Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000

Kazalo

81. Pravilnik o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Ribnica na Pohorju, stran 109.

Na podlagi 7. člena statuta Občine Ribnica na Pohorju (Uradni list RS, št. 44/99) je Občinski svet občine Ribnica na Pohorju na 10. redni seji dne 15. 11. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju socialnih pomoči v Občini Ribnica na Pohorju
1. člen
S tem pravilnikom Občina Ribnica na Pohorju določa kriterije in postopke dodeljevanja socialnih pomoči, ki jih organizira in izvaja Center za socialno delo Radlje ob Dravi v skladu z določili vsakoletnega pogodbenega razmerja.
2. člen
Do občinske socialne pomoči so upravičeni občani Občine Ribnica na Pohorju, ki imajo v njej stalno prebivališče in jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
3. člen
Upravičenci do socialne pomoči so:
– občan, ki je upravičen do denarne pomoči kot edinega vira za preživljanje,
– občan, prejemnik denarnega dodatka po zakonu o socialnem varstvu,
– družina, ki prejema denarni dodatek,
– družina, katere dohodki in prejemki po 27. in 28. členu zakona o socialnem varstvu dosegajo največ 200% vstopnega cenzusa za dodelitev denarnega dodatka po 26. členu zakona o socialnem varstvu, če gre za težje bolezni v družini, nesposobnost za pridobitno delo, (elementarno nesrečo) ali v drugih izjemnih razmerah, ki pogojujejo tovrstno pomoč.
V dohodek se štejejo vsi dohodki in prejemki, ki jih je posameznik in njegov družinski član pridobil v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo zahtevka. Dediščine in darila ter drugi enkratni prejemki (odškodnine, odpravnine, nagrade itd.), se v letu, ki so izplačani, štejejo v dohodek tako, da se za vsak prejemek upošteva sorazmerni delež.
4. člen
Enkratna denarna pomoč je namenjena:
– nakupu šolskih potrebščin,
– nakupu ozimnice ali kurjave,
– doplačilu šole v naravi,
– doplačilu zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih ne pokriva ZZZS,
– plačilu najemnine za stanovanje.
5. člen
S tem pravilnikom se natančneje opredeli tudi možnost uveljavitve enkratne občinske socialne pomoči v primeru, ko gre za pomoč pri plačilu najemnine za stanovanje zaradi naravne nesreče (požar, poplava, porušitev zgradbe ipd.), mimo pogojev, določenih v 3. členu pravilnika, vendar ta pomoč ne more biti večja kot je trikratna razlika, med dogovorjeno najemnino za neuporabno ali uničeno stanovanje in najemnino za začasno najemno stanovanje.
6. člen
Višina enkratne pomoči je najmanj 10.000 SIT in največ do višine denarnega dodatka po 33. členu zakona o socialnem varstvu, v višjem znesku pa le na posebno odredbo županje, ki hkrati z odredbo določi višino pomoči. Denarna pomoč se nakaže neposredno upravičencem.
7. člen
Občani vlagajo zahtevke za dodelitev občinske socialne pomoči na obrazcu za enkratno socialno pomoč občanom Občine Ribnica na Pohorju na Centru za socialno delo Radlje ob Dravi. Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpopolnjevanju pogojev v skladu z zakonom o socialnem varstvu in s tem pravilnikom.
Center za socialno delo Radlje ob Dravi preveri vse podatke iz vloge in dokazil in izda sklep o upravičenosti do občinske socialne pomoči, v roku 30 dni od prispelosti vloge.
Zoper sklep je možna pritožba, ki jo občan vloži v roku 8 dni po prejemu sklepa. O pritožbi zoper sklep odloča županja Občine Ribnica na Pohorju.
8. člen
Center za socialno delo Radlje ob Dravi je dolžan obveščati Občino Ribnica na Pohorju o vseh prosilcih za enkratno pomoč. Sklep o upravičenosti do občinske socialne pomoči bo Center za socialno delo Radlje ob Dravi izdal po prejemu pritrdilnega mnenja občine.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 15201-1/99-01
Ribnica na Pohorju, dne 29. decembra 1999.
Županja
Občine Ribnica na Pohorju
Marija Sgerm, univ. dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti