Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2000 z dne 28. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2000 z dne 28. 7. 2000

Kazalo

3194. Razlaga kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji, stran 8453.

Komisija za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti je na podlagi 10. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 34/93 in Uradni list RS, št. 3/98) na 2. seji, dne 26. 6. 2000 sprejela
R A Z L A G O
kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji
(v nadaljnjem besedilu: KPnd)
Pogoji za delovanje sindikata – 18. člen KPnd
1. Prva alinea prvega odstavka 18. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti določa minimalen obseg pravic, ki jih mora delodajalec zagotavljati sindikatu oziroma sindikalnemu zaupniku, preostale štiri alinee pa vsebujejo usmeritvene določbe o pogojih, ki jih je delodajalec dolžan zagotavljati sindikatu za njegovo delovanje. Kolektivna pogodba podrobno ne določa vseh pogojev za delovanje sindikata, temveč je v drugem odstavku 18. člena napotila delodajalce in sindikate v sklenitev posebnih pogodb o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo. V pogodbi se lahko določi tudi večji obseg pravic in še druge pogoje, poleg tistih, ki so nakazani v tem členu.
2. V četrti alinei prvega odstavka 18. člena so navedeni nekateri drugi pogoji za delo sindikata, s pogodbo po drugem odstavku 18. člena pa se podrobno uredijo ti pogoji, mogoče pa je urediti tudi širši obseg strokovne pomoči in pogojev za delovanje sindikata v organizaciji oziroma zavodu.
3. Po četrti alinei 18. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti mora organizacija oziroma zavod zagotoviti sindikatu strokovno pomoč za delo sindikata, ki lahko obsega tudi strokovno pomoč pri vodenju finančno materialnega poslovanja in pri izdelavi zaključnega računa sindikata.
4. Peta alinea 18. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti ne obsega obveznosti organizacije oziroma zavoda za vodenje finančno materialnega poslovanja in izdelavo zaključnega računa za sindikat. Sindikat je sam dolžan skrbeti za te svoje obveznosti in zanje tudi odgovarja. Te obveznosti ni mogoče prenašati na organizacijo oziroma zavod.
Št. 01/00
Ljubljana, dne 28. junija 2000.
Predsednica
Komisije za razlago
kolektivne pogodbe za
negospodarske dejavnosti
dr. Polona Končar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti