Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000

Kazalo

308. Sklep o najmanjšem obsegu ter vsebini revizijskega pregleda in revizorjevega poročila borzno posredniške družbe, stran 693.

Na podlagi drugega odstavka 192. člena zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 56/99) in mnenja Slovenskega inštituta za revizijo izdaja Agencija za trg vrednostnih papirjev
S K L E P
o najmanjšem obsegu ter vsebini revizijskega pregleda in revizorjevega poročila borzno posredniške družbe
PREDMET SKLEPA
1. člen
Ta sklep določa najmanjši obseg ter vsebino revizijskega pregleda in revizorjevega poročila borzno posredniške družbe.
OBSEG REVIZIJSKEGA PREGLEDA POSLOVANJA
2. člen
Revizijski pregled poslovanja borzno posredniške družbe obsega revidiranje letnega poročila in konsolidiranega letnega poročila.
SKLADNOST S PRAVNIMI AKTI
3. člen
Revizijski pregled poslovanja borzno posredniške družbe se opravi v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje družb, z revizijskimi standardi in načeli, predpisi Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki se nanašajo na poslovanje borzno posredniških družb ter drugimi zakoni in predpisi.
OBSEG REVIZORJEVEGA POROČILA
4. člen
Revizorjevo poročilo mora obsegati tudi posebno mnenje za potrebe obveščanja javnosti in dodatek po tem sklepu.
POSEBNO MNENJE ZA POTREBE OBVEŠČANJA JAVNOSTI
5. člen
(1) Posebno mnenje za potrebe obveščanja javnosti je skupno mnenje, ki ga revizor sestavi na osnovi posamičnih mnenj, izdelanih na podlagi tega sklepa. Vsebovati mora navedbo, da je pozitivno, negativno ali podano s pridržkom. V primeru, da je negativno ali s pridržkom, mora revizor utemeljiti razloge za tako mnenje in pri tem navesti, na kateri del poslovanja se nanaša negativno mnenje oziroma mnenje, podano s pridržkom.
2) Posebno mnenje za potrebe obveščanja javnosti ne more biti pozitivno, če je katero od posamičnih mnenj negativno ali s pridržkom.
VRSTE RAČUNOVODSKIH IZKAZOV
6. člen
Predmet revizorjevega preizkušanja in ocenjevanja so naslednji računovodski izkazi in njihove priloge:
1. računovodski izkazi, kot jih določa zakon o gospodarskih družbah,
2. priloge k računovodskim izkazom, kot jih določajo slovenski računovodski standardi,
3. priloge k računovodskim izkazom, kot jih določa sklep o poslovnih knjigah borzno posredniških družb, izdan na podlagi 190. člena ZTVP-1,
4. izkaz premoženja borzno posredniške družbe,
5. izkaz premoženja, ki ga borzno posredniška družba upravlja v okviru storitev z vrednostnimi papirji po nalogu in za račun strank in
6. izkaz pomembnejših sprememb premoženja borzno posredniške družbe.
PISMO POSLOVODSTVU
7. člen
Revizor sestavi tudi pismo poslovodstvu in ga posreduje upravi borzno posredniške družbe. V njem navede ocene in priporočila v zvezi s pomanjkljivostmi, ugotovljenimi pri revidiranju poslovanja borzno posredniške družbe.
PODPISNIKI
8. člen
(1) Računovodske izkaze in tabele, ki so del revizorjevega poročila, podpišeta pooblaščeni revizor in odgovorna oseba uprave borzno posredniške družbe.
(2) Posebno mnenje za potrebe obveščanja javnosti in dodatek po tem sklepu podpiše pooblaščeni revizor.
STATUSNE SPREMEMBE
9. člen
(1) V primeru statusne spremembe borzno posredniške družbe opravi revizor revizijski pregled računovodskih izkazov s pojasnili, ki se izdelajo po stanju na dan pred vpisom spremembe v sodni register in na dan vpisa spremembe v sodni register. Revizor jih pošlje borzno posredniški družbi v roku 90 dni od dneva vpisa spremembe v sodni register.
(2) Del revizorjevega poročila so tudi seznami posameznih strank, za katere borzno posredniška družba opravlja storitve v zvezi z vrednostnimi papirji. Seznami se pripravijo ločeno za stranke na borznem posredovanju in za stranke na gospodarjenju z vrednostnimi papirji. Pri posamezni stranki se navedejo podatki o vrednostnem stanju terjatev in/ali obveznosti borzno posredniške družbe do stranke, o vrednostnem stanju denarnih sredstev in o količinskem stanju po posameznem vrednostnem papirju.
OBDOBJE, KRAJŠE OD KOLEDARSKEGA LETA
10. člen
V primeru, da se revizijski pregled poslovanja borzno posredniške družbe opravi za obdobje, ki je krajše od koledarskega leta, se določila tega sklepa uporabijo smiselno.
VSEBINA DODATKA
11. člen
Dodatek mora vsebovati:
1. zbirnik k revizorjevemu poročilu,
2. izjavo revizorja,
3. poročilo o izpolnjevanju pravil o obvladovanju tveganj,
4. poročilo o izpolnjevanju pravil varnega in skrbnega poslovanja,
5. poročilo o delovanju notranjih kontrol,
6. poročilo o načinu vodenja poslovnih knjig,
7. poročilo o kakovosti informacijskega sistema,
8. poročilo o poročanju in obveščanju,
9. poročilo o zunajbilančnih postavkah,
10. poročilo o poslovnih dogodkih po datumu bilanciranja,
11. poročila v obliki predpisanih tabel in vprašalnikov za izpolnjevanje določb po ZTVP-1.
ZBIRNIK K POROČILU O REVIDIRANJU POSLOVANJA
12. člen
Zbirnik k revizorjevemu poročilu je tabelarični zbir vseh mnenj, ocen, tabel in prilog k revizorjevemu poročilu.
IZJAVA REVIZORJA
13. člen
Revizor poda pisno izjavo, da je prebral letno poročilo in konsolidirano letno poročilo in pisno izjavo, da informacije, navedene v poslovnem delu letnega poročila, niso/so bistveno neskladne z računovodskimi izkazi oziroma niso/so bistveno napačno navedene.
POROČILO O IZPOLNJEVANJU PRAVIL O OBVLADOVANJU TVEGANJ
14. člen
(1) Poročilo o izpolnjevanju pravil o obvladovanju tveganj mora obsegati pri posameznem pregledu po vrstah tveganj najmanj:
1. kratek opis posamezne vrste tveganja,
2. ugotovitve revizorja o obvladovanju posamezne vrste tveganja z navedbo pomanjkljivosti po posameznih vrstah tveganj in
3. pojasnila glede izpolnjevanja revizorjevih priporočil iz preteklih let.
(2) Revizor mora v poročilu tudi:
– napisati mnenje o izpolnjevanju pravil o obvladovanju tveganj,
– podati pojasnila glede morebitnih popravkov pri izračunu kapitala in kapitalske ustreznosti ter pojasniti način obvladovanja likvidnostnih tveganj v poslovnem letu, upoštevajoč strukturo sredstev in obveznosti do virov sredstev in
– pojasniti način obvladovanja valutnih tveganj, upoštevajoč predpisano razčlenitev sredstev in obveznosti do virov sredstev ter prevzetih in morebitnih obveznosti.
(3) V pismu poslovodstvu revizor navede priporočila za izboljšanje postopkov in politike obvladovanja posameznih vrst tveganj.
(4) V prilogi morajo biti podani podatki o vrstah danih zavarovanj za pridobljene vire sredstev ter skupni znesek tako zavarovanih obveznosti.
POROČILO O IZPOLNJEVANJU PRAVIL VARNEGA IN SKRBNEGA POSLOVANJA
15. člen
(1) Poročilo o izpolnjevanju pravil varnega in skrbnega poslovanja borzno posredniške družbe mora obsegati najmanj:
1. kratek opis izpolnjevanja pravil po vrstah storitev v zvezi z vrednostnimi papirji,
2. kratek opis izpolnjevanja pravil po vrstah storitev, katerih predmet so izvedeni finančni instrumenti,
3. pomanjkljivosti pri izpolnjevanju pravil,
4. pojasnila glede izpolnjevanja revizorjevih priporočil iz preteklih let in
5. mnenje revizorja o izpolnjevanju pravil.
(2) V pismu o poslovodstvu revizor navede priporočila za izboljšanje postopkov izpolnjevanja pravil varnega in skrbnega poslovanja borzno posredniške družbe.
(3) V revizijskem pregledu revizor pregleda izpolnjevanje pravil do vseh zaposlenih, ki so stranke borzno posredniške družbe, in do vseh finančnih organizacij, kot jih določa zakon, ki ureja poslovanje bank, ki so stranke borzno posredniške družbe.
(4) Poleg obsega pregleda iz prejšnjega odstavka mora revizor pregledati tudi izpolnjevanje pravil do drugih strank. V vzorcu morata biti zajeti najmanj prvi dve stranki s seznama strank z največjimi obveznostmi do borzno posredniške družbe in najmanj prvi dve stranki s seznama strank z največjimi terjatvami do borzno posredniške družbe. Revizor mora v vzorec vključiti fizične in pravne osebe.
(5) Nadalje mora revizor pregledati tudi izpolnjevanje pravil do vseh strank, ki so povezane osebe po 12. členu ZTVP-1.
(6) Število vseh strank v vzorcu, ki ga pregleda revizor v revizijskem pregledu, ne sme biti manjše od deset. Isto stranko iz vzorca pregleda revizor pri vseh vrstah storitev v zvezi z vrednostnimi papirji.
(7) Za revizijski pregled izpolnjevanja pravil si revizor izbere dva naključna datuma po stanju zadnjega dne meseca; nanašata se na stanja, ki so predmet poročanja o poslovanju borzno posredniške družbe, ter datum zadnjega dne v mesecih junij in december poslovnega leta, za katerega se revidirajo računovodski izkazi (v nadaljnjem besedilu: datum revidiranja).
(8) V prilogi mora biti priložen seznam pregledov po skupinah strank z navedbo naslednjih podatkov: vrsta-skupina stranke (zaposleni, finančna organizacija, povezana oseba itd.), vrsta stranke glede na vrste storitev v zvezi z vrednostnimi papirji, stanje denarnih sredstev stranke, stanje terjatev in obveznosti borzno posredniške družbe do stranke in datum revidiranja.
(9) Priložen mora biti tudi seznam pregledov po strankah, pri katerih so ugotavljene nepravilnosti o poslovanju po posameznih vrstah storitev v zvezi z vrednostnimi papirji.
POROČILO O DELOVANJU NOTRANJIH KONTROL
16. člen
(1) Poročilo o delovanju notranjih kontrol borzno posredniške družbe mora obsegati najmanj:
1. kratek opis delovanja notranjih kontrol,
2. pomanjkljivosti notranjih kontrol,
3. pojasnila glede izpolnjevanja revizorjevih priporočil iz preteklih let in
4. mnenje revizorja o ustreznosti delovanja sistema notranjih kontrol.
(2) V pismu o poslovodstvu revizor navede priporočila za izboljšanje delovanja notranjih kontrol.
(3) Pri prikazu delovanja notranjih kontrol v zvezi z vrednostnimi papirji revizor posebej prikaže razporeditev pristojnosti glede oblikovanja, kontroliranja, pošiljanja in hrambe dokumentov (naročilo, obračun, sporočilo ipd.) po posameznih osebah znotraj borzno posredniške družbe (direktor, zaposleni v zaledni službi, zaposleni v računovodstvu, osebe po pogodbah, borzni posredniki in drugi), in sicer ločeno za lastno poslovanje borzno posredniške družbe od poslovanja borzno posredniške družbe za stranke.
(4) Pri prikazu delovanja notranjih kontrol pri izvajanju internega predpisa borzno posredniške družbe o varovanju poslovnih skrivnosti, revizor posebej oceni tehnološko opremljenost informacijskega sistema za podporo delovanja borzno posredniške družbe, skladno s predpisi.
(5) Pri prikazu delovanja notranjih kontrol revizor posebej prikaže način ugotavljanja in evidentiranja povezanih oseb po 12. členu ZTVP-1.
POROČILO O NAČINU VODENJA POSLOVNIH KNJIG
17. člen
Poročilo o načinu vodenja poslovnih knjig vključuje mnenje o načinu vodenja poslovnih knjig.
POROČILO O USTREZNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA
18. člen
V poročilu o ustreznosti informacijskega sistema v borzno posredniški družbi mora biti podana ocena skupaj z ugotovitvami ter priporočili po naslednjih področjih:
1. skladnost delovanja informacijskega sistema s poslovnimi cilji in predpisi, ki urejajo informacijski sistem borzno posredniške družbe,
2. učinkovitost delovanja informacijskega sistema,
3. politika in organizacija varovanja in zaščite informacijskega sistema ter podatkov,
4. primernost splošnih, sistemskih in drugih kontrol ter
5. tehnološka opremljenost
in podano mnenje o ustreznosti informacijskega sistema.
POROČILO O POROČANJU IN OBVEŠČANJU
19. člen
(1) V poročilu o poročanju in obveščanju morata biti podana ocena ter mnenje revizorja o pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil, ki jih borzno posredniška družba pošilja Agenciji, javnosti in strankam ter o njihovi skladnosti s stanjem, ki je razvidno iz revidiranih računovodskih izkazov.
(2) Revizor revidira obrazce, s katerimi borzno posredniška družba poroča in si za datume revidiranja izbere dva naključna datuma po stanju zadnjega dne meseca. Nanašata se na stanja, ki so predmet poročanja o poslovanju borzno posredniške družbe, ter na datum zadnjega dne v mesecih junij in december poslovnega leta, za katerega se revidirajo računovodski izkazi.
POROČILO O ZUNAJBILANČNIH POSTAVKAH
20. člen
V poročilu o zunajbilančnih postavkah revizor navede postavke v zunajbilančni evidenci po vsebini.
POROČILO O POSLOVNIH DOGODKIH PO DATUMU BILANCIRANJA
21. člen
V poročilu o poslovnih dogodkih po datumu bilanciranja revizor predstavi poslovne dogodke, ki vplivajo na uspeh tekočega poslovanja borzno posredniške družbe.
TABELE IN VPRAŠALNIKI
22. člen
(1) Z uporabo vzorcev tabel predstavi revizor natančnejše izračune, z odgovori na vprašalnike pa izpolnjevanje določb posameznih členov ZTVP-1 in njegovih podzakonskih aktov.
(2) Vzorce tabel z navodili za njihovo sestavo oziroma izpolnjevanje oblikuje Slovenski inštitut za revizijo ali revizor sam. Slovenski inštitut za revizijo ali revizor, ki samostojno oblikuje vzorce tabel in vprašalnikov, mora predložiti vzorce tabel najkasneje do 1. februarja v potrditev Agenciji. Ta jih potrdi sproti za vsako leto.
ODGOVORI NA VPRAŠALNIKE
23. člen
(1) Pri odgovorih na vprašalnik se šteje, da je pri posameznem vprašanju, ki se nanaša na poslovanje s strankami, odgovor pritrdilni (DA), če se lahko odgovori pritrdilno za vsak posamezen primer v vzorcu najmanj desetih primerov, nikalni (NE) pa, če je nikalni odgovor vsaj v enem primeru v vzorcu. Vzorec se sestavi iz primerov, glede na vsebino vprašanja, iz obdobja, za katero se opravlja revizijski pregled poslovanja. Revizor mora v vzorec vključiti fizične in pravne osebe.
(2) V prilogi mora biti priložen seznam vprašanj, na katera revizor ni dobil odgovora. V primeru nikalnega (NE) odgovora na vprašanje, ki se nanaša na vzorec primerov, mora biti v prilogi priložen seznam primerov oziroma seznam posamično pregledanih strank z navedbo neizpolnjevanja pravil.
PREHODNA DOLOČBA
24. člen
Ta sklep se prvič uporabi za revidiranje poslovanja borzno posredniških družb za leto 2000.
UVELJAVITEV SKLEPA
25. člen
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 90-1/17-17/2000
Ljubljana, dne 20. januarja 2000.
Predsednik
Strokovnega sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Miha Juhart l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti