Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2000 z dne 25. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2000 z dne 25. 2. 2000

Kazalo

760. Navodilo o pogojih ter načinu likvidnostnega zadolževanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter javnih skladov in agencij, katerih ustanovitelj je država, iz sredstev državnega proračuna, stran 2469.

Na podlagi 68. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) in 19. člena zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leto 2000 (Uradni list RS, št. 9/00), izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o pogojih ter načinu likvidnostnega zadolževanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter javnih skladov in agencij, katerih ustanovitelj je država, iz sredstev državnega proračuna
I. UVODNE DOLOČBE
1
To navodilo določa pogoje in pravila, na podlagi katerih se lahko Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter javni skladi in agencije, katerih ustanovitelj je država (v nadaljevanju: posredni proračunski uporabniki) likvidnostno zadolžujejo iz sredstev državnega proračuna.
2
Posredni proračunski uporabniki, na katera se nanašajo ta navodila, so:
1. Zavod za zdravstveno zavarovanje RS in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
2. ostali skladi socialnega zavarovanja iz točke 4.1 seznama neposrednih in posrednih uporabnikov proračunov, skladov socialnega zavarovanja in drugih javnih skladov (Uradni list RS, št. 13/00), (v nadaljevanju: seznam),
3. javni skladi iz točke 5.1 seznama in
4. agencije iz točk 3.1 do 3.13 seznama.
II. POGOJI ZA LIKVIDNOSTNO ZADOLŽITEV POSREDNIH PRORAČUNSKIH UPORABNIKOV IZ SREDSTEV DRŽAVNEGA PRORAČUNA
3
Posredni proračunski uporabniki se lahko likvidnostno zadolžijo iz naslova prostih denarnih sredstev na računih proračuna, rezerve in neposrednih uporabnikov le, če v času likvidnostne zadolžitve, razen naložb v državne vrednostne papirje, nimajo drugih naložb prostih denarnih sredstev in pod pogoji, da lahko zadolžitev ustrezno zavarujejo.
Zavarovanje likvidnostne zadolžitve Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se do vključitve v sistem enotnega zakladniškega računa uredi s posebno pogodbo.
Zavarovanje likvidnostne zadolžitve posrednih proračunskih uporabnikov iz druge, tretje in četrte alinee 2. točke tega navodila predstavljajo le vrednostni papirji Republike Slovenije, katerih število dni do dospelosti ni manjše od ročnosti likvidnostne zadolžitve.
4
Zavod za zdravstveno zavarovanje RS in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se lahko likvidnostno zadolžita iz naslova prostih denarnih sredstev na računih proračuna, rezerve in neposrednih uporabnikov z najemom likvidnostnega posojila in v skladu z zavarovanjem iz drugega odstavka 3. točke tega navodila.
Posredni proračunski uporabniki iz druge, tretje in četrte alinee 2. točke tega navodila se lahko likvidnostno zadolžijo iz naslova prostih denarnih sredstev na računih proračuna, rezerve in neposrednih uporabnikov:
– z najemom likvidnostnega posojila, ki ga zavarujejo z zastavo državnih vrednostnih papirjev višini najmanj 1,5-kratnika najetega likvidnostnega posojila (način zastave določi minister za finance, s posebnim sklepom) ali
– z začasno prodajo državnih vrednostnih papirjev Republiki Sloveniji (podrobnejša navodila o načinu začasne prodaje določi minister za finance, s posebnim sklepom).
5
Za posredne proračunske uporabnike iz druge, tretje in četrte alinee 2. točke tega navodila, znaša najmanjši znesek likvidnostne zadolžitve 50 milijonov SIT.
III. NAČIN LIKVIDNOSTNEGA ZADOLŽEVANJA POSREDNIH PRORAČUNSKIH UPORABNIKOV IZ SREDSTEV DRŽAVNEGA PRORAČUNA
6
Posredni proračunski uporabnik posreduje predlog za likvidnostno zadolžitev Ministrstvu za finance, praviloma najmanj 5 delovnih dni vnaprej na posebnem obrazcu.
Poleg obrazca mora posredni proračunski uporabnik, ki povprašuje po likvidnostni zadolžitvi, zakladnici poslati tudi pregled stanja svojih denarnih sredstev.
Ministrstvo za finance na istem obrazcu naslednji delovni dan odobri ali pa zavrne prošnjo po likvidnostni zadolžitvi.
Posredni proračunski uporabnik mora na dan prejema odobritve na istem obrazcu potrditi ali se strinja s predlaganimi pogoji zadolžitve.
V primeru najema likvidnostnega posojila z zavarovanjem, mora posredni proračunski uporabnik pred črpanjem sredstev predložiti Ministrstvu za finance ustrezno potrdilo o zastavljenih vrednostnih papirjih.
7
Način določanja cene likvidnostnega zadolževanja, ki se nanaša na to navodilo, določi minister za finance, s sklepom.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
8
Vsa obvestila se pošiljajo praviloma preko telefaksa in elektronske pošte.
9
To navodilo začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-48/2000
Ljubljana, dne 21. februarja 2000.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti