Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/2000 z dne 21. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/2000 z dne 21. 1. 2000

Kazalo

260. Pravilnik o monitoringu onesnaženosti podzemnih voda z nevarnimi snovmi, stran 537.

Na podlagi 70. in 71. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o monitoringu onesnaženosti podzemnih voda z nevarnimi snovmi
1. člen
Ta pravilnik določa parametre podzemnih voda, ki so predmet monitoringa onesnaženosti podzemnih voda z nevarnimi snovmi (v nadaljnjem besedilu: monitoring podzemnih voda), kadar gre skladno z zakonom za obratovalni monitoring, preventivni monitoring ali monitoring učinkov sanacijskih ukrepov, ter metodologijo vzorčenja, merjenja in evidentiranja podatkov monitoringa podzemnih voda.
Pravilnik določa tudi način sporočanja podatkov iz prejšnjega odstavka ministrstvu, pristojnemu za varstvo okolja, in pogoje, ki jih mora izpolnjevati izvajalec monitoringa podzemnih voda.
2. člen
Pojmi imajo po tem pravilniku naslednji pomen:
1. Podzemne vode so vode pod površjem tal v zasičenih območjih poroznih kamnin ali v neposrednem stiku s tlemi ali podtaljem.
2. Nevarne snovi so snovi ali skupine snovi, določene v prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika, ki so določene kot nevarne snovi zaradi svoje strupenosti, obstojnosti ali počasne razgradljivosti in sposobnosti, da se kopičijo v okolju.
3. Neposredni izliv nevarnih snovi v podzemne vode je vnos nevarnih snovi v podzemne vode neposredno brez precejanja skozi zemljino ali kamenine, ki so pod površino tal.
4. Posredni izliv nevarnih snovi v podzemne vode je vnos nevarnih snovi v podzemne vode posredno s pronicanjem skozi zemljino ali kamenine, ki so pod površjem tal.
5. Osnovni parametri podzemnih voda so temperatura, pH-vrednost, električna prevodnost, raztopljeni kisik, barva, motnost, redoks potencial, celotni organski ogljik, adsorbljivi organski halogeni in parametri ionske bilance: amonij, natrij, kalij, kalcij, magnezij, železo, hidrokarbonati, nitrati, sulfati, kloridi, fosfati in borati.
6. Indikativni parameter onesnaženosti podzemnih voda (v nadaljnjem besedilu: indikativni parameter) je parameter, ki je zaradi verjetnosti onesnaževanja podzemnih voda zaradi posrednega ali neposrednega izliva nevarnih snovi določen za spremljanje onesnaženosti podzemnih voda na določenem kraju in v določenem času.
7. Opozorilna sprememba indikativnega parametra je vrednost spremembe indikativnega parametra, ki je določena kot vrednost, pri kateri je verjetno prišlo do čezmernega onesnaženja podzemnih voda zaradi posrednega ali neposrednega izliva nevarnih snovi.
8. Vplivno območje je območje, na katerem izliv nevarnih snovi zaradi toka površinskih in podzemnih voda povzroča onesnaženje podzemnih voda.
9. Opazovalna vrtnina je naprava, opremljena za izvajanje meritev parametrov podzemnih voda in njihovo vzorčenje v posameznih ciljnih hidrogeoloških conah.
3. člen
Zavezanec za zagotovitev monitoringa podzemnih voda (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) je onesnaževalec, povzročitelj tveganja ali povzročitelj čezmerne obremenitve okolja.
Onesnaževalec je zavezanec, kadar mora kot upravljalec vira onesnaževanja skladno s predpisi pri opravljanju svoje dejavnosti zagotoviti imisijski monitoring onesnaženosti podzemnih voda kot posledico svojih obremenitev.
Povzročitelj tveganja je zavezanec, kadar mora kot upravljalec vira onesnaževanja skladno s predpisi zagotoviti preventivni monitoring onesnaženosti podzemnih voda zaradi preprečevanja nastanka čezmernih obremenitev ali nevarnosti za okolje.
Povzročitelj čezmerne obremenitve je zavezanec, kadar mora kot upravljalec vira onesnaževanja skladno s predpisi zagotoviti monitoring učinkov svojih sanacijskih ukrepov.
4. člen
Izvedba monitoringa podzemnih voda obsega:
– merjenje gladine podzemnih voda in globine opazovalne vrtine,
– predčrpanje vode iz opazovalne vrtine,
– merjenje temperature zraka ter meritve temperature vode, elektroprevodnosti, pH vrednosti, vsebnosti kisika, motnosti in redoksi potenciala na lokaciji opazovalne vrtine,
– vzorčenje podzemnih voda in pripravo vzorca,
– analiza vzorca podzemnih voda,
– izračun in vrednotenje spremembe indikativnih parametrov in
– izdelavo poročila o opravljenih meritvah in analizah.
5. člen
Monitoring podzemnih voda se izvaja po programu monitoringa podzemnih voda.
Program iz prejšnjega odstavka mora vsebovati:
– prikaz hidrogeoloških razmer in tokovne mreže podzemnih voda,
– posnetek ničelnega stanja podzemnih voda,
– ciljne hidrogeološke cone,
– značilnosti vira onesnaževanja, ki so pomemebne za onesnaževanje podzemnih voda,
– lokacije ter opis izdelave in opreme opazovalnih vrtin,
– načrt preiskušanja ustreznosti mreže opazovalnih vrtin,
– določitev osnovnih parametrov podzemnih vod, ki so predmet monitoringa,
– določitev indikativnih parametrov, ki so predmet monitoringa,
– pogostost meritev osnovnih in indikativnih parametrov, in
– določitev opozorilne spremembe indikativnih parametrov.
Program monitoringa iz prvega odstavka tega člena mora izdelati oseba iz prvega odstavka 15. člena tega pravilnika.
Program iz prejšnjega odstavka pred začetkom izvajanja monitoringa podzemnih voda potrdi ministrstvo, pristojno za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), v postopkih izdaje predpisanih soglasij ali dovoljenj.
6. člen
Parametre ionske bilance v okviru osnovnih parametrov podzemnih voda ter indikativne parametre se v programu monitoringa iz prejšnjega člena določi tako, da se izbere tiste nevarne snovi iz priloge 1 tega pravilnika, ki glede na značilnosti vira onesnaževanja lahko v primeru neposrednega ali posrednega izliva nevarnih snovi pomenijo verjetnost onesnaženosti podzemnih voda.
7. člen
Posnetek ničelnega stanja podzemnih voda v programu monitoringa iz 5. člena tega pravilnika zajema posnetek vrednosti osnovnih parametrov podzemnih voda in indikativnih parametrov iz prejšnjega člena na vplivnem območju vira onesnaževanja in izven njega.
Meritev za posnetek ničelnega stanja iz prejšnjega odstavka ni treba izvesti, če je podatke o parametrih podzemnih voda iz prejšnjega odstavka mogoče pridobiti iz državnega monitoringa onesnaženosti podzemnih voda.
8. člen
Opozorilna sprememba izbranih indikativnih parametrov se v programu iz 5. člena tega pravilnika določi kot razmerje spremembe indikativnega parametra in vrednosti tega parametra v podzemni vodi, v kateri ni opaznih posledic zaradi posrednega ali neposrednega izliva nevarnih snovi, in se izraža kot:
100 X (C(N1) – C(N2)) / C(N2)
kjer je:
– C(N1)vrednost indikativnega parametra, izmerjena na vplivnem območju,
– C(N2)povprečna vrednost indikativnega parametra, izmerjena izven vplivnega območja ali v okviru posnetka ničelnega stanja podzemnih voda.
9. člen
Za vsako opazovalno vrtino se monitoring podzemnih voda zagotovi v obsegu, določenem v 4. členu tega pravilnika.
Pred odvzemom vzorcev iz opazovalnih vrtin je treba obstoječo podzemno vodo v vrtini predhodno izčrpati.
Zaradi zagotavljanja nadzora nad hidravličnimi lastnostmi opazovalne vrtine je treba najmanj enkrat letno izvesti čiščenje in testiranje vrtine.
10. člen
Analiza vzorca podzemne vode obsega meritev osnovnih in indikativnih parametrov podzemnih voda.
11. člen
Za vzorčenje in meritve temperature zraka, temperature vode, elektroprevodnosti, pH vrednosti, vsebnosti kisika, motnosti in redoksi potenciala in pripravo vzorca se uporabljajo metode, določene s standardi iz priloge 1 tega pravilnika.
Za analizo vzorca podzemnih voda se za osnovne parametre ionske bilance uporabljajo metode, določene s standardi iz priloge 2 tega pravilnika.
Za analizo vzorca podzemnih voda se za indikativne parametre uporabljajo metode, določene s standardi iz priloge 3 tega pravilnika.
Za meritve, določene po prejšnjih odstavkih, se lahko uporabljajo tudi druge merilne in analizne metode, če so rezultati validacij teh metod enaki rezultatom validacij metod standardov iz prilog 1, 2 in 3 tega pravilnika.
Standardi iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena z oznako SIST ISO, SIST EN in DIN so na vpogled pri slovenskem nacionalnem organu za standardizacijo, drugi standardi za merilne metode pa pri ministrstvu.
12. člen
Meritve gladine podzemnih voda se izvajajo trajno.
Meritev osnovnih in indikativnih parametrov podzemnih voda se izvaja najmanj štirikrat letno s časovnim presledkom najmanj dveh mesecev, če ni drugače predpisano.
13. člen
Spremembo indikativnega parametra je treba izračunati za vsako meritev indikativnega parametra.
Sprememba indikativnega parametra se izračuna kot naslednje razmerje:
100 X (C(1) – C(2)) / C(2)
kjer je:
– C1 povprečna vrednost indikativnega parametra za opazovalno vrtino, na kateri so izmerjene največje povprečne vrednosti indikativnega parametra,
– C2 povprečna vrednost indikativnega parametra za opazovalno vrtino, na kateri so izmerjene najmanjše povprečne vrednosti indikativnega parametra.
Povprečne vrednosti indikativnih parametrov iz prejšnjega odstavka se upoštevajo povprečne vrednosti, ugotovljene v zadnjih petih letih, če pa niso na razpolago, pa povprečne vrednosti, ugotovljene v obdobju izvajanja monitoringa podzemnih vod.
14. člen
O meritvah monitoringa podzemnih voda mora zavezanec za vsako koledarsko leto izdelati poročilo.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o:
– izvajalcu monitoringa,
– zavezancu in njegovi dejavnosti,
– vrsti meritev in obsegu osnovnih in indikativnih parametrov,
– mestu, času in načinu vzorčenja,
– načinu predčrpanja in izmerjenih vrednostih osnovnih parametrov podzemnih voda,
– uporabljenih merilnih metodah in merilni opremi, in
– rezultatih vsake posamezne meritve in izračuna spremembe indikativnih parametrov, in
– vrednotenju spremembe indikativnih parametrov glede na opozorilne spremembe teh parametrov.
Poročilo iz prvega odstavka tega člena mora zavezanec v obliki, ki jo predpiše minister, pristojen za varstvo okolja, predložiti ministrstvu vsako leto do 31. marca za preteklo leto.
Poročilo iz prvega odstavka tega člena mora zavezanec hraniti najmanj pet let.
15. člen
Zavezanec, ki izvaja monitoring podzemnih voda sam, ali oseba, ki izvaja monitoring podzemnih voda za zavezanca, mora za to dejavnost imeti pooblastilo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo).
Pooblastilo je dokument, s katerim se pravni ali fizični osebi prizna upravičenost za izvajanje monitoringa podzemnih voda.
Ministrstvo izda pooblastilo za izvajanje meritev in analiz osnovnih in indikativnih parametrov podzemnih voda v obsegu, za katerega zavezanec ali oseba iz prvega odstavka tega člena zaprosi.
16. člen
Zavezanec ali oseba iz prvega odstavka prejšnjega člena mora za pridobitev pooblastila izpolnjevati naslednje pogoje:
1. da je gospodarska družba, zavod ali samostojni podjetnik posameznik, in
2. da ima usposobljene delavce za izvajanje monitoringa podzemnih voda, in
3. da ima akreditacijo nacionalne akreditacijske službe za izvajanje kemičnih analiz po metodah iz 11. člena tega pravilnika za najmanj enega od osnovnih parametrov ionske bilance in enega od indikativnih parametrov.
17. člen
Zavezanec ali oseba iz prvega odstavka 15. člena tega pravilnika dobi pooblastilo na podlagi vloge pri ministrstvu.
Vloga iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o prosilcu za pooblastilo in navedbo o obsegu izvajanja monitoringa podzemnih voda, za katerega prosilec želi pooblastilo. Vlogi mora biti priložena dokazila o izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega člena.
18. člen
Zavezancu ali osebi iz prvega odstavka 15. člena tega pravilnika se lahko izda pooblastilo za največ šest let. Pooblastilo se obnovi na podlagi vloge prosilca, če izpolnjuje pogoje, določene v 16. členu tega pravilnika.
Ministrstvo lahko zavezancu ali osebi iz prejšnjega odstavka odvzame pooblastilo v celoti ali za posamezni merjeni parameter pred iztekom njegove veljavnosti:
1. če ne izpolnjuje več pogojev iz 16. člena tega pravilnika ali
2. če je dvakrat zaporedoma dosegel negativni rezultat pri medlaboratorijskih primerjalnih analizah za isti parameter.
19. člen
Za potrebe izvajanja monitoringa podzemnih voda za zavezance po drugih osebah, ministrstvo vodi seznam pooblaščenih oseb iz prvega odstavka 15. člena tega pravilnika.
Seznam pooblaščenih oseb iz prejšnjega odstavka vsebuje naslednje podatke:
1. ime in sedež osebe,
2. obseg izvajanja monitoringa podzemnih voda, za katerega ima oseba pooblastilo.
20. člen
Ne glede na določbe 16. člena tega pravilnika lahko zavezanec ali oseba iz 15. člena tega pravilnika dobi pooblastilo do 31. decembra 2000 tudi, če izpolnjuje naslednje pogoje:
1. da je gospodarska družba, zavod ali samostojni podjetnik posameznik,
2. da ima usposobljene delavce z ustrezno izobrazbo in izkušnjami za izvajanje meritev odpadnih vod skladno s predpisi in
3. da ima vzpostavljen sistem za zagotavljanje in preverjanje kakovosti meritev in analiz in je v obdobju zadnjih treh let pred izdajo pooblastila vsaj enkrat dosegel pozitivne rezultate pri medlaboratorijskih primerjalnih analizah za merjenje najmanj enega od osnovnih in enega od indikativnih parametrov.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 355-01-52/99
Ljubljana, dne 7. januarja 2000.
Minister
za okolje in prostor
dr. Pavel Gantar l. r.
                                                                                               PRILOGA 1

     Standardne metode za meritve temperature zraka, vode, pH vrednosti, elektroprevodnosti, vsebnosti
                            kisika, motnosti in redoksi potenciala podzemne vode

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Št.    Parameter meritve na terenu    Enota       Izražen    Merilni    Standard          Minimalna
                                                  kot        princip                      spodnja
                                                                                          meja določanja
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.01   Temperatura zraka              stopinj C              EL         DIN 38404-4       1

1.02   Temperatura vode               stopinj C              EL         DIN 38404-4       0,1

1.03   pH                                                    EL         SIST ISO 10523    0,1

1.04   Elektroprevodnost              mS/cm                  EL         SIST EN 27888     1

1.05   Kisik                          mg/l        O2         EL         SIST EN 25814     0,2

1.06   Motnost                        NTU                    TUR        SIST EN ISO 7027  1

1.07   Redoks potencial               m                      EL         DIN 38404-6
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                               PRILOGA 2

                  Standardne metode za analizo vzorca podzemnih voda za osnovne parametre

---------------------------------------------------------------------------------------------- ---------
Št.    Parameter meritve na terenu       Enota     Izražen     Merilni    Minimalna  Standard
                                                   kot         princip    spodnja
                                                                          meja
                                                                          določanja
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.01   Barva                             m(na -1)              SPEK       1          SIST EN ISO 7887

2.02   Skupni organski ogljik            mg/l      C           IR         0,5        SIST ISO 8245

2.03   Adsorbirane organsko
       vezane halogenske spojine         mg/l      Cl          KUL        2          SIST ISO 9562

2.04   Amonij                            mg/l      NH(4)       ISE        0,01       SIST ISO 7150-1

2.05   Natrij                            mg/l      Na          AAS        0,05       DIN 38406-14

2.06   Kalij                             mg/l      K           AAS        0,05       DIN 38406-13

2.07   Kalcij                            mg/l      Ca          VOL                   SIST ISO 6058

2.08   Magnezij                          mg/l      Mg          VOL                   SIST ISO 6059

2.09   Železo                            mg/l      Fe          SPEK                  SIST ISO 6332

2.10   Hidrogenkarbonati                 mg/l      HCO(3-)     SPEK                  SIST EN ISO 9963-1

                                                                                     SIST EN ISO 9963-2

2.11   Nitrati                           mg/l      NO(3)       SPEK                  SIST EN ISO 10304-1

2.12   Sulfati                           mg/l      SO(2-)      SPEK                  SIST EN ISO 10304-1

2.13   Kloridi                           mg/l      Cl(-)       SPEK                  SIST EN ISO 10304-1

2.14   Ortofosfati                       mg/l      PO(4)(3-)   SPEK                  SIST ISO 6878-1

2.15   Borati                            mg/l      B           SPEK                  SIST ISO 9390
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                               PRILOGA 3

             Standardne metode za analizo vzorca podzemnih voda za indikativne parametre
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zap.     Parameter                  Enota      Izražen    Merilna       Minimalna  Referenčni
št.                                            kot        metoda        spodnja    standard
                                                                        meja
                                                                        določanja
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
         ORGANSKE HALOGENE SPOJINE
         Organoklorni pesticidi
3.001    Aldrin (1)                 mikrog/l              GC/ECD        0,005      SIST EN ISO 6468

3.002    Klordan (15)               mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.003    DDD(o,p) (46)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.004    DDD(p,p) (46)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.005    DDT(p,p) (46)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.006    DDE(p,p) (46)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.007    1,3-dikloropropen (67)     mikrog/l              GC/ECD        0,01

3.008    1,2-diklorpropan (65)      mikrog/l              GC/ECD        0,01

3.009    1,3-diklorpropan-2-ol
         (66)                       mikrog/l              GC/ECD        0,01

3.010    2,3-dillorpropen (67)      mikrog/l              GC/ECD        0,01

3.011    Dieldrin (71)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.012    Endosulfan (alfa + beta)
         (76)                       mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.013    Endrin (77)                mikrog/l              GC/ECD        0,015

3.014    Izodrin (/)                mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.015    Heptaklor (82)             mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.016    Heptaklorepoksid (82)      mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.017    Heksaklorobenzen (83)      mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.018    alfa-HCH (85)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.019    beta-HCH (85)              mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.020    gama-HCH(lindan) (85)      mikrog/l              GC/ECD        0,005

3.021    delta-HCH (85)             mikrog/l              GC/ECD        0,005

         Kloroanilini in
         dikloroanilini (52)

3.022    2-Kloroanilin (17)         mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.023    3-Kloroanilin (18)         mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.024    4-Kloroanilin (19)         mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.025    4-Klor-2,6-dimetilanilin
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.026    2,3-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.027    2,4-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.028    2,5-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.029    2,6-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.030    3,4-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.031    3.5-Dikloroanilin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.032    2,4,6-Trikloroanilin (/)   mikrogl    spojina    GC/ECD        0,01

         Kloronitroanilini

3.033    4-Kloro-2-nitroanilin
         (27)                       mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.034    2-Kloro-5-nitroanilin (/)  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

         Klorobenzeni,
         diklorobenzeni in
         triklorobenzeni

3.035    Klorobenzen (20)           mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01       SIST EN ISO 6468

3.036    1,2-Diklorobenzen (53      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.037    1,3-Diklorobenzen (54)     mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.038    1,4-Diklorobenzen (55)     mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.039    1,2,3-Triklorobenzen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.040    1,2,4-Triklorobenzen
         (118)                      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.041    1,3,5-Triklorobenzen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.042    1,2,3,4-Tetraklorobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.043    1,2,3,5-Tetraklorobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.044    1,2,4,5-Tetraklorobenzen
         (109)                      mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.045    Pentaklorobenzen (/)       mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.046    Triklorobenzeni -
         tehnična zmes (117)        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

         Kloronitrobenzeni,
         dikloronitrobenzeni (63)

3.047    1-Klor-2-nitrobenzen (28)  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.048    1-Klor-3-nitrobenzen (29)  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.049    1-Klor-4-nitrobenzen (30)  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.050    1-Klor-2,4-dinitrobenzen
         (21)                       mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.051    1,2-Diklor-3-nitrobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.052    1,2-Diklor-4-nitrobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.053    1,3-Diklor-4-nitrobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.054    1,3-Diklor-5-nitrobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.055    1,4-Diklor-2-nitrobenzen
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.056    Pentaklornitrobenzen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

         Klorotolueni

3.057    2-Klorotoluen (38)         mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.058    3-Klorotoluen (39)         mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.059    4-Klorotoluen (40)         mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.060    2,4-Diklorotoluen (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD

         Kloronitrotolueni (32)

3.061    2-Klor-4-Nitrotoluen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.062    2-Klor-6-Nitrotoluen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.063    3-Klor-4-Nitrotoluen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.064    4-Klor-2-Nitrotoluen (31)  mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.065    4-Klor-3-Nitrotoluen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.066    5-Klor-2-Nitrotoluen (/)   mikrog/l   spojina    GC/ECD

         Klorotoluidini (42)

3.067    2-Klor-p-toluidin (41)     mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.068    3-Klor-o-toluidin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.069    3-Klor-p-toluidin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.070    5-klor-o-toluidin (/)      mikrog/l   spojina    GC/ECD

         Kloronaftaleni (26)

3.071    1-Kloronaftalen (25)       mikrog/l   spojina    GC/ECD

3.072    Kloronaftaleni -
         tehnična zmes (26)         mikrog/l   spojina    GC/ECD

         Klorirani fenoli

3.073    2-Amino-4-Klorofenol (2)   mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8040

3.074    4-Kloro-3-Metilfenol (24)  mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8040

3.075    2-Klorofenol (33)          mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8040

3.076    3-Klorofenol (34)          mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8040

3.077    4-Klorofenol (35)          mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8040

3.078    2,4-Diklorofenol (64)      mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8041

3.079    Pentaklorofenol (102)      mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8042

3.080    Triklorofenoli (122)       mikrog/l              GC/MS         0,01       EPA 8043

         Ostale klorove spojine

3.081    Benzilklorid (alfa-
         klorotoluen) (9)           mikrog/l

3.082    Benzilidenklorid

         (alfa-alfa-diklorotoluen)
         (10)                       mikrog/l

3.083    Kloralhidrat (14)          mikrog/l

3.084    Kloroocetna kislina (16)   mikrog/l

3.085    2-Kloroetanol (22)         mikrog/l

3.086    3-Kloropropen
         (alilklorid) (37)          mikrog/l

3.087    Cianurjev klorid (44)      mikrog/l

3.088    Diklorobenzidin (56)       mikrog/l

3.089    Diklorodiizopropileter
         (57)                       mikrog/l

3.090    Epiklorhidrin (78)         mikrog/l

         Ariloksialkanojske
         kisline - pesticidi

3.091    2,4-D (45)                 mikrog/l              GC/MS/

                                                          SIM(pH2)      0,05       ISO/DIS 15913

3.092    Diklorprop (69)            mikrog/l              GC/MS/

                                                          SIM(pH2)      0,05

3.093    Diklofop (/)               mikrog/l

3.094    Fenoksaprop-P (/)          mikrog/l

3.095    Fluazipop (/)              mikrog/l

3.096    Fluroksipir (/)            mikrog/l

3.097    Haloksifop (/)             mikrog/l

3.098    MCPA (90)                  mikrog/l              GC/MS/

                                                          SIM(pH2)      0,05

3.099    MCPB (/)                   mikrog/l              GC/MS/

                                                          SIM(pH2) 0,05

3.100    Mekoprop (91)              mikrog/l

3.101    2,4,5-T (107)              mikrog/l              GC/MS/

                                                          SIM(pH2) 0,05

3.102    Triklopir (/)              mikrog/l

         Poliklorirani bifenili
         (101)

3.103    2,4,4'-Triklorobifenil
         (PCB-28)                   mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01       SIST EN ISO 6468

3.104    2,2',5,5'-
         Tetraklorobifenil
         (PCB-52)                   mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.105    2,2',4,5,5'-
         Pentaklorobifenil

         (PCB-101)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.106     2,2',3,4,4',5'-
          Heksaklorobifenil

         (PCB-138)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.107    2,2',4,4',5,5'-
         Heksaklorobifenil

         (PCB-153)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.108    2,2',3,4,4',5,5'-
         Heptaklorobifenil

         (PCB-180)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01       SIST EN ISO 6468

3.109    2,2',3,3',4,4',5,5'-
         Oktaklorobifenil

         (PCB-194)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

3.110    2,3',4,4',5-
         Pentaklorobifenil

         (PCB-118)                  mikrog/l   spojina    GC/ECD        0,01

         ORGANSKE FOSFORJEVE
         SPOJINE

         Organofosforni pesticidi

3.111    Acefat (/)                 mikrog/l   spojina

3.112    Azinfos-metil (6)          mikrog/l   spojina

3.113    Azinfos-etil (5)           mikrog/l   spojina

3.114    Bromofos-etil (/)          mikrog/l   spojina

3.115    Cianofos (/)               mikrog/l   spojina

3.116    Demeton-S-metil (47)       mikrog/l   spojina

3.117    Diazinon (/)               mikrog/l   spojina

3.118    Diklorfos (70)             mikrog/l   spojina

3.119    Dimetoat (73)              mikrog/l   spojina

3.120    Disulfoton (75)            mikrog/l   spojina

3.121    Etion (/)                  mikrog/l   spojina

3.122    Etoprofos (/)              mikrog/l   spojina

3.123    Fenamifos (/)              mikrog/l   spojina

3.124    Fention (81)               mikrog/l   spojina

3.125    Fenitrotion (80)           mikrog/l   spojina

3.126    Fentoat (/)                mikrog/l   spojina

3.127    Foksim (103)               mikrog/l   spojina

3.128    Fonofos (/)                mikrog/l   spojina

3.129    Forat (/)                  mikrog/l   spojina

3.130    Formotion (/)              mikrog/l   spojina

3.131    Fosalon (/)                mikrog/l   spojina

3.132    Fosetil (am.) (/)          mikrog/l   spojina

3.133    Fosfamidon (/)             mikrog/l   spojina

3.134    Fosmet (/)                 mikrog/l   spojina

3.135    Izofenfos (/)              mikrog/l   spojina

3.136    Klorfenvinfos (/)          mikrog/l   spojina

3.137    Klormefos (/)              mikrog/l   spojina

3.138    Klorpirifos (/)            mikrog/l   spojina

3.139    Klorpirifos-metil (/)      mikrog/l   spojina

3.140    Kumafos (43)               mikrog/l   spojina

3.141    Malation (89)              mikrog/l   spojina

3.142    Metamidofos (93)           mikrog/l   spojina

3.143    Metidation (/)             mikrog/l   spojina

3.144    Mevinfos (94)              mikrog/l   spojina

3.145    Monokrotofos (/)           mikrog/l   spojina

3.146    Naled (/)                  mikrog/l   spojina

3.147    Ometoat (97)               mikrog/l   spojina

3.148    Oksidemeton-metil (98)     mikrog/l   spojina

3.149    Paration (100)             mikrog/l   spojina

3.150    Paration-metil (/)         mikrog/l   spojina

3.151    Pirimifos-etil (/)         mikrog/l   spojina

3.152    Pirimifos-metil (/)        mikrog/l   spojina

3.153    Pirazofos (/)              mikrog/l   spojina

3.154    Sulfotep (/)               mikrog/l   spojina

3.155    Temefos (/)                mikrog/l   spojina

3.156    Terbufos (/)               mikrog/l   spojina

3.157    Tetraklorvinfos (/)        mikrog/l   spojina

3.158    Tiometon (/)               mikrog/l   spojina

3.159    Triazofos (113)            mikrog/l   spojina

3.160    Triklorfon (116)           mikrog/l   spojina

3.161    Vamidotion (/)             mikrog/l   spojina

         Druge fosforjeve spojine

3.162    Tributilfosfat (114)       mikrog/l   spojina    GC/MS

         ORGANSKE KOSITROVE
         SPOJINE

3.163    Dibutilkositer diklorid
         (49)                       mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.164    Dibutilkositer oksid (50)  mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.165    Dibutilkositrove spojine
         (ostale)  (51)             mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.166    Tetrabutilkositer (108)    mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.167    Tributilkositer oksid
         (115)                      mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.168    Trifenilkositer acetat
         (125)                      mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.169    Trifenilkositer klorid
         (126)                      mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

3.170    Trifenilkositer
         hidroksid (127)            mikrog/l   spojina    GC/MS/MS      0,08

         ALIFATSKI HALOGENI
         OGLJIKOVODIKI

         Alkani

3.171    Tribromometan (/)          mikrog/l   spojina    GC/HS         1          SIST EN ISO 10301

3.172    1,2-Dibromoetan (48)       mikrog/l   spojina

         Klorometani

3.173    Bromodiklorometan (/)      mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.174    Bromotriklorometan (/)     mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.175    Dibromoklorometan (/)      mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.176    Diklorometan (62)          mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.177    Trikloronitrometan (/)     mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.178    Triklorometan (23)         mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.179    Tetraklorometan (13)       mikrog/l   spojina    GC/HS         1

         Kloroetani

3.180    1,1-Dikloroetan (58)       mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.181    1,2-Dikloroetan (59)       mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.182    1,1,1-Trikloroetan (119)   mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.183    1,1,2-Trikloroetan (120)   mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.184    1,1,2-Triklorotrifluore-
         tan (123)                  mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.185    1,1,1,2-Tetrakloroetan
         (/)                        mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.186    1,1,2,2-Tetrakloroetan
         (110)                      mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.187    Pentakloroetan (/)         mikrog/l   spojina

3.188    Heksakloroetan (86)        mikrog/l   spojina

         Kloropropani

3.189    1,3-Dikloropropan (/)      mikrog/l   spojina

3.190    1,1,2-Trikloropropan (/)   mikrog/l   spojina

3.191    1,2,3-Trikloropropan (/)   mikrog/l   spojina

         Kloroeteni

3.192    Kloroeten (vinilklorid)
         (128)

3.193    1,1-Dikloroeten (60)       mikrog/l   spojina    GC/HS         1          SIST EN ISO 10301

3.194    1,2-Dikloroeten (61)       mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.195    cis-1,2-Dikloroeten (/)    mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.196    trans-1,2-Dikloroeten (/)  mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.197    1,1,2-Trikloroeten (121)   mikrog/l   spojina    GC/HS         1

3.198    1,1,2,2-Tetrakloroeten
        (111)                       mikrog/l   spojina    GC/HS         1

         Klorobutadieni

3.199    2-Klorobutadien (36)       mikrog/l   spojina

3.200    Heksaklorobutadien (84)    mikrog/l   spojina

         OSTALE ORGANSKE SPOJINE
         (kancerogene)

         Amini

3.201    Benzidin (8)               mikrog/l   spojina

3.202    Dietilamin (72)            mikrog/l   spojina

3.203    Dimetilamin (74)           mikrog/l   spojina

         Aromatski ogljikovodiki
         - benzeni, ksileni

3.204    Benzen (7)                 mikrog/l   spojina    GC/HS         5          SIST ISO 11423-1

3.205    Butil-hidroksitoluen (/)   mikrog/l   spojina

3.206    Stiren (vinilbenzen) (/)   mikrog/l   spojina

3.207    Toluen (112)               mikrog/l   spojina    GC/HS         5

3.208    1,2-Dimetilbenzen (/)      mikrog/l   spojina

3.209    1,3-Dimetilbenzen (/)      mikrog/l   spojina

3.210    1,4-Dimetilbenzen (/)      mikrog/l   spojina

3.211    Etilbenzen (79)            mikrog/l   spojina

3.212    1,2,3-Trimetilbenzen (/)   mikrog/l   spojina

3.213    1,2,4-Trimetilbenzen (/)   mikrog/l   spojina

3.214    1,3,5-Trimetilbenzen (/)   mikrog/l   spojina

3.215    Ksileni - tehnična
         zmes (129)                 mikrog/l   spojina

3.216    Izopropilbenzen (87)       mikrog/l   spojina

         Policiklični aromatski
         ogljikovodiki

3.217    Naftalen (96)              mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005      ISO-DIS 7981-2

3.218    Acenaftilen (/)            mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.219    Acenaften (/)              mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.220    Fluoren (/)                mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.221    Fenantren (/)              mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.222    Antracen (4)               mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.223    * Fluoranten (/)           mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.224    Piren (/)                  mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005      ISO-DIS 7981-2

3.225    Benzo(a)antracen (/)       mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.226    Krizen (/)                 mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.227    * Benzo(b)fluoranten (99)  mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.228    * Benzo(k)fluoranten (/)   mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.229    * Benzo(a)piren (99)       mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.330    * Benzo(ghi)perilen (/)    mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.331    Dibenzo(a,h)antracen (/)   mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.332    * Indeno(1,2,3-cd)
         piren (/)                  mikrog/l   spojina    GC/MSD        0,005

3.333    PAO skupaj (*) (/)         mikrog/l   spojina    izračun       0,005

         Pesticidi                  mikrog/l   spojina

3.334    Propanil (104)             mikrog/l   spojina

3.335    Trifluralin (124)          mikrog/l   spojina

3.336    Linoron (88)               mikrog/l   spojina    HPLC          0,05

3.337    Monolinoron (95)           mikrog/l   spojina    HPLC          0,05

3.338    Simazin (106)              mikrog/l   spojina    GC/MS

                                                          /SIM(pH7)     0,03       ISO/FDIS 11369

3.339    Atrazin (/)                mikrog/l   spojina

3.340    Klorotoluron (/)           mikrog/l   spojina

3.341    Cianazin (/)               mikrog/l   spojina

3.342    Desetilatrazin (/)         mikrog/l   spojina

3.343    Diuron (/)                 mikrog/l   spojina

3.344    Heksazinon (/)             mikrog/l   spojina

3.345    Isoproturon (/)            mikrog/l   spojina

3.346    Linuron (/)                mikrog/l   spojina

3.347    Metazaklor (/)             mikrog/l   spojina

3.348    Metabenztiazuron (/)       mikrog/l   spojina

3.349    Metobromuron (/)           mikrog/l   spojina

3.350    Metolaklor (/)             mikrog/l   spojina

3.351    Metoksuron (/)             mikrog/l   spojina

3.352    Monolinuron (/)            mikrog/l   spojina

3.353    Sebutilazin (/)            mikrog/l   spojina

3.354    Terbutilazin (/)           mikrog/l

         Druge organske snovi

3.355    Bifenil (11)               mikrog/l   spojina

         MINERALNA OLJA

3.356    Mineralna olja             mg/l                  IR            0.005      Nest. m. GC/MS

         KOVINE IN NEKOVINE

3.357    Antimon (/)                mikrog/l   Sb         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.358    Arzen (4)                  mikrog/l   As         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.359    Baker (/)                  mikrog/l   Cu         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.360    Barij (/)                  mikrog/l   Ba         ICP/MS        50         DIN 38406-29

3.361    Berilij (/)                mikrog/l   Be         ICP/MS        0,20       DIN 38406-29

3.362    Bor (/)                    mg/l       B          ICP/MS        0,02       DIN 38406-29

3.363    Cink  (/)                  mikrog/l   Zn         ICP/MS        5          DIN 38406-29

3.364    Kadmij (12)                mikrog/l   Cd         ICP/MS        0,1        DIN 38406-29

3.365    Kobalt (/)                 mikrog/l   Co         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.366    Kositer (/)                mikrog/l   Sn         ICP/MS        2          DIN 38406-29

3.367    Krom sk. (/)               mikrog/l   Cr         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.368    Molibden (/)               mikrog/l   Mo         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.369    Nikelj (/)                 mikrog/l   Ni         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.370    Selen (/)                  mikrog/l   Se         ICP/MS        0,6        DIN 38406-29

3.371    Srebro (/)                 mikrog/l   Ag         ICP/MS        1          DIN 38406-30

3.372    Svinec (/)                 mikrog/l   Pb         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.373    Talij (/)                  mikrog/l   Tl         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.374    Titan (/)                  mikrog/l   Ti         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.375    Telur (/)                  mikrog/l   Te         ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.376    Uran (/)                   mikrog/l   U          ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.377    Vanadij (/)                mikrog/l   V          ICP/MS        1          DIN 38406-29

3.378    Živo srebro (92)           mikrog/l   Hg         ICP/MS        0,2        DIN 38406-.29
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opomba:

Parametri imajo poleg imena v oklepaju navedeno številko iz seznama objavljenega v Uradnem listu
Evropske skupnosti, dne 14. 7. 1982, No C 176/3. V tem seznamu je navedenih 129 spojin oziroma skupin
spojin z nevarnimi lastnostmi.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti