodne površine:
prva stopnja: območje A1, A2, B1, B2, B3, B4,
druga stopnja: /
tretja stopnja: ostala območja.
5. površine za družbene dejavnosti:
velja enotna stopnja za vsa območja
Stopnja v razpršeni gradnji se opredeli glede na stopnjo najbližjega območja.”
5. člen
V 7. členu se besedilo pred tabelo spremeni tako, da glasi: “Glede na lego in tip površine se nadomestilo za stavbno zemljišče točkuje po naslednji tabeli:“
6. člen
V 8. členu se za besedo “kampi” doda vejica in zaključi stavek z besedilom “so po tem odloku poslovne površine”.
Doda se nov drugi odstavek, ki glasi:
“Športni objekti ter športna igrišča, ki se poslovno uporabljajo za športna tekmovanja, vadbo in rekreacijo, se po tem odloku štejejo kot površine za družbene dejavnosti. Za površino igrišča se v teh primerih upošteva čista igralna površina ter se točkuje po tabeli iz 7. člena, kolikor pa gre za komunalno opremljeno zemljišče, se nadomestilo vrednoti tudi glede na stopnjo komunalne opremljenosti po 5. členu tega odloka.
7. člen
10. člen se spremeni tako, da glasi:
“Nadomestilo za poslovne površine se poveča zaradi izjemne ugodnosti pri pridobivanju dohodka.
Izjemne lokacije so:
– ob Cesti maršala Tita od št. 1 do 114,
– ob Cesti železarjev od št. 1 do 25,
– na trgu Toneta Čufarja,
– ter na območju Karavanškega predora, avtoceste in spremljajočih objektov.
Vrednost nadomestila se za dejavnosti v poslovnih storitvah, bančništvu, gostinskih storitvah ter storitvah turističnih poslovalnic poveča za 200 točk, v trgovski dejavnosti ter obrtnih storitvah pa za 100 točk. Pri opredeljevanju dejavnosti se upošteva uredba o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti.”
8. člen
V 12. členu se besedilo prvega in drugega odstavka spremeni tako, da glasi:
“Oprostitev plačila nadomestila velja tudi za občane, katerih skupni dohodki vseh družinskih članov, ki živijo v skupnem gospodinjstvu zavezanca, niso presegli na družinskega člana v preteklem letu povprečne letne bruto zajamčene plače v RS.”
V tretjem odstavku 12. člena se besedilo “občinski upravni organ, pristojen za družbene prihodke” nadomesti z “davčni organ” ter doda besedilo “po predhodnem mnenju Občinskega sveta občine Jesenice”. Oceno upravičenosti in predlog za izdajo mnenja posreduje davčni organ.“
9. člen
Za 14. členom se doda 14.a člen, ki glasi:
“Za površine nezazidanih stavbnih zemljišč se odmeri nadomestilo v višini 40% izračunane vrednosti po prejšnjem členu tega odloka.”
10. člen
15. člen se spremeni tako, da glasi:
“Vrednost točke za izračun nadomestila določi občinski svet do konca leta za naslednje leto. Predlog poda oddelek za finance, plan in analize, po predhodnem mnenju režijskega obrata za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.
11. člen
V celoti se spremeni besedilo 16. člena tako, da glasi:
“Nadomestilo se vrednoti po točkovnem sistemu odloka. Zavezanci se registrirajo v enotni evidenci, ki se vodi pri davčnem uradu in pri pristojni strokovni službi, ki opravlja obvezno gospodarsko javno službo v režijskem obratu za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.
Zavezanci so dolžni davčnemu organu ali pristojni strokovni službi občinske uprave v tridesetih dneh posredovati registracijske podatke ob nastanku obveznosti plačevanja nadomestila in v istem roku tudi vse druge spremembe v zvezi z lastništvom (uporabo, najemom) ter površino stanovanjskih in poslovnih prostorov in dejansko komunalno opremljenostjo zazidanega in nezazidanega stavbnega zemljišča. V istem roku so zavezanci dolžni izpolniti zahtevo pristojne službe občinske uprave, če se podatki pridobivajo na podlagi poziva, napovedi ali ankete. Napovedi in sporočila o spremembi podatkov se upoštevajo pri odmeri nadomestila od prvega dne v naslednjem mesecu.
Enotno evidenco zavezancev lahko strokovna služba občinske uprave tudi dopolnjuje po statistični, evidenčni in analitični funkciji tako, da pridobiva podatke od pristojnih služb državne uprave, davčnega organa, statističnih, geodetskih in lastniških evidenc ter od drugih služb občinske uprave.
12. člen
17. člen se spremeni tako, da glasi:
Glede odmere, obračunavanja, pobiranja in izterjave nadomestila ter davčnega nadzora in kazenskih določb, se uporabljajo določbe zakona o davčni službi in zakona o davčnem postopku.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja lahko tudi pristojna služba v okviru režijskega obrata za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči in pristojna občinska inšpekcija.
13. člen
Te spremembe in dopolnitve odloka se uporabljajo samo za območje Občine Jesenice.
14. člen
Te spremembe in dopolnitve odloka začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 46-01/77
Jesenice, dne 21. septembra 2000.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti