Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2000 z dne 13. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2000 z dne 13. 4. 2000

Kazalo

1515. Odlok o izvajanju gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema v Občini Rogatec, stran 3916.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99) in 3. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99) je Občinski svet občine Rogatec na 11. redni seji dne 20. 3. 2000 sprejel
O D L O K
o izvajanju gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema v Občini Rogatec
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
V Občini Rogatec se izbirna gospodarska javna služba zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema izvaja kot koncesionirana gospodarska javna služba.
S tem odlokom se določa: predmet koncesije; območje izvajanja in uporabnike gospodarske javne službe; pogoji, ki jih mora izpolnjevati koncesionar in njegovo javno pooblastilo; vrsta in obseg monopola; začetek in čas trajanja koncesije; viri financiranja in način plačila koncesije; nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe; prenehanje koncesijskega razmerja; postopek izbire koncesionarja.
2. člen
Z vzpostavitvijo kabelsko-informacijskega sistema kot gospodarske javne službe, bo Občina Rogatec vzpostavila organiziran, dolgoročno zasnovan, enovit, tehnično in tehnološko sposoben in kvaliteten sistem zbiranja in prenosa informacij ter signalov, za katere obstaja javni interes. Hkrati pa bo zagotovila:
– urejen arhitektonski videz objektov (umik nepotrebnih anten),
– zmanjšala potreben obseg in stroške vzdrževalnih del,
– pocenila izvedbo večjega števila RA in TV programov,
– zmanjšala radio frekvenčne motnje in
– omogočila izvedbo dodatnih funkcij sistema (prenos povratnih informacij, internet...).
II. PREDMET KONCESIJE
3. člen
Predmet koncesije je izvajanje gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema v Občini Rogatec.
4. člen
Zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema zajema:
– sprejem in distribucijo radijskih in televizijskih programov,
– zbiranje, usmerjanje in prenos drugih informacij ter podatkov in prenos povratnih informacij,
– zagotovitev sprejema, prenosa in posredovanje informacij ter podatkov, pomembnih ali zanimivih za uporabnike na ravni lokalne skupnosti v obliki zapisa, zvoka, slike ali signala,
– dograditev obstoječega kabelsko-informacijskega sistema na območju Občine Rogatec z vso pripadajočo opremo za prenos zemeljskih in satelitskih televizijskih in radijskih programov in drugih signalov.
5. člen
Temeljne tehnično-tehnološke karakteristike kabelsko-informacijskega sistema so:
– praviloma podzemni razvodi v globini 0,8 m ali v prosti kabelski kanalizaciji,
– zvezda razvod,
– frekvenčno področje 5–550 (660) Mhz z možnostjo prenosa sosednjih kanalov in
– možnost prenosa povratnih informacij (5–25 Mhz) ter prostostoječe omarice razvoda z napisom KIS Rogatec.
Vsi objekti morajo biti zgrajeni strokovno in v skladu s predpisi, ki urejajo področje kabelsko razdelilnih sistemov.
Navedene karakteristike predstavljajo minimalni standard za vzpostavitev in delovanje sistema in morajo biti zagotovljene ob vzpostavitvi ter v celotnem obdobju delovanja kabelsko-informacijskega sistema.
III. OBMOČJE IZVAJANJA IN UPORABNIKI GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
6. člen
Gospodarska javna služba, ki je predmet koncesije po tem odloku se izvaja na območju celotne Občine Rogatec.
7. člen
Izvajanje gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema se zagotavlja s podelitvijo koncesije.
8. člen
Uporabniki gospodarske javne službe oziroma storitev kabelsko-informacijskega sistema imajo naslednje pravice in obveznosti:
– pravico priključitve na sistem, potem ko bo na podlagi medsebojne pogodbe za izgradnjo in vzdrževanje KIS, plačan prispevek in ko je priključek tehnično prevzet,
– pravico uporabe vseh možnosti, ki jih nudi sistem, če so redno plačevali stroške uporabe,
– pravico sodelovati v organih, ki odločajo o programski zasnovi sistema,
– pravico do pritožbe na pristojne organe, če so kršene pravice uporabnikov,
– pravico svobodne izključitve iz KIS,
– obvezo plačila storitev sistema,
– obvezo spoštovanja navodil koncesionarja in druge prisilne predpise, ki urejajo področje KIS in
– obvezo zagotovitve prostega dostopa do celotnega informacijskega omrežja in naprav na njem, če je to potrebno zaradi tehničnih razlogov in vzdrževalnih del.
Izvajalec s splošnimi pogoji določi podrobnosti razmerij med naročnikom in izvajalcem. K splošnim pogojem daje soglasje župan občine.
IV. POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI KONCESIONAR IN JAVNO POOBLASTILO
9. člen
Koncesijo za izvajanje gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema lahko pridobi fizična ali pravna oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– da je registrirana za izvajanje dejavnosti, ki je predmet koncesije in da ima za to potrebna soglasja in dovoljenja pristojnih organov,
– ne sme biti v postopku stečaja ali likvidacije,
– da predloži dokazila, ki potrjujejo, da ima potrebna znanja in izkušnje z izvajanjem dejavnosti, ki je predmet koncesije,
– da predloži razvojni program dograditve obstoječega KIS,
– da ima v lasti ustrezna tehnična sredstva, potrebna za izvajanje dejavnosti.
10. člen
Občina Rogatec daje v uporabo koncesionarju svojo solastnino omrežja kabelsko-informacijskega sistema, katerega lastnica je. O tem se izdela poseben seznam in prevzemni zapisnik.
11. člen
Občina Rogatec nalaga koncesionarju, da izvede revizijo vseh pogodbenih odnosov v smislu uskladitve z veljavno zakonodajo in tem odlokom.
V. VRSTA IN OBSEG MONOPOLA
12. člen
Za izvajanje gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema podeli koncedent koncesionarju izključno pravico (monopol).
VI. ZAČETEK IN TRAJANJE KONCESIJE
13. člen
Koncesija se podeli za dobo 10 let. V tem obdobju je koncesionar dolžan dograditi omrežje iz 4. člena tega odloka skladno z dolgoročnim načrtom razvoja te gospodarske javne službe, ki ga skupno in enakopravno sprejmeta koncedent in koncesionar.
14. člen
Medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem koncesije med koncedentom in koncesionarjem, se uredijo s koncesijsko pogodbo, ki jo podpiše župan Občine Rogatec.
Sestavni del koncesijske pogodbe je program dokončanja izgradnje kabelsko-informacijskega sistema.
Koncesijska pogodba mora vsebovati vse z zakonom in tem odlokom zahtevane pogoje in mora biti sklenjena v pisni obliki.
15. člen
Koncesijsko razmerje nastane s podpisom koncesijske pogodbe in preneha na način, določen z zakonom.
Koncesionar prevzame v izvajanje to gospodarsko javno službo v skladu s koncesijsko pogodbo.
VII. VIRI FINANCIRANJA IN NAČIN PLAČILA KONCESIJE
16. člen
Izvajanje gospodarske javne službe zagotavljanje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema se financira iz naslednjih virov:
– prispevek za priključitev na sistem,
– cena storitev oziroma naročnine za uporabo sistema,
– dotacije, donacije in
– iz drugih virov.
17. člen
Cene storitev oziroma naročnine za uporabo sistema se lahko spreminjajo le v soglasju Občine Rogatec na podlagi utemeljenega predloga koncesionarja. Cene sestavljajo postavke, ki zagotavljajo enostavno reprodukcijo na objektih in napravah ter izvajanje dejavnosti iz 4. člena tega odloka.
Cena naročnine je enotna za celotno območje Občine Rogatec in je odvisna od obsega storitev in dejavnosti, ki jih naročnik koristi.
18. člen
Občina Rogatec ne plača koncesije, enako ne plača koncesije koncesionar.
VIII. NADZOR NAD IZVAJANJEM GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE
19. člen
Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega odloka in vseh drugih zakonskih in podzakonskih predpisov, ki neposredno ali posredno urejajo področje izvajanja kabelsko-informacijskega sistema izvaja pristojna inšpekcija.
20. člen
Koncesionar je dolžan za sprejem in distribucijo radijskih in televizijskih programov, skladno z zakonom o javnih glasilih oblikovati programski svet, ki je sestavljen tako, da ima Občina Rogatec večino glasov pri glasovanju.
IX. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA
21. člen
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha zaradi neopravljanja koncesionirane gospodarske javne službe, pretekom časa za katerega je bila sklenjena koncesijska pogodba, z odpovedjo, z razdrtjem ali odvzemom koncesije.
Koncedent lahko odvzame koncesijo koncesionarju, če ne začne z opravljanjem koncesionirane gospodarske javne službe v za to določenem roku.
Koncesijsko pogodbo je mogoče vsak čas sporazumno prekiniti. V koncesijski pogodbi se določijo razlogi za sporazumno prekinitev, odpovedni rok ter medsebojne pravice ob sporazumnem razdrtju pogodbe.
Koncesijsko razmerje preneha po poteku dobe za katero je sklenjena koncesijska pogodba.
22. člen
Koncesijsko razmerje se razdre v primeru, da koncesionar brez utemeljenih razlogov ne spoštuje njenih določil in v primeru, da koncedent ne zagotavlja koncesionarju monopola.
X. POSTOPEK IZBIRE KONCESIONARJA
23. člen
Izbira koncesionarja se opravi na podlagi javnega razpisa, ki ga izvede v ta namen imenovana komisija. Komisijo za izvedbo javnega razpisa imenuje župan občine.
24. člen
Javni razpis se objavi v Uradnem listu RS in mora vsebovati:
– predmet koncesije,
– pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
– elemente, ki jih mora vsebovati prijava na javni razpis,
– čas za katerega se daje koncesija,
– rok za predložitev prijav,
– rok za izbor koncesionarja,
– navedbo prednostnih meril, ki bodo vplivala na izbor,
– rok, v katerem bodo prijavljeni obveščeni o izboru,
– odgovorno osebo za dajanje informacij med razpisom.
25. člen
Komisija po izvedenem javnem razpisu pripravi poročilo, v katerem navede, kateri kandidat najbolj izpolnjuje razpisne pogoje in ga predloži v vednost občinskemu svetu, ki lahko na poročilo poda pripombe in zahteva, da komisija še enkrat oceni prispele vloge. Če je občinski svet podal pozitivno mnenje o poročilu, ga komisija preda občinski upravi v nadaljnji postopek.
26. člen
Koncesijsko pogodbo podpiše župan občine.
XI. KONČNA DOLOČBA
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-22/00
Rogatec, dne 20. marca 2000.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti