Uradni list

Številka 99
Uradni list RS, št. 99/2000 z dne 26. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 99/2000 z dne 26. 10. 2000

Kazalo

4154. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za Občino Rogatec, stran 10657.

Na podlagi 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90), 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99) je Občinski svet občine Rogatec na 14. redni seji dne 19. 10. 2000 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za Občino Rogatec
1. člen
(uvodne določbe)
Ta odlok določa spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Šmarje pri Jelšah za Občino Rogatec (Uradni list RS, št. 27/99) – v nadaljnjem besedilu: dolgoročni in srednjeročni plan, ki se nanaša na:
– spremembo meje ureditvenega območja urbanistične zasnove naselja Rogatec za potrebe poselitve na pobudo občine za gradnjo na kvalitetnih kmetijskih zemljiščih v obsegu 0,63 ha in za vključitev obstoječih stavbnih zemljišč v obsegu 0,8 ha ter na spremembo meje ureditvenega območja naselja Sv. Jurij v obsegu 0,06 ha
– uskladitev z novimi (razširjenimi) obveznimi izhodišči dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije za področje naravne in kulturne dediščine
– uskladitev z dodatnimi podatki pristojnih resorjev za področje energetike, prometa in zvez ter dopolnitev s sprejeto prostorsko dokumentacijo v letu 1999.
2. člen
(spremembe in dopolnitve dolgoročnega in srednjeročnega plana)
(1) V točki 7.3.1 4. člena odloka “Naravne dobrine in sanacija naravnih virov“ se pri poglavju – kmetijska zemljišča spremeni prvi stavek tretje alinee in se glasi:
Najboljša kmetijska zemljišča so za trajno izključno rabo določena v obsegu 695 ha.
(2) V točki 7.3.1 4. člena odloka “Naravne dobrine in sanacija naravnih virov“ se pri poglavju – naravna in kulturna dediščina – spremeni in v celoti zamenja besedilo in se glasi:
Naravna dediščina
Varovana območja naravne dediščine državnega pomena na območju občine, ki so obvezno izhodišče republiškega prostorskega plana, je že z odlokom o razglasitvi zavarovano območje naravnega spomenika Donačka Gora z vključenim naravnim rezervatom (Uradni list RS, št. 35/90) ter gozdni rezervat Log ob Sotli in predlog razširitve krajinskega parka Boč–Donačka Gora v Občini Rogatec na območju Donačke gore in Loga, ki sta predlagana za razglasitev.
Ostala naravna dediščina lokalnega pomena je skoncentrirana na vzhodnem območju občine: Jezero pri Trličnem, andezitna golica pri Sv. Roku, izvir Sotle – zgornji tok Sotle in geološka dediščina na lokaciji Vrh v Logu.
Kulturna dediščina
Vsa pomembnejša kulturna dediščina na območju občine je skoraj v celoti že zavarovana in razglašena za spomenike (Uradni list RS, št. 35/90, 53/95, 75/96 in 81/99). Ostala dediščina, ki se varuje v okviru planskih dokumentov oziroma prostorskih izvedbenih aktov pa je v večjem obsegu že varovana z odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih (Uradni list RS, št. 67/99).
Po strokovnih podlagah ZVNKD Celje (oktober 1999) so na območju občine 104 objekti – območja kulturne dediščine z že opredeljenimi evidenčnimi številkami (EŠD) in predlogi za vpis v zbirni register dediščine.
Pomembnejša kulturna dediščina (spomeniki državnega pomena) na območju občine so: naselbinski spomenik trško jedro Rogatca, cerkev sv. Jerneja v Rogatcu, grad Rogatec, graščina Strmol s parkom in Muzej na prostem Rogatec.
Na območju občine je opredeljeno območje kompleksnega varstva Rogatec in Donačka Gora, ki je obvezno republiško izhodišče. To je kompleksno območje, ki obsega Donačko Goro na severu, na jugu pa območje naselbinskega spomenika Rogatec z ruševinami gradu in graščino Strmol s parkom.
Z odlokom o razglasitvi so zavarovani vsi pomembnejši kulturni spomeniki: trško jedro Rogatca (Uradni list RS, št. 75/96), Muzej na prostem (Uradni list RS, št. 53/95 in št. 81/99) ter objekti – cerkev Sv. Jerneja, grad Rogatec in graščina Strmol (Uradni list RS, št. 35/90).
Predvideno območje razširitve muzeja na prostem bo predlagano za razglasitev po realizaciji načrtovanih objektov in zunanjih ureditev.
Na območju občine je varovano 22 kulturnih spomenikov lokalnega pomena. Z odlokom o razglasitvi (Uradni list RS, št. 35/90) so zavarovani: arheološko najdišče Donačka Gora in cerkve Sv. Roka, Sv. Jurija, Sv. Donata in Sv. Hijacinte. Za razglasitev so predlagani naslednji kulturni spomeniki; ambient cerkve Sv. Jerneja, kapelica ob hiši Strmolska 9 Rogatec, kapelica Sv. Jerneja, Marijino znamenje in znamenje Janeza Nepomuka v Rogatcu ter 3 objekti etnološke dediščine in 7 objektov profane stavbne dediščine v zavarovanem trškem jedru Rogatca.
Med varovanimi območji ostale kulturne dediščine, ki se varujejo v okviru prostorskih izvedbenih aktov (odlok o PUP – Uradni list RS, št. 67/99) je po obsegu večje območje kulturne krajine Tlake–Žahenberc, območje naselbinske dediščine naselja Sv. Jurij in posamezni objekti: 25 kapelic in 12 objektov etnološke dediščine. V zavarovanem trškem jedru Rogatca je 38 objektov profane stavbne dediščine po seznamu ZVNKD Celje.
(3) V točki 7.4 4. člena odloka “Infrastrukturno omrežje“ se v poglavju – prometno omrežje spremeni prvi stavek v zadnji alinei in se glasi:
Preko območja občine poteka regionalna železniška proga Sv. Rok ob Sotli–Rogatec–Grobelno, ki je obvezno izhodišče prostorskega plana republike.
(4) V 4. členu odloka v točki 7.4. “Infrastukturno omrežje“ se v poglavju – omrežje zvez za prvim stavkom doda nov stavek, ki se glasi:
Med večjimi ureditvami v preteklem obdobju je zgrajen optični zemeljski kabel na relaciji Rogatec–Žetale, predvidena je še položitev optičnega zemeljskega kabla ob glavni cesti G II /107 na relaciji Rogatec–Dobovec.
(5) V 4. členu odloka v točki 7.5 “Usmeritve in pogoji za načrtovanje in izvedbo prostorskih ureditev“ se v poglavju – urbanistično oblikovalski pogoji spremeni sedma alinea tako, da se zamenja z novim besedilom, ki se glasi:
Za ureditveno območje naselja Sv. Jurij, ki je ovrednoteno kot naselbinska dediščina, je potrebno izdelati podrobni prostorski načrt s pogoji urejanja ter pridobiti predhodne strokovne podlage pristojnega zavoda za varstvo kulturne dediščine.
(6) V točki 7.5 4. člena odloka v poglavju “Usmeritve in pogoji za krajinsko oblikovanje“ se na koncu tega poglavja doda nova alinea, ki se glasi:
Na območju kompleksnega varstva Rogatca in Donačke Gore veljajo splošni varstveni režimi za kulturno krajino s poudarkom na vključevanju varstvenih izhodišč v razvojne programe, s katerimi se zagotavlja ohranjenost objektov kulturne dediščine in ustrezen razvoj kulturne krajine.
Pri sprejemanju aktov s področja urejanja prostora na območju kompleksnega varstva je potrebno pridobiti strokovne podlage za varstvo kulturne dediščine.
(7) V poglavju “Urbanistična zasnova naselja Rogatec“ se v 4. členu odloka v točki 7.6.2 “Cilji urejanja območja“ spremeni zadnje poglavje “Varstvo naravne in kulturne dediščine“ in zamenja z novim besedilom, ki se glasi:
Varstvo kulturne dediščine:
Na območju naselja Rogatec je pri urejanju na območjih kulturne dediščine treba upoštevati predpisane režime in pogoje pristojnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine na naslednjih območjih:
– pomembnejše kulturne dediščine graščine Strmol s parkom
– kulturnega-naselbinskega spomenika trškega jedra Rogatec
– kulturnega spomenika razvalin Starega gradu ter
– etnološkega spomenika Muzeja na prostem v Rogatcu.
(8) V točki 7.6.3 4. člena odloka urbanistične zasnove naselja Rogatec v poglavju “Zasnova organizacije dejavnosti in namenska raba prostora“ se pod alineo – proizvodne in servisne dejavnosti, proizvodna obrtna dejavnost – spremeni prvi stavek in se glasi:
Dodatne površine za razvoj proizvodnih dejavnosti so zagotovljene v navezavi na obstoječe lokacije – na območju P1 v obsegu 1,5 ha za širitev obstoječega obrata Emkor (v gradnji) in 0,63 ha za gradnjo ključavničarske delavnice ter na območju P2 v obsegu 2 ha dodatnih površin.
(9) Kartografski del dolgoročnega in srednjeročnega plana se spremeni in dopolni v naslednjem obsegu:
1. V zvezi z ureditvami iz točke a 1. člena tega odloka:
– tematske karte v merilu 1:25 000 na listu Rogatec 015-3-2:
· tematska karta št. 1 – “Zasnova kmetijstva, gozdarstva in območji poselitve, rudnine“
· tematska karta št. 10 – “Zasnova načinov urejanja“
· tematska karta št. 11 – “Zasnova osnovne rabe prostora“
– kartni prikaz št. 12 “Ureditvenega območja“ v merilu 1:10 000 na listu Rogatec 35
– kartni prikaz št. 13 “Urbanistična zasnova naselja Rogatec“ na TTN 1:5 000 na vseh treh prikazih:
13.1 – “Zasnova namenske rabe prostora“
13.2 – “Usmeritve glede načinov urejanja s prostorskimi izvedbenimi akti“
13.3 – “Zasnova komunalnega in energetskega omrežja“
2. V zvezi z dopolnitvami iz točke b 1. člena tega odloka:
– tematska karta št. 3 “Zasnova naravne in kulturne dediščine “ v merilu 1:25 000
– kartni prikaz št. 13.1 urbanistične zasnove naselja Rogatec “Zasnova namenske rabe prostora naselja“ na TTN 1:5 000
– tematska karta št. 11 – “Zasnova osnovne rabe prostora“
3. V zvezi z dopolnitvami iz točke c 1. člena tega odloka:
– tematska karta št. 8 “Zasnova omrežja zvez“ v merilu 1:50 000 s prikazom optičnih zemeljskih kablovodov
– tematska karta št. 9 “Zasnova energetskega omrežja“ v merilu 1:25 000 se na listu Rogatec 015-3-2 dopolni s posredovanimi podatki Elektra Celje in Geoplina Ljubljana
– pri kartnem prikazu št. 13.1 urbanistične zasnove naselja Rogatec “Usmeritve glede načinov urejanja s prostorskimi izvedbenimi akti“ se uskladi legenda glede na sprejeti PIA
(10) V kartografski dokumentaciji k dolgoročnemu in srednjeročnemu planu se vsebina kart PKN 1:5 000 ustrezno spremeni in dopolni:
1. v zvezi z ureditvami iz točke a 1. člena tega odloka na listu Rogatec 35 in Rogatec 26 s prikazom širitev ureditvenih območij naselij Rogatec in Sv. Jurij
2. v zvezi z dopolnitvami iz točke b 1. člena tega odloka na listih Rogatec 15, 16, 25, 26, 27, 28, 34, 35, 36 in 37 in
3. v zvezi z dopolnitvami iz točke c 1. člena tega odloka na listu Rogatec 25 s sprejetim ureditvenim načrtom za turistično kulturno območje – Muzej na prostem Rogatec.
3. člen
(končna določila)
S sprejetjem tega odloka programska zasnova iz 5. člena odloka za turistično-kulturno območje v Rogatcu – Muzej na prostem ni več sestavni del dolgoročnega in srednjeročnega plana občine, ker je za to območje že sprejet ureditveni načrt (Uradni list RS, št. 28/99).
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-76/00
Rogatec, dne 19. oktobra 2000.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti