Uradni list

Številka 73
Uradni list RS, št. 73/2000 z dne 19. 8. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 73/2000 z dne 19. 8. 2000

Kazalo

3441. Pravilnik o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Cerknica, stran 9119.

V skladu z 12. členom zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95 in 40/99), 29. členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94-odločba US RS, 45/94-odločba US RS, 57/94, 14/95, 20/95-odločba US RS, 63/95-obvezna razlaga, 9/96-odločba US RS 26/97, 70/97, 10/98, 68/98-odločba US RS, 74/98, 12/99-odločba US RS in 59/99-odločba US RS), 4. in 11. členom pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99) ter 130. členom statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je Občinski svet občine Cerknica na 9. redni seji dne 14. 7. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Cerknica
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji, ki jih morajo gostinski obrati in kmetije, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, upoštevati pri odločanju obratovalnega časa gostinskih obratov v obratovalnem času, ki je daljši od rednega obratovalnega časa kot je določen v 3. in 4. členu pravilnika za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99).
2. člen
Gostinskim obratom oziroma kmetijam, ki so v stanovanjskih objektih ali objektih v stanovanjskih naseljih, se lahko odobri obratovalni čas, ki je daljši od rednega obratovalnega časa, ki ga določata 3. in 4. člen pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost kot sledi:
1. Gostinskim obratom (restavracije, gostilne, kavarne, izletniške kmetije) se lahko odobri naslednje podaljšanje obratovalnega časa:
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 1. ure naslednjega dne, ob petkih, sobotah in dnevih pred prazniki do 2. ure naslednjega dne;
– v stanovanjskem naselju najdlje do 24. ure, ob petkih, sobotah in dnevih pred prazniki do 1. ure naslednjega dne.
2. Gostinskim obratom (okrepčevalnice, bari, vinotoči, slaščičarne, pizzerije) se lahko odobri naslednje podaljšanje:
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 24. ure, ob petkih, sobotah in praznikih do 1. ure naslednjega dne,
– v stanovanjskem naselju najdlje do 23. ure, ob petkih, sobotah in dnevih pred prazniki do 24. ure.
3. Obratovalni čas, določen v prejšnjih dveh točkah tega člena, se lahko v poletnih mesecih (junij, julij in avgust) podaljša še za eno uro.
4. Nočnim lokalom (nočni bar, diskoteka ipd.) se lahko odobri podaljšanje obratovalnega časa v stanovanjskem naselju najdlje do 1. ure naslednjega dne, ob petkih, sobotah in dnevih pred prazniki najdlje do 3. ure naslednjega dne,
– izven naselja pa najdlje do 2. ure naslednjega dne, ob petkih, sobotah in dnevih pred prazniki do 4. ure naslednjega dne.
5. Letni oziroma gostinski vrtovi in terase smejo obratovati v poletnih mesecih (junij, julij in avgust) največ do 23. ure, druge mesece pa največ do 22. ure.
6. Gostinski obrati oziroma kmetije iz tega člena lahko pričnejo z obratovalnim časom ob 5.30.
3. člen
Ne glede na določbe prejšnjih členov se lahko obratovalni čas podaljša:
– izjemoma do 4. ure naslednega dne ob raznih prireditvah (plesi, revije, veselice...), če gostinec oziroma kmet, ki prireditev organizira, na Upravni enoti Cerknica priglasi prireditev ter pridobi vsa potrebna soglasja.
Gostinec oziroma kmet mora v skladu s pravilnikom zaprositi občinsko upravo za podaljšanje obratovalnega časa najkasneje 5 dni pred prireditvijo, za vsako prireditev posebej.
4. člen
Gostinec oziroma kmet mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat oziroma kmetijo prijaviti pri Občinski upravi občine Cerknica na predpisanem obrazcu - Prijava razporeda obratovalnega časa gostinskega obrata oziroma kmetije 15 dni pred:
– začetkom novega koledarskega leta za naslednje koledarsko leto;
– začetkom obratovanja;
– spremembo obratovalnega časa.
Gostinec oziroma kmet mora ob prvi prijavi priložiti fotokopijo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti oziroma prijavni list.
5. člen
Če občinska uprava v postopku ugotovi, da:
– je vloga za prijavo obratovalnega časa popolna,
– so upoštevane vse določbe pravilnika,
– je obratovalni čas določen skladno z merili tega pravilnika oziroma, če občinska uprava soglaša s podaljšanim obratovalnim časom tako določeni razpored obratovalnega časa potrdi, nato en izvod potrjenega obrazca s prijavo razporeda obratovalnega časa zadrži za svojo evidenco, po en izvod pa najkasneje v 15 dneh vrne gostincu oziroma pošlje Statističnemu uradu Republike Slovenije.
Če občinska uprava v postopku ugotovi, da kateri izmed v prejšnjem odstavku navedenih pogojev ni izpolnjen, z odločbo deloma ali v celoti zavrne prijavljeni obratovalni čas.
6. člen
Gostinec oziroma kmet mora v primeru, da so že zabeležene pisne pritožbe bližnjih sosedov oziroma ponavljajoče kaljenje javnega reda in miru k vlogi za podaljšanje obratovalnega časa priložiti:
1. soglasje lastnika objekta, kjer se lokal nahaja, kolikor gostinec ni lastnik lokala;
2. mnenje odbora krajevne skupnosti na območju katere se gostinski obrat oziroma kmetija nahaja.
Soglasje in mnenje je veljavno, če ni starejše od 30 dni pred vložitvijo vloge za obratovanje o podaljšanem obratovalnem času.
V primeru, da je večina soglasij negativna in v primeru, da ga gostinec oziroma kmet kljub pozivu ne dostavi v spis v določenem roku, občinska uprava vlogo z odločbo deloma ali v celoti zavrne.
7. člen
Podaljšanje obratovalnega časa gostinskega obrata oziroma kmetije se gostincu oziroma kmetu lahko med letom z odločbo prekliče oziroma odvzame ali skrajša na redni obratovalni čas v naslednjih primerih primerih:
– če so zabeležene pisne pritožbe prizadetih občanov na območju, kjer se gostinski obrat oziroma kmetija nahaja, zaradi kršitve javnega reda in miru v času podaljšanja obratovalnega časa gostinskega obrata oziroma kmetije,
– če je bilo v času podaljšanja obratovalnega časa gostinskega obrata oziroma kmetije večkrat posredovano s strani policije, oziroma pristojnih inšpekcijskih organov.
V teh primerih je odvzeta možnost pridobitve soglasja k podaljšanju obratovalnega časa za 6 mesecev v naprej, ki se šteje od dneva izdaje odločbe o odvzemu pravice do podaljšanega obratovalnega časa.
8. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija lahko brez soglasja občinske uprave obratuje dlje, kot traja njihov obratovalni čas na dan pred prazniki določenimi z zakonom, pustovanjem in martinovanjem vendar samo enkrat v tekočem letu.
Soglasje za podaljšani obratovalni čas se izda za določen čas in sicer za eno koledarsko leto. Po preteku te dobe mora gostinec oziroma kmet vlogo obnoviti, sicer mu pravica do podaljšanja obratovalnega časa preneha.
Potrjen razpored obratovalnega časa mora gostinec hraniti v gostinskem obratu, tako da je dostopen inšpekcijskemu organu.
9. člen
Gostinec oziroma kmet mora uskladiti obratovalni čas gostinskega obrata oziroma kmetije, ki v času uveljavitve tega pravilnika obratuje v podaljšanem obratovalnem času, s tem pravilnikom najkasneje do 31. decembra 2000.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 33203-00007/2000
Cerknica, dne 14. julija 2000.
Župan
Občine Cerknica
Valentin Schein l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti