Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/2000 z dne 10. 8. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/2000 z dne 10. 8. 2000

Kazalo

3384. Odlok o izvajanju gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Šentjernej, stran 8943.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98), 6. in 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95, 1/96, 9/99, 56/99), 11. in 17. člena statuta Občine Šentjernej (Uradni list RS, št. 43/95) ter 2. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Šentjernej (Uradni list RS, št. 26/00) je Občinski svet občine Šentjernej na 16. redni seji dne 6. 7. 2000 sprejel
O D L O K
o izvajanju gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Šentjernej
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa način in pogoje za izvajanje obvezne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda na celotnem območju Občine Šentjernej (v nadaljnjem besedilu: gospodarske javne službe v občini).
2. člen
Določbe tega odloka veljajo za odvajanje in čiščenje tistih tehnoloških odpadnih voda, za katere se dovoli odvajanje v javno kanalizacijo, če so izpolnjeni pogoji iz posebnega odloka o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda ter njegovih izvedbenih predpisov.
3. člen
Na področju odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Šentjernej se šteje za vsebino gospodarske javne službe zlasti:
– obratovanje in vzdrževanje javnega kanalizacijskega omrežja,
– spremljanje obremenjenosti komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
– spremljanje in nadzor nad tehnološkimi odpadnimi vodami, ki se odvajajo v javno kanalizacijo,
– izgradnja novih javnih kanalizacijskih omrežij in sistemov,
– izgradnja, obratovanje in vzdrževanje čistilnih naprav,
– trajno in kakovostno nudenje javne dobrine odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
– vodenje evidenc o odvedenih in prečiščenih komunalnih odpadnih vodah,
– vodenje evidenc o odvedenih in prečiščenih komunalnih odpadnih vodah, ki se odvajajo v javno kanalizacijo,
– izvajanje ostalih nalog na področju ravnanja z odpadnimi vodami skladno s pozitivnimi predpisi.
4. člen
Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini je javna dobrina, ki je pod enakimi pogoji dostopna vsem uporabnikom vode in ki je zanje tudi obvezna od trenutka, ko je zgrajena tista komunalna infrastruktura, ki jim omogoča priključitev oziroma uporabo javne dobrine.
5. člen
Za uporabnika javne dobrine v smislu tega odloka se štejejo fizične in pravne osebe, ki uporabljajo vodo iz javnih vodovodov, vaških vodovodov ali katerihkoli drugih virov oskrbe in ki so po spojnem kanalu priključeni na javno kanalizacijo.
Za uporabnike javne dobrine se štejejo tudi tiste fizične in pravne osebe, katerih odpadne vode se zbirajo v lastnih objektih ter odvažajo v čistilno napravo na čiščenje.
II. NAČIN IZVAJANJA TER ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
6. člen
Občina zagotavlja izvajanje gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v javnem podjetju skladno s tem odlokom, odlokom o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda, aktom o ustanovitvi javnega podjetja in statutom javnega podjetja.
7. člen
V aktu o ustanovitvi je treba opredeliti tudi naloge javnega podjetja kot izvajalca gospodarske službe, med njimi pa zlasti tiste, ki zadevajo:
– vlogo javnega podjetja kot investitorja pri izgradnji objektov, naprav in omrežij za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini,
– tiste strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge pri odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda, ki jih občina nanj prenaša,
– izdajanje soglasij k prostorskoizvedbenim aktom, lokacijskogradbeni dokumentaciji, posegi v prostor in drugimi javnimi pooblastili, ki jih v zvezi z odvajanjem in čiščenjem komunalnih odpadnih in padavinskih voda občina nanj prenaša,
– izdajanje soglasij ter priključevanje uporabnikov na javna omrežja za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
– kakovostno, trajno in nemoteno nudenje javne dobrine uporabnikom,
– izvajanje storitev odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda, po cenah, ki jih določi občina,
– upravljanje in vzdrževanje sistemov in naprav za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda.
8. člen
Javno podjetje sme po predpisanem postopku oddati izvajanje posameznih nalog iz prejšnjega člena tudi usposobljenemu podizvajalcu.
9. člen
Javno podjetje sme občina ustanoviti tudi z vlaganjem domačega in tujega zasebnega kapitala.
Če se javno podjetje ustanovi z vlaganjem zasebnega kapitala, se morajo razmerja med javnim ustanoviteljem in vlagatelji določiti v družbeni pogodbi, ki mora poleg obveznih sestavin po zakonu o gospodarskih družbah vsebovati tudi:
– obveznosti ustanoviteljev do javnega podjetja,
– obveznosti javnega podjetja do ustanoviteljev,
– obveznosti javnega podjetja do uporabnikov.
III. POGOJI ZA IZVAJANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE TER ZA ZAGOTAVLJANJE IN UPORABO JAVNIH DOBRIN
10. člen
Javno podjetje za izvajanje gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini mora poleg tistih, ki izvirajo iz narave nalog javnega podjetja, izpolnjevati še naslednje pogoje:
– da izvaja gospodarsko javno službo v vseh okoliščinah, če je to objektivno mogoče,
– da si tako pri izvajanju investicij kot pri obratovanju naprav prizadeva za doseganje najvišje znane in preizkušene tehnološke ravni,
– da si tako pri izvajanju investicij kot pri obratovanju naprav prizadeva za čim ekonomičnejše poslovanje, vendar nikoli na škodo kakovosti storitev.
11. člen
Uporabniki javnih dobrin so dolžni:
– priključiti se na javno kanalizacijsko omrežje, ko je zgrajeno do njihovih objektov,
– plačati prispevke za priključitev in opremo s kanalizacijo, za uporabo javne dobrine pa plačevati uveljavljeno ceno po odloku o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda ter njegovem izvedbenem predpisu,
– zagotavljati, da bodo njihovo iztoki odpadnih voda v okviru predpisanih parametrov, v primeru hujših onesnaženj pa tudi soglašati s prekinitvijo uveljavljenega načina odvajanja in čiščenja njihovih odpadnih in padavinskih voda, dokler parametri ne pridejo v predpisane okvire,
– plačati tudi posebne stroške odvajanja in čiščenja njihovih odpadnih in padavinskih voda, ki nastanejo zaradi nedopustnih izlivov,
– povrniti škodo, ki zaradi njihovih nedopustnih izlivov nastane.
12. člen
Če se v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe kršijo pravice uporabnikov, morata na njihov predlog občinski oddelek za komunalo, cestno infrastrukturo ter varstvo okolja oziroma svet uporabnikov v okviru svojih pristojnosti ukreniti vse potrebno, da kršitve prenehajo.
IV. VRSTA IN OBSEG JAVNIH DOBRIH TER NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
13. člen
Med javne dobrine v smislu tega odloka spadajo:
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda,
– odvajanje in čiščenje padavinskih odpadnih voda,
– odvajanje in čiščenje tisti tehnoloških odpadnih voda, ki izpolnjujejo predpisane parametre,
– sprejemanje in čiščenje grezničnih odpadnih voda.
14. člen
Gospodarska javna služba odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda se izvaja na območju celotne občine bodisi v okviru centralnih kanalizacijskih sistemov bodisi v okviru decentraliziranih kanalizacijskih sistemov.
V. OBJEKTI, NAPRAVE IN OMREŽJA ZA IZVAJANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE TER POGOJI IN NAČIN NJIHOVE RABE
15. člen
Med objekte, naprave in omrežja za izvajanje gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda spadajo: javni kanali, revizijski jaški, razbremenilniki, zadrževalni bazeni, črpališča, tlačni vodi, peskolovi, lovilci lahkih tekočin, lovilci maščob, čistilne naprave in vse druge naprave, ki omogočajo izvajanje gospodarske javne službe.
16. člen
Izvajalec gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda mora z vsemi objekti, napravami in omrežji ravnati kot dober gospodar.
VI. FINANCIRANJE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
17. člen
Razvoj in izgradnja objektov, naprav in omrežij za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda v občini se bosta financirala:
– iz javnih sredstev,
– z vložki zasebnega kapitala,
– s prihodki, ki jih bo s poslovanjem doseglo javno podjetje,
– z namenskimi dotacijami in subvencijami,
– iz ekološkega sklada, če ga bo občina ustanovila,
– iz drugih virov v skladu z zakonom.
18. člen
Javna sredstva bo občina zbirala predvsem iz lokalne takse za obremenjevanje voda, prispevkov za komunalno opremljanje in prispevkov za priključke na omrežja za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda, letno pa jih bo zagotavljala skladno z odlokom o občinskem proračunu.
19. člen
Javno podjetje, ki izvaja gospodarsko javno službo odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda, ima pravico do plačila za izvajanje storitev po uveljavljenih cenah in do dobička v skladu z ustanovitvenim aktom in statutom oziroma v skladu z družbeno pogodbo.
VII. KONČNE DOLOČBE
20. člen
Kazenske določbe občina predpiše v posebnem odloku o javni kanalizaciji, odvajanju in čiščenju odpadnih voda.
21. člen
Če se občina zaradi spremenjenih pogojev odloči, da bo gospodarsko javno službo odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda oddala v koncesijo, mora to storiti skladno z zakonom in odlokom o gospodarskih in javnih službah v Občini Šentjernej (Uradni list RS, št. 26/00).
22. člen
Občina lahko z lokalnim redom predpiše območja, ki morajo biti posebej varovana pred obremenitvami v odpadnih in padavinskih vodah. Za posebej ogrožena območja pa lahko predpiše tudi opozorilne imisijske vrednosti v komunalnih odpadnih in padavinskih vodah, ki bodo strožje od vrednosti, predpisanih na državni ravni.
23. člen
Posamični upravni akti Občine Šentjernej, ki niso v nasprotju z odlokom o gospodarskih javnih službah v Občini Šentjernej (Uradni list RS, št. 26/00) ali tem odlokom, ostanejo v veljavi.
24. člen
Z uveljavitvijo tega odloka prenehajo vsa pooblastila v zvezi z izvajanjem gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Šentjernej.
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-175/2000
Šentjernej, dne 6. julija 2000.
Župan
Občine Šentjernej
Franc Hudoklin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti