Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2000 z dne 24. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2000 z dne 24. 10. 2000

Kazalo

4135. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Komen, stran 10612.

Na podlagi 3. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in 16. člena statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Komen na 16. redni seji dne 19. 9. 2000 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Komen
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe ter način in oblike izvajanja gospodarskih javnih služb na območju Občine Komen.
Z gospodarskimi javnimi službami se zagotavljajo materialne javne dobrine kot proizvodi in storitve, katerih trajno in nemoteno proizvajanje v javnem interesu zagotavlja občina, zaradi zadovoljevanja javnih potreb, kadar in kolikor jih ni mogoče zagotoviti na trgu.
Pri zagotavljanju javnih dobrin je pridobivanje dobička podrejeno zagotavljanju javnih potreb.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
2. člen
Občina z enim ali več odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah.
Kadar standardi in normativi niso predpisani za celotno državo, se do ureditve teh, predpišejo z odloki iz prejšnjega odstavka.
III. JAVNE SLUŽBE
3. člen
Gospodarske javne službe so obvezne in izbirne. Obvezne gospodarske službe so določene z zakonom, izbirne pa so predpisane s tem odlokom.
4. člen
Kot obvezne gospodarske javne službe, ki jih zagotavlja občina, se opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno vodo;
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda;
3. ravnanje s komunalnimi odpadki;
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov;
5. javna snaga in čiščenje javnih površin;
6. urejanje in vzdrževanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin ter drugih javnih površin;
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka;
8. gasilstvo;
9. vzdrževanje občinskih cest;
10. gospodarjenje s stavbnimi zemljišči;
11. pogrebne storitve.
5. člen
Kot izbirne gospodarske javne službe se lahko opravljajo naslednje dejavnosti:
1. urejanje in vzdrževanje javnih parkirišč;
2. urejanje in vzdrževanje javnih tržnih prostorov;
3. načrtovanje, organiziranje in izvajanje promocijskih in informativnih dejavnosti v občini;
4. upravljanje s pokopališči, urejanje in vzdrževanje pokopališč;
5. deratizacija in dezinfekcija;
6. plakatiranje, obveščanje in okraševanje naselij;
7. urejanje prometne signalizacije;
8. upravljanje z javno razsvetljavo v naseljih;
9. upravljanje z javnimi objekti in površinami;
10. oskrba s toplotno energijo iz lokalnega omrežja;
11. oskrba s tekočim naftnim plinom ali zemeljskim plinom iz plinovodnega omrežja;
12. upravljanje in vzdrževanje stanovanj in poslovnih prostorov.
6. člen
Javne dobrine, ki so določene z zakoni in tem odlokom, so pod enakimi pogoji dostopne vsakomur.
Javne službe iz 4. in 5. člena tega odloka se izvajajo na celotnem območju Občine Komen, če z odlokom iz 2. člena tega odloka za posamezno javno službo ni določeno drugače.
7. člen
Infrastrukturni objekti in naprave s pripadajočimi zemljišči, potrebnimi za izvajanje gospodarskih javnih služb, v občini so:
– objekti in naprave za oskrbo naselij z vodo,
– objekti in naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda,
– objekti in naprave za odstranjevanje in odlaganje komunalnih odpadkov,
– pokopališki objekti in naprave,
– tržnice,
– javni parki, nasadi, drevoredi in javna otroška igrišča,
– omrežje in naprave javne razsvetljave,
– omrežje in naprave za oskrbo naselij s požarno vodo v javni rabi,
– objekti in naprave za odvajanje padavinskih voda,
– hodniki, pešpoti, dovozne poti, ulice, trgi, ceste (ki niso razvrščeni med magistralne in regionalne ceste), parkirišča in druge javne površine v naseljih,
– vaški domovi,
– objekti in naprave za oskrbo s toplotno energijo,
– plinovodno omrežje in plinske postaje,
– javni sanitariji v naseljih,
– javna parkirišča,
– plakatna mesta.
8. člen
Z uporabo objektov in naprav, namenjenih za izvajanje gospodarskih javnih služb ali s pogoji za njihovo rabo, se ne sme omejevati osnovni namen objekta ali naprave.
9. člen
Z objekti in napravami, namenjenimi za izvajanje gospodarskih javnih služb, upravljajo izvajalci javnih služb.
10. člen
Z drugimi akti se lahko podrobneje opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje gospodarskih javnih služb, določijo objekti in naprave, ki so javno dobro, uredijo pogoji in načini rabe objektov in naprav ter uredijo druga vprašanja, povezana z infrastrukturnimi objekti in napravami.
IV. IZVAJANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
11. člen
Gospodarske javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov ter normativov, ki jih predpišejo pristojna ministrstva.
Župan in občinska uprava so pri predlaganju odločitev na področju gospodarskih javnih služb, ki jih sprejema občinski svet ter sprejemanju odločitev, ki so v njihovi pristojnosti, dolžni zagotavljati, da se gospodarske javne službe opravljajo v okviru funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemih.
12. člen
Občina zagotavlja izvajanje gospodarskih javnih služb v naslednjih organizacijskih oblikah:
a) v javnem podjetju Kraški vodovod, d.o.o. se izvaja dejavnost iz 1. točke 4. člena tega odloka;
b) v gospodarskem javnem zavodu Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana se izvaja dejavnost iz 8. točke 4. člena tega odloka;
c) z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava se izvaja dejavnost iz 7. točke 4. člena ter 10. in 11. točke 5. člena tega odloka;
d) z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava se izvaja dejavnost iz 3., 4. in 11. točke 4. člena tega odloka v Komunalno stanovanjskem podjetju, d.d.;
e) v režijskem obratu se izvajajo dejavnosti iz 2., 5., 6., 9. in 10. točke 4. člena ter 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. in 12. točke 5. člena tega odloka.
13. člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v lasti občine (občin) ali kot podjetje z mešano lastnino, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Javno podjetje lahko prenese izvajanje posameznih del iz dejavnosti gospodarskih javnih služb na drugo pravno ali fizično osebo.
14. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb lahko občina opravi v lastni režiji ali pa da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
Koncesijski akt je odlok o pogojih opravljanja gospodarske javne službe, s katerim se podrobneje določijo pogoji in načini izvajanja koncesijske dejavnosti.
Javni razpis za oddajo koncesije ni obvezen, če se koncesija odda podjetju v katerem ima Občina Komen kapitalski vložek.
15. člen
V kakšni organizacijski obliki se bodo izvajale posamezne dejavnosti iz 4. in 5. člena tega odloka, določi občina z aktom o ustanovitvi gospodarske javne službe, koncesijskim aktom ali drugim predpisom, s katerim uredi način izvajanja gospodarske javne službe.
16. člen
Ob izpolnjevanju pogojev iz 35. člena zakona o gospodarskih javnih službah lahko občina določene gospodarske javne službe prenese v neposredno izvajanje.
Navedene gospodarske javne službe opravljajo zasebne, zadružne ali druge organizacijske oblike uporabnikov javnih dobrin, če izpolnjujejo vse predpisane tehnične, sanitarne, druge standarde in normative.
V. FINANCIRANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
17. člen
Gospodarske javne službe se financirajo:
i. s ceno javnih dobrin
ii. iz proračunskih sredstev
iii. iz drugih virov, ki so določeni z zakonom ali tem odlokom.
18. člen
Proizvodi in storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive se financirajo iz cene, ki jo plačajo njihovi uporabniki glede na količino uporabe. Cena je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila.
Cene določa, na predlog izvajalca, občinski svet. Oblikovanje cen mora temeljiti na realnih stroških in mora omogočiti pokrivanje stroškov enostavne reprodukcije, to je obratovanje sistema in opravljanje storitev na zahtevani kakovostni in količinski ravni ter zamenjavo dotrajanih osnovnih sredstev. Izhodišča za določanje cen so predpisani normativi in standardi, kolektivne pogodbe ter drugi izvršilni predpisi.
Cene se lahko določijo diferencirano po kategoriji uporabnikov in količini porabljenih ali nudenih javnih dobrin ter rednosti njihove uporabe.
Cene se lahko subvencionirajo. Z aktom, s katerim se odloči o subvencioniranju cene se določita tudi višina in vir subvencij. Tudi subvencije so lahko diferencirane po kategorijah uporabnikov in količini porabljenih ali nudenih javnih dobrin.
19. člen
Iz proračunskih sredstev se financirajo gospodarske javne službe, s katerimi se zagotovijo javne dobrine, katerih uporabniki niso določljivi, katerih uporaba ni izmerljiva ali je to povezano z nesorazmerno velikimi stroški. V proračunu se zagotovijo tudi sredstva za subvencije iz prejšnjega člena tega odloka.
20. člen
Občina lahko za financiranje in razvoj lokalnih gospodarskih javnih služb predpiše davek v skladu s predpisi, ki urejajo financiranje javne porabe.
Infrastrukturni objekti gospodarskih javnih služb se lahko financirajo tudi iz sredstev dobljenih s kratkoročnimi in dolgoročnimi krediti.
VI. UPRAVNE, STROKOVNO-TEHNIČNE IN RAZVOJNE NALOGE
21. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb ter nadzorne naloge opravlja občinska uprava.
22. člen
Naloge iz prejšnjega člena tega odloka se nanašajo zlasti na:
1. razvoj, načrtovanje in pospeševanje gospodarskih javnih služb;
2. investicijsko vzdrževanje in gospodarjenje z objekti in napravami potrebnimi za izvajanje gospodarskih javnih služb;
3. postopke ustanavljanja in organiziranja javnih podjetij;
4. postopke podeljevanja koncesij in izbire koncesionarjev ter postopke neposrednega prenosa;
5. strokovni nadzor nad izvajalci gospodarskih javnih služb;
6. financiranje gospodarskih javnih služb;
7. določanje pogojev in dajanje soglasij k dovoljenjem za posege v prostor ali okolje, če ti zadevajo infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb;
8. dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb.
23. člen
Naloge iz 7. in 8. točke 22. člena tega odloka se kot javno pooblastilo prenesejo na izvajalce gospodarskih javnih služb.
VII. VARSTVO UPORABNIKOV
24. člen
Varstvo uporabnikov javnih dobrin izvršuje svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin, ki je ustanovljen s sklepom Občinskega sveta občine Komen.
25. člen
Župan je dolžan obravnavati predloge in pripombe sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin, ki se nanašajo na izvajanje določb tega odloka. V primeru, da župan sodi, da je za rešitev pripomb potrebno mnenje občinskega sveta, predlaga reševanje pripomb oziroma predloga na prvo naslednjo sejo občinskega sveta.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
Do sprejetja odlokov iz 2. člena tega odloka, se za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom uporabljajo določbe drugih predpisov, če niso v nasprotju s tem odlokom.
27. člen
Ureditev gospodarskih javnih služb v skladu s tem odlokom se izvede postopoma, vendar najkasneje v roku enega leta od sprejetje tega odloka.
28. člen
Z dnem sprejetja tega odloka preneha veljati odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 45/94) in vsi odloki s področja gospodarskih javnih služb bivše Občine Sežana, in sicer v tistih določbah, ki se nanašajo na območje Občine Komen.
29. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01503-01/00-2
Komen, dne 20. septembra 2000.
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti