Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2000 z dne 12. 5. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2000 z dne 12. 5. 2000

Kazalo

1914. Odlok o organiziranju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev, stran 4662.

Na podlagi 43., 49., 99. in 100. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 41/99), 6. člena pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95, 2/98 19/99, 28/99) in 14. in 25. člena statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 48/95) je Občinski svet občine Cerkno na 11. seji dne 17. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o organiziranju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo upravičencev v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo.
Socialni servis obsega pomoč pri hišnih in drugih opravilih v primeru otrokovega rojstva, bolezni, invalidnosti, starosti, v primeru nesreč ter drugih primerih, ko je ta pomoč potrebna za vključitev osebe v vsakdanje življenje.
2. člen
Pomoč na domu organizira in izvaja Center za socialno delo Idrija (v nadaljevanju: CSD Idrija) kot javno službo v Občini Cerkno.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka tega člena lahko občina na podlagi ponudbe in povpraševanja podeli za službo za pomoč na domu tudi koncesijo.
3. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:
– osebe, stare nad 65 let, ki lahko z občasno ali nekajurno dnevno pomočjo ohranijo zadovoljivo duševno in telesno počutje, tako da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogoča občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka se pomoč lahko odobri tudi v primeru pozitivnega pisnega mnenja osebnega zdravnika.
Upravičenost do socialne oskrbe na domu se ugotavlja na podlagi predloženega sklepa Centra za socialno delo Idrija.
II. VRSTA IN OBSEG STORITEV
4. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
5. člen
Kot gospodinjska pomoč, do katere je upravičenec upravičen v obsegu praviloma največ 12 ur tedensko, se šteje pomoč pri:
– pripravi hrane ali prinašanje enega pripravljenega obroka,
– vzdrževanje stanovanjskega prostora,
– čiščenju,
– pranju,
– postiljanju,
– nakupovanju,
– ogrevanju prostorov,
– drugih delih po dogovoru.
Kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, do katere je upravičenec upravičen v obsegu praviloma največ 6 ur tedensko, se šteje pomoč pri:
– oblačenju,
– hranjenju,
– opravljanju osnovnih življenjskih potreb.
Kot pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, do katerih je upravičenec upravičen v obsegu praviloma največ 2 uri tedensko se šteje:
– družabništvo,
– preprečevanje osamljenosti in odtujenosti,
– pomoč za samopomoč,
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem in sorodstvom,
– spremljanje pri opravljanju nujnih obveznosti,
– informacije ustanov, priprava upravičenca ter njegove družine na institucionalno varstvo.
Obseg posameznih vrst storitev glede na potrebe koristnikov določi strokovni delavec CSD, ki posamezni primer obravnava.
III. DOLOČANJE CENE STORITEV
6. člen
Osnova za plačilo je cena storitve socialne oskrbe na domu, ki jo je deležen upravičenec. Cena storitve socialne oskrbe na domu obsega vse stroške, razen sredstev za investicijsko vzdrževanje in investicije. Storitev se zaračunava po dejansko opravljenih urah.
Vrednost urne postavke na predlog CSD Idrija oziroma koncesionarja določi župan Občine Cerkno oziroma koncedent. Cene se usklajujejo z rastjo vrednosti koeficienta za izračun plač v negospodarstvu, objavljenega v Uradnem listu RS. Uskladitev opravi CSD Idrija oziroma koncesionar ob koncu vsakega trimesečja, oziroma v naslednjem mesecu v primeru, če se vrednost koeficienta dvigne za 5 odstotkov in več.
IV. DOLOČANJE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITVE
7. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačati celotne stroške storitve. Zavezanci za plačilo storitev po tem pravilniku so poleg upravičenca osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz zakonov ali pogodbenega razmerja.
8. člen
Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev pomoči na domu, nimajo niti premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili po zakonu ali kakega drugega pravnega naslova dolžni preživljati, lahko vložijo pri CSD Idrija zahtevo za delno ali celotno oprostitev plačila storitev.
9. člen
Občina Cerkno pooblašča CSD Idrija, da odloča o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev po postopku in na način, kot je to določeno po predpisih o socialnem varstvu po predhodni potrditvi župana Občine Cerkno.
10. člen
V celoti so oproščeni plačila storitve na domu:
– upravičenci, ki so prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
– upravičenci, ki so prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o varstvu duševno in telesno prizadetih oseb,
– otroci za čas vključitve v programe predšolskih in šoloobveznih dejavnosti ki so upravičeni do dodatka po zakonu o družinskih prejemkih,
– upravičenci, ki so prejemniki denarnega dodatka.
Višina delne oprostitve plačila na domu je odvisna od materialnega stanja upravičencev in zavezancev ter od njihovega zdravstvenega stanja.
11. člen
Celotna ali delna oprostitev plačila storitev pomoči na domu se lahko določi za določen čas, največ za dobo šest mesecev.
Oprostitev plačila ali doplačila storitev se ponovno dodeli za enako obdobje, če se ugotovi, da je to najbolj smotrn in primeren način za razreševanje trenutne situacije upravičenca in je sklenjen nov dogovor o izvajanju.
12. člen
Prispevek k ceni storitev se določa na podlagi lestvice, ki upravičence ali zavezance razvršča v plačilne razrede, upoštevaje odstotek preseganja mesečnega neto dohodka na družinskega člana zadnjih treh mesecev od cenzusa za denarni dodatek (26. člen zakona o socialnem varstvu), in sicer:
-------------------------------------------------------------------------------
Plačilni     % preseganja mesečnega neto                            % prispevka
razred       dohodka na druž. člana zadnjih                     k ceni storitev
             treh mesecev od cenzusa za denar. dod.         en              več
                                                            upravi-     upravi-
                                                            čenec        čencev
                                                               gospodinjstva
-------------------------------------------------------------------------------
1.           do 30%                                            –            10%
2.           od 30% do 100%                                   10%           20%
3.           od 100% do 200%                                  20%           30%
4.           od 200% do 300%                                  30%           50%
5.           od 300% do 400%                                  50%           80%
6.           od 400% do 500%                                  80%          100%
7.           nad 500%                                        100%          100%
-------------------------------------------------------------------------------
V posameznem plačilnem razredu plačajo upravičenci ali zavezanci določen odstotek cene.
V izjemnih primerih lahko CSD Idrija pri določitvi plačila upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj družine zato lahko po potrditvi župana Občine Cerkno:
– določi višje plačilo, če ugotovi, da je dejanski socialni položaj družine bistveno boljši kot bi izhajal iz njenega izkazanega dohodka;
– določi nižje plačilo, če ugotovi, da kljub večjemu izkazanemu dohodku družina živi v težjih socialnih razmerah.
13. člen
Dohodki upravičenca in zavezancev se ugotavljajo tako, da se upoštevajo vsi dohodki 57.a člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 54/92) ter dodatek za tujo nego in pomoč.
14. člen
Za zbiranje podatkov in vodenje evidenc socialnega položaja upravičencev oziroma zavezancev Občina Cerkno pooblašča CSD Idrija oziroma koncesionarja.
CSD Idrija zbira, obdeluje, shranjuje, varuje in uporablja osebne podatke vsebovane v evidencah, v skladu s predpisi o varstvu osebnih podatkov.
15. člen
CSD Idrija oziroma koncesionar sklene z upravičencem oziroma njegovim zastopnikom dogovor o izvajanju in plačilu pomoči na domu pred pričetkom izvajanja pomoči in določi znesek lastne udeležbe upravičenca.
V samem dogovoru o nudenju pomoči na domu je opredeljen tudi način plačila oziroma doplačila storitev.
Če upravičenec nima lastnih dohodkov, ki bi mu omogočili plačilo po tem pravilniku in ima v last nepremično premoženje je praviloma upravičen le, če dovoli zaznambo prepovedi odsvojitve in obremenitve prepovedi nepremičnin v korist občine. Zemljiškoknjižno zavarovanje opravi občina na predlog CSD Idrija oziroma koncesionarja.
Če je bil upravičenec lastnik nepremičnega premoženja in ga je podaril v roku največ treh let pred vložitvijo zahtevka za nudenje pomoči na domu, se mu pomoč praviloma nudi samo v primeru, če upravičenec predloži pisno zagotovilo, da prevzemnik nepremičnega premoženja ali kdo drug zagotovi plačilo stroškov po tem pravilniku.
16. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če je pridobil pravico do doplačila oziroma plačila ne da bi predhodno izrabil vse pravne možnosti za določitev in izterjavo preživninske upravičenosti, če je do njih upravičen,
– če je pridobil dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do oprostitve plačila ali delnega plačila ni več upravičen.
17. člen
Vsako spremembo dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga določitev plačila, je upravičenec ali zavezanec dolžan v petnajstih dneh sporočiti CSD Idrija oziroma koncesionarju.
Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil sprememb stanja, je dolžan vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi od dneva, ko bi sicer moral delno ali v celoti plačati opravljene storitve.
18. člen
Storitve po tem pravilniku se za vsakega upravičenca evidentirajo mesečno na posebnem obrazcu pri izvajalcu pomoči na domu, ki obsega:
– evidenca dogovora,
– delovne pogoje za laične delavce,
– vsebine pomoči,
– izvajalce storitev,
– evidenca opravljenih poti.
Občina Cerkno ima pravico vpogleda v te evidence.
19. člen
Medsebojne pravice in dolžnosti med Občino Cerkno in CSD Idrija oziroma koncesionarjem se dogovorijo s pogodbo.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
20. člen
Merila, po katerih se v tem pravilniku določa delno ali v celoti oprostitve pri plačilu storitev veljajo, dokler Vlada Republike Slovenije ne predpiše meril v skladu s tretjim odstavkom 100. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 41/99).
21. člen
Ta pravilnik začne veljati osem dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 15301-1/99
Cerkno, dne 17. februarja 2000.
Župan
Občine Cerkno
Jurij Kavčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti