Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000

Kazalo

4057. Odlok o organizaciji in izvajanju pomoči družini na domu, stran 10467.

Na podlagi 43. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 41/99) in 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95 in 19/99) in 20. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 19. seji dne 28. 9. 2000 sprejel
O D L O K
o organizaciji in izvajanju pomoči družini na domu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja organizacija, način in oblike izvajanja javne službe pomoči družini na domu, ki se nanaša na socialno oskrbo na domu, upravičence do socialne oskrbe, obseg storitev, cena storitev in način plačila.
2. člen
Pomoč družini na domu vsebuje socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba lahko vsaj za določen čas nadomesti potrebo po institucionalnem varstvu v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
3. člen
Za območje Mestne občine Novo mesto organizirajo in izvajajo pomoč družini na domu kot javno službo pod enakimi pogoji javni socialnovarstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe, ki pridobijo koncesijo na javnem razpisu.
Medsebojne pravice in obveznosti med Mestno občino Novo mesto in izvajalci se dogovorijo s pogodbo.
II. UPRAVIČENCI DO SOCIALNE OSKRBE NA DOMU
4. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so osebe, ki imajo stalno prebivališče na območju Mestne občine Novo mesto in jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z občasno organizirano pomočjo drugega ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in lahko funkcionirajo v znanem bivalnem okolju tako, da jim vsaj za določen čas ni potrebno institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:
– osebe, stare nad 65 let, ki so zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, nesposobne za samostojno življenje,
– osebe s statusom invalida po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– hudo bolan otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
III. OBSEG STORITEV
5. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjsko pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene in
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
6. člen
Gospodinjska pomoč obsega:
– pripravo enega obroka hrane,
– prinašanje enega pripravljenega obroka hrane ali nabava živil,
– pomivanje uporabljene posode,
– osnovno čiščenje bivalnega prostora z odnašanjem smeti in
– postiljanje in osnovno vzdrževanje bivalnega prostora.
7. člen
Pomoč pri vzdrževanju osebne higiene obsega:
– pomoč pri oblačenju ali slačenju,
– pomoč pri hranjenju,
– pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb,
– pomoč pri umivanju in
– vzdrževanje in nego osebnih ortopedskih pripomočkov.
8. člen
K pomoči pri ohranjanju socialnih stikov sodijo:
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in s sorodstvom,
– spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti,
– informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca,
– priprava upravičenca in njegove družine na institucionalno varstvo.
9. člen
Socialna oskrba na domu se prične izvajati na zahtevo upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika in vsebuje dva dela.
Prvi del storitve predstavlja ugotavljanje upravičenosti do storitve in sklenitev pismenega dogovora o obsegu, trajanju in načinu opravljanja storitve, organiziranje ključnih članov okolja ter izvedbo uvodnih srečanj med izvajalcem in upravičencem ali družino.
Drugi del storitve zajema neposredno izvajanje storitve na domu upravičenca po dogovorjenih vsebinah in v dogovorjenem obsegu.
Normativ storitve je določen v Pravilniku o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev.
IV. CENE IN PLAČILO STORITEV
10. člen
Cena storitve se oblikuje v skladu z metodologijo, ki jo predpiše minister, pristojen za socialno varstvo, določi pa organ upravljanja izvajalca socialne oskrbe na domu.
K ceni si mora izvajalec pridobiti soglasje Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto.
11. člen
Upravičenci so dolžni sami plačati stroške neposrednega izvajanja socialne oskrbe na domu v dogovorjeni vsebini in dogovorjenem obsegu.
12. člen
Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca tudi osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, katera izhaja iz zakona ali pogodbenega razmerja.
V. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITEV
13. člen
Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev pomoči na domu, nimajo niti premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili dolžni preživljati, lahko vložijo pri Centru za socialno delo Novo mesto prošnjo za delno ali celotno oprostitev plačila stroškov.
O delni ali celotni oprostitvi plačila odloča Center za socialno delo po postopku in na način, kot je to določeno po predpisih o socialnem varstvu.
14. člen
Vsi upravičenci so oproščeni plačila strokovne priprave izvajanja storitev v obliki analize primera, priprave dogovora in kontakta z udeleženci.
15. člen
V celoti so oproščeni plačila storitev pomoči na domu:
– upravičenci, ki so prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
– upravičenci, ki so prejemniki nadomestila za invalidnost po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb.
Ostali upravičenci so dolžni plačevati stroške izvajanja storitev v skladu z merili, določenimi s tem odlokom.
16. člen
Višina plačila storitev je odvisna od materialnega stanja upravičenca ali zavezancev. Materialno stanje upravičenca ali zavezancev se ugotavlja v odstotku preseganja cenzusa za denarni dodatek za odraslo osebo.
Merila za izračun plačila storitev:
-------------------------------------------------------------------------------
% preseganja           Neto dohodki na         En družinski      Več družinskih
mesečnih dohod.        družinskega člana       član              članov
na druž. člana od                              sit/uro           sit/uro
cenzusa za
denarni dodatek
-------------------------------------------------------------------------------
do denar. dodatka      do 21.289               /                 /
do 30%                 21.289 – 27.676         /                 84
od 30-100%             27.676-42.578           84               168
od 100-200%            42.578-63.867          168               252
od 200-300%            63.867-85.156          252               420
od 300-400%            85.156-106.445         420               672
od 400-500%            106.445-127.734        672               840
nad 500%               nad 127.734            840               840
-------------------------------------------------------------------------------
17. člen
Materialno stanje upravičenca in zavezancev se ugotavlja tako, da se v dohodek štejejo vsi dohodki, ki štejejo po Zakonu o socialnem varstvu (27. člen) ter vsak dodatek za tujo nego in pomoč.
18. člen
V dogovoru o nudenju socialne oskrbe na domu, ki ga pred izdajo ustrezne upravne odločbe o višini plačila skleneta izvajalec in upravičenec, je opredeljen tudi način plačila oziroma doplačila storitev.
Upravičenec, ki je lastnik nepremičnin, lahko uveljavlja oprostitev plačila stroškov za pomoč na domu le, če dovoli zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnin v korist Mestne občine Novo mesto.
19. člen
Oprostitev plačila ali doplačila storitev pomoči na domu se lahko dodeli za določen čas, največ za dobo 12 mesecev, lahko pa se ponovno dodeli za enoletno obdobje, če se ugotovi, da je to najbolj smotrn in primeren način razreševanja trenutne situacije upravičenca.
20. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev socialne oskrbe na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če je pridobil dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do oprostitve ali delnega doplačila ni več upravičen.
21. člen
Upravičenec ali zavezanec je dolžan izvajalca obvestiti o vsaki spremembi dejstev ali okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev o delni ali celotni oprostitvi plačila storitve pomoči na domu v roku 15 dni od nastanka spremembe.
Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačil na podlagi neresničnih podatkov ali ni sporočil sprememb stanja, je dolžan sam oziroma njegov zavezanec takoj vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica, z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred od dneva, ko je upravičenec pridobil oprostitev plačila oziroma doplačila.
VI. DOKUMENTACIJA
22. člen
Izvajalci socialne oskrbe na domu so dolžni voditi osnovno dokumentacijo – osebni karton uporabnika storitve, ki obsega evidence o osebnih podatkih upravičenca, vzpostavljene in vodene v skladu z določili Zakona o socialnem varstvu, evidence dogovorov o trajanju, vrsti in načinu zagotavljanja storitve, dnevnik opravljenih storitev ter podatke o plačilih ali oprostitvah za storitve.
Mestna občina Novo mesto ima pravico vpogleda v te evidence.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
23. člen
Merila za izračun plačila storitev, navedena v tem odloku, prenehajo z dnem veljavnosti uredbe Vlade RS o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialnovarstvenih storitev.
24. člen
Izvajalec socialne oskrbe na domu je dolžan izvajati javno službo strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo ter veljavnimi standardi in normativi za to področje. O načinu in vsebini izvajanja službe socialne oskrbe in o porabljenih sredstvih je dolžan občini podati pismeno poročilo najmanj dvakrat, na zahtevo župana pa tudi večkrat letno.
25. člen
Mestna občina Novo mesto zagotavlja sredstva za pokritje razlike med plačili upravičencev in ceno storitve.
26. člen
Izvajalec socialne oskrbe na domu je dolžan seznaniti z določili tega odloka vsakega upravičenca, z njimi skleniti dogovore o izvajanju storitev ter izdati ustrezne upravne odločbe.
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 015-05-12/2000-1200
Novo mesto, dne 28. septembra 2000.
Podžupan
Mestne občine Novo mesto
Marjan Somrak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti