Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2000 z dne 12. 5. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2000 z dne 12. 5. 2000

Kazalo

1936. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Ribnica, stran 4687.

Na podlagi 42. in 45. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99), navodila o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/99), 21. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95 in 41/96) ter statutarnega sklepa Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 23/99) je Občinski svet občine Ribnica na 9. redni seji dne 6. 4. 2000 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Ribnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka v Občini Ribnica ter oprostitev in znižanje komunalnega prispevka.
II. ZAVEZANCI
2. člen
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor, ki namerava:
– zgraditi nov objekt, za katerega potrebuje gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo;
– prizidati ali nadzidati obstoječi objekt ali spremeniti namembnost obstoječega objekta, za kar je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo;
– z rekonstrukcijo ali drugim posegom spremeniti namembnost obstoječega objekta tako, da nova namembnost objekta oziroma njegovo povečanje zahteva povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo, za kar je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo.
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je tudi investitor nadomestnega objekta, če poveča priključke na javno infrastrukturo oziroma obremeni zmogljivost priključkov, za kar je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo.
Zavezanec plačila komunalnega prispevka je tudi lastnik zgrajenega objekta na neopremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če se to zemljišče komunalno opremlja tako, da se komunalna oskrba izboljša ali na novo uredi.
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
Opremljeno stavbno zemljišče je zemljišče, za katerega so zagotovljeni priključki na naslednjo javno infrastrukturo:
– javno vodovodno omrežje,
– javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljenja gradnja greznic,
– javno elektroenergetsko omrežje,
– dovoz na javno cesto.
Obseg komunalne opremljenosti za posamezna stavbna zemljišča lahko poleg možnih priključkov iz prvega odstavka tega člena predvideva tudi priključke na druge infrastrukturne objekte in naprave oziroma izgradnjo drugih infrastrukturnih objektov in naprav (telefon, javna razsvetljava, pločniki, KaTV ipd.).
IV. IZRAČUN IN ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4. člen
Komunalni prispevek se izračuna in odmeri na podlagi programa opremljanja stavbnih zemljišč.
Do uveljavitve programov opremljanja stavbnih zemljišč se komunalni prispevek izračuna in odmeri:
a) na območjih opremljanja stavbnih zemljišč v novih kompleksih in kompleksih v izvajanju po dejanskih stroških na podlagi programa opremljanja, ki ga sprejme občinski svet;
b) na vseh drugih območjih opremljanja stavbnih zemljišč kot povprečje stroškov komunalne opreme na kvadratni meter vseh stavbnih parcel v občini v predhodnem letu.
Za izračun komunalnega prispevka na podlagi povprečja stroškov komunalne opreme se upošteva dejanska opremljenost stavbnega zemljišča.
5. člen
Komunalni prispevek kot povprečje vseh stroškov komunalne opreme na kvadratni meter vseh stavbnih zemljišč v občini v predhodnem letu se izračuna z upoštevanjem:
– površine stavbnega zemljišča;
– možnosti priključitve na javno infrastrukturo;
– zmogljivosti javne infrastrukture.
Zavezancu se komunalni prispevek odmeri v višini sorazmernega dela stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča z javno infrastrukturo, ki odpade na površino njegovega zemljišča.
Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek za vso javno infrastrukturo, to je za vse zgrajene objekte in naprave individualne in komunalne rabe, na katere bo objekt možno priključiti.
Zmogljivost javne infrastrukture se v izračunu dela stroškov komunalnega opremljanja določi s količnikom, izračunanim na podlagi razmerja med koristno površino objekta iz projektne dokumentacije (PGD, PZI po JUS U C2.100) in površino stavbnega zemljišča zavezanca.
6. člen
Izračun komunalnega prispevka iz 4. člena, točke a), se opravi po dejanskih stroških iz programa opremljanja z upoštevanjem olajšav iz 8. in 10. člena tega odloka.
Izračun komunalnega prispevka iz 4. člena, točke b), se opravi tako, da se površina stavbnega zemljišča, na katerem bo stal objekt zavezanca, pomnoži s povprečnimi stroški komunalnega prispevka za m2 stavbnega zemljišča, upoštevajoč dejansko stopnjo komunalne opremljenosti, zmogljivost javne infrastrukture po četrtem odstavku 5. člena, korekcijskega faktorja namembnosti in upoštevanjem olajšave iz 8. in 10. člena tega odloka.
7. člen
Povprečje stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča na kvadratni meter v Občini Ribnica se določijo 4.557 SIT/m2.
V povprečju stroškov komunalnega opremljanja na kvadratni meter stavbnega zemljišča 4.557 SIT je 100%) je upoštevana opremljenost s komunalnimi objekti v naslednjih deležih:
individualna raba:                       50,90%
– kanalizacijsko omrežje                 22,80%
– vodovodno omrežje                      5,30%
– vročevodno omrežje                     7,70%
– električno omrežje                     8,80%
– telefonsko omrežje                     4,60%
– KaTV                                   1,70%
kolektivna raba:                         49,10%
– asfaltna cesta/makadam                 44,80% / 29,00%
– javna razsvetljava                     2,00%
– prostorski izvedbeni akti              2,30%
Stroški komunalnega opremljanja iz 4. člena se letno valorizirajo z indeksom za obračun razlike v ceni gradbenih storitev, ki ga izdaja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM za skupino: stanovanjska gradnja.
V. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE
8. člen
Izračunani komunalni prispevek se na podlagi korekcijskega faktorja glede namembnosti zniža kot olajšava za pospeševanje stanovanjske gradnje, razvoja gospodarskih dejavnosti in kmetijstva v občini:
K = 0,8 za stanovanjske objekte,
K = 0,2 za kmetijsko dejavnost,
K = 0,8 za poslovne in proizvodne objekte.
9. člen
Za gradnjo javne infrastrukture in za gradnjo socialnih in neprofitnih stanovanj se komunalni prispevek ne plača.
Za gradnjo javnih objektov in objektov, katerih investitor je uporabnik občinskega proračuna, se prispevek odmeri in zavezancu v skladu s programom opremljanja v celoti ali delno oprosti komunalnega prispevka.
Plačila komunalnega prispevka je v skladu s sprejetim sanacijskim programom lahko oproščen zavezanec za objekt, s katerim bo nadomestil obstoječ objekt, uničen zaradi naravne nesreče.
O oprostitvi iz. 2. in 3. odstavka tega člena odloča občinski svet na predlog župana.
10. člen
Kot olajšava se zavezancu priznajo tudi investicijska vlaganja zavezanca, vlaganja javnih podjetij v javno infrastrukturo ter sofinancerska sredstva iz drugih virov.
VI. POSTOPEK ODMERE
11. člen
Postopek za odmero komunalnega prispevka se začne na vlogo zavezanca.
Za izračun komunalnega prispevka poda investitor zahtevo oddelku za okolje in prostor. Izpolnjenemu obrazcu in plačilu upravne takse je potrebno priložiti projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma enotnega dovoljenja za gradnjo, katerega sestavni del mora biti tudi izračun koristne površine objekta po JUS U C2. 100.
Komunalni prispevek se po izbiri zavezanca lahko plača kot enkratni znesek ali z akontiranjem odmerjenega zneska in končnim poračunom.
Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja.
12. člen
Odmerjeni komunalni prispevek ne zajema stroškov izvedbe priključkov in priključnih taks za priključitev objektov na komunalne objekte in naprave.
13. člen
Sredstva, zbrana po tem odloku, so namenska sredstva za izvajanje nalog gospodarjenja s stavbnimi zemljišči.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
14. člen
Odmera komunalnega prispevka se v nedokončanih postopkih, uvedenih pred uveljavitvijo tega odloka, izvede po merilih tega odloka, če je za zavezanca to ugodneje.
15. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati pravilnik o oddajanju stavbnega zemljišča na območju Občine Ribnica (SDL, št. 26/86 in Uradni list RS, št. 48/94).
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 420-07/-7/00
Ribnica, dne 6. aprila 2000.
Župan
Občine Ribnica
Jože Tanko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti