Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2000 z dne 22. 8. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2000 z dne 22. 8. 2000

Kazalo

3475. Program priprave zazidalnega načrta IMOS Češča vas, stran 9180.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 20. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99 je Občinski svet mestne občine Novo mesto na 18. seji dne 13. 7. 2000 sprejel
P R O G R A M
priprave zazidalnega načrta IMOS Češča vas
1. člen
Splošni podatki o pripravi spremembe zazidalnega načrta
1. Podatki o predhodnih aktivnostih z obrazložitvijo in utemeljitvijo priprave zazidalnega načrta
Oktobra 1981 je pod številko Z-3/81 Zavod za družbeno planiranje p.o. Novo mesto izdelal zazidalni načrt SGP Pionir Češča vas po naročilu istoimenskega gradbenega podjetja (Pionir).
Odlok o sprejetju zazidalnega načrta je sprejela Občinska skupščina Občine Novo mesto dne 23. 10. 1984. odlok o sprejetju je bil objavljen v Skupščinskem Dolenjskem listu, št. 17/84 z dne 15. 11. 1984. Z odlokom so bili opredeljeni objekti in njim podrejena infrastruktura, namenjeni izključno gradbeni industriji (tudi z industrijskim tirom).
Z zazidalnim načrtom se je urejalo okrog 44 ha zemljišča. Postopoma je prišlo do propada gradbenega podjetja Pionir; Mestna občina Novo mesto pa je še enkrat, leta 1997 (Uradni list RS, št. 21/97 z dne 11. 4. 1997) razglasila zazidalni načrt SGP Pionir Češča vas za veljaven, čeprav ni nič kazalo na začetek realizacije ZN.
S spremembo lastništva nad zemljiščem znotraj zazidalnega načrta prihaja do drugačnih potreb po ureditvah znotraj območja, ki ga ZN opredeljuje, in ki je do danes skoraj v celoti naravni teren.
2. Splošni podatki o predlagani ureditvi
Nov zazidalni načrt se razširi tudi na manjši vhodni obcestni del stavbnega zemljišča, trenutno v lasti Ministrstva za obrambo RS ter na manjši kos zemljišča v lasti Gozdnega gozdarstva Novo mesto, d.d., v trikotniku med daljnovodom, cesto in zemljiščem MORS.
IMOS investicijske gradnje d.d. Ljubljana ima v lasti 135.800 m2 zemljišča, na katerem želi urediti tehnološki park (poslovna, storitvena dejavnost, obrt, lahka industrija, ki ne obremenjuje okolja, novi programi in tehnologije, rekreacijski program, trgovska dejavnost z oskrbo v skupni bruto površini 67.900 m2), večstanovanjska pozidava na bruto površini 65.600 m2 ter individualna ali večstanovanjska pozidava na ostalem območju.
Tipologija arhitekture bo temeljila na izkoriščanju gozdnega ambienta (parkovne in rekreacijske površine) z odpiranjem v zunanji prostor.
Na osnovi strokovnih preverjanj je občinska strokovna služba ugotovila, da je predlagana zasnova novega zazidalnega načrta sprejemljiva; seveda ob temeljito izdelanih posebnih strokovnih podlagah za posege v, do sedaj, neokrnjeno okolje.
V ta namen bo investitor izdelal tri neodvisne študije pozidave in ureditve kompleksa, do katerih se bo opredelila strokovna komisija ter predložila varianto za obdelavo v osnutku zazidalnega načrta.
2. člen
Priprava zazidalnega načrta
1. Obseg priprave zazidalnega načrta
Zazidalni načrt se pripravi v obsegu, ki je določen z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, in sicer po postopku, ki je predpisan za sprejemanje te vrste dokumentov, na novo pa se poimenuje: Zazidalni načrt IMOS Češča vas.
Nov odlok, ki se bo imenoval: odlok o zazidalnem načrtu IMOS Češča vas, bo torej na stavbnem zemljišču nekdanjega Pionirjevega zazidalnega načrta opredelil povsem nov program brez umazane industrije in industrijske infrastrukture.
Nov zazidalni načrt se pripravi v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju ZZNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jo mora upoštevati pri pripravi zazidalnega načrta so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine s spremembami in dopolnitvami (Skupščinski Dolenjski list, št. 24/86, 15/90, 9/91, 12/91 in Uradni list RS, št. 7/92, 23/92, 28/92, 35/92, 50/92, 1/93, 28/93, 32/93, 60/93, 60/93, 69/93, 20/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 68/95, 11/96,16/96, 32/96, 21/97, 80/97, 39/98, 59/98, 21/99 in 92/99),
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– študije variant pozidave in ureditve,
– predhodna mnenja ZVNKD in Zavoda za gozdove,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Naročnik in izdelovalec zazidalnega načrta ter investitor posega v prostor
Naročnik izdelave zazidalnega načrta je:
IMOS investicijske gradnje d.d. Ljubljana
Investitor zazidalnega načrta je:
IMOS investicijske gradnje d.d. Ljubljana
Investitor posegov v prostor:
– IMOS investicijske gradnje d.d. Ljubljana na okrog 135.800 m2;
– na preostalem zemljišču v območju ZN, pa bo investitor posega v prostor opredeljen kasneje, ki bo moral upoštevati prostorske ureditve pogojevane s sprejeto natečajno rešitvijo za ZN.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka zazidalnega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku zazidalnega načrta:
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve,
– Komunala d.o.o. Novo mesto,
– JP Elektro, PE Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Novo mesto,
– Cestno podjetje Novo mesto,
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za kmetijstvo in turizem,
– Krajevna skupnost Prečna,
oziroma tisti, ki jih zahteva strokovno priporočilo o izvrševanju odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana RS (Uradni list RS, št. 11/99) pri pripravi prostorskih sestavin planskih aktov občin... – UPP, 10. 5. 1999).
Pred začetkom priprave ZN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca ZN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka ZN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. in 45.a členom ZZNDPP podati svoje pogoje in soglasja v tridesetih dneh od zahteve. V fazi priprave predloga ZN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v ZN soglašajo.
5. Izdelava osnutka zazidalnega načrta
V postopku priprave zazidalnega načrta IMOS Češča vas je potrebno povzeti in predstaviti dosedanje vrednotenje območja ter pripraviti strokovne podlage v skladu z navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Izdelovalec zazidalnega načrta bo ocenil ali je bilo vrednotenje ustrezno in ga dopolnil z metodologijami posameznih resorjev (kmetijstvo, gozdarstvo, krajinska arhitektura, varstvo okolja).
Na osnovi strokovnih podlag in predhodnih mnenj bo izdelan osnutek zazidalnega načrta. Pred začetkom izdelave zazidalnega načrta se morajo pridobiti pogoji pristojnih organov in organizacij, navedenih v 4. točki tega programa.
Osnutek zazidalnega načrta se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 30. člena ZZNDPP ter 55. in 56. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) ter mora vsebovati:
a) Tekstualni del
– obrazložitev in utemeljitev ZN,
– seznam parcel z vrsto rabe in lastništvom,
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih in pogoji za realizacijo,
– podatke o infrastrukturnih objektih in napravah,
– varstvo narave in bivalnega okolja,
– etape izvajanja in možna odstopanja,
– pogoje pristojnih organov in organizacij,
– tehnične elemente za zakoličenje objektov in cest,
– usklajenost rešitve s požarnimi zahtevami ter pripombami soglasodajalcev,
– osnutek odloka.
b) Grafični del
– publikacijsko karto s prikazom območja,
– analizo terena,
– sedanjo rabo površin,
– namembnost površin (območja izključne in omejene rabe),
– parcelacijski načrt,
– arhitektonsko zazidalno situacijo,
– situacijo komunalnih in energetskih vodov,
– prometno tehnično situacijo,
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in prilagoditev obstoječih objektov in naprav,
– načrt hortikulturnih ureditev (krajinske, okoljevarstvene in oblikovalske rešitve).
6. Predlog zazidalnega načrta
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela predlog ZN, ki mora vsebovati še vsa predpisana soglasja ter tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja ZN
-------------------------------------------------------------------
Posebne strokovne podlage za ZN        40 dni po podpisu pogodbe
                                       z izdelovalcem
Osnutek ZN                             40 dni po potrjeni varianti
                                       možne pozidave in zunanje
                                       ureditve
Stališča do pripomb                    15 dni po prejemu pripomb
                                       iz JR
Predlog ZN                             45 po sprejetju stališč
                                       do pripomb
Končno gradivo                         15 dni po sprejetju ZN na
                                       občinskem svetu
-------------------------------------------------------------------
S pripravo posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt se začne po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
Osnutek ZN se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag.
Ko občinska strokovna služba, pristojna za prostor ugotovi, da osnutek ZN vsebuje vse sestavine, predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka ZN; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežih Mestne občine Novo mesto in Krajevne skupnosti Prečna za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v KS Prečna.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pismene pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ZN.
V času javne razgrnitve se osnutek ZN posreduje v obravnavo občinskemu svetu MO Novo mesto.
Po končani javni razgrnitvi župan Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog ZN s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem ZN z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Koordinator pri izdelavi naloge sta Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve, ter Oddelek za prostorsko planiranje pri Mestni občini Novo mesto.
5. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto.
Št. 350-03-8/99
Novo mesto, dne 13. julija 2000.
Podžupanja
Mestne občine Novo mesto
Martina Vrhovnik, univ. dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti