Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2000 z dne 1. 2. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2000 z dne 1. 2. 2000

Kazalo

449. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Polzela, stran 1423.

Na podlagi 42. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99), navodila o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/96) ter 16. člena statuta Občine Polzela (Uradni list RS, št. 34/99) je Občinski svet občine Polzela na 10. seji dne 16. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Polzela
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določi način plačila in višina komunalnega prispevka, ki je sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnih zemljišč. Komunalni prispevek se določi glede na višino vseh stroškov opremljanja stavbnega zemljišča z javno infrastrukturo z upoštevanjem:
– površine stavbnega zemljišča,
– možnosti priključitve na javno infrastrukturo,
– zmogljivosti javne infrastrukture in
– potrebe po javni infrastrukturi glede na dejavnost zavezanca.
II. ZAVEZANCI ZA PLAČILO
2. člen
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor, ki namerava:
– zgraditi nov objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo,
– z rekonstrukcijo ali drugim posegom (prizidava, nadzidava ipd.) spremeniti namembnost obstoječega objekta tako, da nova namembnost objekta ali povečanje objekta oziroma sama rekonstrukcija ali drug poseg, zahteva povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo ali povečanje zmogljivosti javne infrastrukture.
Zavezanec plačila komunalnega prispevka je tudi lastnik že zgrajenega objekta na neopremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, ki je v času komunalnega opremljanja dolžan objekt priključiti na novo zgrajeno javno infrastrukturo oziroma je že priključen na infrastrukturo, ki se modernizira.
3. člen
Višina sorazmernega dela stroškov stavbnega zemljišča se ugotovi:
a) s programom opremljanja stavbnih zemljišč za območje urejanja, izdelanim skladno z navodilom o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/99) za naslednje objekte:
– za nove objekte, ki bodo zgrajeni in priključeni na javno infrastrukturo na območju urejanja stavbnih zemljišč,
– za obstoječe objekte, ki jih bodo investitorji rekonstruirali, tako da bo nova namembnost objekta oziroma povečanje objekta oziroma sama rekonstrukcija ali drug poseg, zahtevala povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo ali povečanje zmogljivosti javne infrastrukture,
– za nove objekte oziroma objekte, ki jih bodo investitorji prizidali ali nadzidali, rekonstruirali ali drugače vanje posegli in je njihova lokacija izven območja urejanja stavbnih zemljišč in se priključujejo na javno infrastrukturo na območju urejanja stavbnih zemljišč,
b) kot povprečje stroškov opremljanja stavbnih zemljišč z javno infrastrukturo, z upoštevanjem povprečnih stroškov komunalnega opremljanja skladno s sklepom Občine Polzela o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanje stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Polzela, za objekte:
– za nove objekte, ki bodo zgrajeni in priključeni na že zgrajeno javno infrastrukturo,
– za obstoječe objekte, ki jih bodo investitorji rekonstruirali, tako da bo nova namembnost objekta oziroma povečanje objekta oziroma sama rekonstrukcija ali drug poseg, zahtevala povečanje že zgrajene javne infrastrukture,
c) s programom opremljanja stavbnih zemljišč, ki ga sprejme občinski svet za obstoječe objekte iz zadnjega odstavka 2. člena,
d) s programom potreb po povečanju zmogljivosti oziroma izgradnje nove javne infrastrukture glede na dejavnost zavezanca.
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
4. člen
Opremljeno stavbno zemljišče je zemljišče, ki ima zagotovljene priključke na naslednjo javno infrastrukturo:
– javno vodovodno omrežje,
– javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljena gradnja greznic,
– javno elektroenergetsko omrežje,
– dovoz na javno cesto.
Obseg komunalne opremljenosti za posamezna stavbna zemljišča lahko poleg možnih priključkov iz prvega odstavka tega člena predvideva tudi priključke na druge infrastrukturne objekte in naprave oziroma izgradnjo drugih infrastrukturnih objektov in naprav (telefon, omrežni plin, KTV, ipd.).
5. člen
Pri izračunu sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnih zemljišč z javno infrastrukturo se za objekte iz b) točke 3. člena upošteva dejanska možnost ter potreba priključitve posameznega objekta z deleži skupnih stroškov komunalnega opremljanja ugotovljenih s sklepom Občine Polzela o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Polzela.
IV. MERILA ZA IZRAČUN KOMUNALNEGA PRISPEVKA
6. člen
Komunalni prispevek se določi in izračuna na podlagi:
a) za zavezance iz 3.a člena v skladu z navodilom za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99) ob upoštevanju:
– višine vseh stroškov opremljanje stavbnih zemljišč na m2 stavbnega zemljišča ali koristne površine objektov, ugotovljene s programom opremljanja stavbnih zemljišč in
– površine stavbnega zemljišča v lasti zavezanca oziroma koristne površine objekta, izračunane po JUS U. C2 100,
b) za zavezance iz 3.b člena:
– višine povprečnih stroškov komunalnega opremljanja, ugotovljenih s sklepom Občine Polzela o določitvi povprečne gradbene cene za m2 stanovanjske površine, povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnega zemljišča in vrednosti stavbnega zemljišča na območju Občine Polzela, v skladu z veljavnim odlokom. Višina povprečnih stroškov komunalnega opremljanja se za posamezno komunalno infrastrukturo, glede na določeno ceno, odstotno določi po naslednji tabeli:
-----------------------------------------------------------------
Individualna raba                Kolektivna raba
-----------------------------------------------------------------
Vodovod          23%             Ceste                        68%
Kanalizacija     31%             Parkiranje                   16%
Elektrika        34%             Javna razsvetljava            6%
Telefon          12%             Odvodnjavanje                10%
-----------------------------------------------------------------
Pri izračunu koristne površine točke b) 6. člena se upoštevajo korekcijski faktorji:
– stanovanjski, industrijski, trgovski obrtni in podobni objekti, poslovni objekti in objekti družbenih dejavnosti 1,0
– počitniški objekti in bivalne površine zidanic oziroma drugih kmetijsko bivalnih objektov 1,2
– garaže, zaprte rekreacijske in športne površine 0,4
– parkirišča, bazeni in odprte rekreacijske površine 0,3
– kmetijski gospodarski objekti, za katere se mora pridobiti gradbeno ali enotno dovoljenje 0,1
c) za zavezance iz 3.c člena:
– višine stroška opremljanja stavbnega zemljišča na m2 stavbnega zemljišča ali koristne površine objektov, ugotovljene s sprejetim programom opremljanja stavbnih zemljišč,
– koristne površine obstoječega objekta, ki bo priključen na novo javno infrastrukturo, oziroma površine stavbnega zemljišča,
d) višine stroška povečanja zmogljivosti oziroma izgradnje nove javne infrastrukture glede na dejavnost zavezanca, ugotovljene s programom opremljanja.
7. člen
V strošku sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnega zemljišča niso upoštevani stroški izvedbe priključkov na javno infrastrukturo in stroški soglasij za priključitev na komunalne objekte in naprave.
V. OPROSTITVE PLAČILA STROŠKOV KOMUNALNEGA PRISPEVKA
8. člen
Pri izračunu komunalnega prispevka iz 6.b člena se upošteva 30% enotna olajšava za vodovod ter 80% olajšava za kanalizacijo in za objekte kolektivne rabe.
9. člen
Komunalni prispevek se ne plača:
– za objekte javne infrastrukture,
– za gradnjo socialnih in neprofitnih stanovanj,
– za gradnjo gasilskih domov, mrliških vežic,
– za gradnjo objektov družbenih dejavnosti v lasti občine.
Za druge javne objekte, ki so v lasti Občine Polzela ter objekte, ki jih gradijo društva, objekte družbenih dejavnosti in sakralne objekte, lahko na predlog župana občinski svet sprejme olajšavo oziroma oprostitev.
VI. REVALORIZACIJA, NAČIN OBRAČUNA IN PORABE SREDSTEV
10. člen
Povprečni stroški komunalnega opremljanja v Občini Polzela, ki se sprejmejo z odlokom o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Polzela se revalorizirajo z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin, ki ga ugotovlja Statistični urad Republike Slovenije.
11. člen
Sredstva, zbrana po tem odloku, so prihodek proračuna občine, namenjena za vlaganje oziroma izboljšanje komunalne infrastrukture, v skladu s programom opremljanja stavbnih zemljišč, ki ga sprejme občinski svet.
12. člen
Sorazmerni strošek opremljanja stavbnih zemljišč (komunalni prispevek) občinska uprava odmeri zavezancu z odločbo, in sicer:
– v primeru prve in druge alinee 2. člena odloka na zahtevo investitorja pred izdajo gradbenega dovoljenja ali po uradni dolžnosti pred izvedbo investicije oziroma v skladu s sprejetim programom,
– v primeru iz drugega odstavka 2. člena odloka po uradni dolžnosti pred izvedbo investicije v skladu s prejetim programom.
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 420-01-001/99
Polzela, dne 16. decembra 1999.
Župan
Občine Polzela
Ljubo Žnidar, inž. gradb. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti