Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2000 z dne 18. 2. 2000

Kazalo

649. Program priprave sprememb in dopolnitev odloka o zazidalnem načrtu Na Kamenju v Dolenjskih Toplicah - sprememba, stran 1878.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 17. člena statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dolenjske Toplice na 12. seji dne 25. 1. 2000 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev odloka o zazidalnem načrtu Na Kamenju v Dolenjskih Toplicah – sprememba
1. člen
Izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Za urejanje in zazidavo prostora južnega in jugozahodnega dela naselja Dolenjske Toplice je bil v letu 1990 sprejet zazidalni načrt Na Kamenju – sprememba (Skupščinski Dolenjski list št. 6/90), ki pa je bil tudi večkrat dopolnjen in spremenjen (Skupščinski Dolenjski list št. 10/90, 12/91 in Uradni list RS, št. 37/95). V skladu z ZN načrtom Na Kamenju in njegovimi spremembami je bil zgrajen del obvozne ceste Dolenjskih Toplic z mostom, ki je povezal sedaj regionalno cesto R3 733 Vavta vas-Dolenjske Toplice-Podturn in lokalno cesto L 293040 Dolenjske Toplice-Dobindol-Uršna sela. Z izgradnjo dela obvozne ceste se je jedro naselja razbremenilo tranzitnega prometa. Zgrajena je bila tudi stanovanjska hiša v območju Škrile ob novi obvoznici. Trenutno se izvajajo dela za izgradnjo apartmajskega naselja v predelu Škrile.
V času od sprejetja zazidalnega načrta so se nekoliko spremenile razmere v prostoru, tako glede potreb trenutnih investitorjev posegov kot tudi glede potreb lokalne skupnosti same; spremenila se je tudi zakonodaja, od katere je odvisna realizacija preostalega dela zazidalnega načrta, vse to pa narekuje spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta.
V nadaljevanju predlagani posegi, ki narekujejo spremembe in dopolnitve ZN, se nanašajo na predel Škrile in na predel Močile.
Predel Škrile
1. V letu 1999 je investitor Obrtna zadruga Hrast d.o.o. iz Novega mesta pridobil na podlagi izvlečkov iz ZN Na Kamenju – sprememba (št. LDPO-405/98 in LDPO-296/99) lokacijsko in nato gradbeno dovoljenje za gradnjo apartmajskega naselja Škrile za objekte ŠPS1-ŠPS8. Za gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta ŠPO1 je po osnovnem ZN predviden višinski gabarit pritličje in izkoriščena mansarda za razliko od ostalih objektov, ki so višinskih gabaritov pritličje, nadstropje in izkoriščena mansarda. Investitor predlaga povečanje višinskega gabarita za objekt ŠPO1 za eno etažo, to je pritličje, nadstropje in izkoriščena mansarda. Objekt ŠPO1 je umeščen na lokaciji, ki je na območju apartmajskega naselja terensko nižji, tako da s povečanjem višinskega gabarita objekt ne dosega višin ostalih objektov in torej ne izstopa v silhueti apartmajskega naselja.
2. Dopolnilna gradnja za poslovno-stanovanjski namen v križišču med novo obvoznico in staro cesto skozi jedro naselja (območje objektov GO2, GO2a in GO2b).
3. Prilagoditev infrastrukturnih vodov glede na nove razmere v prostoru.
4. Predlogi individualnih investitorjev.
Predel Močile
1. Spremembe v arhitekturni situaciji glede števila stanovanjskih objektov v območju obstoječe žage.
2. Določitev novih programov glede na potrebe Občine Dolenjske Toplice v območju blokovne gradnje in v skladu s tem prilagoditev prometne situacije ter ostalih infrastrukturnih vodov.
3. Preureditev zelenih in skupnih površin.
4. Ostale zahteve investitorjev, ki v času priprave tega programa priprave niso bile znane, bodo pa preverjene v strokovnih podlagah.
Spremembe in dopolnitve ZN Na Kamenju – sprememba se lahko pripravijo ločeno v dveh ali več postopkih za območji Škrile in Močile posebej.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta zajema območje določeno po osnovnem zazidalnem načrtu (Skupščinski Dolenjski list št. 10/90, 12/91 in Uradni list RS, št. 37/95).
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se pripravijo v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi zazidalnega načrta so:
– spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Občine Dolenjske Toplice (Skupščinski Dolenjski list, št. 24/86, 15/90, 9/91, 12/91 in Uradni list RS, št. 7/92, 23/92, 28/92, 35/92, 5/92, 1/93, 28/93, 32/93, 60/93, 69/93, 2/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 11/96, 21/97, 80/97, 39/98, 59/98, 21/99, 59/99 in 63/99),
– izvleček iz ZN Na Kamenju za apartmajsko naselje Škrile št. LDPO-405/98 in LDPO-296/99,
– podatki o obstoječih in projektiranih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve,..),
– vse predhodne študije o vplivu dejavnosti na širšo okolico,
– predlogi investitorjev,
– geodetski načrt.
3. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta:
– JP Komunala Novo mesto,
– JP Elektro, PE Elektro Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Novo mesto,
– Občina Dolenjske Toplice,
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za ureditveni načrt ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev ZN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca ZN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka ZN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30. dneh od zahteve. V fazi priprave predloga ZN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v ZN soglašajo.
4. Vsebina sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta se pripravijo po istem postopku in vsebini, kot je bil izdelan osnovni ZN in sicer kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 31. člena ZUNDPP ter morajo vsebovati:
Osnutek
a) v tekstualnem delu
– splošne podatke o zazidalnem načrtu ter o izdelovalcu le-tega,
– opis območja urejanja in obodne meje,
– opise prostorskih pogojev po posameznih področjih,
– pogoje za funkcionalne in oblikovalske rešitve objektov,
– opis idejnih rešitev prometnega, energetskega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter omrežja zvez;
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja:
– naravna in kulturna dediščina,
– ukrepi za varovanje in izboljšanje bivalnega in delovnega okolja,
– zasnova ureditve zelenih površin,
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja s podatki o zakoličbi, površini, vrsti rabe in lastništvu,
– faznost izvajanja zazidalnega načrta,
– pogoje pristojnih organov in organizacij,
b) v grafičnem delu
– izsek iz prostorskih sestavin planskih aktov občine (kartografska dokumentacija M 1:5000)
– kopijo katastrskega načrta,
– kopijo katastrskega načrta z vrisom območja zazidalnega načrta,
– geodetski načrt v M 1: 500 ali M 1: 1000,
– zazidalno situacijo, ki vsebuje tehnične rešitve, urbanistične, krajinske, oblikovalske, okoljevarstvene ureditve,
– idejne rešitve prometnega, energetskega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter omrežja zvez,
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in prilagoditev obstoječih objektov in naprav,
c) v osnutku odloka
– opis meje območja in seznam parcel, ki ležijo znotraj območja urejanja,
– funkcijo območja s pogoji za izrabo in kvaliteto posegov v prostor,
– pogoje za urbanistično, arhitektonsko in krajinsko oblikovanje območja in posegov v prostor na obravnavanem območju,
– druge pogoje, ki so pomembni za izvedbo predvidenih posegov,
– tolerance pri legi in funkciji, ki so še dopustne v projektni dokumentaciji, z uporabo katerih pa se ne sme spreminjati vpliv na sosednje objekte in parcele ter na načrtovani videz obravnavanega območja in poslabšati bivalne in delovne razmere na tem območju,
– možnost faznega izvajanja zazidalnega načrta,
– režim in začasna namembnost zemljišč,
– obveznosti investitorja pri izvajanju zazidalnega načrta.
Predlog
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela predlog sprememb in dopolnitev ZN, ki mora vsebovati še vsa predpisana soglasja ter tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
-----------------------------------------------------------------------------
Posebne strokovne podlage       60 dni po podpisu pogodbe
za ZN in osnutek ZN             z izdelovalcem
-----------------------------------------------------------------------------
Stališča do pripomb             15 dni po prejemu pripomb iz javne razgrnitve
-----------------------------------------------------------------------------
Predlog ZN                      45 po sprejetju stališč do pripomb
-----------------------------------------------------------------------------
Kompletacija dokumenta          15 dni po sprejetju URN na občinskem svetu
-----------------------------------------------------------------------------
Kot posebne strokovne podlage za spremembo ureditvenega načrta se štejejo strokovne podloge posameznih investitorjev in njihovi idejni projekti.
Po ugotovitvi občinske strokovne službe, da osnutek ZN vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, župan predlaga občinskemu svetu, da se osnutek javno razgrne.
Občinski svet občine Dolenjske Toplice sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka ZN; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Dolenjske Toplice za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava na sedežu Občine Dolenjske Toplice.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ZN.
Po končani javni razgrnitvi Občinski svet občine Dolenjske Toplice zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
Župan Občine Dolenjske Toplice posreduje predlog sprememb in dopolnitev ZN s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem sprememb in dopolnitev ZN z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta
Naročnik in investitor sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je: Obrtna zadruga Hrast d.o.o., Novo mesto.
Izdelovalec je podjetje TOPOS, d.o.o. Dolenjske Toplice.
Koordinator pri izdelavi naloge je župan oziroma po njegovem pooblastilu strokovna služba.
5. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejetja na Občinskem svetu občine Dolenjske Toplice.
Št. 350-03 23/00-05
Dolenjske Toplice, dne 25. januarja 2000.
Župan
Občine Dolenjske Toplice
Franc Vovk l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti