Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2000 z dne 14. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2000 z dne 14. 7. 2000

Kazalo

2937. Pravilnik o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem v lasti Občine Jesenice, stran 8047.

Na podlagi določb stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91, 21/94, 23/96, 24/96, 44/96, 1/00, 22/00), pravilnika Republike Slovenije o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 26/95 in 31/97) in 26. člena statuta Občine Jesenice ter 93. člena poslovnika o delu Občinskega sveta občine Jesenice (Uradni list RS, št. 52/95, 37/96, 25/97, 32/97, 38/99) je Občinski svet občine Jesenice na 19. redni seji dne 29. 6. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem v lasti Občine Jesenice
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji (normativi, oblikovanje prednostne liste upravičencev, način dodeljevanja in zamenjava le-teh, oblikovanje neprofitne najemnine), po katerih Občina Jesenice oddaja neprofitna stanovanja v najem.
II. SPLOŠNI POGOJI ZA PRIDOBITEV NEPROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
2. člen
Upravičenci za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem so državljani Republike Slovenije, ki imajo stalno prebivališče na območju Občine Jesenice, katerih mesečni dohodki na družinskega člana se v letu dni pred razpisom za dodeljevanje neprofitnih stanovanj v lasti Občine Jesenice gibljejo nad mejo, ki jih izloča iz kroga upravičencev do dodelitve socialnega stanovanja v najem po določilih 100. člena stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91) ter po 26. členu zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92) in ne presega naslednjega merila:
----------------------------------------------------------------
Število članov       Skupni dohodek družine,
gospodinjstva        preračunan na družinskega člana ne sme
                     presegati spodaj navedenega odstotka
                     nad povprečno neto plačo
                     v državi (v letu dni pred razpisom)
----------------------------------------------------------------
    1                   80%
    2                   50%
    3                   20%
    4                    5%
    5 in nad         največ do povprečne plače v državi (oz. 0%)
----------------------------------------------------------------
V primeru, da upravičenec nima dohodka za celotno obdobje v letu pred razpisom, se opravi ustrezen preračun, pri katerem se upošteva podatke o poprečni neto plači v državi, pri čemer se deli povprečna neto plača v državi v letu pred razpisom s poprečno neto plačo v letu razpisa (za število mesecev, ko je upravičenec prejemal plačo). Dobljeni količnik je deflator, s katerim pomnožimo dohodek upravičenca in na ta način pridobimo podatek o upravičenčevih letnih prejemkih, ki štejejo kot podlaga za izračun skupnega dohodka družine.
Upravičenci za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem so tudi:
– državljani, ki so upravičeni do dodelitve socialnega stanovanja v najem, če imajo zagotovljeno pomoč pri uporabi stanovanja skladno s predpisi, ki urejajo socialnovarstvene pravice, in če je občina zagotovila dodatne stimulacije upravniku, predvidene v 95. členu stanovanjskega zakona in
– upravičenci, ki so najemniki socialnih stanovanj v Občini Jesenice pa so po preverjanju upravičenosti do socialnega stanovanja njihovi skupni prihodki družine presegli mejo, ki je določena za socialne upravičence.
III. POSEBNI POGOJI ZA PRIDOBITEV NEPROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
3. člen
Prosilci za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem morajo izpolnjevati tudi naslednje posebne pogoje:
1. da so ožji družinski člani prosilca državljani Republike Slovenije ali tujci, če imajo dovoljenje za stalno bivanje v skladu z zakonom o tujcih (Uradni list RS, št. 61/99),
2. da imajo prosilec in njegovi družinski člani (6. člen stanovanjskega zakona) stalno prebivališče v Občini Jesenice najmanj pet let pred objavo razpisa za oddajo neprofitnih stanovanj v najem,
3. da prosilec ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov ni lastnik stanovanja, stanovanjske hiše, počitniške hiše, počitniškega stanovanja ali druge nepremičnine, oziroma premičnine, ki presega 40% vrednosti primernega stanovanja.
4. v primeru pritožbe prosilca se vrednost nepremičnine ugotovi na podlagi cenitve sodnega cenilca na stroške pritožnika,
5. da ima prosilec stalen dohodek oziroma, da je v rednem delovnem razmerju,
6. prosilec se ne more prijaviti sam, če živi s svojo družino v skupnem gospodinjstvu.
IV. NORMATIVI ZA ODDAJO NEPROFITNIH STANOVANJ
4. člen
Pri oddajanju neprofitnih stanovanj v najem se uporablja naslednje površinske normative:
-----------------------------------------------------------
Število družinskih članov          Površina stanovanja v m2
-----------------------------------------------------------
    1                                 do 44
    2                                 do 63
    3                                 do 76
    4                                 do 85
    5                                 do 102
    6                                 do 110
 ----------------------------------------------------------
Občina lahko odda v najem tudi manjše stanovanje, če ni mogoče zagotoviti stanovanja v izmerah iz prvega odstavka tega člena. V primeru, da upravičenec dvakrat zaporedoma zavrne ponujeno stanovanje z manjšo površino navedeno v tabeli v 4. členu, izgubi pravico do dodelitve neprofitnega stanovanja.
V. OBLIKOVANJE PREDNOSTNE LISTE ZA ODDAJO NEPROFITNIH STANOVANJ V NAJEM
5. člen
Razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem se objavi na oglasni deski Občine Jesenice. Obvestilo o razpisu se objavi v sredstvih javnega obveščanja.
6. člen
Razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem mora določati zlasti:
1. pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do pridobitve neprofitnega stanovanja v najem;
2. podatke, ki jih morajo udeleženci razpisa navesti v vlogi;
3. dokumentacijo, ki jo morajo udeleženci razpisa priložiti vlogi;
4. število in vrsto neprofitnih stanovanj in datum, ko bodo neprofitna stanovanja, ki so predmet razpisa, upravičencem predvidoma oddana v najem;
5. rok za vročitev vlog in objavo izidov razpisa;
6. višino neprofitne najemnine.
7. člen
Na razpisu za oddajo neprofitnih stanovanj v najem ne morejo sodelovati lastniki stanovanj, ki so stanovanje odkupili skladno z določbami stanovanjskega zakona o privatizaciji stanovanj, državljani, ki so lastniki primernega stanovanja ali stanovanjske hiše in tisti, ki jim je bilo v času do uveljavitve stanovanjskega zakona že dodeljeno družbeno stanovanje in so po sklepu sodišča stanovanjsko pravico izgubili.
8. člen
Župan Občine Jesenice imenuje tričlansko komisijo v sestavi:
– dva predstavnika s področja stanovanjskega gospodarstva občinske uprave,
– predstavnik upravnika (strokovnjak s področja upravljanja neprofitnih stanovanj).
Komisija prouči utemeljenost vlog na podlagi dokumentiranih poizvedb, potrebnih za oblikovanje prednostnega reda za oddajo neprofitnih stanovanj v najem.
Komisija določi udeležencem razpisa, katerih vloge so nepopolne, rok za dopolnitev vloge.
Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku, se zavržejo s sklepom. Dokler predpisani rok za dopolnitev vlog ne preteče, ni mogoče sestaviti prednostnega reda.
9. člen
Pri proučitvi vseh okoliščin, pomembnih za uvrstitev in razvrstitev udeležencev razpisa na prednostni red za oddajo neprofitnih stanovanj v najem, uporablja komisija za ocenitev stanovanjskih razmer, v katerih živijo udeleženec razpisa in njegovi ožji družinski člani, obrazec za oceno stanovanjskih razmer, ki je kot priloga sestavni del tega pravilnika.
10. člen
Župan lahko odloči, da pri oblikovanju prednostnega reda za oddajo neprofitnih stanovanj v najem veljajo dodatna merila, glede na lokalne razmere ali posebnosti razreševanja stanovanjskih vprašanj, ki niso zajeta v obrazcu za oceno stanovanjskih razmer, morajo pa biti evidentirana na obrazcu v pisni obliki.
Točkovanje dodatnih meril lahko odstopa za največ 20% od skupnega števila točk v obrazcu.
11. člen
Kadar se na prednostni red za oddajo neprofitnih stanovanj v najem uvrstijo udeleženci razpisa z enakim številom točk, ima prednost pri razvrstitvi udeleženec razpisa, pri katerem predstavlja višina neprofitne najemnine za primerno stanovanje manjši delež v družinskem dohodku.
12. člen
Komisija iz 7. člena tega pravilnika na podlagi kriterijev iz 2. in 6. člena ter priloge tega pravilnika pripravi seznam upravičencev za oddajo neprofinih stanovanj v najem, ki ga potrdi predstojnik občinske uprave, in ga objavi na enak način kot razpis (praviloma na oglasni deski Občine Jesenice).
13. člen
Udeleženec razpisa se lahko pritoži županu Občine Jesenice v roku osmih dni po prejemu sklepa o zavrženju, zavrnitvi ali razvrstitvi na prednostno listo.
O pritožbi odloči župan v roku 15 dni. Po rešitvi pritožb postane prednostna lista pravnomočna.
VI. DODELJEVANJE NEPROFITNEGA STANOVANJA V NAJEM
14. člen
Predstojnik občinske uprave izda sklep o oddaji neprofitnega stanovanja v najem.
Najemna pogodba za uporabo neprofitnih stanovanj se sklepa za nedoločen čas, razen v primerih iz 17. člena tega pravilnika.
15. člen
Udeleženec razpisa, ki si je pridobil pravico do najema neprofitnega stanovanja, je pred sklenitvijo najemne pogodbe dolžan plačati varščino za zavarovanje pogodbenih obveznosti iz naslova najemnega razmerja. Varščina znaša 12 mesečnih neprofitnih najemnin za dodeljeno stanovanje in sicer za mesec, v katerem bo varščina plačana.
Plačana varščina bo najemniku vrnjena ob prekinitvi najemne pogodbe v revaloriziranem znesku brez obresti v skladu z rastjo življenjskih stroškov v Republiki Sloveniji, če ima najemnik poravnane vse obveznosti do lastnika, ki so nastale v času njegove uporabe stanovanja.
VII. ZAMENJAVE NEPROFITNIH STANOVANJ
16. člen
Občina omogoča menjave stanovanj in pri tem zlasti upošteva spremenjene potrebe najemnikov neprofitnih stanovanj po primerni stanovanjski površini ter njihove interese in zmožnosti.
Vloge za zamenjavo zbira oddelek za okolje in prostor Občine Jesenice. Vlogi morajo biti predložena dokazila iz veljavnega razpisa v skladu z 2. in 3. točko 6. člena tega pravilnika, vključno s potrdilom, da so poravnane vse obveznosti iz naslova najema in uporabe dosedanjega stanovanja.
Zamenjava stanovanj je možna ne glede na veljavno prednostno listo
VIII. OBLIKOVANJE NAJEMNINE
17. člen
Višina najemnine za neprofitna stanovanja se določa na podlagi odloka o metodologiji za oblikovanje najemnin v neprofitnih stanovanjih (Uradni list RS, št. 23/00) oziroma v skladu z veljavnimi republiškimi predpisi.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Izpraznjena neprofitna stanovanja se smejo dodeliti v najem samo upravičencem do pridobitve neprofitnega stanovanja, razen kadar občina začasno nima evidentiranih potreb po neprofitnih stanovanjih, kar dokaže z neuspešnim javnim razpisom.
V primeru iz prejšnjega odstavka lahko občina neprofitno stanovanje začasno odda v najem zaradi pridobivanja profita, za službene potrebe ali za oddajo socialnim upravičencem v občini.
19. člen
Do uveljavitve pravilnika o kategorizaciji stanovanj, stanovanjskih hiš in sosedstev se za neprimerno stanovanje po tem pravilniku šteje stanovanje, ovrednoteno z največ 110 točkami po pravilniku o merilih in načinu za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih hiš ter sistemu točkovanja (Uradni list SRS, št. 25/81).
V primeru, da udeleženec razpisa prebiva sam oziroma z družino v prostorih ali stanovanju, ki niso točkovana skladno s pravilnikom iz prvega odstavka tega člena, opravi točkovanje po pravilniku iz prejšnjega odstavka pooblaščeni upravnik stanovanja.
20. člen
Razpisi za dodelitev stanovanj v lasti Občine Jesenice se praviloma objavijo hkrati za najem neprofitnih in socialnih stanovanj.
Glede na pogoje, ki jih izpolnjuje udeleženec razpisa, komisija določi po katerem pravilniku o oddaji stanovanj v lasti Občine Jesenice bo udeleženec točkovan in ga pozove na dopolnitev vloge, z dokazili iz ustreznega razpisa.
Če udeleženec vloge ne dopolni v predpisanem roku, se vloga zavrže s sklepom.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 363-18/99
Jesenice, dne 29. junija 2000.
Župan
Občine jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.
PRILOGA

pravilnika o oddajanju neprofitnih stanovanj v najem v lasti
Občine Jesenice

-----------------------------------------------------------------
1. Stanovanjski status                                      Točke
-----------------------------------------------------------------
1.1. udeleženec razpisa, ki je brez stanovanja                160

1.2. udeleženec razpisa z najmanj tretjino
delovne dobe, ki je brez stanovanja                            30

1.3. udeleženec razpisa, ki je podnajemnik
ali najemnik profitnega stanovanja                            140

1.4. udeleženec razpisa z najmanj tretjino
delovne dobe, ki je podnajemnik ali
najemnik profitnega stanovanja                                 30

1.5. udeleženec razpisa stanuje v samskem domu                130

1.6. udeleženec razpisa stanuje pri starših
ali sorodnikih                                                120

2. Kvaliteta bivanja

2.1. bivanje v neprimernem stanovanju                          30

3. Utesnjenost v stanovanju

3.1. do 4m2 na družinskega člana                               20

3.2. od 5m2 do 8m2 na družinskega člana                        15

3.3. od 9m2 do 12m2 na družinskega člana                       10

4. Arhitektonske ovire

4.1. Gibalno ovirana oseba                                     50

5. Mlada družina, mladi

5.1. Starost družine do 35 let                                 60

5.2. Starost udeleženca razpisa do 30 let                      30

6. Družina z večjim številom otrok

6.1. Najmanj trije otroci                                      60

6.2. za vsakega nadaljnjega otroka                             60

7. Invalidnost

7.1. Invalidnost                                               60

8. Družina z manjšim številom zaposlenih

8.1. Zaposlenost v družini                                     40

9. Izobrazba udeleženca razpisa in njegovega zakonca

9.1. Doktorat ali magisterij                                   35

9.2. Visoka izobrazba                                          30

9.3. Višja izobrazba                                           25

9.4. Srednja izobrazba                                         20

10. Dodatna merila

10.1. Udeležba na zadnjem razpisu za neprofitna
stanovanja                                                     10

10.2. Čas bivanja v Občini Jesenice nad 35 let                20%

nad 25 do 35 let                                              15%

nad 15 do 25 let                                              10%

nad 5 do 15 let                                                5%

10.3. Delovna doba                                              1
-----------------------------------------------------------------

POJASNILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA ZA OCENO STANOVANJSKIH RAZMER

1. Stanovanjski status

1.1. Udeleženec razpisa, ki je brez stanovanja

Točkuje se udeleženec razpisa:

- ki prebiva v prostorih za začasno prebivanje (začasno
prebivališče na gradbiščih, prostori v začasnih zgradbah in
podobno), opredeljenih v 1. točki 3. člena stanovanjskega zakona
(Uradni list RS, št. 18/91, 19/91-I in 21/94);

- ki z družino prebiva v stavbah, zgrajenih za nastanitev
posameznikov, opredeljenih v 2. točki 3. člena stanovanjskega
zakona;

- ki sam ali z družino občasno prebiva v stanovanjskih stavbah,
vendar brez statusa podnajemnika ali uporabnika stanovanja.

1.2. Udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe, ki je
brez stanovanja

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list
RS, št. 12/92 in 5/94) je polna delovna doba za moškega 40 let,
za žensko 35 let, zato se dodatno:

- točkuje udeleženec razpisa, ki ima najmanj 13 let delovne dobe;

- točkuje udeleženka razpisa, ki ima najmanj 11 let delovne dobe.

1.3. Udeleženec razpisa, ki je podnajemnik ali najemnik
profitnega stanovanja

Točkuje se udeleženec razpisa, ki ima sklenjeno podnajemno
pogodbo ali ima dokazila o plačevanju podnajemnine ali najemnine
za profitno stanovanje.

1.4. Udeleženec razpisa z najmanj tretjino delovne dobe, ki je
podnajemnik ali najemnik profitnega stanovanja

Točkuje se udeleženec oziroma udeleženka razpisa, ki ima najmanj
13 oziroma 11 let delovne dobe in ima sklenjeno podnajemno
pogodbo ali najemno pogodbo za profitno stanovanje ali ima
dokazilo o plačevanju podnajemnine ali najemnine za profitno
stanovanje.

1.5. Udeleženec razpisa stanuje v samskem domu

Točkuje se udeleženec razpisa, ki ima sklenjeno pogodbo o uporabi
prostora, zgrajenega za nastanitev posameznika.

1.6. Udeleženec razpisa stanuje pri starših ali sorodnikih

Točkuje se udeleženec razpisa, ki razpolaga z dokazilom, da
stanuje pri starših ali sorodnikih (potrdilo o stalnem
prebivališču in gospodinjski skupnosti).

2. Kvaliteta bivanja

Določilo velja v primerih, če gre za stanovanje, ki ne dosega
minimalnega standarda, kar pojasnjuje 14. člen pravilnika.

3. Utesnjenost v stanovanju

Pri izračunu se upoštevajo podatki o površini stanovanja iz
sklenjene najemne oziroma podnajemne pogodbe ali zapisnika o
točkovanju stanovanja. Točkuje se stanovanje udeleženca, katerega
stanovanjski status je zajet v točki 1, in sicer od točke 1.3. do
1.6.

4. Arhitektonske ovire

Določilo velja v primerih, če je udeleženec razpisa oziroma
njegov družinski član gibalno oviran. Točkuje se udeleženec
razpisa, oziroma njegov ožji družinski član, ki je trajno vezan
na uporabo invalidskega vozička.

5. Mlada družina, mladi

5.1. Določilo velja v primerih družin z najmanj enim otrokom, v
kateri nobeden od staršev ni star več kot 35 let.

Za starost 35 let šteje 35 let, dopolnjenih v letu razpisa.

5.2. Določilo velja v primerih, če je udeleženec razpisa star
manj kot 30 let.

6. Družina z večjim številom otrok

6.1. Najmanj trije otroci

Točkuje se udeleženec razpisa, ki ima najmanj tri mladoletne
otroke.

6.2. Za vsakega nadaljnjega otroka

Dodatno se točkuje udeleženec razpisa, ki ima štiri oziroma več
otrok. Upošteva se tudi zdravniško izkazana nosečnost.

7. Invalidnost

Določilo temelji na zakonu o družbenem varstvu duševno in
telesnoprizadetih oseb (Uradni list SRS, št. 4/83) velja v
primerih, če gre za invalidnost, zaradi katere je udeleženec
razpisa ali odrasli družinski član nesposoben za samostojno
življenje in delo in je ugotovljena z izvidom in mnenjem
pristojne komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko
zavarovanje Slovenije oziroma pristojne komisije za razvrščanje.

Določilo velja tudi v primerih, če gre za družino z mladoletnim
otrokom, ki ima zmerno, težjo ali težko duševno ali težko telesno
motnjo, ugotovljeno po pristojni komisiji za razvrščanje.
Pristojne komisije za razvrščanje so pri centrih za socialno delo
oziroma specializiranih ustanovah ter zavodih za usposabljanje.

8. Družina z manjšim številom zaposlenih

Določilo velja v primerih, če gre za družino, ki šteje najmanj
tri člane in je zaposlen samo en družinski član.

9. Izobrazba

Točkuje se strokovna izobrazba udeleženca razpisa in strokovna
izobrazba njegovega zakonca, točke se seštevajo.

10. Dodatna merila

10.1. Vsak udeleženec razpisa, ki je že sodeloval na prejšnjih
razpisih za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem s popolno
vlogo in mu le-to ni bilo dodeljeno, dobi pri točkovanju
stanovanjskih pogojev dodatnih 10 točk.

10.2. Udeležencu razpisa se glede na čas bivanja v Občini
Jesenice povečajo skupno pridobljene točke za opisan odstotek.

10.3. Za vsako leto delovne dobe pridobi udeleženec razpisa 1
točko.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti