Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2000 z dne 13. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2000 z dne 13. 4. 2000

Kazalo

1488. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati osebe za opravljanje vročanja in o pravilih za njihovo delovanje, stran 3846.

Na podlagi četrtega odstavka 132. člena zakona o pravdnem postopku (Uradni list RS, št. 26/99) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati osebe za opravljanje vročanja in o pravilih za njihovo delovanje
1. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati pravne in fizične osebe za opravljanje dejavnosti vročanja po zakonu o pravdnem postopku ter pravila za njihovo delovanje.
2. člen
Vročanje lahko opravljajo pravne in fizične osebe, ki opravljajo vročanje kot registrirano dejavnost in izpolnjujejo pogoje, določene s tem pravilnikom, po pridobitvi dovoljenja ministra za pravosodje (v nadaljevanju: pooblaščeni vročevalci).
Osebe iz prejšnjega odstavka lahko začnejo opravljati dejavnost vročanja z dnem vpisa v register pooblaščenih vročevalcev.
Register pooblaščenih vročevalcev vodi Ministrstvo za pravosodje. Register se lahko vodi s podporo računalnika.
2. POGOJI ZA OPRAVLJANJE VROČANJA
3. člen
Pravna ali fizična oseba, ki je skladno z določbami predpisov, ki urejajo vpis v sodni register oziroma v vpisnik samostojnih podjetnikov posameznikov, vpisana v sodni register oziroma v vpisnik samostojnih podjetnikov posameznikov, se vpiše v register pooblaščenih vročevalcev, če ima dovoljenje ministra za pravosodje za opravljanje dejavnosti vročanja.
Minister za pravosodje izda dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja na pisno zahtevo osebe iz prejšnjega odstavka, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
– če je pravna oseba oziroma samostojni podjetnik posameznik vpisan v sodni register in ima dovoljenje pristojnega organa o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti kurirskih storitev po veljavni standardni klasifikaciji dejavnosti, če so ti posebej predpisani z zakonom ali drugim aktom;
– če je fizična oseba vpisana v vpisnik samostojnih podjetnikov posameznikov za opravljanje dejavnosti kurirskih storitev po veljavni standardni klasifikaciji dejavnosti;
– če je oseba, ki bo opravljala vročanje pri pravni ali fizični osebi, primerna za opravljanje teh dejanj.
Šteje se, da je oseba, ki bo opravljala vročanje pri pravni ali fizični osebi, primerna za opravljanje teh dejanj, če izpolnjuje splošne pogoje za sklenitev delovnega razmerja, če aktivno obvlada slovenski jezik in če ni bila pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje, ki je lahko ovira za opravljanje vročanja.
Ne glede na določili prvega in drugega odstavka tega člena, izda minister za pravosodje, na pisno zahtevo osebe, ki opravlja funkcijo izvršitelja ali detektiva, ali detektivske družbe, dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja.
Oseba, ki vloži zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti vročanja, mora zahtevi priložiti listine, s katerimi dokazuje, da izpolnjuje pogoje za izdajo dovoljenja, v originalu ali v overjenem prepisu. Izpisek iz sodnega registra oziroma iz vpisnika samostojnih podjetnikov posameznikov ne sme biti starejši kot 30 dni.
4. člen
Na utemeljen predlog predsednika sodišča ali po uradni dolžnosti izda minister za pravosodje odločbo, s katero pooblaščenemu vročevalcu odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja, če ugotovi, da:
– ne izpolnjuje pogojev iz 3. člena tega pravilnika,
– opravlja vročanje v nasprotju z zakonom oziroma v nasprotju s pravili, določenimi v tem pravilniku.
V odločbi, s katero minister za pravosodje odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja, naloži pooblaščenemu vročevalcu, da mora v roku 15 dni od dneva vročitve odločbe predati Ministrstvu za pravosodje vse izkaznice, ki so bile izdane osebam, ki so pri njem opravljale vročanje, ter evidenco, ki jo je vodil v skladu z 9. členom tega pravilnika.
3. PRAVILA ZA DELOVANJE
5. člen
Pooblaščeni vročevalec mora opravljati vročanje skladno z določili zakona o pravdnem postopku in v skladu s pravili, določenimi v tem pravilniku.
6. člen
Osebe, ki pri pooblaščenem vročevalcu opravljajo vročitve, se pri vročanju izkazujejo z izkaznico, ki jo izda minister za pravosodje.
Izkaznica je sestavljena iz plastificiranega ovitka, velikosti 10 x 7 cm, in identifikacijske kartice, velikosti 9,5 x 6,5 cm, ki se po vnosu podatkov o imetniku vstavi v plastificiran ovitek.
Obrazec identifikacijske kartice (Skica – obrazec 1) vsebuje:
– oznako “POOBLAŠČENI VROČEVALEC“,
– prostor za izpis firme oziroma osebnega imena pooblaščenega vročevalca, pri čemer se ob vnašanju podatkov za osebnim imenom pooblaščenega vročevalca, ki je izvršitelj ali detektiv, ustrezno izpiše tudi beseda “izvršitelj“ oziroma “detektiv“,
– prostor za izpis sedeža pooblaščenega vročevalca,
– prostor za izpis evidenčne številke izkaznice,
– prostor za sliko in osebno ime osebe, ki vroča,
– prostor za podpis ministra za pravosodje in za pečat Ministrstva za pravosodje.
Evidenčna številka izkaznice je sestavljena iz zaporedne številke pooblaščenega vročevalca, vpisanega v register pooblaščenih vročevalcev, ki ji sledi znak “/“ in zaporedna številka osebe, ki je pri pooblaščenem vročevalcu vpisana v register pooblaščenih vročevalcev kot oseba, ki pri pooblaščenem vročevalcu opravlja vročanje.
7. člen
Oseba, ki vroča, mora imeti pri opravljanju vročanja pri sebi izkaznico iz prejšnjega člena in jo mora na zahtevo naslovnika pisanja ali osebe, kateri sme v skladu z zakonom izročiti pisanje namesto naslovniku, le-tej pokazati.
8. člen
Za nepravilno uporabo ali zlorabo izkaznice je odgovoren pooblaščeni vročevalec.
Če oseba, ki vroča, izkaznico izgubi ali kako drugače ostane brez nje ali je izkaznica poškodovana, je dolžan pooblaščeni vročevalec o tem takoj obvestiti Ministrstvo za pravosodje, ki osebi, ki vroča, izda novo izkaznico in jo vpiše v register pooblaščenih vročevalcev pod novo zaporedno številko.
Naknadno najdena izkaznica ali poškodovana izkaznica se izroči Ministrstvu za pravosodje, ki izkaznico uniči. Uničenje se zaznamuje v registru pooblaščenih vročevalcev.
9. člen
Pooblaščeni vročevalec vodi evidenco zadev, v katerih opravlja vročanje po odredbi sodišča v skladu z drugim odstavkom 132. člena zakona o pravdnem postopku.
Evidenca, ki se vodi v posebni knjigi ali s podporo računalnika, vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko zadeve,
– datum prejema zadeve,
– navedbo sodišča, ki je odredilo vročitev,
– navedbo naslovnika in pisanja, ki naj se vroči,
– datum in način vročitve (ali je bilo pisanje vročeno neposredno naslovniku, ali je bila opravljena nadomestna vročitev in komu, ali neposredna vročitev ni bila uspešno opravljena, pa je v skladu z določili zakona o pravdnem postopku nastopila domneva vročitve),
– v primeru, da vročitve sploh ni bilo mogoče opraviti, razlog za to, in datum, ko je zadeva vrnjena sodišču.
10. člen
Podatke v evidenci mora pooblaščeni vročevalec hraniti najmanj 10 let od dneva, ko je zadeva vpisana v evidenco. Po izteku tega roka oziroma v primeru izbrisa pooblaščenega vročevalca iz registra pooblaščenih vročevalcev mora pooblaščeni vročevalec izročiti zadeve v evidenci Ministrstvu za pravosodje.
Minister za pravosodje lahko odloči, da se posamezne zadeve iz evidence vložijo v spis, ki se v tej zadevi vodi pri sodišču.
11. člen
Kadar odredi sodišče vročitev v skladu s 140. in 141. členom zakona o pravdnem postopku, uporabi oseba, ki vroča, pri opravljanju vročanja Obrazec VRO – št. 1 in Obrazec VRO – št. 2.
Kadar odredi sodišče osebno vročitev v skladu s 142. členom zakona o pravdnem postopku, uporabi oseba, ki vroča, Obrazec VRO – št. 3, Obrazec VRO – št. 4 in Obrazec VRO – št. 5.
Oseba, ki vroča, izpolni vsa potrebna obvestila v dvojniku, od katerih se eden vrne sodišču skupaj s pisanjem v skladu s prvim odstavkom 141. člena zakona o pravdnem postopku.
12. člen
V predlogu za odreditev vročitve po pooblaščenem vročevalcu navede stranka, ki predlaga takšno vročitev, kolikokrat naj pooblaščeni vročevalec opravi posamezna dejanja vročitve.
Če pooblaščeni vročevalec ugotovi, da vročitve ni mogoče opraviti skladno z odredbo sodišča, mora pisanje nemudoma vrniti sodišču skupaj z zapisnikom, v katerem opiše poskušena dejanja vročitve in razloge za neuspešno vročitev.
Po uspešno opravljeni vročitvi mora pooblaščeni vročevalec o tem nemudoma obvestiti sodišče in priložiti vsa ustreza obvestila.
13. člen
Pooblaščeni vročevalec, ki je detektiv ali detektivska družba mora nemudoma zavrniti odredbo sodišča, s katero mu je sodišče odredilo vročitev pisanja osebi, za katero je kadarkoli opravil kakršnokoli detektivsko storitev.
Če pooblaščeni vročevalec iz prejšnjega odstavka ne ravna skladno z določbo prejšnjega odstavka, mu minister za pravosodje odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja.
14. člen
Pooblaščeni vročevalec je za vročitev upravičen do nagrade in do povrnitve potnih stroškov, izjemoma pa tudi do povrnitve drugih dejanskih stroškov, za katere sodišče na podlagi predloženih dokazil oceni, da so bili potrebni.
Nagrada za navadno vročitev znaša 12 točk, nagrada za osebno vročitev pa 115 točk.
Vrednost točke iz prejšnjega odstavka znaša 87,40 SIT in je usklajena z vrednostjo točke odvetniške in notarske tarife ter se spreminja v skladu z njima. O spremembi vrednosti točke odloči minister za pravosodje.
Povrnitev potnih stroškov se obračunava v skladu z odvetniško tarifo.
15. člen
Če vročitev ni opravljena v skladu z odredbo sodišča (rok in način) ali s tem pravilnikom, pooblaščenemu vročevalcu ne pripadajo nagrada, povrnitev potnih stroškov in drugih dejanskih stroškov iz prejšnjega člena tega pravilnika.
V primeru iz prejšnjega odstavka tega člena mora sodišče, lahko pa tudi stranka sama, o tem obvestiti predsednika sodišča, ki ukrepa skladno s tem pravilnikom.
16. člen
O izplačilu nagrade in povrnitvi stroškov odloča sodišče, ki je odredilo vročitev po pooblaščenem vročevalcu, na podlagi pisne zahteve pooblaščenega vročevalca, v kateri mora natančno opredeliti stroške, katerih povrnitev zahteva.
Sodišče mora odločiti o zahtevi pooblaščenega vročevalca najkasneje v osmih dneh od prejema zahteve.
Sodišče v sklepu, s katerim prizna nagrado in odmeri stroške, določi, da se priznana nagrada in odmerjeni stroški izplačajo iz zneska, ki ga je založil predlagatelj vročitve po pooblaščenem vročevalcu; če pa založeni znesek ne zadošča, naloži stranki, ki je predlagala tako vročitev, naj izplača pooblaščenemu vročevalcu razliko med priznano nagrado in odmerjenimi stroški ter založenim zneskom v roku osmih dni.
Sodišče mora izplačati priznano nagrado in odmerjene stroške iz založenega zneska v 30 do 45 dneh po pravnomočnosti sklepa, s katerim je bilo o zahtevi odločeno.
4. REGISTER POBLAŠČENIH VROČEVALCEV
17. člen
V register pooblaščenih vročevalcev se vpiše:
– zaporedna številka in datum vpisa v register pooblaščenih vročevalcev,
– firma oziroma osebno ime in sedež pooblaščenega vročevalca,
– pravno organizacijska oblika pooblaščenega vročevalca oziroma navedba, da je pooblaščeni vročevalec izvršitelj oziroma detektiv,
– enotna identifikacijska številka iz sodnega registra oziroma matična številka obrata iz vpisnika podjetnikov oziroma registrska številka izkaznice izvršitelja oziroma številka licence, izdane detektivu,
– številka in datum odločbe, s katero je minister za pravosodje dovolil opravljanje dejavnosti vročanja pooblaščenemu vročevalcu,
– osebno ime, EMŠO in naslov vseh oseb, ki pri pooblaščenem vročevalcu opravljajo vročanje, in evidenčna številka njihove izkaznice.
Oseba, ki naj bi pri pooblaščenem vročevalcu opravljala vročanje, ne sme začeti opravljati vročanja, dokler ni vpisana v register pooblaščenih vročevalcev.
Če opravlja vročanje oseba, ki ni vpisana v register pooblaščenih vročevalcev kot oseba, ki pri pooblaščenem vročevalcu opravlja vročanje, je to razlog za odvzem dovoljenja pooblaščenemu vročevalcu.
Pooblaščeni vročevalec mora Ministrstvo za pravosodje nemudoma obvestiti o vsaki spremembi podatkov, ki se vpisujejo v register pooblaščenih vročevalcev.
Če želi pooblaščeni vročevalec naknadno vpisati v register pooblaščenih vročevalcev novo osebo, ki naj bi pri njem opravljala vročanje, minister za pravosodje ugodi predlogu za vpis te osebe v register pooblaščenih vročevalcev, če izpolnjuje pogoje iz tretje alinee 3. člena tega pravilnika. Če oseba teh pogojev ne izpolnjuje, minister za pravosodje zavrne predlog za vpis osebe v register pooblaščenih vročevalcev.
18. člen
Pooblaščeni vročevalec se izbriše iz registra pooblaščenih vročevalcev:
– na lastno zahtevo – z dnem, ko Ministrstvo za pravosodje prejme popolno zahtevo za izbris,
– na podlagi dokončne odločbe, s katero minister za pravosodje odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja – z dnem dokončnosti odločbe.
Popolna je tista zahteva za izbris iz registra pooblaščenih vročevalcev, ki so ji priložene vse izkaznice, ki so bile izdane osebam, ki so pri pooblaščenem vročevalcu opravljale vročanje, ter evidenca, ki jo je pooblaščeni vročevalec vodil v skladu z 9. členom tega pravilnika.
Izkaznice, ki so bile predane Ministrstvu za pravosodje v skladu s prejšnjim odstavkom ali na podlagi odločbe, s katero je minister za pravosodje odvzel dovoljenje za opravljanje dejavnosti vročanja, se uničijo.
19. člen
Ministrstvo za pravosodje mora ob vsakem vpisu novega pooblaščenega vročevalca v register pooblaščenih vročevalcev oziroma ob vsakem izbrisu pooblaščenega vročevalca iz registra pooblaščenih vročevalcev, najmanj pa enkrat letno, posredovati predsednikom vseh sodišč v Republiki Sloveniji seznam pooblaščenih vročevalcev.
5. KONČNI DOLOČBI
20. člen
Obrazci in skica iz tega pravilnika so sestavni del tega pravilnika in so objavljeni skupaj z njim.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 071-08-3/00
Ljubljana, dne 3. marca 2000.
Tomaž Marušič l. r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti