Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2000 z dne 25. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2000 z dne 25. 2. 2000

Kazalo

790. Odlok o ustanovitvi in delovanju vaških odborov v Občini Loška dolina, stran 2493.

Na podlagi 19. in 30. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98) in statuta Občine Loška dolina (Uradni list RS, št. 49/99) je Občinski svet občine Loška dolina na redni 11. seji, ki je bila dne 3. 2. 2000 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi in delovanju vaških odborov v Občini Loška dolina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja ustanovitev, organizacijo in pristojnosti vaških odborov v Občini Loška dolina.
2. člen
Zaradi zastopanja interesov občanov na območju posameznih naselij in za opravljanje javnih zadev v Občini Loška dolina se kot posvetovalna telesa občinskega sveta ustanovijo vaški odbori.
3. člen
Vaški odbori so posvetovalna telesa občinskega sveta in občinskemu svetu dajejo neobvezujoča mnenja in predloge.
S pobudami in mnenji vaškega odbora se je občinski svet dolžan seznaniti in jih uvrstiti na dnevni red posamezne seje občinskega sveta. Občinski svet se je dolžan o podanih pobudah opredeliti.
II. OBMOČJA, IZ KATERIH SE IMENUJEJO ČLANI VAŠKIH ODBOROV
4. člen
Območje, s katerega se imenujejo člani posameznega vaškega odbora obsega območje naselja oziroma naselij, ki je povezano s skupnimi potrebami in interesi prebivalcev.
5. člen
Občinski svet občine Loška dolina kot svoja posvetovalna telesa ustanavlja naslednje vaške odbore: Babno Polje, Babna Polica, Dolenje Poljane, Vrh in Podgora, Iga vas, Kozarišče, Šmarata, Pudob, Viševek, Vrhnika, Markovec in Knežja Njiva, Stari trg, Stari trg-Ograde, Lož, Lož-Smelijevo naselje, Podlož, Nadlesk, Podcerkev, Dane in Klance.
III. NALOGE VAŠKIH ODBOROV
6. člen
Občani preko vaških odborov, in sicer za območje delovanja posameznega vaškega odbora, uresničujejo svoje skupne interese in sodelujejo pri upravljanju javnih zadev v občini tako, da:
– dajejo predloge in sodelujejo pri pripravi raznih programov občine na področju javne infrastrukture,
– sodelujejo pri pripravi programov oskrbe s pitno vodo in zaščiti virov pitne vode ter pri pridobivanju soglasij lastnikov zemljišč za potrebe občinskih javnih služb,
– dajejo predloge za ureditev in olepševanje kraja ter pri tem sodelujejo,
– dajejo predloge za sanacijo divjih odlagališč komunalnih odpadkov in sodelujejo pri sanacijah,
– dajejo pobude za dodatno prometno ureditev,
– sodelujejo in dajejo mnenja pri javnih razgrnitvah prostorskih planskih in izvedbenih aktov,
– sodelujejo pri kulturnih, športnih in drugih prireditvah,
– predlagajo programe javnih del,
– spremljajo nevarnosti in o njih obveščajo pristojne organe ter sodelujejo pri reševanju.
IV. IMENOVANJE ČLANOV VAŠKIH ODBOROV
7. člen
Člane vaških odborov imenuje in razrešuje občinski svet izmed prebivalcev iz posameznega območja za katerega deluje posamezni vaški odbor.
Člane vaških odborov predlagajo na svojih zborih prebivalci posameznega območja za katerega deluje posamezni vaški odbor. Zbor prebivalcev posameznega območja je sklepčen, če je na zboru prisotnih 5% volilnih upravičencev območja za katerega je sklican zbor občanov.
V primeru, da se zbora občanov ne udeleži zadostno število volilnih upravičencev, zbor vseeno zaseda. Zbor občanov kljub nesklepčnosti oblikuje predloge članov vaškega odbora, vendar mora te predloge, pred predložitvijo občinskemu svetu v sprejem, obravnavati tudi komisija Občinskega sveta občine Loška dolina za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Posamezni zbor občanov predlaga za člana vaškega odbora pet oseb in najmanj tri predloge nadomestnih članov. Predlogi nadomestnih članov se bodo obravnavali v primeru, če bi bilo potrebno, zaradi prenehanja članstva v odboru, imenovati posameznega novega člana v posameznem vaškem odboru.
8. člen
V primeru predčasnega prenehanja članstva posameznega člana v vaškem odboru, predlog posameznega, nadomestnega, novega člana vaškega odbora pripravi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
9. člen
Vaški odbori imajo pet članov.
10. člen
Vaški odbor ima predsednika in njegovega namestnika, ki ga izvolijo člani vaškega odbora izmed sebe.
Predsednika in njegovega namestnika se voli z večino glasov izmed vseh članov odbora.
O poteku volitev člani vaškega odbora pišejo zapisnik, ki ga posredujejo v obravnavo in arhiv komisiji Občinskega sveta občine Loška dolina za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
X. TRAJANJE ČLANSTVA V VAŠKEM ODBORU
11. člen
Mandat članov vaškega odbora sovpada z mandatom občinskega sveta.
12. člen
Članstvo v vaškem odboru lahko preneha predčasno, in sicer:
– če član izgubi volilno pravico,
– če član postane trajno nezmožen za aktivno sodelovanje v odboru,
– če je član s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev,
– če poda pisno odstopno izjavo.
Predčasno članstvo v vaškem odboru preneha z dnem, ko občinski svet na podlagi poročila komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, sprejme ugotovitveni sklep, da so nastali razlogi za prenehanje članstva.
VI. NAČIN DELA VAŠKIH ODBOROV
13. člen
Vaški odbori sprejemajo svoje odločitve na seji, na kateri mora biti navzoča večina članov vaškega odbora. Predlogi, mnenja in odločitve se sprejemajo z večino glasov prisotnih članov posameznega odbora.
14. člen
Sejo vaškega odbora skliče predsednik ali njegov namestnik na lastno pobudo, na zahtevo občinskega sveta, na zahtevo župana ali na zahtevo najmanj treh članov vaškega odbora.
V primeru, da predsednik ali njegov namestnik seje ne skličeta v roku 7 dni od podane zahteve, jo lahko skličejo trije člani vaškega odbora.
15. člen
Seje se sklicujejo ustno.
Datum sklica seje vaškega odbora se vpiše v zapisnik, ki ga vodi vaški odbor na sami seji in ga piše en izmed članov vaškega odbora. V zapisniku morajo biti obvezno navedeni na seji prisotni člani vaškega odbora.
Zapisnik se posreduje v arhiv Občine Loška dolina najpozneje 30 dneh po seji.
16. člen
Prvo sejo posameznega vaškega odbora skliče župan ali po njegovem pooblastilu podžupan ali posamezni član občinskega sveta. Prvo sejo posameznega vaškega odbora vodi sklicatelj seje.
Na prvi seji člani vaškega odbora izmed sebe najprej izvolijo predsednika in njegovega namestnika ter zapisnikarja.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBE
17. člen
Prvi vaški odbori se imenujejo najkasneje 90 dni po začetku veljavnosti tega odloka.
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01900-1/2000
Loška dolina, dne 3. februarja 2000.
Župan
Občine Loška dolina
Jožef Gorše l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti