Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2000 z dne 7. 1. 2000

Kazalo

50. Odlok o priznanjih Občine Jesenice, stran 74.

Na podlagi 12. in 26. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95, 19/96, 37/96, 2/99 in 23/99), 26. člena poslovnika o delu Občinskega sveta občine Jesenice (Uradni list RS, št. 52/95, 37/96, 25/97, 32/97, 38/99), je Občinski svet občine Jesenice na 13. seji dne 23. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o priznanjih Občine Jesenice
I. UVODNE IN SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrsto, pogoje, način in postopek podeljevanja priznanj, njihovo obliko in vodenje evidence priznanj Občine Jesenice (v nadaljevanju: priznanja), za osebe, podjetja, zavode, organizacije in skupnosti, politične stranke ter društva, za posebne uspehe na raznih področjih družbenega in gospodarskega življenja in dela za Občino Jesenice.
2. člen
O podelitvi priznanj odloča Občinski svet občine Jesenice, na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija).
Kriterije za podelitev priznanj, postopek za kandidiranje in izbor nagrajencev ter druge podatke v zvezi s podelitvijo priznanja objavi komisija. Komisija tudi pripravi predlog za odločanje na seji občinskega sveta.
3. člen
Člani komisije ne morejo dati pobude za podelitev priznanja, niti ne morejo biti predlagani za priznanja.
4. člen
Naloge in pristojnosti komisije, se določijo s pravilnikom o njenem delu, v katerem se opredelijo njene pravice, dolžnosti in način njenega delovanja. Pravilnik sprejme občinski svet in je sestavni del tega odloka.
5. člen
Priznanja podeljuje župan Občine Jesenice na osrednji prireditvi ob praznovanju občinskega praznika Občine Jesenice.
6. člen
Komisiji lahko predložijo pobudo za podelitev priznanj občani, podjetja, zavodi, organizacije in skupnosti, politične stranke ter društva, s področja Občine Jesenice.
II. VRSTE PRIZNANJ
7. člen
Priznanja Občine Jesenice so:
Podelitev naziva častnega občana Občine Jesenice,
Plaketa Občine Jesenice,
Plakete in diplome na področju šolstva, kulture in športa,
Plakete in diplome za uspehe na področju obrti in podjetništva.
Plakete župana Občine Jesenice.
1. Naziv častni občan
8. člen
Naziv častnega občana Občine Jesenice, se podeli posameznikom, ki so s svojim dolgoletnim delom pomembno prispevali k razvoju družbe, utrjevanja miru, razvoju in dosežkom na raznih področjih človekove ustvarjalnosti, oziroma k ugledu in razvoju občine. Naziv častnega občana Občine Jesenice, se lahko podeli tudi inovatorjem, izumiteljem, znanstvenim in drugim delavcem, ki so s svojim dolgoletnim delom prispevali k napredku in razvoju ter ugledu občine.
9. člen
Sklep o podelitvi naziva častnega občana Občine Jesenice sprejme Občinski svet občine Jesenice na podlagi predloga komisije.
V sklepu se navede razloge, zaradi katerih se naziv častni občan podeli.
Častnemu občanu Jesenic se ob podelitvi naziva izroči posebna listina, ki jo podpiše župan občine Jesenice.
2. Plaketa Občine Jesenice
10. člen
Plaketa Občine Jesenice je najvišje priznanje v Občini Jesenice in se jo podeljuje:
Občanom za njihove izjemne uspehe na posameznih področjih življenja in dela, s katerim so pomembno prispevali k razvoju in ugledu občine.
Podjetjem, zavodom, organizacijam in skupnostim ter društvom za izredne uspehe in dosežene rezultate, zaradi znanstvenega odkritja, inovatorstva, racionalizatorstva ter oblikovanja novih organizacijskih oblik, pomembnih in koristnih za ožjo in širšo skupnost.
11. člen
Vsako leto se lahko podeli največ tri plakete, od tega največ dve posameznikom in eno kolektivno. Dobitniki plakete – posamezniki prejmejo tudi denarno nagrado.
12. člen
Plaketa je v obliki odlitka grba Občine Jesenice v bronu, kvadrataste oblike, velikosti 10 x 10 cm.
13. člen
O podelitvi plakete odloča Občinski svet občine Jesenice. Plaketo podeljuje župan Občine Jesenice na osrednji prireditvi ob praznovanju občinskega praznika Občine Jesenice.
3. Plakete in diplome na področju šolstva, kulture, športa ter obrti in podjetništva
14. člen
Za področja šolstva, kulture, športa ter obrti in podjetništva, se podeljujejo organizacijam in posameznikom plakete in diplome.
Plakete za posamezno področje se podeljuje za:
– življenjsko delo,
– posamezne vrhunske dosežke pri delu v občinskem in širšem prostoru,
– dosežke znanstveno–raziskovalnega dela,
– kakovost kot rezultat razvoja, znanja in inovativnosti.
Diplome za posamezno področje se podeljuje za:
– uspehe, ki pospešujejo razvoj posamezne dejavnosti,
– dolgoletno organizacijsko ali publicistično delo,
– kvaliteto proizvodov in storitev.
15. člen
Vsako leto se za posamezno področje podeli največ dve plaketi in ena diploma.
16. člen
Dobitniki priznanj – posamezniki, razen prejemnikov priznanj na področju obrti in podjetništva, prejmejo tudi denarno nagrado.
17. člen
Plaketa za področja kulture, športa, šolstva, obrti in podjetništva, je v obliki odlitka grba občine Jesenice v bronu, kvadrataste oblike, velikosti 10 x 10 cm.
Na diplomi, ki je posebna listina in ki jo podpiše župan Občine Jesenice, je upodobljen grb Občine Jesenice.
4. Plakete župana
18. člen
Plakete župana Občine Jesenice, podeljuje župan ob posebnih priložnostih, za različna področja posameznikom, delegacijam iz domovine in tujine, po svoji lastni odločitvi.
Plaketa župana Občine Jesenice, je v obliki odlitka grba občine Jesenice v medenini, kvadrataste oblike, velikosti 10 x 10 cm.
Plakete župana Občine Jesenice, niso vezane na določila 5. in 19. člena tega odloka.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Višino nagrade za posamezno priznanje se določi v bruto znesku:
– za plaketo Občine Jesenice – štiri povprečne neto plače v Republiki Sloveniji v zadnjih treh mesecih pred podelitvijo,
– za plakete za področja kulture, športa in šolstva – dve povprečni neto plači Republike Slovenije v zadnjih treh mesecih pred podelitvijo,
– za diplome za področja kulture, športa in šolstva – ena povprečna neto plača Republike Slovenije v zadnjih treh mesecih pred podelitvijo.
20. člen
Občinski svet občine Jesenice z vsakoletnim proračunom zagotovi ustrezna finančna sredstva za podeljevanje priznanj Občine Jesenice.
21. člen
O podeljenih priznanjih, se v skladu s tem odlokom vodi evidenca.
Podatke dobitnikov priznanj se vpiše v knjigo priznanj, razlogih, zaradi katerih je bilo priznanje podeljeno, kdo je bil pobudnik, kdo predlagatelj, kdo je odločil o podelitvi, podatke o izročitelju priznanja, ter o datumu in kraju podelitve priznanja.
Evidenco o podeljenih priznanjih in nagradah vodi tajnik komisije, v skladu s sprejetim odlokom.
22. člen
Za izdelavo plaket in listin skrbi Kabinet župana občine Jesenice.
23. člen
Priznanja, podeljena na posameznih področjih do uveljavitve tega odloka so izenačena s priznanji, podeljenimi po tem odloku.
24. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o priznanjih Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 17/96, 31/98 in 10/99).
25. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-19/99
Jesenice, dne 23. decembra 1999.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti