Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2000 z dne 7. 4. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2000 z dne 7. 4. 2000

Kazalo

1459. Sklep o pogojih za pridobitev in uživanje pravice do varstvenega dodatka v letu 2000, stran 3807.

Na podlagi 133. in 266. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99) je Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na seji dne 16. 3. 2000 sprejela
S K L E P
o pogojih za pridobitev in uživanje pravice do varstvenega dodatka v letu 2000
I
Pravico do varstvenega dodatka v letu 2000 imajo uživalci starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine, če njihovi dohodki, skupaj z dohodki družinskih članov, v letu 1999 ne presegajo mesečno 57.693,70 SIT ali letno 692.324,46 SIT na posameznega družinskega člana.
II
Med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov se v skladu s 133. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju všteva tudi dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč.
Dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč se všteva med dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov tako, da se katastrski dohodek pomnoži s faktorjem za preračun katastrskega dohodka, ki ga določi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
III
Dohodek iz samostojne dejavnosti samozaposlenega, ki se mu ugotavlja dobiček, se med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov všteva tako, da se upošteva čisti dobiček, kot ga ugotovi pristojni davčni organ, brez upoštevanja investicij in olajšav po davčnih predpisih.
IV
Uživalec varstvenega dodatka dokazuje pogoje za uživanje pravice do varstvenega dodatka z ustreznimi potrdili o premoženjskem stanju in drugimi dokazili, ki jih je dolžan zavodu predložiti ob vsaki spremembi premoženjskega stanja oziroma na zahtevo zavoda.
V
Uživalcu pokojnine, ki pravico do varstvenega dodatka uveljavlja v letu, v katerem je uveljavil pravico do pokojnine, se namesto plače iz preteklega leta upošteva znesek pokojnine ob odmeri, če je to zanj ugodnejše.
VI
Šteje se, da uživalec starostne, invalidske, vdovske ali družinske pokojnine, ki nima družinskih članov, katerih dohodki se upoštevajo pri ugotavljanju premoženjskega cenzusa iz I. točke tega sklepa in katerega pokojnina ne dosega zneska osnove iz 57. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in nima drugih dohodkov, izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do varstvenega dodatka, ne glede na to, da njegova pokojnina presega znesek iz I. točke tega sklepa.
VII
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01000-015/2000
Ljubljana, dne 16. marca 2000.
Skupščina Zavoda za pokojninsko
in invalidsko zavarovanje Slovenije
Predsednik
Milan Utroša l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti