Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000

Kazalo

82. Odlok o tarifnem sistemu za obračun oskrbe z vodo iz vodovodnih sistemov in za obračun odvoda in čiščenja odpadnih in padavinskih voda preko kanalizacijskih sistemov, stran 109.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US, 45/94 – odločba US, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odločba US, 44/96 – odločba US, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98), 16. in 29. člena odloka o pogojih za dobavo in odjem vode na območju Občine Sevnica (Uradni list SRS, št. 36/87, Uradni list RS, št. 24/91 in 9/96), 12. in 21. člena odloka o pogojih za odvajanje odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Sevnica (Uradni list SRS, št. 36/87) ter 16. člena statuta Občine Sevnica (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Sevnica na seji dne 22. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o tarifnem sistemu za obračun oskrbe z vodo iz vodovodnih sistemov in za obračun odvoda in čiščenja odpadnih in padavinskih voda preko kanalizacijskih sistemov
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določajo osnovne tarifne postavke za obračun priključne moči, števnine, prekomerne porabe količine vode in priključnine na javna vodovodna in kanalizacijska omrežja, ter osnovne tarifne postavke za določitev priključnine na javna kanalizacijska omrežja, tako da se uvaja varčevanje z vodo, racionalnejše izkoriščanje kapacitet naprav za oskrbo z vodo in zagotavlja ustrezen obseg sredstev za obratovanje in vzdrževanje sistemov ter pravočasno obnovo in razvoj.
Tarifni sistem po tem odloku velja za vse porabnike vode in uporabnike kanalizacij, ki so priključeni na sisteme, ki so v lasti Občine Sevnica oziroma s katerimi upravlja izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda.
II. TARIFNE POSTAVKE OSKRBE Z VODO
2. člen
Elementi obračuna, za katere se določajo tarifne postavke, so:
– priključna moč glede na nazivni pretok vodomera (m3/h),
– števnina (m3/h),
– porabljena normalna količina vode (m3),
– porabljena prekomerna količina vode (m3),
– priključnina (priključna taksa).
3. člen
Priključna moč se določi za vsak posamezni objekt s soglasjem upravljavca vodovoda za priključitev na vodovodno omrežje v skladu s tehničnim pravilnikom upravljavca in je enaka nazivnemu pretoku vodomera (m3/h po ISO standardih), vgrajena na merilnem mestu priključka.
V primeru, da je letna poraba porabnika manjša ali večja od zahtevane priključne moči v skladu s prvim odstavkom tega člena, ima porabnik pravico zahtevati spremembo priključne moči na svoje stroške.
4. člen
Števnina je plačilo storitve, ki jo plačujejo uporabniki, le-ta pa se uporablja v skladu s 15. členom tega odloka.
5. člen
Števnina in priključna moč se pri obračunu prikažeta kot ločeni obračunski postavki.
6. člen
Porabljena normalna količina vode (m3) je na vodomeru registrirana porabljena količina v obračunskem obdobju, ki je manjša ali enaka normalni porabi (m3/dan) za posamezno velikost vgrajenega obračunskega vodomera, pomnoženi s številom dni obračunskega obdobja. Normalna poraba za posamezno velikost vodomera znaša:
------------------------------------------------------------------------------------------------
vodomer            DN    mm        15     20     25     30     40     50     80     100      150
vodomer            DN    cole      1/2    3/4    1      5/4    6/4    2      3      4        5
nazivni pretok     Qn    m3/h      1,5    2,5    3,5    6,0    10     15     40     60       150
normalna poraba    Qn    m3/dan    1,0    2,5    6,0    12     25     60     130    200      500
------------------------------------------------------------------------------------------------
7. člen
Porabljena prekomerna količina vode (m3) je pozitivna razlika med na vodomeru registrirano porabljeno količino v obračunskem obdobju med dvema odčitkoma in normalno količino vode za posamezno velikost vgrajenega vodomera.
8. člen
Priključnina je znesek, ki ga porabnik plača za priključitev na vodovodni sistem ob novogradnji, širitvi, pri povečani priključni moči, pri vsaki spremembi namembnosti in pri nadomestni gradnji, če v določenem roku ne odstrani starega priključka.
9. člen
Tarifne postavke za posamezne elemente obračuna so:
– tarifna postavka za obračun priključne moči SIT/(m3/h),
– tarifna postavka za obračun števnine SIT/(m3/h),
– tarifna postavka za obračun porabljene normalne količine vode SIT/m3,
– tarifna postavka za obračun porabljene prekomerne količine vode SIT/m3,
– tarifna postavka za obračun priključnine v SIT (m3/h).
10. člen
Mesečni znesek za priključno moč se izračuna kot zmnožek nazivnega pretoka v priključek vgrajenega vodomera in konstante (K1), ki znaša 200 SIT.
Mesečni znesek za števnino se izračuna kot zmnožek nazivnega pretoka v priključek vgrajenega vodomera in konstante (K2), ki znaša 120 SIT.
11. člen
Priključno moč in števnino plačujejo uporabniki mesečno oziroma po obračunskih obdobjih, ne glede na porabljeno količino vode v posameznem mesecu oziroma obračunskem obdobju.
Znesek za priključno moč oziroma števnino v obračunskem obdobju dobimo kot zmnožek nazivnega pretoka, konstante K1 in števila mesecev v obračunskem obdobju:
Tarifna postavka za priključno moč = Qn (m3/h) x K1 x št. mesecev v obračunskem obdobju v SIT.
Tarifna postavka za števnino = Qn (m3/h) x K2 x št. mesecev v obračunskem obdobju v SIT.
12. člen
Priključnina se izračuna kot zmnožek nazivnega pretoka Qn in konstante K3, ki znaša 40.000 SIT.
Priključnina se plačuje pred izdajo soglasja upravljalca. Sklep o priključnini izdaja občinska uprava.
Stroški za izdajo soglasja za priključitev na komunalne naprave niso zajeti v priključnini in jih izvajalec obračuna glede na zahtevnost postopka in se določijo na podlagi kalkulativnih odsnov, ki so določene v koncesijski pogodbi.
13. člen
Znesek za porabljeno količino vode se ugotavlja na osnovi odčitkov v priključek vgrajenega vodomera v začetku in ob koncu obračunskega obdobja. Porabljeno količino vode v m3 do normalne količine se obračuna po tarifni postavki za obračun porabljene normalne količine vode, pozitivno razliko pa po tarifni postavki za porabljeno prekomerno količino vode v SIT/m3, ki je za 50% večja.
14. člen
Sredstva zbrana z obračunom priključne moči in porabljene prekomerne količine vode so prihodek izvajalca oskrbe s pitno vodo in se porabljajo v okviru izvajanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.
15. člen
Sredstva zbrana z obračunom števnine so namenjena vzdrževanju, umerjanju in zamenjavi vodomerov, ki jih je skladno z odredbo o rokih, v katerih se redno overjajo etaloni in merila (Uradni list RS, št. 2/96) dolžan izvajati izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.
16. člen
Sredstva zbrana z obračunom priključnine so prihodek izvajalca oskrbe s pitno vodo in se porabljajo na podlagi potrjenega programa rednega in investicijskega vzdrževanja skladno s koncesijsko pogodbo ter skladno z zakonom o javnih naročilih.
III. TARIFNE POSTAVKE ZA OBRAČUN ODVODA IN ČIŠČENJA ODPADNIH IN PADAVINSKIH VODA
17. člen
Priključnina je znesek, ki ga porabnik plača za priključitev na kanalizacijski sistem ob novogradnji, širitvi, pri povečani priključni moči, spremembi namembnosti in pri nadomestni gradnji, če v določenem roku ne odstrani starega priključka.
Priključnina se plačuje pred izdajo soglasja upravljalca. Sklep o priključnini izdaja občinska uprava.
18. člen
Sredstva zbrana z obračunom priključnine so prihodek izvajalca odvodnje in čiščenja odpadnih in padavinskih voda in se porabljajo na podlagi potrjenega programa rednega in investicijskega vzdrževanja skladno s koncesijsko pogodbo ter skladno z zakonom o javnih naročilih.
19. člen
Priključnine za posamezne priključitve se izračunajo na naslednji način:
– na kanalizacijsko omrežje za odvajanje odpadnih voda se pomnoži cena priključne moči za vodovodni priključek s faktorjem za priključitev na kanalizacijsko omrežje za odvodnjavanje odpadnih voda (K3).
IV. PREHODNA DOLOČBA
20. člen
Do sklenitve koncesijske pogodbe za izvajanje oskrbe s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, potrdi kalkulativne osnove iz tretjega odstavka 12. člena župan občine.
Sredstva zbrana po 16. in 18. členu tega odloka pa se do sklenitve koncesijske pogodbe porabljajo na podlagi programa letnega in investicijskega vzdrževanja, ki ga potrdi občinski svet ter skladno z zakonom o javnih naročilih.
V. KAZENSKA DOLOČBA
21. člen
Z denarno kaznijo do 360.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba – izvajalec oziroma posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
– ne porablja sredstev, zbranih z obračunom priključnine, števnine, priključne moči in prekomerne porabe v skladu z določili 14.,15.,16. in 18. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo do 60.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba izvajalca:
– če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VI. KONČNI DOLOČBI
22. člen
Konstante (K1, K2, K3) izvajalec tekoče revalorizira z indeksom cen življenjskih potrebščin, objavljenih v Uradnem listu Republike Slovenije.
23. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. v mesecu po uveljavitvi.
Št. 35300-0053/99
Sevnica, dne 22. decembra 1999.
Župan
Občine Sevnica
Kristijan Janc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti