Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000

Kazalo

658. Odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, stran 1898.

Na podlagi 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84 in 33/89 ter Uradni list RS, št. 44/97) in 30. člena statuta Občine Hajdina (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 2/99 in Uradni list RS, št. 109/99) je Občinski svet občine Hajdina na 12. seji dne 28. 1. 2000 sprejel
O D L O K
o spremembi in dopolnitvi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
1. člen
V 2. členu odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 5/99) se dopolni drugi odstavek, ki glasi:
Stanovanjska površina je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista površina garaže za osebne avtomobile. Kot stanovanjska površina se šteje tudi čista tlorisna površina gospodarskega poslopja namenjenega neposlovni kmetijski dejavnosti.
2. člen
7. člen se pod F spremeni tako, da glasi:
– na stavbna zemljišča za poslovne namene ostalih dejavnosti (proizvodnja in distribucija električne energije, zemeljskega plina, avtoceste, hitre ceste in njuni pomožni objekti).
3. člen
9. člen se spremeni tako, da glasi:
Pri posameznih dejavnostih se pri uporabi stavbnega zemljišča upoštevajo izjemne ugodnosti v zvezi z ustvarjanjem dobička v gospodarskih dejavnostih.
Dodatne točke za vrednotenje nadomestila za izjemne ugodnosti iz prejšnjega odstavka se obračunavajo za naslednje dejavnosti:
--------------------------------------------------------------------------
Šifra     EKD     (enotna klasifikacija dejavnosti)       Dodatno št. Točk
--------------------------------------------------------------------------
1.        0802     Bančništvo                                          400
2.        0801     Trgovina na veliko                                  400
3.                 Proizvodnja in distribucija vode, el. energije
                   in zemeljskega plina                                175
4.                 Poštni promet                                       400
5.                 Objekti za zveze                                  10000
6.                 Skladiščenje naftnih derivatov in plina             800
7.                 Trgovina z naftnimi derivati                        800
8.        0801     Gostinstvo                                          300
9.                 Pridobivanje rudnin                                 500
10.       1104     Projektiranje in sorodne storitve                   200
11.       0701     Trgovina na drobno (razen prehrambene trgovine)     200
--------------------------------------------------------------------------
4. člen
10. člen se spremeni tako, da glasi:
Nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem, gostinski vrtovi, gramoznice, peskokopi, glinokopi, vodna zajetja ter druge površine za opravljanje poslovne dejavnosti, se točkujejo po kriterijih za nezazidana stavbna zemljišča.
Kot površina za nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem, gostinske vrtove se upoštevajo dejanske površine, ki jih zavezanec uporablja za poslovne namene.
Površina gramoznic, peskokopov in glinokopov, vodnih zajetij so površine, ki jih zavezanec uporablja za izkoriščanje rudnin, površine določi občinski urad na osnovi dovoljenja za izkoriščanje rudnin.
Površine na katerih so zgrajeni daljnovodi so površine pod daljnovodnimi stebri in površine, ki so potrebne za normalno rabo, kar znaša 30 m2 (5m x 6m) za vsak posamezni daljnovodni steber za 110 kV daljnovod in 100 m2 za 400 kV daljnovod.
Površine za normalno rabo objektov in stebrov za distribucijo električne energije v naseljih se določijo v površini 5 m2 na vsak steber, kar velja le za primarno omrežje do transformatorja. Za vsak transformator, ne glede na velikost in moč, pa se določi površina 25 m2.
Površina za normalno rabo bencinskega servisa predstavlja celotno funkcionalno zemljišče bencinskega servisa z objekti.
Površina kanala in vodnega zajetja za proizvodnjo in distribucijo električne energije predstavlja celotno funkcionalno zemljišče na katerem je objekt.
Površine, na katerih so zgrajeni cevovodi za distribucijo vode so površine v dolžini trase voda in širini 1 m za podzemne vode. Površina za normalno rabo objektov za proizvodnjo in distribucijo vode predstavlja celotno funkcionalno zemljišče na katerem je objekt.
Površine, na katerih so zgrajeni plinovodi za distribucijo plina so površine v dolžini trase voda in širini 1 m za podzemne vode. Površina za normalno rabo objektov za proizvodnjo, skladiščenje in distribucijo plina predstavlja celotno funkcionalno zemljišče na katerem je objekt.
Površine na katerih so zgrajeni telekomunikacijski daljnovodi so površine v dolžini trase voda in širini 1 m za podzemne vode in 2 m za nadzemne vode. Površina za normalno rabo objektov telekomunikacij predstavlja celotno funkcionalno zemljišče na katerem je objekt.
Površina za normalno rabo pri proizvodnji in distribuciji električne energije – kanal, predstavlja celotno funkcionalno zemljišče kanala z objekti.
Kot druge površine za opravljanje poslovne dejavnosti se štejejo površine, ki so potrebne za normalno obratovanje poslovne dejavnosti in niso točkovane po drugih kriterijih iz tega člena.
5. člen
Pri 12. členu se doda novi drugi odstavek, ki glasi:
Oproščeni plačila nadomestila so tudi kulturni in drugi spomeniki po sklepu o določitvi javne infrastrukture na področju kulture v Občini Hajdina.
6. člen
Spremeni se naslov IV. poglavja, ki glasi:
»IV. IZRAČUN IN PLAČILO NADOMESTILA«
7. člen
Pri 17. členu se doda drugi odstavek, ki glasi:
Osnova za izračun višine nadomestila so podatki iz evidence zavezancev, ki jo oblikuje in spremlja Občinska uprava občine Hajdina.
8. člen
18. člen se spremeni tako, da glasi:
Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Hajdina, določi občinski svet s sklepom, na predlog župana.
9. člen
19. člen se spremeni tako, da glasi:
Nadomestilo se plačuje za tekoče odmerno leto v skladu z določili zakona o davčnem postopku.
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni davčni organ, ki vodi tudi postopke v zvezi z odmero, evidentiranjem plačil, izterjavo, odpisom zaradi neizterljivosti obračuna in plačila obresti.
Če nastane obveznost za plačilo nadomestila po tem odloku ali sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega naslednjega meseca, v katerem se je ta sprememba dogodila.
10. člen
20. člen se spremeni tako, da glasi:
Zavezanci morajo prijaviti Občinski upravi občine Hajdina nastanek obveznosti za plačilo nadomestila po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila, v 15 dneh po nastanku oziroma spremembi. Zavezancem za plačilo, ki podatkov ne sporočijo, se lahko odmeri nadomestilo glede na podatke, ki jih Občinska uprava občine Hajdina pridobi z uradno evidenco.
11. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 1. 2000.
Št. 320-6-2/99
Hajdina, dne 28. januarja 2000.
Župan
Občine Hajdina
Radoslav Simonič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti