Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2000 z dne 6. 3. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2000 z dne 6. 3. 2000

Kazalo

940. Odlok o organizaciji in izvajanju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev, stran 3055.

Na podlagi 42., 43. in 100. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 42/94 in 41/99) in 6. člena pravilnika o standardih in normativih socialno-varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95) in 7. člena statuta Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/99) je Občinski svet občine Oplotnica na 9. redni seji dne 11. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o organizaciji in izvajanju službe pomoči na domu in merilih za določanje plačil storitev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pomoč na domu obsega socialno oskrbo upravičenca v primeru invalidnosti, starosti ter v drugih primerih, ko socialna oskrba na domu lahko nadomesti institucionalno varstvo. Socialni servis obsega pomoč pri hišnih ali drugih opravilih v primeru otrokovega rojstva, bolezni, invalidnosti, starosti, v primeru nesreč ter v drugih primerih, ko je ta pomoč potrebna za vključitev osebe v vsakdanje življenje.
2. člen
Pomoč na domu organizira in izvaja Center za socialno delo Slovenska Bistrica kot javno službo.
3. člen
Upravičenci do socialne pomoči na domu so:
– osebe, stare nad 65 let, ki lahko z občasno ali nekaj-urno dnevno pomočjo ohranijo zadovoljivo duševno in telesno počutje, tako da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
– osebe, mlajše od 65 let, ki so se znašle v stiski zaradi invalidnosti ali akutnega zdravstvenega stanja,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu telesno prizadetih oseb oziroma delovnih invalidov I. kategorije, ki so po oceni pristojne komisije nesposobni za samostojno življenje in jim uporaba storitve nadomešča varstvo v instituciji,
– družine kronično bolnih otrok ali otrok z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, če jim uporaba storitev nadomešča institucionalno varstvo.
II. OBSEG STORITEV
4. člen
Socialna pomoč na domu obsega naslednje vrste storitev:
– gospodinjska pomoč,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov.
5. člen
Kot gospodinjska pomoč po tem odloku se šteje:
– vzdrževanje stanovanjskega prostora,
– čiščenje,
– pranje,
– likanje,
– postiljanje,
– nakupovanje,
– kurjava,
– druga dela po dogovoru.
Kot pomoč pri vzdrževanju osebne higiene po tem odloku se šteje:
– pomoč pri oblačenju,
– pomoč pri hranjenju,
– pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb.
Kot pomoč pri ohranjanju socialnih stikov po tem odloku se šteje:
– družabništvo,
– preprečevanje osamljenosti,
– pomoč za samopomoč,
– vzpostavljanje socialne mreže z okoljem in sorodstvom,
– spremljanje pri opravljanju nujnih obveznosti,
– informiranje ustanov, priprava upravičenca ter njihove družine na institucionalno varstvo.
Obseg posameznih vrst storitev glede na specifike koristnikov določi strokovna služba Centra za socialno delo Slovenska Bistrica.
III. CENA IN PLAČILO STORITEV
6. člen
Vrednost urne postavke znaša 1.350 SIT in se usklajuje z rastjo vrednosti koeficienta za izračun plač v negospodarstvu.
7. člen
Upravičenci in drugi zavezanci so dolžni sami plačati celotne stroške storitve.
Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz pogodbenega razmerja ali sklenjenega medsebojnega dogovora o preživljanju.
IV. OLAJŠAVE IN OPROSTITVE PLAČILA STORITEV
8. člen
Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo stroškov storitev pomoči na domu, nimajo niti premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili dolžni preživljati, lahko vložijo pri Centru za socialno delo zahtevo za delno ali celotno oprostitev plačila stroškov.
9. člen
O delni ali celotni oprostitvi plačila storitev odloča Center za socialno delo Slovenska Bistrica po postopku in na način, kot je to določeno po predpisih o socialnem varstvu.
10. člen
V celoti so vsi upravičenci oproščeni plačila strokovne priprave izvajanja storitev v obliki analize primera, priprave dogovora in kontakta z udeleženci. V celoti so oproščeni plačila storitev pomoči na domu tudi:
– upravičenci, ki so prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
– upravičenci, ki so prejemniki nadomestila za invalidnost po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih odraslih,
– upravičenci, ki so prejemniki denarnega dodatka.
Ostali upravičenci so dolžni plačevati stroške izvajanja storitev v skladu z merili, določenimi s tem odlokom.
11. člen
Višina plačila storitev pomoči na domu je odvisna od materialnega stanja upravičenca in zavezancev ter od zdravstvenega stanja upravičenca in zavezancev. Materialno stanje upravičenca se ugotavlja v odstotku doseganja oziroma prekoračitve povprečne neto plače zaposlenih v RS, in sicer:
----------------------------------------------------------------
Ugotovljeni dohodek v %         Plačilo storitve v % glede na
                                povprečno višinood veljavne cene
                                neto plače zaposlenih v RS v
                                preteklem letu
----------------------------------------------------------------
1. do 40%                       storitev je brezplačna
2. do 50%                       15%
3. od 50% do 65%                25%
4. od 65% do 80%                35%
5. od 80% do 100%               50%
6. od 100% do 125%              65%
7. od 125% do 150%              85%
8. nad 150%                     100%
----------------------------------------------------------------
O višini plačila storitev po tem členu odloča Center za socialno delo Slovenska Bistrica po postopku in na način, določen z zakonom o splošnem upravnem postopku.
12. člen
Materialno stanje upravičenca in zavezancev se ugotavlja tako, da se v dohodek štejejo vsi dohodki, ki štejejo po zakonu o socialnem varstvu (27. člen) ter dodatek za tujo nego in pomoč. Slabo zdravstveno stanje zavezancev se ugotavlja na podlagi predloženega sklepa, da so upravičenci upravičeni do dodatka za tujo nego in pomoč, na podlagi zdravniškega potrdila in presoje strokovne službe pri Centru za socialno delo Slovenska Bistrica. Center za socialno delo Slovenska Bistrica lahko zaradi slabega zdravstvenega stanja, ugotovljenega na način, določen v drugi alinei tega člena, upravičenca delno ali v celoti oprosti plačila storitev na podlagi strokovne presoje.
13. člen
V dogovoru o nudenju pomoči na domu, ki ga pred izdajo ustrezne upravne odločbe o višini plačila skleneta Center za socialno delo Slovenska Bistrica in upravičenec, je opredeljen tudi način plačila oziroma doplačila storitev. Če je upravičenec lastnik nepremičnega premoženja, ki mu ne daje dohodkov za plačilo stroškov, je praviloma oproščen plačila storitev le, če pristane na zemljiškoknjižno zavarovanje terjatve občine, ki ustreza ocenjenim stroškom oprostitve. Zemljiškoknjižno zavarovanje opravi občina sama na podlagi predloga Centra za socialno delo.
14. člen
Oprostitev plačila ali doplačila storitev pomoči na domu se lahko dodeli za določen čas, največ za dobo 12 mesecev. Oprostitev plačila ali doplačila storitev se ponovno dodeli za isti čas, če se ugotovi, da je to najbolj smotrn in primeren način za razreševanje trenutne situacije upravičenca in je sklenjen nov dogovor o izvajanju.
15. člen
Upravičenec izgubi pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu:
– če gre v institucionalno varstvo,
– če je pridobil dovolj lastnih sredstev ali sredstev zavezancev, da do oprostitve ali delnega doplačila ni več upravičen.
16. člen
Upravičenec ali zavezanec je dolžan Center za socialno delo obvestiti o vsaki spremembi dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev o delni ali celotni oprostitvi plačila storitev pomoči na domu v roku 15 dni od nastanka spremembe. Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev pomoči na domu na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembe stanja, je dolžan on oziroma zavezanec vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi, ki veljajo za davke in prispevke, od dneva, ko je neupravičeno pridobil oprostitev plačila oziroma doplačila.
17. člen
Storitve po tem odloku se za vsakega upravičenca evidentirajo mesečno pri Centru za socialno delo Slovenska Bistrica na obrazcu “Evidenca pomoči na domu” in obsega:
– evidenco dogovora,
– evidenca izdanih upravnih odločb,
– delovne naloge za laične delavce,
– vsebine pomoči,
– izvajalce storitev,
– evidenco opravljenih poti.
18. člen
Center za socialno delo je dolžan izvajati službo pomoči na domu strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo in veljavnimi standardi in normativi za to področje. O načinu in vsebini izvajanja službe pomoči na domu ter o porabljenih finančnih sredstvih je Center za socialno delo dolžan občini podati pisno poročilo najmanj dvakrat letno, na zahtevo župana pa tudi večkrat letno.
19. člen
Upravičenci plačujejo storitve službe pomoči na domu Centru za socialno delo Slovenska Bistrica. Sredstva iz naslova plačil upravičencev se uporabijo za pokritje materialnih stroškov izvajanja pomoči na domu, predvsem pa: za potne stroške, delovnih in zaščitnih sredstev izvajalcev, amortizacijo službenih vozil, stroškov organizacije in administrativno tehničnih storitev, vezanih na izvajanje službe pomoči na domu.
20. člen
Občina Oplotnica zagotavlja iz vsakoletnega proračuna sorazmerni delež sredstev za plače, prispevke in druge osebne prejemke izvajalcev in strokovnih delavcev CSD ter razliko med materialnimi stroški, opredeljenimi v 19. členu tega odloka in plačili upravičencev. Medsebojna razmerja o izvajanju in financiranju programa pomoči družini na domu bosta CSD in občina urejala z vsakoletno pogodbo.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
21. člen
Občina Oplotnica bo v svojem vsakoletnem proračunu postopno zagotavljala sredstva, potrebna za izvajanje službe pomoči na domu. Do zagotovitve vseh potrebnih sredstev za organizacijo in izvajanje te službe v skladu z veljavnimi standardi in normativi in s tem odlokom, bo Center za socialno delo izvajal del te službe preko instituta javnih del, za katera se bodo v skladu z veljavno zakonodajo zagotavljala sredstva v občinskem proračunu.
22. člen
Občina Oplotnica in Center za socialno delo Slovenska Bistrica skleneta o organizaciji in izvajanju službe pomoči na domu ustrezno pogodbo.
23. člen
Center za socialno delo je dolžan seznaniti z določili tega odloka vsakega upravičenca do storitev službe pomoči na domu, z njimi skleniti nove dogovore o izvajanju storitve ter izdati ustrezne upravne odločbe.
24. člen
Ta odlok začne veljati z dnem sprejema na občinskem svetu. Objavi se v Uradnem listu RS.
Št. 008.9/2000
Oplotnica, dne 11. februarja 2000.
Župan
Občine Oplotnica
Vladimir Globovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti