Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000

Kazalo

4062. Pravilnik o pokopališkem redu za Mestno pokopališče Srebrniče, stran 10475.

Na podlagi 45. člena Odloka o izvajanju gospodarske javne službe pokopališke in pogrebne dejavnosti, urejanju pokopališč ter o pogrebnih svečanostih v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 74/00) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 19. seji dne 28. 9. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o pokopališkem redu za mestno pokopališče Srebrniče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Mestno pokopališče Srebrniče je objekt, s katerim upravlja Javno podjetje Komunala Novo mesto, d.o.o., (v nadaljnjem besedilu: izvajalec javne službe).
2. člen
S tem Pravilnikom o pokopališkem redu za mestno pokopališče Srebrniče (v nadaljnjem besedilu: pravilnik) se za mestno pokopališče Srebrniče (v nadaljnjem besedilu: pokopališče) določa:
– upravljanje pokopališča,
– pokopališki okoliš,
– ureditev pokopališča,
– ureditev groba,
– polaganje cvetja in postavljanje sveč,
– vzdrževanje pokopališča in grobov,
– oddajanje grobov v najem,
– uporabo mrliške vežice,
– obratovalni čas pokopališča,
– pokopališko evidenco in
– pogrebne svečanosti.
3. člen
Za pokopališče je pokopališki okoliš praviloma območje mestnih krajevnih skupnosti v Mestni občini Novo mesto.
II. UREDITEV POKOPALIŠČA
4. člen
Pokopališče se ureja skladno z Ureditvenim načrtom za pokopališče Srebrniče (SDL, št. 6/91 in 11/91), (v nadaljnjem besedilu: ureditveni načrt). Ureditveni načrt prikazuje arhitektonsko zazidalno situacijo v merilu 1:500, načrte za posamezna grobna polja v merilu 1:200 in je na vpogled obiskovalcem pokopališča.
5. člen
Pokopališče je razdeljeno na poljane, ki jih sestavljajo manjša grobna polja, ta pa so razdeljena na grobne parcele (grobove). Poljane so označene z rimskimi številkami, grobna polja s črkami, grobovi pa s številkami, ki so vnesene v situacijski načrt. Označbe so postavljene diskretno in vidno na začetku vsake poljane in grobnega polja. Te označbe se vnašajo tudi v knjigo umrlih in najemno pogodbo.
6. člen
Poleg polj z grobovi, vrst s klasičnimi grobovi in žarnimi grobovi je na pokopališču še polje za anonimno pokopavanje, na katerem se pepel raztrosi, imena pokojnih pa se le na željo pokojnega ali svojcev vpišejo na posebno skupinsko obeležje. Hoja po tem polju obiskovalcem pokopališča ni dovoljena.
7. člen
Grobovi na pokopališču so naslednjih dimenzij:
– enojni: dolžina 280 in širina 100 cm (s stezo širine 60 cm),
– dvojni: dolžina 280 in širina 180 cm (s stezo širine 60 cm),
– žarni grobovi: dolžina 170 in širina 80 cm.
8. člen
Posamezna grobna polja zasedajo grobovi samo ene zvrsti. Na grobnih poljih, kjer je predvidena ena zvrst grobov, ni mogoče urejati drugih zvrsti grobov. Izjemoma se lahko v že urejeni enojni ali dvojni grob pokoplje žaro s pepelom.
9. člen
Grmovnice se zasadijo tudi na bodoče grobove v skladu z ureditvenim načrtom. Pred pokopom se grmovnice izkopljejo, trato dvigne v pasovih, takoj po pokopu pa se vzpostavi prejšnje stanje.
10. člen
Grobovi posameznega grobnega polja se oddajajo po vrstnem redu, kot so grobovi oštevilčeni. Preskakovanje zaporedja ni možno. Najprej se prične pokopavati na grobnih poljih, ki ležijo najbližje pokopališki stavbi. V ta namen je potrebno pripraviti ustrezna grobna polja za vse vrste pokopov (pokopavanje v enojne, dvojne in žarne grobove, anonimno pokopavanje).
III. UREDITEV GROBA
11. člen
Po končanem pokopu najemniki uredijo grob ali pa zato pooblastijo izvajalca javne službe. Pri tem se morajo ravnati po določilih tega pravilnika. Grob je potrebno urediti najpozneje v šestih mesecih po izvedenem pokopu.
12. člen
Pred dokončno ureditvijo groba in postavitvijo spomenika morajo najemniki groba pri izvajalcu javne službe vložiti predlog za ureditev groba s skico v dveh izvodih. V ta namen izpolnijo obrazec, ki ga dobijo pri izvajalcu javne službe.
13. člen
Župan Mestne občine Novo mesto imenuje petčlansko strokovno komisijo, ki jo sestavljajo:
– dva predstavnika Mestne občine Novo mesto,
– dva predstavnika izvajalca javne službe in
– dva predstavnika krajevne skupnosti.
Komisija ima nalogo pregledati predloge za ureditev grobov, jih potrditi, zavrniti ali dati predloge za spremembo. V primeru nerešenega izida glasovanja je odločilni glas predsednik komisije.
14. člen
Prvo ureditev groba sestavljajo naslednji posegi:
– položitev travne ruše na mesto, od koder je bila odstranjena pri izkopu jame,
– posaditev grmovnic, ki so bile izkopane zaradi izkopa jame,
– postavitev začasnega obeležja.
Dokončno ureditev groba sestavljajo naslednji posegi:
– posaditev grmovnic, če ureditveni načrt zahteva ali dovoljuje na grobu rastlinje, ki ga pred ureditvijo groba tam še ni bilo,
– postavitev spomenika,
– ureditev prostora za cvetje,
– postavitev podstavka za sveče ali omarice.
Grob je praviloma porasel s travo. Kakršnokoli dosajevanje rastlin, ki ni v skladu z dovoljenjem komisije oziroma z zasaditvenim načrtom za grobna polja, ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljeno postavljati robnikov oziroma kakršnihkoli razmejevalnih znakov med grobovi (pregrade, živo mejo, plošče).
Če izvajalec javne službe ugotovi, da najemnik groba ni ravnal v skladu s tretjim odstavkom tega člena, ga pismeno pozove, da stanje popravi ali odpravi. Če tega ne stori v 30 dneh po vročitvi poziva, izvajalec javne službe stanje popravi ali odpravi na stroške najemnika groba. Najemnika groba o tem pismeno obvesti.
15. člen
Nagrobnik je lahko pokončen ali ležeč. Na enem grobnem polju so obvezno nagrobniki ene od obeh zvrsti.
Na poljani se lahko zvrsti nagrobnikov menjavajo ob upoštevanju določil prvega odstavka tega člena.
16. člen
Pokončni nagrobniki so naslednjih dimenzij:
– višina najmanj 60 cm in največ 120 cm,
– dolžina najmanj 40 cm in največ 60 cm,
– irina najmanj 10 cm in največ 20 cm.
Ležeči nagrobniki so naslednjih dimenzij:
– višina najmanj 10 cm največ 30 cm,
– dolžina najmanj 30 cm in največ 50 cm,
– širina najmanj 30 cm in največ 50 cm.
17. člen
Nagrobnik je lahko iz naslednjih materialov: naravni kamen, les ali kovina. Biti mora zasnovan na ustrezni oblikovalni ravni in primerno tehnično izveden. S tem je mišljena tako oblika nagrobnika kot tudi obdelava površine oziroma vpis besedila.
18. člen
Črke oziroma napisi so lahko vklesani, izklesani, kovinski ali plastični. Napisi ne smejo biti žaljivi. Izvedba napisa mora biti natančno razvidna v predlogu za ureditev groba, kjer mora biti navedeno besedilo napisa in tip črk ter način njihove obdelave.
19. člen
Nagrobniki se postavijo na betonski temelj, ki ne sme gledati nad površino zemlje. Postavljen nagrobnik mora betonski temelj v celoti prekrivati tako, da ni viden.
20. člen
Nagrobniki so postavljeni na sredino groba (izjeme dovoli komisija iz 13. člena tega pokopališkega reda), nad glavo pokopanega, s čelno stranjo obrnjeno proti stezi, ki je med vrstami grobov. Oddaljenost prednje strani nagrobnika od steze mora biti za vse nagrobnike v vrsti enaka in takšna, kot je vrisana v ureditvenem načrtu.
21. člen
O vseh vprašanjih in ustreznosti nagrobnika (oblika, obdelava, vpis besedila na nagrobnik) ter o postavitvi nagrobnika odloča komisija iz 13. člena tega pravilnika.
Če izvajalec javne službe ugotovi, da najemnik groba ni ravnal v skladu s 15., 16., 17., 18., 19. in 20. členom tega pravilnika, ga pismeno pozove, da nagrobnik popravi ali odstrani. Če najemnik tega ne stori v 30 dneh po vročitvi poziva, izvajalec javne službe nagrobnik odstrani na stroške najemnika groba in ga obvesti, da naj prevzame odstranjeni nagrobnik. Če najemnik ne prevzame nagrobnika v roku 30 dni od prejema poziva, izvajalec javne službe nagrobnik proda. Izkupiček od prodaje zadrži izvajalec javne službe za vzdrževanje pokopališča, na zahtevo najemnika groba pa je izvajalec javne službe dolžan še eno leto od dneva prodaje nagrobnika del izkupička, ki ostane po pokritju nastalih stroškov z odstranitvijo spomenika in ostalih neporavnanih obveznosti, izročiti najemniku.
IV. POLAGANJE CVETJA IN POSTAVLJANJE SVEČ
22. člen
Cvetje se polaga v posodo – vazo, ki je lahko kovinska, kamnita, plastična ali iz drugega primernega materiala in je lahko vkopana v tla neposredno ob nagrobniku. Premer posode ne sme presegati 15 cm. Lega posode mora biti označena v skici ob predlogu za ureditev groba. Postavitev posode za cvetje ni obvezna.
23. člen
Sveče se postavljajo in prižigajo na podstavku iz granitnih kock 30 x 30 cm, ki je ugreznjen v tla tako, da ne moti košnje trave. Kocke se polagajo tik ob spomeniku ali spodnjem robu groba. Lega kock mora biti označena v skici ob predlogu za ureditev groba. Postavljanje omaric za sveče je dovoljeno le v dneh ob dnevu mrtvih. Po tem prazniku je potrebno omarico umakniti, sicer to stori izvajalec javne službe na stroške najemnika groba.
V. VZDRŽEVANJE POKOPALIŠČA IN GROBOV
24. člen
Pokopališče, mrliško vežico, komunalne naprave, parkirne prostore in drugo funkcionalno zemljišče pokopališča vzdržuje izvajalec javne službe.
Grobove vzdržujejo najemniki grobov, ki za to delo lahko pooblastijo izvajalca javne službe, kar se opredeli v najemni pogodbi. Izvajalec javne službe to delo izvaja na stroške najemnika grobov.
25. člen
Celotno območje pokopališča se mora redno vzdrževati. Pri tem se morajo upoštevati naslednji minimalni normativi:
– košnja trave: petkrat letno,
– obrezovanje žive meje: enkrat letno,
– obrezovanje drevja: enkrat letno,
– čiščenje poti med grobovi: petkrat letno,
– grabljenje in čiščenje poti: petkrat letno,
– odvoz zabojnika za odpadke: dvakrat mesečno,
– pranje asfaltnih in tlakovanih površin: enkrat letno,
– čiščenje snega s poti med grobnimi polji in peš dostopnimi potmi se izvede vsakokrat, ko snežna odeja presega višino 20 cm,
– čiščenje snega z asfaltnih in tlakovanih dovoznih površin se izvede vsakokrat, ko snežna odeja presega višino 10 cm,
– praznjenje greznice po potrebi in pregled nivoja gošče v greznici: enkrat mesečno,
– škropljenje plevela po potrebi in
– sanitarna sečnja drevja po potrebi.
26. člen
Ne glede na določila 24. člena tega pravilnika morajo biti vsi grobovi urejeni pred 1. novembrom – dnevom spomina na mrtve. V kolikor najemnik groba ne uredi groba do 12. ure na dan 31. 10. in bi neurejen grob kazil estetsko podobo pokopališča, opravi najnujnejšo ureditev izvajalec javne službe na stroške najemnika groba.
27. člen
Pri izkopu groba je dovoljeno začasno odlaganje zemlje na sosednje grobove, vendar se jih mora zaščititi, da se jih ne poškoduje ali umaže. V primeru poškodb sosednjega groba mora povzročitelj obvestiti najemnika poškodovanega groba v treh dneh po pogrebu. V primeru, da se sosednji grob samo umaže, ga mora takoj oprati. Povzročitelj poškodb mora popraviti poškodbe sosednjega groba v dogovoru z oškodovancem, najkasneje pa v roku enega meseca. Če tega ne stori v navedenem roku, opravi to izvajalec javne službe na stroške povzročitelja.
VI. ODDAJANJE GROBOV V NAJEM
28. člen
Prostore za grobove daje v najem izvajalec javne službe z najemno pogodbo v skladu z Odlokom o izvajanju gospodarske javne službe pokopališke in pogrebne dejavnosti urejanja pokopališč ter o pogrebnih svečanostih v Mestni občini Novo mesto (v nadaljnjem besedilu: odlok).
29. člen
S sklenitvijo najemne pogodbe pridobi najemnik pravico uporabe groba. To pravico lahko prenese na sorodnike prvega dednega reda, na ostale pa samo s pismenim soglasjem izvajalca javne službe.
30. člen
Ob podpisu pogodbe o najemu groba najemnik plača najemnino v enkratnem znesku za eno leto. V naslednjih letih pa plačuje najemnino po računih, ki mu jih izstavi izvajalec javne službe.
Najemnina za grob za prvo leto najema se zaračunava po ceniku izvajalca javne službe, ki velja na dan sklenitve pogodbe, katerega sprejme Občinski svet Mestne občine Novo mesto. V naslednjih letih se najemnina plačuje po ceniku, ki velja na dan izstavitve računa.
31. člen
Izvajalec javne službe lahko razveljavi najemno pogodbo v naslednjih primerih:
– če najemnik ne poravna najemnine v 30 dneh po pismenem opominu, da najemnine ni plačal v zakonitem roku,
– če najemnik ne vzdržuje groba v skladu z določili odloka in tega pravilnika in je bil na to predhodno pismeno opozorjen.
Po razveljavitvi pogodbe se šteje grob za opuščen.
32. člen
Izvajalec javne službe in najemnik groba lahko na željo najemnika skleneta posebno pogodbo o najemu in vzdrževanju groba za celotno obdobje predpisane mirovalne dobe 10 let in enkratnim plačilom najemnine in stroškov vzdrževanja. V tem primeru mora biti obseg vzdrževalnih del natančno določen.
VII. POGREBNE SVEČANOSTI IN UPORABA MRLIŠKE VEŽICE
33. člen
Pogrebne svečanosti se izvajajo v skladu z določili odloka. Izvajalec javne službe izdela več možnih načinov izvedbe pogrebnih svečanosti. Vsi načini izvedbe pogrebnih svečanosti ali posamezne storitve so ovrednotene v ceniku, ki ga sprejme Občinski svet Mestne občine Novo mesto.
34. člen
Na pokopališču se nahajajo:
– poslovilna stavba s štirimi mrliškimi vežicami, atrijem, poslovilno dvorano s stebriščem, prostorom za svojce s čajno kuhinjo, prostorom za pevce, prostorom za predstavnika verske skupnosti, sanitarijami za osebje, sanitarijami za obiskovalce, strojnico, hladilnico, prostorom za ureditev pokojnika in servisnim prostorom,
– upravna stavba:
– s cvetličarno s sanitarijami, garderobo, skladiščem in priročno pisarno,
– z garderobo za izvajalca javne službe, prostorom za čistila,
– priročnim skladiščem, garažo in razstavnim prostorom,
– z javnimi sanitarijami.
Objekte upravlja in vzdržuje izvajalec javne službe.
35. člen
Mrliške vežice so praviloma odprte za svojce in obiskovalce v naslednjih terminih:
– od 1. 4. do 30. 9. v času od 9. do 20. ure,
– od 1. 10. do 31. 3. v času od 9. do 18. ure.
36. člen
Naročnik pogreba se z izvajalcem javne službe dogovori za uporabo mrliške vežice, za čas ležanja pokojnika v mrliški vežici in čas, v katerem bo vežica odprta za obiskovalce.
Uporaba mrliške vežice je praviloma omejena na en dan.
Uporabo mrliške vežice plača po veljavnem ceniku izvajalca javne službe naročnik za vsak koledarski dan uporabe ne glede na to, koliko ur dnevno jo je imel v uporabi.
37. člen
Mrliška vežica ima skupen prostor za ležanje pokojnika in za svojce oziroma obiskovalce.
V mrliški vežici obiskovalcem ni dovoljeno prižiganje sveč.
38. člen
Mrliško vežico se uporablja s pieteto do pokojnika.
Naročnik odgovarja za pravilno uporabo mrliške vežice in prostorov za svojce v času najema.
VIII. OBRATOVALNI ČAS POKOPALIŠČA
39. člen
Pokopališče je praviloma za svojce in obiskovalce odprto v naslednjih terminih:
– od 1. 4. do 30. 9. v času od 7. do 21. ure
– od 1. 10. do 31. 3. v času od 7. do 19. ure.
40. člen
Pogrebi na pokopališču se praviloma opravljajo vsak delovni dan v tednu od 11. do 18. ure po urniku pokopov, ki ga izdela izvajalec javne službe. Izven predvidenih terminov je na željo svojcev pokojnega možno opraviti pogreb, cene za tako opravljene storitve so posebej opredeljene v veljavnem ceniku, ki ga sprejme Občinski svet Mestne občine Novo mesto.
IX. POKOPALIŠKE EVIDENCE
41. člen
Izvajalec javne službe vodi naslednje evidence:
– situacijski načrt poljan, grobnih polj z vrisanimi grobovi,
– kataster pokopališča,
– knjigo umrlih,
– kartoteko grobov s podatki,
– knjigo pokopov s podatki umrlih,
– evidenco najemnih pogodb in plačil najemnine za posamezne grobove.
X. KONČNI DOLOČBI
42. člen
Ta pravilnik mora biti stalno na vpogled na oglasni deski pokopališča.
43. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 015-05-2/2000-1200
Novo mesto, dne 28. septembra 2000.
Podžupan
Mestne občine Novo mesto
Marjan Somrak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti