Uradni list

Številka 110
Uradni list RS, št. 110/1999 z dne 30. 12. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 110/1999 z dne 30. 12. 1999

Kazalo

5223. Odlok o organizaciji, ustanavljanju in delovanju zaščite in reševanja v Občini Ribnica, stran 16721.

Na podlagi 37. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94), 21. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95 in 41/96) in statutarnega sklepa (Uradni list RS, št. 23/99) je Občinski svet občine Ribnica na 7. redni seji dne 9. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o organizaciji, ustanavljanju in delovanju zaščite in reševanja v Občini Ribnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se v skladu z enotnimi temelji organiziranja in delovanja sistema zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji za območje Občine Ribnica natančneje določa:
– ustanavljanje, organiziranje in delovanje štabov in služb Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah ter v vojnem stanju;
– enotnost usmerjanja in vodenja vseh struktur, ki sodelujejo pri zaščiti in reševanju;
– organizacijo odkrivanja, spremljanja in obveščanja o nevarnosti.
Druge naloge s področja zaščite in reševanja se izvajajo na podlagi zakona in podzakonskih predpisov.
2. člen
Zaščita in reševanje ljudi, materialnih in drugih dobrin temelji na:
– uresničevanju in izvajanju preventivnih in drugih ukrepov, ki preprečujejo nastanek nesreče ali izboljšujejo zaščito, reševanje in pomoč;
– pripravah prebivalstva, organov in organizacij za osebno in vzajemno zaščito;
– pripravah vseh struktur v občini za izvajanje ukrepov za zaščito, reševanje in pomoč, zlasti pa javnih služb, ki delujejo na območju občine;
– pripravah in vključevanju v zaščito in reševanje podjetij, zavodov in drugih organizacij, katerih dejavnost je pomembna za zaščito, reševanje in pomoč;
– organiziranju, pripravah in delovanju operativnih sestavov Gasilske zveze Ribnica, občinskega odbora RK in po potrebi drugih društev in nevladnih organizacij, ki lahko opravljajo dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči;
– organiziranju, pripravah in delovanju poverjenikov, enot, služb in štabov za Civilno zaščito;
– pripravah občinskih organov za izvajanje in vodenje ukrepov zaščite in reševanja iz svoje pristojnosti.
Enotnost in celovitost sistema za zaščito, reševanje in pomoč se zagotavlja z organizacijskimi in drugimi pripravami, usposobljenostjo ter enotnim vodenjem akcij zaščite in reševanja.
3. člen
Sile za zaščito in reševanje se aktivirajo ob naravnih in drugih nesrečah, kadar obseg in posledice le-teh presegajo zmožnost delovanja rednih služb. V celoti se sile za zaščito, reševanje in pomoč aktivirajo v vojnem stanju.
O aktiviranju Civilne zaščite in drugih sil za zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah na ravni občine odloča župan, podžupan ali poveljnik Občinskega štaba civilne zaščite.
O aktiviranju Civilne zaščite v gospodarski družbi, zavodu ali drugi organizaciji odloča direktor.
II. OSEBNA IN VZAJEMNA ZAŠČITA
4. člen
Osebna in vzajemna zaščita obsegata ukrepe prebivalcev za preprečevanje in ublažitev posledic naravnih in drugih nesreč za njihovo zdravje in življenje ter varnost njihovega premoženja in kulturne dediščine.
Sredstva in opremo za osebno in skupinsko zaščito ob naravnih in drugih nesrečah, ki jo morajo zagotoviti prebivalci, lastniki in uporabniki stavb, gospodarske družbe in druge organizacije in državni organi, ureja predpis Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.
V stanovanjskih hišah in stanovanjskem okolju izvajajo ukrepe za zaščito in reševanje po načelu osebne in vzajemne zaščite vsi stanovalci. Njihovo delovanje usmerja štab za Civilno zaščito, poverjenik, vodja intervencije gasilske ali druge enote, ki izvaja zaščito, reševanje in pomoč na prizadetem območju.
V gospodarskih družbah, zavodih in drugih organizacijah izvajajo ukrepe zaščite in reševanja po načelu osebne in vzajemne zaščite vsi zaposleni. Njihovo delovanje usmerja njihovo vodstvo, štab za Civilno zaščito ali poverjenik za Civilno zaščito.
Državljani izvajajo v okviru osebne in vzajemne zaščite naslednje aktivnosti:
– organizirajo in izvajajo ukrepe za osebno in vzajemno zaščito;
– vzdržujejo objekte za zaščito in reševanje (zaklonišča, zaklonilnike in druge prostore);
– se opremljajo z opremo za osebno zaščito.
III. UKREPI ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE
5. člen
Na podlagi ocene ogroženosti se v Občini Ribnica načrtujejo in izvajajo naslednji ukrepi in aktivnosti:
– zaščita in reševanje ob požarih;
– zaščita in reševanje ob poplavah in drugih vremenskih ujmah;
– zaščita in reševanje ob potresih;
– zaščita in reševanje ob zemeljskih in snežnih plazovih;
– zaščita in reševanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi;
– izmik in evakuacija;
– sprejem in oskrba ogroženega in prizadetega prebivalstva;
– prva medicinska pomoč;
– radiološka, kemijska in biološka zaščita;
– zaklanjanje;
– zaščita kulturne dediščine;
– prostorski, urbanistični, gradbeni in tehnični ukrepi;
– asanacija.
6. člen
Ukrepi našteti v 5. členu obsegajo:
– aktivnosti za preprečevanje oziroma zmanjšanje ogroženosti;
– organizacijske, materialne in kadrovske priprave za izvajanje ukrepov zaščite in reševanja;
– aktivnosti za odpravljanje posledic.
IV. SILE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE
7. člen
Sile za zaščito, reševanje in pomoč v Občini Ribnica so:
– štabi, poverjeniki, enote in službe Civilne zaščite;
– operativni sestavi prostovoljnih društev;
– štabi, poverjeniki in enote Civilne zaščite v gospodarskih družbah, zavodih in drugih organizacijah ter državnih organih;
– poverjeniki in enote Civilne zaščite v šolah in javnih zavodih, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, otroškega, invalidskega in socialnega varstva ter nege starejših oseb.
8. člen
Za operativno strokovno vodenje zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah se v Občini Ribnica ustanovi Občinski štab za civilno zaščito.
Gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije z nad 100 zaposlenimi, ki v delovnem procesu uporabljajo, proizvajajo, prevažajo ali skladiščijo nevarne snovi, nafto in njene derivate ter energetske pline ali opravljajo dejavnosti, ki predstavljajo tveganje za okolico na podlagi odločitve pristojnega državnega organa ali organa občine, so dolžne ustanoviti štab za Civilno zaščito.
Poveljnika, namestnika in člane štaba Občinskega štaba za civilno zaščito imenuje s svojim sklepom župan.
Poveljnika, namestnika in člane štaba za Civilno zaščito v gospodarskih družbah zavodih in drugih organizacijah s svojim sklepom imenuje direktor.
Delo štaba vodi poveljnik Civilne zaščite, v njegovi odsotnosti pa njegov namestnik.
9. člen
Štabi za Civilno zaščito opravljajo naslednje naloge:
– ocenjujejo ogroženost na svojem območju;
– sodelujejo pri izdelavi načrtov zaščite in reševanja;
– na podlagi ocene ogroženosti predlagajo županu organiziranost zaščite in reševanja v občini;
– spremljajo usposabljanje in opremljanje enot za zaščito in reševanje;
– po pooblastilu župana odrejajo, organizirajo in vodijo izvajanje zaščitnih in reševalnih akcij ob naravnih in drugih nesrečah ter v vojnem stanju.
10. člen
Občinski štab za Civilno zaščito Občine Ribnica vodi delovanje vseh štabov in poverjenikov za Civilno zaščito na območju občine.
Štab za Civilno zaščito gospodarske družbe, zavoda oziroma druge organizacije vodi delovanje poverjenikov in enot za Civilno zaščito v gospodarski družbi, zavodu oziroma drugi organizaciji.
11. člen
Poverjeniki za Civilno zaščito in njihovi namestniki se v Občini Ribnica imenujejo:
– v Krajevni skupnosti Dolenja vas, v Krajevni skupnosti Ribnica, v Krajevni skupnosti Velike Poljane in v Krajevni skupnosti Sv. Gregor;
– v gospodarskih družbah, zavodih, drugih organizacijah in v državnih organih z nad 100 zaposlenimi na istem kraju;
– v šolah in drugih javnih zavodih, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, otroškega, invalidskega in socialnega varstva ter nege starejših oseb, z nad 100 otroki, učenci, študenti ali oskrbovanimi osebami.
Poverjeniki za Civilno zaščito usmerjajo izvajanje osebne in vzajemne zaščite prebivalcev ter organizirajo in usklajujejo izvajanje nalog zaščite in reševanja v svojem okolju.
Poverjenike za Civilno zaščito v občini imenuje župan s svojim sklepom.
Poverjenika za Civilno zaščito gospodarski družbi, zavodu ali drugi organizaciji ter v šoli ali drugem javnem zavodu imenuje s svojim sklepom direktor.
12. člen
Pri občinskem štabu za Civilno zaščito Občine Ribnica se organizirajo naslednje občinske specializirane enote in službe za Civilno zaščito:
– enote za prvo pomoč;
– tehnične reševalne enote;
– enote za radiološko, kemijsko in biološko zaščito;
– služba za podporo.
Gospodarske družbe, zavodi, druge organizacije ter šole in drugi javni zavodi, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, otroškega, invalidskega in socialnega varstva ter nege starejših oseb, organizirajo enote in službe Civilne zaščite v skladu z uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč.
13. člen
Naloge splošno reševalnih enot v Občini Ribnica opravljajo operativne enote prostovoljnih gasilskih društev.
Župan lahko na podlagi načrtov zaščite in reševanja s sklepom določi tudi ostala prostovoljna društva, katerih dejavnost je pomembna za opravljanje določenih operativnih nalog zaščite reševanja in pomoči v občini.
V. MOBILIZACIJA IN AKTIVIRANJE
14. člen
Ob naravnih in drugih nesrečah večjih razsežnosti lahko župan ali poveljnik za Civilno zaščito v skladu z nastalimi razmerami po lastni presoji ali na predlog občinskega štaba za Civilno zaščito odredi aktiviranje državljanov ter njihovih sredstev, delavcev in sredstev podjetij, zavodov in reševalnih služb ter štabov in enot Civilne zaščite na območju občine.
Aktivnosti se izvajajo in vodijo v skladu z načrti zaščite in reševanja Občine Ribnica.
Mobilizacija se izvaja v primeru vojne nevarnosti. O mobilizaciji Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč odloča Vlada RS. Strukture za zaščito in reševanje Občine Ribnica so dolžne sodelovati pri izvedbi mobilizacije.
15. člen
Vpoklicanemu pripadniku Civilne zaščite med opravljanjem nalog v Civilni zaščiti in izvrševanjem materialne dolžnosti ob naravnih in drugih nesrečah pripada nadomestilo plače oziroma izgubljenega zaslužka v višini in pod pogoji, ki jih določi Vlada RS.
Če traja opravljanje nalog oziroma dolžnosti v Civilni zaščiti več kot štiri ure, ima pripadnik pravico do brezplačne prehrane.
Državljan, ki je pri opravljanju nalog in drugih dolžnosti v Civilni zaščiti utrpel škodo, ima pravico do njenega povračila po splošnih predpisih.
VI. OPAZOVANJE, OBVEŠČANJE IN ALARMIRANJE
16. člen
Opazovanje, obveščanje in alarmiranje v občini se izvaja s tem, da se:
– zbira in obdeluje podatke in informacije, ki so pomembni za zaščito in reševanje;
– obdelane podatke posreduje organom vodenja ter izvajalcem zaščitnih in reševalnih ukrepov;
– obvešča, opozarja in alarmira prebivalce o preteči nevarnosti ter jim posreduje napotke za osebno in vzajemno zaščito;
– izvaja posamezne naloge pri mobilizaciji sil in sredstev za izvajanje zaščitnih ukrepov;
– posreduje odločitve pristojnih organov o izvajanju ukrepov in nalog zaščite in reševanja ter napotke za njihovo izvajanje;
– zbira podatke o odpravljanju posledic nesreč in njihovih sanacij.
17. člen
Naloge opazovanja in obveščanja opravljajo:
– center za opazovanje in obveščanje;
– štabi Civilne zaščite;
– poverjeniki;
– druge organizacije, gospodarske družbe ter društva, katerih dejavnost je pomembna za zaščito in reševanje;
– državni in občinski organi, ki razpolagajo s podatki, pomembnimi za zaščito in reševanje.
VII. FINANCIRANJE
18. člen
Financiranje zaščite in reševanja se zagotavlja:
– iz proračuna Republike Slovenije;
– iz proračuna občine;
– zavarovalnin;
– sredstev gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij;
– prostovoljnih prispevkov;
– drugih virov.
19. člen
Občina zagotavlja sredstva za financiranje nalog zaščite in reševanja tako kot za druge potrebe javne porabe v občinskem proračunu.
Občina v skladu s svojimi pristojnostmi zagotavlja finančna sredstva za kritje stroškov neodložljivih nalog zaščite in reševanja za zaščito zdravja in življenja ljudi, živali, premoženja in okolja.
Gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, ki so po zakonu dolžne organizirati Civilno zaščito ter izvajati naloge in ukrepe zaščite in reševanja, morajo zagotoviti lastna sredstva za potrebe usposabljanja, opremljanja ter za pokritje drugih stroškov v zvezi z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Župan Občine Ribnica in drugi pristojni organi, ki so po zakonu dolžni organizirati Civilno zaščito, izdajo sklepe in druge akte za izvajanje tega odloka v 30 dneh od uveljavitve odloka.
21. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o organizaciji in delovanju Civilne zaščite v Občini Ribnica, objavljen v Uradnem listu RS, št. 16/96 dne 22. 3. 1996.
22. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01-825-2/99
Ribnica, dne 9. decembra 1999.
Župan
Občine Ribnica
Jože Tanko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti