Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2000 z dne 8. 3. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2000 z dne 8. 3. 2000

Kazalo

962. Odlok o organizaciji in izvajanju službe socialne oskrbe na domu in merilih za določanje plačil storitev, stran 3089.

Na podlagi 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 45/94, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97 in 10/98), 42., 43., 100., 100.a in 100.b člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 41/99), 6. člena pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni ist RS, št. 52/95, 2/98 in 19/99) ter 6. člena statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Škocjan na 15. redni seji dne 22. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o organizaciji in izvajanju službe socialne oskrbe na domu in merilih za določanje plačil storitev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Socialna oskrba na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti, bolezni, ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo.
2. člen
Socialno oskrbo na domu organizira in izvaja Center za socialno delo kot javno službo (izvajalec).
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka socialno oskrbo na domu organizirajo in izvajajo domovi za starejše občane, na podlagi koncesije pa tudi druge pravne osebe oziroma zasebniki.
3. člen
Upravičenci do socialne oskrbe na domu so osebe, ki jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z občasno organizirano pomočjo drugega, ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in lahko funkcionirajo v znanem bivalnem okolju tako, da jim vsaj za določen čas ni potrebno institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
Upoštevaje gornje pogoje so upravičenci:
– osebe, stare nad 65 let, ki so zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, nesposobne za samostojno življenje;
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu;
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij;
– kronično bolne in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, pa so, po oceni pristojnega centra za socialno delo, brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje;
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
Upravičenost socialne oskrbe na domu se ugotavlja na podlagi predloženega sklepa Centra za socialno delo Novo mesto.
II. OBSEG STORITEV
4. člen
Socialna oskrba na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
5. člen
Kot gospodinjska pomoč po tem odloku, do katere je upravičenec upravičen, se šteje:
– prinašanje enega pripravljenega obroka hrane,
– nabava živil in priprava enega obroka hrane,
– pomivanje uporabljene posode,
– osnovno čiščenje bivalnega prostora z odnašanjem smeti,
– postiljanje, osnovno čiščenje spalnega prostora,
– kurjenje z namenom ogrevanja prostorov.
Kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene po tem odloku, do katere je upravičenec upravičen, se šteje:
– pomoč pri oblačenju, slačenju,
– pomoč pri umivanju, kopanju,
– pomoč pri hranjenju,
– pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb,
– vzdrževanje, nega in čiščenje osebnih ortopedskih pripomočkov.
Kot pomoč pri ohranjanju socialnih stikov po tem odloku se šteje:
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in s sorodstvom,
– spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti,
– informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca,
– priprava na institucionalno varstvo.
Obseg posameznih vrst storitev, glede na specifike koristnikov, določi strokovna služba centra za socialno delo.
III. CENA IN PLAČILO STORITEV
6. člen
Osnova za plačilo je cena storitve socialne oskrbe na domu (storitve), ki jo je deležen upravičenec. Cena storitve socialne oskrbe na domu obsega vse stroške, ki so nastali v zvezi z opravljeno storitvijo.
Storitev se zaračuna po dejansko opravljenih urah, ki so določene na podlagi določb pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o standardih in normativih socialno-varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 19/99).
Vrednost urne postavke, na predlog izvajalca storitev, določi župan Občine Škocjan. Cene se usklajujejo z rastjo vrednosti koeficienta za izračun plač v negospodarstvu, objavljenega v Uradnem listu RS. Uskladitev se opravi ob koncu vsakega trimesečja, oziroma v naslednjem mesecu po tem, ko se vrednost koeficienta dvigne 5 odstotkov ali več.
V primeru, da do uskladitve ne pride na način iz prejšnjega odstavka, se pri naslednji uskladitvi lahko upošteva komulativna rast cen.
7. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačati celotne stroške storitve. Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so, poleg upravičenca, osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz zakonov ali pogodbenega razmerja.
8. člen
Višino plačila z dogovorom, po predhodnem soglasju Občine Škocjan, določi center za socialno delo. Dogovor velja za čas nudenja storitve, vendar največ za čas enega leta. Na podlagi dogovora, v katerem je izračunana višina plačila, izvajalec storitev upravičencu izstavi račun, katerega je upravičenec ali drugi zavezanec dolžan poravnati v skladu z določbami medsebojnega dogovora.
Dogovor med centrom za socialno delo in upravičencem je sklenjen pred pričetkom izvajanja pomoči in določa znesek lastne udeležbe upravičenca.
Kot obvezni element pogodbe mora biti navedeno, katere storitve sodijo v okvir javne službe in katere storitve sodijo v okvir socialnega servisa.
IV. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITEV
9. člen
Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev socialne oskrbe na domu, ki nimajo premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili dolžni preživljati, lahko vložijo pri Občini Škocjan zahtevek za delno ali celotno oprostitev plačila stroškov.
10. člen
O delni ali celotni oprostitvi plačila storitev odloča, po predhodnem soglasju Občine Škocjan, Center za socialno delo Novo mesto po postopku in na način, kot je to določeno po predpisih o socialnem varstvu.
Ne glede na gornjo določbo pa bo, na podlagi sprejetih meril in kriterijev, o možnih dodatnih oprostitvah odločal občinski upravni organ (kadar razmere upravičenca to narekujejo).
11. člen
V celoti so oproščeni plačila storitev socialne oskrbe na domu:
– upravičenci, ki so prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
– upravičenci, ki so prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih odraslih,
– upravičenci, ki so prejemniki denarnega dodatka.
Ostali upravičenci so dolžni plačati stroške izvajanja storitev v skladu z merili, določenimi s tem odlokom.
12. člen
Oprostitev plačila ali doplačila storitev pomoči na domu se lahko dodeli za določen čas, največ za dobo 12 mesecev. Oprostitev plačila ali doplačila se ponovno dodeli za isti čas, če se ugotovi, da je to najbolj smotrn in primeren način za razreševanje trenutne situacije upravičenca in je sklenjen nov dogovor o izvajanju.
13. člen
Višina plačila storitev socialne oskrbe na domu je odvisna od materialnega stanja upravičenca ali zavezancev ter od zdravstvenega stanja upravičencev in zavezancev.
Materialno stanje upravičenca se ugotavlja v odstotku doseganja oziroma prekoračitve povprečne neto plače zaposlenih v RS, in sicer:
----------------------------------------------------------------
Ugotovljeni dohodki v %                     Plačilo storitev v %
glede na povprečno višino                       od veljavne cene
neto plače zap. v RS v
preteklem letu
----------------------------------------------------------------
do 30%                                       storitev brezplačna
od 31% do 40%                                                10%
od 41% do 50%                                                20%
od 51% do 60%                                                30%
od 61% do 70%                                                40%
od 71% do 80%                                                50%
od 81% do 90%                                                60%
od 91% do 100%                                               70%
od 101% do 120%                                              80%
od 121% do 140%                                              90%
nad 140%                                                    100%
----------------------------------------------------------------
V izjemnih primerih lahko center za socialno delo, v soglasju z Občino Škocjan, pri določitvi plačila upošteva tudi druga dejstva in okoliščine, ki odražajo dejanski socialni položaj družine, in
– določi višje plačilo, če ugotovi, da je dejansko socialni položaj družine bistveno boljši, kot izhaja iz njenega izkazanega dohodka;
– določi nižje plačilo, če ugotovi, da kljub večjemu izkazanemu dohodku, družina oziroma upravičenec živi v težkih socialnih razmerah.
14. člen
Materialno stanje upravičenca in zavezancev se ugotavljajo tako, da se v dohodek štejejo vsi dohodki, katere opredeljuje 27. člen zakona o socialnem varstvu ter vsak dodatek za tujo nego in pomoč.
Slabo zdravstveno stanje zavezancev se ugotavlja na podlagi predloženega sklepa, da so upravičenci upravičeni do dodatka za tujo nego in pomoč, na podlagi zdravniškega potrdila in presoje strokovne službe pri Centru za socialno delo Novo mesto.
15. člen
Če je upravičenec lastnik nepremičnega premoženja, ki mu ne daje dohodkov za plačilo stroškov, je, v skladu s 100.b člena zakona o socialnem varstvu, oproščen plačila storitev le, če dovoli zaznambo prepovedi odsvojitve in obremenitve nepremičnin v korist občine v zemljiški knjigi.
Če je upravičenec lastnik premičnega premoženja, ki mu ne daje dohodkov za plačilo stroškov, je oproščen plačila storitev le, če dovoli zaznambo prepovedi odtujitve pri notarju v korist Občine Škocjan.
16. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev socialne oskrbe na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če je pridobil dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do oprostitve ali delnega doplačila ni več upravičen.
17. člen
Upravičenec ali zavezanec je dolžan center za socialno delo obvestiti o vsaki spremembi dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev pomoči na domu v roku 15 dni od nastanka spremembe.
Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembe stanja, je dolžan sam oziroma njegov zavezanec vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi, ki veljajo za davke in prispevke, od dneva, ko je neupravičeno pridobil oprostitev plačila oziroma doplačila.
18. člen
Storitve po tem odloku se za vsakega upravičenca vodijo pri centru za socialno delo v “osebnem kartonu uporabnika pomoči na domu”, ki obsega:
– dogovor o vrsti, trajanju in načinu zagotavljanja pomoči na domu,
– dnevnik izvajanja pomoči na domu,
– podatke o plačilu storitev.
Občina ima pravico vpogleda v te evidence.
19. člen
Upravičenci plačujejo storitve službe socialne oskrbe na domu centru za socialno delo. Sredstva iz naslova plačil upravičencev se uporabijo za pokritje materialnih stroškov izvajanja, za plače, prispevke in druge prejemke izvajalcev in strokovnega delavca.
Razliko med obračunom dogovorjenih opravljenih storitev in prejetimi plačili s strani upravičencev, zagotavlja Občina Škocjan iz svojega proračuna.
20. člen
Center za socialno delo oziroma koncesionar je dolžan izvajati službo socialne oskrbe na domu strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo in veljavnimi standardi in normativi za to področje.
O načinu, vsebini ter obsegu izvajanja službe socialne oskrbe in o porabljenih finančnih sredstvih, je center za socialno delo oziroma koncesionar dolžan Občini Škocjan podati pisno poročilo najmanj 2-krat letno, na zahtevo župana pa tudi večkrat letno.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Občina Škocjan in center za socialno delo oziroma morebitni koncesionar skleneta o oganizaciji in izvajanju službe socialne oskrbe na domu ustrezno medsebojno pogodbo.
22. člen
Center za socialno delo oziroma koncesionar je dolžan seznaniti z določili tega odloka vsakega upravičenca službe socialne oskrbe na domu pred pričetkom izvajanja storitev ter z njimi skleniti dogovore.
23. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 1. 2000 dalje.
Št. 15001-16/99
Škocjan, dne 22. februarja 2000.
Župan
Občine Škocjan
Janez Povšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti