Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2000 z dne 24. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2000 z dne 24. 10. 2000

Kazalo

4136. Odlok o simbolih Občine Kozje, stran 10615.

Na podlagi 10. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 - odl. US, 45/94 - odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 - odl. US, 63/95 - obvezna razlaga, 9/96 - odl. US, 44/96 - odl. US, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 - odl. US, 74/98, 59/99 - odl. US, 70/00) in na podlagi 6. in 16. člena statuta Občine Kozje (Uradni list RS, št. 64/99) je Občinski svet občine Kozje na 16. redni seji dne 5. 10. 2000 sprejel
O D L O K
o simbolih Občine Kozje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja oblika, vsebina in uporaba grba, zastave in potrditvene prvine (štampiljke) Občine Kozje, ki označujejo pripadnost lokalni skupnosti.
2. člen
Simboli se uporabljajo v skladu z določbami tega odloka, z njihovo uporabo se ne sme škodovati ugledu in dostojanstvu Občine Kozje.
Izvirniki simbolov se hranijo v arhivu Občine Kozje.
3. člen
Simbolov se ne sme avtorsko zavarovati po drugih osebah ali zavarovati ali uporabljati kot znamko, model ali vzorec za označevanje blaga in storitev.
4. člen
Za pravilno uporabo simbolov in pravilno izvajanje tega odloka je odgovorna občinska uprava, ki daje potrebna pojasnila in sprejema prošnje za uporabo simbolov in izdaja dovoljenja o uporabi simbolov.
II. ZASTAVA
5. člen
Zastava Občine Kozje je pravokotne oblike. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave se vrste po naslednjem vrstnem redu: zelena, bela, zelena. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave.
Številke barv za izdelavo zastave so:
– zelena SCC 57,
– bela.
Na zastavi je občinski grb, ki zavzema pravokotno pozicijo glede na daljšo stranico zastave in je pozicioniran tako, da se središčna točka grba pokriva s točko, ki je pomaknjena za 1/4 širine grba od sredine zastave (sredina je enaka 1/2 dolžine) proti drogu, in točko 1/2 širine zastave. Tako je 2/3 grba na belem polju, zgornja 1/6 grba sega v zgornje zeleno polje, spodnja 1/6 grba pa v spodnje zeleno polje. Višina grba je enaka 1/2 širine zastave.
6. člen
Namizna zastavica ima v svoji funkciji prav tako kot občinska zastava tri pokončna polja, ki se razvrščajo po naslednjem vrstnem redu: zelena – bela – zelena. Grb občine je pomaknjen v spodnjo polovico zastavice in stoji v pokončni legi.
III. GRB
7. člen
Grb Občine Kozje ima obliko ščita. V rdečem ščitu poznogotske oblike je bel, dvonadstropen obrambni stolp, ki stoji na zelenem trihribu na dnu ščita. Stolp je kamnit s polkrožnima linicama in obokanim vhodom. Nad vhodom je izstopajoč venčni zidec. Stolp se končuje z zidanim vencem, ki nosi tri čine. Na stolpu stoji zeleni zmaj s kozjimi rogovi in kozjo brado ter rdečim plamenečim jezikom. Zmaj ima dvignjeni netopirjevi krili in spuščen dolgi rep, ki se ovija okoli stolpa ter se puščičasto zaključi. Ščit obrobljajo črna, rdeča in bela barva.
Številka barv za izdelavo grba so:
– rdeča SCC 15,
– zelena SCC 57,
– črna,
– bela.
IV. POTRDITVENA PRVINA
8. člen
Občina ima veliko štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma, ter malo štampiljko s premerom 20 mm, ki je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »KOZJE«.
9. člen
Župan občine ima svojo štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »ŽUPAN«.
10. člen
Občinski svet občine ima svojo štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »OBČINSKI SVET«.
11. člen
Občinski urad občine ima svojo štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »OBČINSKI URAD«.
Občinski urad ima tri štampiljke, ki so tudi ustrezno oštevilčene s številkami 1, 2 in 3.
12. člen
Nadzorni odbor občine ima svojo štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »NADZORNI ODBOR«.
13. člen
Občinska volilna komisija občine ima svojo štampiljko v obliki kroga, premera 35 mm in je obrobljen z dvema koncentričnima krogoma. V sredini štampiljke je grb Občine Kozje, ob krožnici nad grbom je napis »OBČINA KOZJE«, ob krožnici pod grbom je napis »OBČINSKA VOLILNA KOMISIJA«.
14. člen
V grbu je izpuščena risba detajlov. Grb ima tako poenostavljene ploskve znotraj simbolov.
V. UPORABA SIMBOLOV IN ŠTAMPILJK
15. člen
Za pravilno uporabo simbolov in štampiljk Občine Kozje ter za pravilno uporabo določil tega odloka skrbi občinska uprava občine.
16. člen
Zastava Občine Kozje je stalno izobešena na poslopju sedeža občine.
Zastava se izobesi:
– ob občinskem in krajevnem prazniku,
– ob državnih praznikih skupaj z zastavo Republike Slovenije,
– ob komemoracijah, pomembnejših kulturnih in športnih prireditvah občinskega pomena,
– ob obiskih uradnih delegacij mednarodnih in domačih organizacij in lokalnih skupnosti,
– ob drugih podobnih priložnostih tudi na drugih javnih zgradbah, kjer je prireditev.
Župan občine lahko odredi, da se zastava občine izobesi tudi na drugih zgradbah, zlasti ob slovesni seji občinskega sveta, prazniku občine, slovesni ali kulturni prireditvi, ki je pomembna za občino ali ob sprejemu uradnih obiskov.
Zastava občine se izobesi v času sklepanja zakonske zveze tudi v prostoru, v katerem se sklepajo zakonske zveze.
Zastave se odstranijo najkasneje 24 ur za tem, ko je prenehal razlog, zaradi katerega so bile izobešene.
V primeru žalovanja se zastava izobesi na pol droga.
17. člen
V primeru, da je zastava Občine Kozje izobešena poleg kakšne druge zastave, mora biti gledano od spredaj vselej na levi strani, izjemoma sme biti, gledano od spredaj, na desni strani zastave druge slovenske občine, zastave tuje države ali občine, kadar je ta zastava izobešena ob uradnem obisku predstavnika druge občine oziroma države.
Če je zastava izobešena skupaj z dvema ali več zastavami na prekrižanih drogovih, mora biti, gledano od spredaj, drog z zastavo Občine Kozje postavljen pred drogovi teh zastav.
Če je zastava občine izobešena skupaj z drugima dvema zastavama, mora biti zastava Občine Kozje v sredini.
Če se zastava uporablja z zastavo Republike Slovenije se uporabljajo določila zakona.
18. člen
Grb občine se uporablja:
– v štampiljki občine ter organov občine,
– v štampiljki krajevnih skupnosti, ki imajo sedež na območju Občine Kozje,
– v prostorih in na poslopju sedeža občine,
– na slavnostni seji občinskega sveta,
– ob sprejemanju uradnih delegacij v občini,
– na prireditvah, ki predstavljajo občino,
– čestitkah, vizitkah, vabilih in podobnih uradnih izkazih,
– na plaketah in drugih priznanjih,
– na neprometnih znakih, ki označujejo območje občine,
– v drugih primerih pod pogoji tega odloka.
Grb občine, odtisnjen na pisemskem papirju, pismu, ovitku ali vizitki lahko uporablja župan, podžupan in občinska uprava v zadevah, ki se nanašajo na opravljanje funkcij.
Izvirnik grba hrani tajnik občine, ki je odgovoren za uporabo izvirnika grba občine.
19. člen
Če se grb občine uporablja poleg drugega grba, mora biti, gledano od spredaj, vselej na levi strani, izjemoma sme biti na desni strani grba druge slovenske občine ali tuje države ali občine, kadar se ta grb uporablja ob uradnem obisku predstavnika druge slovenske občine ali tuje države ali občine.
Če se grb občine uporablja skupaj z drugima grboma oziroma znakoma, mora biti na sredini.
Če se grb občine uporablja skupaj z grbom Republike Slovenije, se uporabljajo določila zakona.
20. člen
Grba in zastave ni dovoljeno uporabljati, če so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo.
21. člen
Občinska uprava daje pojasnila k uporabi odloka, sprejema prošnje za uporabo simbolov, izdaja dovoljenja o uporabi simbolov, vodi evidenco izdanih dovoljen in opravlja strokovna in administrativna opravila v zvezi s temi vlogami.
22. člen
K vlogi za izdajo dovoljenja o uporabi simbolov Občine Kozje mora biti predložena ustrezna dokumentacija s tehničnimi podatki in določenim namenom uporabe grba.
Tehnična dokumentacija mora vsebovati ime in naslov izdelovalca grba, opis tehnike (offset tisk, sito tisk, barvi tisk, reliefni tiski, pero risba ali druge vrste tiska, suha tehnika, vezenje, fotografija ...) in naklado.
V dovoljenju se določijo pogoji, s katerimi se dovoli uporaba simbolov. Izdano dovoljenje lahko izdajatelj prekliče v primeru, da uporabnik postavljenih pogojev uporabe ne upošteva in s svojim ravnanjem škodi ugledu občine.
23. člen
Politične stranke, podjetja, zavodi, društva in druge organizacije ter skupnosti in samostojni podjetniki, ki imajo sedež v Občini Kozje, lahko zaprosijo, da se jim dovoli uporaba simbolov v okviru njihove dejavnosti (v firmi oziroma imenu, v zaščitnem znaku, v brošurah, spominkih...).
VI. KAZENSKE DOLOČBE
24. člen
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba za prekršek v zvezi z opravljanjem svoje dejavnosti, ki:
– uporablja simbole brez dovoljenja,
– uporablja simbole, ki so poškodovani ali po zunanjosti neprimerni za uporabo,
– uporablja simbole v nasprotju s tem odlokom ali tako, da kvari ugled in dostojanstvo občine.
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se kaznuje fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
25. člen
Pravne in fizične osebe, ki uporabljajo simbole Občine Kozje, morajo v roku enega leta od veljave tega odloka, uskladiti videz in uporabo simbolov s tem odlokom.
26. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-0008/2000
Kozje, dne 5. oktobra 2000.
Župan
Občine Kozje
Jožef Planinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti