Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000

Kazalo

653. Odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih Občine Grosuplje, stran 1882.

Na podlagi 8., 9. in 163. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98) ter 1. člena zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) je Občinski svet občine Grosuplje na 13. seji dne 15. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v naseljih Občine Grosuplje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Občina Grosuplje s tem odlokom ureja:
I. Omejitve in prepovedi prometa
II. Nakladanje in razkladanje tovora
III. Ustavljanje in parkiranje
IV. Avtobusna postajališča
V. Pouk vožnje z motornimi vozili
VI. Promet koles in koles z motorjem
VII. Odstranjevanje nepravilno parkiranih in nevoznih vozil z javnih prometnih površin
VIII. Izvedbo javnih prireditev na javnih prometnih površinah
IX. Opravljanje zimske službe
X. Delovanje Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
XI. Izvajanje šolske prometne vzgoje
XII. Izvajanje varstva okolja v zvezi s prometom
XIII. Pristojnosti organov v zvezi izvrševanja določil tega odloka
XIV. Sankcije.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
1. Javne prometne površine so:
a) občinske ceste po odloku o občinskih cestah;
b) druge javne prometne površine so:
– površine za pešce (pešpoti, hodniki, podhodi in nadhodi, stopnišča, premične stopnice, klančine, prehodi za pešce),
– površine za kolesarski promet (poti, steze, pasovi),
– površine, namenjene mirujočemu prometu (površine za ustavljanje in parkiranje vozil ob voziščih, parkirne niše, posebej urejene parkirne površine-parkirišča),
– avtobusna postajališča in postaje;
c) posebne prometne površine:
– območja umirjenega prometa (del ceste, cesta ali del naselja, ki je namenjeno predvsem gibanju pešcev in kot tako označeno s prometno signalizacijo),
– območja za pešce (prometno območje, ki je namenjeno izključno pešcem; drugi udeleženci ga lahko uporabljajo samo v primeru, ko to dovoljuje prometna signalizacija),
– površine za prizadete in nemočne osebe.
3. člen
Za parkiranje motornih vozil na območju občine so namenjene naslednje vrste parkirnih površin:
– javne parkirne površine,
– rezervirane parkirne površine.
Javne parkirne površine so:
– površine označene s prometnimi znaki ali talnimi obeležbami,
– površine, kjer je parkiranje časovno omejeno.
Rezervirane parkirne površine so:
– površine namenjene za parkiranje tovornih motornih vozil in avtobusov,
– površine namenjene za parkiranje tovornih motornih vozil, ki prevažajo nevarne snovi,
– površine, namenjene za parkiranje vozil, ki so označena z znakom za invalide,
– površine namenjene za ustavljanje taksi vozil,
– površine namenjene za hrambo in varovanje vozil.
II. OMEJITVE IN PREPOVEDI PROMETA
4. člen
Odlok odreja, da je v naseljih Občine Grosuplje vožnja, hoja ali parkiranje dovoljeno samo po za to namenjenih površinah.
Na zelenih površinah (zelenice, parki, cvetlični nasadi) je prepovedana vožnja ali parkiranje.
5. člen
Na pločnikih je dovoljeno parkirati samo, če je to dovoljeno s prometnim znakom ali talno obeležbo.
6. člen
S sklepom občinskega sveta se v naseljih Občine Grosuplje vzpostavijo območja, ki so pod posebnimi komunalnim nadzorom in kjer se parkirnine posebej zaračunavajo.
7. člen
Sredstva, zbrana od parkirnin, so namenjena vzdrževanju obstoječih in izgradnji novih parkirnih mest v naseljih Občine Grosuplje.
8. člen
Ne glede na prepoved pa je promet z vozili na javnih prometnih površinah na podlagi tega odloka dovoljen v naslednjih primerih:
1. Za preskrbovanje organizacij in gospodinjstev zaprtega območja, če dovoz ni mogoč z dvoriščne strani:
a) med 6. in 9. uro z vozili do 5 ton največje dovoljene mase, za gospodinjstva pa tudi med 16. in 18. uro,
b) s posebnim dovoljenjem, časovno omejeno, z vozili brez prikolic, katerih največja dovoljena masa ne presega 12 ton, če je to potrebno, da se prepreči večja gospodarska škoda ali če tovor ni deljiv.
2. Za interventne potrebe vozil gasilcev, policije, PTT, komunalnih služb, prve medicinske pomoči in invalide s posebno invalidsko dovolilnico.
3. Za osebna vozila tistih imetnikov, katerih sedež ali stalno prebivališče je na tem območju, če imajo garažo ali zagotovljen parkirni prostor na funkcionalnem zemljišču zgradbe v kateri imajo sedež ali v njej stanujejo.
9. člen
Stanovalci in gospodarski ali negospodarski subjekti so se dolžni oskrbovati z dvorišča ali drugega prostora, kjer so za to dani pogoji.
Dejstvo, ali so podani pogoji za oskrbovanje z dvorišča ali drugega prostora ter če so na funkcionalnem zemljišču zgradb možni parkirni prostori in njih število, ugotovi urad za komunalno infrastrukturo in o tem izda odločbo.
10. člen
Za vsako vozilo iz 8. člena (razen vozil iz 2. člena) tega odloka je potrebno dovoljenje, ki ga izda urad za komunalno infrastrukturo. V dovoljenju mora biti vpisan čas dovoljene dostave blaga.
Voznik vozila se izkaže s spremnim dokumentom za blago, ki ga dostavlja stanovalcu, podjetju ali obratovalnici.
11. člen
Urad za komunalno infrastrukturo lahko v upravičenih in nujnih primerih, ne glede na prepovedi v 4. in 5. členu, dovoli promet na javnih površinah ter z odločbo opredeli čas dovoljene vožnje.
12. člen
Urad za komunalno infrastrukturo lahko v primeru elementarne nesreče, izrednih snežnih padavin ali v primeru prekomerne onesnaženosti zraka ter ob drugih izrednih razmerah, zapre posamezne dele javnih prometnih površin in temu primerno določi možne obvozne smeri.
Za skladnost dela mobiliziranih delovnih sredstev in delovne sile ob izrednih razmerah skrbi občinski štab civilne zaščite v skladu s svojimi načrti.
III. NAKLADANJE IN RAZKLADANJE TOVORA
13. člen
Pri nakladanju in razkladanju tovora udeleženci v prometu ne smejo biti ogroženi ali več kot je potrebno ovirani, niti ne sme biti pretočnost prometa zaradi tega bistveno ovirana.
Z nakladanjem in razkladanjem se ne sme povzročati nepotrebnega hrupa.
Če je nakladanje in razkladanje tovora nujno potrebno tako, da vozilo med nalaganjem in razkladanjem stoji na vozišču, kolesarski stezi ali hodniku za pešce, se mora delo začeti takoj, ko vozilo parkira in čim hitreje tudi končati. Med delom mora biti poskrbljeno za varnost udeležencev v prometu. Tako delo sme trajati največ 30 minut.
14. člen
Javne prometne površine se smejo praviloma uporabljati samo za promet.
Stanovalec sme pri dostavi kuriva, pohištva ipd., ko prevzem ni mogoč z dvorišča ali drugega podobnega prostora, začasno uporabljati javno prometno površino tako, da postavi označbo “Pozor, dovoz blaga!” Po dostavi blaga mora označbo takoj odstraniti.
Blago, ki je dostavljeno naročniku in odloženo na javno prometno površino, mora biti odstranjeno brez odlašanja in hitro. Javno površino mora uporabnik neposredno po odstranitvi blaga temeljito očistiti.
Izjemoma lahko urad za komunalno infrastrukturo izda dovoljenje za uporabo javne prometne površine za sezonsko opravljanje dejavnosti ali storitev.
IV. USTAVLJANJE IN PARKIRANJE
15. člen
Parkiranje v naselju je dovoljeno na s prometno signalizacijo označenih parkirnih površinah in tam, kjer to ni izrecno prepovedano.
16. člen
Parkiranje tovornih motornih vozil, tovornih prikolic in priklopnikov ter avtobusov je dovoljeno le na javnih parkirnih površinah, določenih za tovornjake in avtobuse.
Urad za komunalno infrastrukturo izda odločbo za obvestilne znake na vpadnicah, ki opozarjajo voznike na javne parkirne površine, določene za tovornjake in avtobuse.
17. člen
Voznik motornega vozila mora pri parkiranju vozila na javnih parkirnih površinah upoštevati prometno signalizacijo in druge označbe za urejanje prometa na parkirišču.
Na javnih prometnih površinah ni dovoljeno parkirati tovorne in bivalne prikolice, plovila, neregistrirana, poškodovana ali dotrajana vozila, več kot tri dni, če se s tem ne ovira drugih uporabnikov.
Dotrajana in razpadajoča prometna sredstva ni dovoljeno puščati na parkiriščih ampak jih mora lastnik ali voznik brž, ko je mogoče, vendar najkasneje v treh dneh po nastali neuporabnosti, odstraniti na za to določena mesta.
Kolikor lastnik vozila ne ravna v skladu z drugim odstavkom tega člena, odstranitev na stroške lastnika oziroma imetnika pravice uporabe odredi komunalni redar, komunalni inšpektor ali policija, odstranitev pa opravi za to pooblaščena organizacija.
18. člen
Javne prometne površine se lahko z dovoljenjem občine uporablja za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, uličnih avtomatov, panojev, gradbišč in začasnih deponij materiala in podobno.
Urad za komunalno infrastrukturo sklene z uporabnikom iz prvega odstavka tega člena pogodbo o plačilu najemnine. Višina najemnine je določena v pravilniku o dajanju površin v najem, s sklepom župana pa je glede na okoliščine lahko tudi večja ali manjša kot je določena v pravilniku, vendar ne več kot 25%.
19. člen
Če komunalni inšpektor ali komunalni redar ugotovi, da se uporablja cesta (razen magistralne, regionalne ceste ali avtoceste), posebna prometna površina ali druga javna prometna površina, za postavljanje kioskov, prodajnih stojnic, gostinskih vrtov, telefonskih govorilnic, uličnih avtomatov, panojev, gradbišč in začasnih deponij materiala ali podobno, brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem pristojnega organa, odredi takojšnjo odstranitev na stroške kršitelja.
Izvršitev odredbe komunalnega inšpektorja ali komunalnega redarja opravi pooblaščen vzdrževalec javne prometne površine ali druga pooblaščena organizacija.
20. člen
Kakršnakoli dela na javni prometni površini se lahko izvajajo samo z ustreznim dovoljenjem pristojnega organa ter tako, da je pri tem zagotovljena varna vožnja vozil in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu.
Vsa dela na javni prometni površini opravlja pooblaščen vzdrževalec javne prometne površine na stroške naročnika. Le izjemoma lahko opravlja to delo tudi druga, za to pooblaščena organizacija, obrtnik ali podjetnik, na predlog vzdrževalca javne prometne površine.
O izrednih delih na komunalnem omrežju mora njihov upravljalec obvestiti pristojni občinski organ in policijo.
21. člen
Naročnik del iz prejšnjega člena tega odloka mora plan del prijaviti pooblaščenemu vzdrževalcu javne prometne površine najmanj 15 dni pred pričetkom del.
22. člen
Delo na javni prometni površini mora biti vidno označeno in zavarovano s predpisano prometno signalizacijo, tako da je zagotovljen varen promet.
Delovišče na cesti ali neposredno ob cesti mora biti ponoči, v megli oziroma slabi vidljivosti predpisano razsvetljeno.
Kadar je potrebno zaradi gradnje ali drugega dela zasesti pločnik, kolesarsko stezo ali del vozišča tako, da se postavi oder, mora izvajalec del speljati pod odrom prehod za pešce, ki mora biti zavarovan pred padanjem materiala in vode, biti mora razsvetljen ter urejen za varno hojo.
Takoj, ko preneha razlog posebne uporabe javne prometne površine, mora izvajalec del odstraniti prometno signalizacijo, branike in ostalo opremo, ki jo je postavil pred ali med izvajanjem del na javni prometni površini.
Prometno signalizacijo in druge ovire je izvajalec del dolžan odstranjevati dnevno tako, da jih postavi pred pričetkom dela in odstrani po dnevnem zaključku del, če to dopušča narava dela.
Prometno signalizacijo na javnih prometnih površinah sme postavljati le pooblaščen vzdrževalec javne prometne površine.
23. člen
Postavitev, dopolnitev, sprememba ali odstranitev prometne signalizacije se opravi na podlagi odločbe urada za komunalno infrastrukturo.
V. AVTOBUSNA POSTAJALIŠČA
24. člen
Vozne površine avtobusnih postajališč ureja in vzdržuje vzdrževalec javnih prometnih površin.
25. člen
Avtobusna postajališča v javnem potniškem prometu morajo biti označena z enotno postajališčno tablo z imenom postajališča, označbo linije in voznim redom.
Avtobusi v medkrajevnem prometu smejo po potrebi ustavljati tudi na postajališčih primestnega prometa.
VI. POUK VOŽNJE Z MOTORNIMI VOZILI
26. člen
Pouk kandidatov za voznike motornih vozil ni dovoljen na dovoznih priključkih k šolam, zdravstvenim in vzgojnovarstvenim zavodom ter na varovanih parkirnih površinah.
27. člen
Pouk vožnje kandidatov za voznike motornih vozil med 6. in 8. uro ter 14. in 16. uro je po javnih prometnih površinah na območju naselja Grosuplje prepovedano.
28. člen
Pouk vožnje kandidatov za voznike motornih vozil v prvi in drugi stopnji (fazi) v Občini Grosuplje je dovoljen samo na prometno neobremenjenih cestah izven naselja.
Ugotovitev, da je kandidat uspešno zaključil pouk vožnje na prvi in drugi stopnji, mora biti vpisana in s strani avto šole potrjena v kandidatovem evidenčnem kartonu poučevanja vožnje.
VII. PROMET KOLES, KOLES S POMOŽNIM MOTORJEM IN KOLES Z MOTORJEM
29. člen
Na javnih prometnih površinah v naselju Grosuplje je dovoljeno puščati kolesa, kolesa s pomožnim motorjem in kolesa z motorjem (v nadaljevanju: kolesa) le na mestih, ki so za to določena.
V naseljih je prepovedano naslanjati kolesa ob zgradbe ter druge objekte, ki mejijo na javne prometne površine ter na robnike kolesarskih stez in pločnikov.
Občinski organ, pristojen za prostor, določi v naselju površine, kjer je dovoljeno puščati kolesa in določi način ureditve kolesarnic.
Vzdrževalec javnih prometnih površin je odgovoren, da so površine za hrambo koles primerno opremljena, urejena in vzdrževana.
30. člen
Če predstavlja prislonjeno kolo oviro za varno odvijanje prometa, se lahko na zahtevo policista, komunalnega inšpektorja ali komunalnega redarja le-to odstrani na stroške lastnika.
Odstranitev kolesa po nalogu policista, komunalnega inšpektorja ali komunalnega redarja opravi na stroške lastnika vzdrževalec javnih prometnih površin.
VIII. ODSTRANJEVANJE NEPRAVILNO PARKIRANIH IN NEVOZNIH VOZIL Z JAVNIH PROMETNIH POVRŠIN
31. člen
Če ugotovi policija, komunalni inšpektor ali komunalni redar, da je zapuščeno, pokvarjeno ali poškodovano vozilo na cesti ali v varovalnem pasu ceste več kot tri dni, odredi odstranitev vozila na stroške lastnika.
32. člen
Če je za varnost športne ali druge prireditve na cesti, posebni prometni ali na drugi javni prometni površini potrebno s prireditvenega prostora odstraniti parkirana vozila, se to opravi na stroške organizatorja prireditve.
33. člen
Če najde policist, komunalni inšpektor ali komunalni redar na javni prometni površini vozilo parkirano tako, da pomeni to neposredno nevarnost ali oviro za promet, odredi, da se vozilo odstrani z javne površine na za hrambo in varovanje vozil določeno parkirno površino in to na stroške lastnika oziroma voznika.
Šteje se, da parkirano vozilo pomeni nevarnost ali oviro za promet, če je parkirano:
– na mestu, kjer je parkiranje s prometno signalizacijo prepovedano,
– tako, da predstavlja oviro pri odvozu snega, intervencijskim vozilom, odstranjevanju posledic elementarnih ali drugih nezgod,
– ob dovozih ali odvozih z gradbišč in delovišč,
– na pločniku, kolesarski stezi ali prehodu za pešce, če so zaradi tega pešci ali kolesarji ovirani in se morajo umikati na vozišče,
– pred uvozom ali na dohodu v stavbo, garažo, dvorišče, prostore za zbiralnike odpadkov oziroma smeti,
– na ali pred komunalnimi napravami (hidranti, jaški, kontejnerji za odpadke itd.) v pasažah ali hišnem prehodu,
– kjer je predviden odvoz označen z znakom,
– na javnih prometnih površinah iz 6. člena tega odloka.
Če je oviran pri normalnem koriščenju svoje pravice posameznik, lahko zahteva odvoz nepravilno parkiranega vozila preko policije, komunalnega inšpektorja ali komunalnega redarja.
34. člen
Odstranitev nepravilno parkiranih, zapuščenih ali pokvarjenih vozil opravi pooblaščena organizacija, ki zagotavlja strokovnost dela in primeren prostor za parkiranje in hrambo odstranjenih vozil. Stroške odvoza in eventualne hrambe poravna v celoti lastnik vozila.
35. člen
Če lastnik ali voznik zapuščenega vozila ne poravna stroškov v treh dneh po nastanku le-teh, jih pooblaščeni organizaciji, ki je opravila odvoz, povrne občina. Od povzročitelja izterja stroške vključno z zamudnimi obrestmi in stroški izterjave.
36. člen
Ceno za odvoz nepravilno parkiranih, zapuščenih in pokvarjenih vozil določi pooblaščena organizacija iz prejšnjega člena tega odloka po predhodnem soglasju občinskega sveta.
37. člen
Če lastnik oziroma voznik vozila odstrani vozilo potem, ko je pooblaščena uradna oseba že pozvala pooblaščeno organizacijo za odvoz vozila da odstrani vozilo, mora voznik, lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila plačati 50% predvidene višine stroškov odvoza.
Javne prometne površine, s katerih se redno odvažajo nepravilno parkirana vozila so označena z ustrezno prometno signalizacijo.
IX. IZVEDBA JAVNIH PRIREDITEV NA JAVNIH PROMETNIH POVRŠINAH
38. člen
Za športne in druge prireditve na ali ob cesti (razen na magistralni in regionalni cesti), posebni prometni površini ali drugi javni prometni površini, zaradi katere je potrebno omejiti, preusmeriti oziroma prepovedati promet, izda na predlog organizatorja prireditve ali na predlog pooblaščenega vzdrževalca posebne prometne površine ali druge javne prometne površine upravni organ pristojen za promet odločbo za začasno omejitev, preusmeritev oziroma prepoved prometa.
Organizator prireditve iz prvega odstavka tega člena je dolžan podati vlogo za omejitev, preusmeritev oziroma prepoved prometa 20 dni pred pričetkom prireditve in predložiti prometno-tehnično dokumentacijo s skico začasne prometne ureditve z besedilom za objavo v sredstvih javnega obveščanja, ki vsebuje čas trajanja in razlog spremenjene prometne ureditve.
K vlogi mora organizator prireditve priložiti soglasje upravljalca prometne površine, na kateri namerava organizirati prireditev.
39. člen
Organizator prireditve oziroma izvajalec del na javni prometni površini mora po pridobitvi odločbe javnost seznaniti s spremenjenimi prometnimi razmerami in časom trajanja spremenjenih razmer na lastne stroške in na krajevno običajen način.
40. člen
Pristojni občinski organ sam ali na predlog vzdrževalca javne površine oziroma izvajalca rekonstrukcijskih ali obnovitvenih del odredi splošno prepoved prometa ali prepoved prometa za posamezne vrste vozil na vsej, na delu ali na posameznih odsekih ceste (razen za magistralne in regionalne ceste), posebne prometne površine ali druge prometne površine (v nadaljevanju tega člena: prometna površina) na območju Občine Grosuplje:
– če je prometna površina ali objekt na njej oziroma ob njej v takem stanju, da promet ni mogoč ali je mogoč samo za posamezne vrste vozil,
– če bi promet posameznih vrst vozil škodoval prometni površini ali objektom na njej oziroma ob njej ter drugim javnim interesom,
– če se rekonstrukcija, obnovitvena ali redna vzdrževalna dela na prometni površini ne dajo izvesti, ne da bi se ustavil promet,
– če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na varnost prometa.
Splošna prepoved prometa na prometnih površinah iz prvega odstavka tega člena sme biti začasna in ne sme trajati dalj, kot je nujno potrebno, da se razlogi za omejitev ali prepoved odpravijo.
X. OPRAVLJANJE ZIMSKE SLUŽBE
41. člen
Zimska služba obsega naslednja dela oziroma ukrepe:
1. pluženje in odstranjevanje snega s cest, ulic, trgov, javnih parkirnih prostorov in drugih javnih prometnih površin,
2. odstranjevanje snega s pločnikov ter posipanje le-teh ob poledici,
3. odstranjevanje snega s ceste, pločnikov in javnih parkirišč,
4. posipavanje javnih prometnih površin ob poledici,
5. odstranjevanje ledenih sveč s cestne oziroma ulične strani zgradb,
6. namestitev snegobranov na strehah, s katerih se lahko usuje plaz na javne prometne površine,
7. namestitev in redno vzdrževanje žlebov in odtočnih cevi na cestni strani zgradb,
8. sestavo letnih načrtov o izvedbi in financiranju zimske službe,
9. dežurstvo izvajalcev zimske službe.
Izvajanje zimske službe se praviloma opravlja od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta.
42. člen
Dela iz 1., 3. in 4. točke prvega odstavka 48. člena tega odloka opravlja izvajalec zimske službe.
Naloge iz 2., 5., 6. in 7. točke prvega odstavka 41. člena so dolžni izvrševati na lastne stroške lastniki zemljišč, stanovanjskih hiš, stanovanj in poslovnih prostorov ali njihovi najemniki, v več stanovanjskih hišah pa upravniki, če je upravljanje hiše preneseno s pogodbo nanje (v nadaljevanju: zavezanci)
43. člen
Sredstva za financiranje zimske službe zagotavlja Občina Grosuplje v vsakoletnem občinskem proračunu.
Urad za komunalno infrastrukturo mora pripraviti letni plan zimske službe, v katerem mora biti določen minimalni obseg del zimske službe, ki je potrebna za prometno varnost.
44. člen
Izvajalca zimske službe izbere na podlagi zakona o javnih naročilih občina. V primeru, ko je zimska služba prenesena na krajevne skupnosti, izbere izvajalca zimske službe za svoje območje krajevna skupnost. Izvajalec zimske službe je lahko pravna ali fizična oseba. Izvajalec mora biti izbran najkasneje do 15. oktobra koledarskega leta. Pogodbe z izvajalci zimske službe morajo biti sklenjene najkasneje do 30. oktobra koledarskega leta.
S pogodbo o izvajanju zimske službe mora biti dogovorjeno kolikšen bo obseg dela ter pogoji pod katerimi mora biti to delo opravljeno, skladno z določbami tega odloka.
45. člen
Naloge izvajalca zimske službe iz 44. člena tega odloka so:
1. redno vzdržuje naprave in opremo potrebno za zimsko službo,
2. skrbi za skladiščenje zadostne količine nasipnega materiala in soli,
3. uvaja ekološko primernejše postopke in materiale za posipavanje,
4. izvaja zimsko službo v skladu z letnim planom in le-tega prilagaja s sprotnimi meteorološkimi napovedmi,
5. prične odstranjevati novozapadli sneg, ko ga zapade 10 cm na cestiščih in 10 cm na pločnikih, višino snega ugotavlja izvajalec sam, po potrebi ga na to opozori pristojni delavec občinske uprave. Sneg mora biti odstranjen do 6. ure zjutraj, oziroma najkasneje 24 ur po prenehanju sneženja po prioritetah, oziroma se sneg odstrani takoj, ko so podani razlogi iz prvega stavka 5. točke tega člena,
6. organizira 24-urno stalno dežurno službo,
7. izdela poročilo in analizo zimske službe.
45.a člen
Pri izvajanju zimske službe mora izvajalec upoštevati naslednje prioritete:
1. prioriteta: šolske in proge javnega potniškega prometa in avtobusna postajališča, središče naselja Grosuplje, glavne dovozne ceste do središča naselja Grosuplje,
2. prioriteta: pomembnejše lokalne ceste,
3. prioriteta: ostale lokalne ceste, javne poti in druge javne ter posebne prometne površine, ki so določene s pogodbo in konkretno prioriteto.
46. člen
Ceste mora izvajalec zimske službe posipati proti poledici takoj, ko je glede na vremenske razmere mogoče pričakovati poledenitev.
Posipni material mora izvajalec zimske službe pomesti s cest v ožjem območju naselja Grosuplje in ga odpeljati takoj, ko se stali sneg in ko preneha nevarnost poledice.
47. člen
Skozi vse leto mora izvajalec vzdrževanja cest čistiti jarke ob cestah ter vse cestne objekte, ki so potrebni za odvodnjavanje.
48. člen
Lastniki oziroma najemniki stanovanjskih hiš, ter lastniki oziroma najemniki lokalov, pravne osebe, so dolžni:
1. čistiti sneg s pločnikov in javnih hodnikov,
2. odstranjevati z napuščov ledene sveče,
3. posipavati pločnike in javne hodnike ob poledici v dolžini zgradb, ki jih imajo v posesti.
Pločnike ob javnih cestah oziroma ulicah, ki mejijo na nezazidana zemljišča ali vrtove, so dolžni čistiti lastniki teh zemljišč.
49. člen
S čiščenjem pločnikov in javnih hodnikov se mora pričeti takoj, ko zapade sneg in še sneži. Takoj po čiščenju snega je potrebno te površine tudi posipati proti poledici.
V dnevnem času, praviloma samo v delavnikih, se tudi čistijo prehodi za pešce ter avtobusna postajališča. Prehodi za pešce se očistijo v širini od 1 do 2 m, glede na frekvenco pešcev.
Če zapade sneg ponoči, ga je potrebno odstraniti s pločnikov najkasneje do 7. ure zjutraj.
Pločnikov oziroma javnih hodnikov ni dovoljeno posipati s smetmi ali pepelom.
50. člen
Zgradbe, s katerih se lahko na cesto usuje sneg, morajo imeti na strehi snegolove. Žlebove in odtočne cevi na cestni strani zgradb morajo lastniki redno vzdrževati.
51. člen
Pri čiščenju snega s pločnikov in javnih hodnikov ali streh ni dovoljeno snega odmetavati na cestišče.
XI. DELOVANJE SVETA ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU
52. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je strokovno svetovalni organ občinskega sveta na področju preventive in vzgoje v cestnem prometu.
53. člen
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu šteje devet članov, ki jih imenuje občinski svet za dobo 4 let iz predstavnikov organizacij, katerih dejavnost je pomembna za varnost v prometu ter strokovnjakov s področja prometa.
Svet ima predsednika, podpredsednika, tajnika in člane. Tajnik opravlja strokovna in upravno-tehnična opravila za svet.
Člani sveta so po poteku mandata lahko ponovno imenovani.
54. člen
Naloge sveta za preventivo in vzgojo v prometu so zlasti:
– dajanje predlogov sprememb in dopolnitev prometne ureditve Občine Grosuplje,
– proučevanje in obravnavanje problematike s področja varnosti prometa,
– dajanje mnenj in pripomb ter predlogov in pobud za izboljšanje varnosti v prometu,
– pospeševanje prometne vzgoje in etike udeležencev v prometu,
– sodelovanje pri delu organov in organizacij, ki se ukvarjajo z načrtovanjem, urejanjem, vzgojo in preventivo v smislu uveljavljanja prometne varnosti,
– izdaja in razširja prometno vzgojno literaturo ter razvija in pospešuje varnost v prometu s pomočjo sredstev javnega obveščanja,
– razvija in pospešuje organizacijo in aktivnosti šolske prometne službe,
– nudi strokovno pomoč organom, organizacijam in zavodom, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu ter koordinira njihove aktivnosti,
– opravlja druge naloge s področja preventive in vzgoje v prometu,
– obravnava in daje pripombe in predloge na osnutke prostorskih izvedbenih načrtov, ki vsebujejo prometno infrastrukturo.
55. člen
Občinski svet zagotavlja materialne pogoje za uspešno izvajanje programa dela sveta za preventivo in vzgojo v prometu.
XII. IZVAJANJE VARSTVA OKOLJA V ZVEZI Z PROMETOM
56. člen
Vozilo na motorni pogon, ki se je ustavilo zaradi kakršnihkoli razlogov, sme imeti motor med postankom v teku največ dve minuti. Če je postanek daljši, mora voznik motor ugasniti.
57. člen
Puščanje motorja vozila v teku zato, da se segreva motor ali kabina vozila je na območju strnjenih naselij Občine Grosuplje naselja prepovedano.
Pri uporabi vozil je lastnik vozila oziroma imetnik pravice uporabe dolžan preprečiti nepotreben ropot in nedovoljene emisije izpušnih plinov.
58. člen
Prepovedano je iz vozil izpuščati, metati ali odmetavati na ali ob javne prometne površine in druge površine goriva, maziva, dele vozil in druge snovi ali predmete, ki lahko škodujejo ljudem, živalim, rastlinam ali kakorkoli drugače onesnažujejo okolje.
Prepovedano je pranje vozil in drugih predmetov pri javnih izlivkah (javne vodovodne pipe) in odprtih vodotokih oziroma na javnih površinah z ali brez odtokov.
Pri izvajanju zimske službe je prepovedano uporabljati posipne materiale proti poledici v količinah, ki presegajo predpisane količinske normative.
XIII. PRISTOJNOSTI ORGANOV V ZVEZI IZVRŠEVANJA DOLOČIL TEGA ODLOKA
59. člen
Za zagotovitev nemotenega in varnega prometa na javnih prometnih površina določi občinski svet na predlog župana prometno ureditev v naseljih Občine Grosuplje. Prometna ureditev obsega:
– določanje prednostnih smeri ter sistem in način vodenja prometa,
– omejitve uporabe ceste ali njenega dela glede na vrsto prometa,
– omejitve hitrosti in določanje ukrepov za umirjanje prometa,
– ureditev mirujočega prometa,
– določanje območij umirjenega prometa, območij omejene hitrosti in območij za pešce,
– določi dodatne tehnične in druge ukrepe za varnost otrok, pešcev in kolesarjev, zlasti v bližini vrtcev, šol, zdravstvenih zavodov, igrišč, stanovanjskih naselij in drugih območij, kjer se ti udeleženci pojavljajo v večjem številu,
– ureditev gonjenja in vodenja živine,
– določanje drugih obveznosti udeležencev v cestnem prometu.
Prometna ureditev mora biti označena s prometno signalizacijo.
Pri pripravi predloga prometne ureditve morajo biti vključeni svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter krajevne skupnosti.
Predloge za spremembe in dopolnitve prometne ureditve lahko enkrat letno podajo svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, odbor za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo, urad za komunalno infrastrukturo ter krajevne skupnosti za naselja iz svojega območja. Urad za komunalno infrastrukturo, odbor za prostor, komunalno infrastrukturo in ekologijo ter krajevne skupnosti morajo predhodno pridobiti mnenje sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Predlagane spremembe in dopolnitve prometne ureditve sprejme občinski svet na predlog župana.
60. člen
Upravni organ za notranje zadeve pred registracijo vozila oziroma podaljšanjem njene veljavnosti preveri, če ima lastnik vozila neporavnane obveznosti iz naslova kršitev prometnih pravil.
Obvestila o neporavnanih obveznostih pridobi od sodišč, sodnikov za prekrške, komunalnega inšpektorja ali policije.
61. člen
Za izvajanje odredb prometne ureditve skrbi urad za komunalno infrastrukturo in občinski komunalni inšpektor.
62. člen
Zadeve s področja upravno-tehničnega urejanja prometa opravlja urad za komunalno infrastrukturo. Pred odločitvijo mora pridobiti mnenje policije in sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.
XIV. SANKCIJE
63. člen
Z denarno kaznijo od 20.000 do 30.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če ne zagotovi oskrbovanja samo z dvorišča ali drugega podobnega prostora, čeprav je bilo uradno ugotovljeno, da so za to podani pogoji,
2. če ne poskrbi, da bi voznik tovorna motorna vozila, priklopnike, tovorne prikolice in avtobuse parkirali na urejenih parkiriščih njenega funkcionalnega zemljišča ali na posebej določenih parkiriščih za tovorna vozila in avtobuse,
3. če se ne odzove na poziv za odpravljanje izrednih razmer v prometu.
Z denarno kaznijo do 10.000 se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, ki samostojno opravlja prevozniško dejavnost.
64. člen
Z denarno kaznijo od 5.000 do 25.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti:
1. če postavi neprometne znake ali transparente v nasprotju s 4. členom tega odloka,
2. avto šola, ki ne poskrbi, da bi njeni inštruktorji poučevali kandidate za voznike motornih vozil v skladu z določbami 26., 27. in 28. člena tega odloka,
3. vzdrževalec javnih in posebnih prometnih površin, če ne vzdržuje prometne signalizacije,
4. če ne poskrbi, da voznik njenih vozil v mestu ali naselju spoštuje določbe iz poglavja varstva okolja, v zvezi s prometom,
5. če ne odstrani snega s pločnikov do 7. ure zjutraj ali po potrebi ne očisti snega s pločnika večkrat dnevno,
6. če ne odstrani ledenih sveč s streh ali žlebov ali pred odstranitvijo ne postavi znaka za nevarnost,
7. če ne posipa pločnikov ob poledici,
8. če meče sneg na vozišča in pločnike, s katerih je bil sneg že odpeljan ali na cestne požiralnike ali na vodne hidrante,
9. če ne namesti snegolovov na cestni strani zgradb, s katerih se lahko usuje snežni plaz na cesto ali pločnik,
10. če ne popravi sproti žlebov ali odtočnih cevi na cestni strani zgradbe,
11. če odvaža sneg na mesta, ki niso za to določena.
Z denarno kaznijo do 10.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom po prvem odstavku tega člena.
65. člen
Z denarno kaznijo do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek, kdor:
1. na javni prometni površini brez predhodnega dovoljenja ali v večjem obsegu, kot mu je dovoljeno, opravlja trgovsko, gostinsko ali kako drugo storitveno dejavnost,
2. lastnik ali imetnik pravice uporabe bivalne prikolice, plovila, neregistriranega, poškodovanega ali dotrajanega in za varen promet neuporabnega vozila, če le-teh ne parkira na za to določenih posebnih površinah,
3. če brez dovoljenja uporabi javno ali posebno prometno površino,
4. če opravlja dela na ali ob javni prometni površini, pa ne upošteva vseh predpisanih varnostnih ukrepov,
5. odgovorni delavec urada za komunalno infrastrukturo, ki je seznanjen z nevarnostmi zaradi neurejene prometne signalizacije, pa iz subjektivnih razlogov ne odredi vzdrževalcu ustreznih ukrepov,
6. kdor vozi motorno vozilo ali delovni stroj ali parkira brez potrebnega dovoljenja po površinah, kjer je prepovedana vožnja ali parkiranje,
7. kdor parkira v naselju v nasprotju s 15. členom tega odloka,
8. voznik, ki parkira tovorno vozilo, priklopnik, prikolico ali avtobus, v nasprotju s 3. členom tega odloka,
9. voznik, ki pusti motor vozila v teku zato, da segreva motor ali kabino oziroma pusti motor delovati na zaustavljenem vozilu več kot dve minuti,
10. če ne priglasi del na javni prometni površini.
66. člen
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje, kdor:
1. naroči dostavo blaga in se pri tem ne ravna po 9. členu odloka,
2. naklada ali razklada v nasprotju s 13. in 14. členom tega odloka,
3. vozi po javni prometni površini, čeprav je to s prometnim znakom ali talno označbo prepovedano,
4. voznik, ki vozi vozilo po za promet zaprtem območju pa nima pri sebi potrebnega dovoljenja, ali vozi v nasprotju z izdanim dovoljenjem (smer in čas vožnje), ali nima vidno označene predpisane označbe za vetrobranskim steklom,
5. vozi po javnih prometnih površinah z vozilom, za katero je promet po taki površini prepovedan,
6. pri parkiranju ne upošteva prometnih znakov in talnih obeležb,
7. voznik avtobusa, ki vozi v javnem potniškem prometu, pa ne ustavi na postajališču, čeprav vidi, da čakajo potniki.
67. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje, kdor:
1. hodi ali vozi kolo oziroma kolo z motorjem po zelenicah ali drugih prometnih površinah, ki niso temu namenjene,
2. hodi, vozi kolo ali kolo z motorjem po cestišču, čeprav ima možnost hoje po pločniku oziroma vožnje po za kolo in kolo z motorjem namenjenih površinah,
3. pusti kolo ali kolo z motorjem tako, da lahko povzroči škodo ali ovira mimoidoče.
68. člen
Prisilna izterjava kazni se opravi po določbah zakona o davkih občanov, če je kaznovana fizična oseba, ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je kaznovana pravna oseba.
69. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ureditvi cestnega prometa v naseljih in zimske službe na območju Občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 32/80).
70. člen
Prometna ureditev Občine Grosuplje se sprejme v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka.
72. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 34401-12/99
Grosuplje, dne 15. decembra 1999.
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti