Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2000 z dne 6. 3. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2000 z dne 6. 3. 2000

Kazalo

959. Pravilnik o kadrovskem štipendiranju, stran 3080.

Na podlagi 55. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 17/91, 12/92, 71/93, 2/94, 38/94, 80/97, 69/98), 14. in 21. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95, 41/96) ter statutarnega sklepa Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 23/99) je Občinski svet občine Ribnica na 8. redni seji dne 10. 2. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o kadrovskem štipendiranju
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji za dodeljevanje kadrovskih štipendij Občine Ribnica in postopki za izvajanje štipendiranja.
2. člen
Občina Ribnica zagotavlja proračunska sredstva za štipendiranje manjkajočih strokovnih kadrov za občinsko upravo in naslednje javne zavode, katerih ustanoviteljica je Občina Ribnica:
– Osnovna šola dr. Franceta Prešerna Ribnica,
– Glasbena šola Ribnica,
– Vrtec Ribnica,
– Zdravstveni dom dr. Janeza Oražma Ribnica,
– Lekarna Ribnica,
– Miklova hiša Ribnica.
II. MERILA ZA PODELJEVANJE KADROVSKIH ŠTIPENDIJ
3. člen
Pravico do štipendije lahko uveljavijo študenti dodiplomskega študija od 1. letnika šolanja dalje, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so vpisani v program ustrezne smeri,
– da so državljani Republike Slovenije,
– da imajo stalno prebivališče na območju Občine Ribnica,
– da niso v delovnem razmerju, ne prejemajo nadomestila za brezposelne pri Zavodu RS za zaposlovanje, nimajo statusa samostojnega podjetnika in nimajo druge kadrovske štipendije v Republiki Sloveniji,
– se obvežejo, da bodo po končanem šolanju sklenili delovno razmerje v občinski upravi oziroma javnem zavodu na območju Občine Ribnica.
Če za razpisane štipendije za deficitarne poklice ni dovolj kandidatov iz Občine Ribnice, se štipendije lahko podeljujejo tudi prosilcem iz drugih občin, če izpolnjujejo ostale pogoje iz prejšnjega odstavka.
4. člen
Pri podeljevanju štipendij se upošteva :
– učni uspeh – splošni in specifični glede na smer študija,
– morebitni rezultati na verificiranih tekmovanjih šolskih in izvenšolskih aktivnosti, ki jih kandidat navede v življenjepisu.
5. člen
Višina kadrovske štipendije se določa v odstotku od zajamčene plače po zakonu, zmanjšane za prispevke in davke (v nadaljevanju: zajamčena plača) – glede na učni uspeh in kraj bivanja študenta.
6. člen
Kadrovska štipendija obsega:
– osnovno kadrovsko štipendijo v višini 50% zajamčene plače,
– dodatek k osnovni štipendiji za bivanje izven kraja stalnega bivališča v višini 50% zajamčene plače,
– dodatek k osnovni štipendiji za stroške prevoza v šolo za mestni, primestni ali medkrajevni promet z javnimi prevoznimi sredstvi v višini cene študentske mesečne vozovnice, vendar največ do 50% zajamčene plače,
– dodatek k osnovni štipendiji za dosežen učni uspeh – stimulacijo.
Dodatka iz druge in tretje alinee tega člena se med seboj izključujeta.
7. člen
Študenti so upravičeni do stimulacije za dosežen učni uspeh v preteklem šolskem letu, ki se izplačuje v naslednji višini:
študentom s povprečno oceno:
7,01            do              7,50                         10%
7,51            do              8,00                         15%
8,01            do              8,50                         20%
8,51            do              9,00                         25%
9,01            dalje                                        30% zajamčene plače.
Učni uspeh se določi tako, da se izračuna povprečje vseh številčno izraženih ocen, doseženih od 1. oktobra do 30. septembra v preteklem študijskem letu.
Stimulacija za doseženi učni uspeh ne pripada štipendistom v prvem letniku izobraževanja.
8. člen
Štipendist lahko prejema štipendijo za posamezni letnik le eno leto, štipendije pa se izplačujejo za celotno študijsko leto (vseh dvanajst mesecev v koledarskem letu), razen v zaključnem letniku, kjer se upošteva redni absolventski staž, vendar najdlje eno študijsko leto.
Mesečno se štipendije nakazujejo štipendistom do 30. v mesecu za tekoči mesec.
9. člen
Kadrovske štipendije se med šolskim letom valorizirajo ob spremembi višine zajamčene plače.
Štipendija se v valorizirani višini izplačuje od prvega naslednjega izplačila dalje.
III. PODELJEVANJE ŠTIPENDIJ
10. člen
Kadrovske štipendije se podeljujejo v skladu z ugotovljenimi potrebami po manjkajočih strokovnih kadrih v občinski upravi oziroma javnih zavodih iz 2. člena tega pravilnika – na podlagi javnega razpisa ali objave.
Sklep o razpisu kadrovskih štipendij sprejme župan.
Vsebino razpisa za štipendije določi komisija za štipendiranje, ki jo imenuje župan Občine Ribnica. Komisija ima predsednika in dva člana.
11. člen
Javni razpis za dodelitev štipendij mora vsebovati podatke o razpisanih štipendijah, pogoje za pridobitev štipendije, zahtevano dokumentacijo, ki jo morajo predložiti kandidati in rok za oddajo prijav.
12. člen
Prijavi na razpis mora vlagatelj priložiti:
a) dokazilo o vpisu v tekoče študijsko leto,
b) dokazilo o učnem uspehu zadnjega letnika predhodnega izobraževanja,
c) potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije,
d) potrdilo o stalnem prebivališču,
e) življenjepis,
f) izjavo, da ni v delovnem razmerju, ne prejema nadomestila za brezposelne pri Zavodu RS za zaposlovanje, nima statusa samostojnega podjetnika in nima druge kadrovske štipendije v Republiki Sloveniji.
13. člen
Komisija za štipendiranje obravnava popolne in v razpisnem roku prispele vloge. Na osnovi zbrane dokumentacije opravi strokovno vrednotenje v skladu z merili in kriteriji tega pravilnika ter pripravi predlog o dodelitvi štipendij.
14. člen
O dodelitvi štipendij in drugih pravicah in obveznostih štipendistov odloča občinska uprava, na drugi stopnji pa župan. Občinska uprava mora o izbiri kandidatov pisno obvestiti vse prosilce v roku 30 dni po izbiri.
Prosilci imajo v 15 dneh od dneva prejema sklepa pravico vložiti ugovor pri županu Občine Ribnica. Odločitev župana je dokončna.
15. člen
Razpisni postopek in podelitev kadrovskih štipendij mora biti zaključen do 30. oktobra.
16. člen
Medsebojne pravice in obveznosti v zvezi s štipendiranjem se uredijo s pisno pogodbo o štipendiranju med Občino Ribnica kot štipenditorjem in štipendistom oziroma s pogodbo med Občino Ribnica kot štipenditorjem, štipendistom in javnim zavodom, če se štipendiranje izvaja za potrebe zavoda.
17. člen
Štipendist je dolžan ob začetku vsakega študijskega leta, najkasneje do 15. oktobra, predložiti štipenditorju potrdilo o opravljenih izpitih preteklega šolskega leta in potrdilo o vpisu v naslednji letnik, sicer se izplačilo štipendije začasno ustavi in nadaljuje z naslednjim mesecem po predložitvi zahtevanih potrdil. Po zaključku izobraževanja je štipendist dolžan predložiti potrdilo o diplomi.
18. člen
Štipendist se je po končanem šolanju dolžan zaposliti v občinski upravi oziroma zavodu, za katerega potrebe se štipendiranje izvaja, in delati najmanj dvakratno dobo dobe štipendiranja. Te obveznosti je oproščen samo v primeru, če mu občinska uprava oziroma zavod ne more zagotoviti zaposlitve v roku 60 dni od zaključka šolanja.
IV. MIROVANJE, PRENEHANJE IN VRNITEV ŠTIPENDIJE
19. člen
Štipendist, ki je pridobil štipendijo ima pravico do enoletnega mirovanja štipendije enkrat v času šolanja, če ne izpolni pogojev za napredovanje v višji letnik. Izplačevanje štipendije se nadaljuje, ko predloži dokazila o vpisu v višji letnik in potrdilo o opravljenih izpitih v roku 15 dni od pričetka študijskega leta.
20. člen
Štipendistu, ki je izdelal letnik in ni predložil dokazil iz 17. člena tega pravilnika, pravica do štipendije miruje. Ponovno se začne izplačevati z naslednjim mesecem, ko predloži zahtevana dokazila.
21. člen
Štipendist izgubi pravico do štipendije in mora vrniti vse izplačane zneske štipendije skupaj z obrestmi po temeljni obrestni meri, če:
a) po svoji volji ali krivdi prekine izobraževanje,
b) ne izpolni pogojev za napredovanje v višji letnik, razen v primeru iz 19. člena tega pravilnika,
c) iz neupravičenih razlogov ne dokonča izobraževanja v roku, ki je določen z izobraževalnim programom, za katerega mu je bila podeljena štipendija, razen v primeru iz 19. člena tega pravilnika,
d) spremeni smer študija brez soglasja štipenditorja,
e) ne predloži v določenem roku štipenditorju potrdil o izpolnjevanju pogojev za štipendiranje, razen v primeru iz 20. člena tega pravilnika,
f) navaja neresnične podatke,
g) pridobi drugo kadrovsko štipendijo, se zaposli ali pridobi status samostojnega podjetnika.
22. člen
Štipendist je dolžan povrniti sorazmerni del zneska prejete štipendije z obrestmi po temeljni obrestni meri, če ostane v delovnem razmerju manj časa, kot znaša dvakratna doba, za katero je prejemal štipendijo.
23. člen
Štipendist je prost vseh pogodbenih obveznosti:
a) če mu štipenditor po njegovem pisnem dokazilu, da je izobraževanje v skladu s pogodbo končal, ne omogoči zaposlitve oziroma pripravništva v skladu s pogodbo in v roku določenim v 18. členu tega pravilnika,
b) če mu občinska uprava oziroma zavod po opravljenem pripravništvu in strokovnem izpitu ne zagotovi sklenitve delovnega razmerja,
c) če postane trajno nezmožen za šolanje ali za delo.
24. člen
Štipendista se lahko izjemoma oprosti delno ali v celoti vračila štipendije v naslednjih primerih:
a) zaradi težjega zdravstvenega stanja in nezmožnosti za delo (težje nesreče, težjega zdravstvenega obolenja, posledice nesreče ipd.),
b) iz drugih opravičljivih razlogov.
25. člen
O načinu in rokih vrnitve štipendije in obresti se sklene poravnava. Če štipendist na to ne pristane, se dolžni znesek izterja po sodni poti.
26. člen
Štipendistu, ki predčasno konča šolanje, se izplača štipendija v enkratnem znesku za čas, ko bi mu ta sicer pripadala in v višini štipendije za mesec, v katerem je zaključil šolanje.
27. člen
Vsak primer v zvezi z določili od 19. do 25. člena tega pravilnika mora komisija za štipendiranje posebej obravnavati v skladu s tem pravilnikom in podati ustrezen predlog.
28. člen
Štipendist ima pravico do ugovora zoper odločitev o njegovih pravicah in dolžnostih iz štipendijskega razmerja pri županu Občine Ribnica. Rok ugovora je 15 dni od vročitve pisnega odpravka sklepa. Župan mora v 30 dneh sporočiti štipendistu svojo odločitev, ki je dokončna.
29. člen
Občinska uprava občine Ribnica je dolžna spremljati učne uspehe štipendistov, vzdrževati z njimi redne stike, se seznanjati z morebitnimi problemi pri opravljanju njihovih študijskih obveznosti in jim v okviru svojih pristojnosti nuditi potrebno pomoč.
V. KONČNA DOLOČBA
30. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s študijskim letom 2000/2001.
Št. 01-100-07-1/00
Ribnica, dne 10. februarja 2000.
Župan
Občine Ribnica
Jože Tanko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti