Uradni list

Številka 91
Uradni list RS, št. 91/1999 z dne 10. 11. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 91/1999 z dne 10. 11. 1999

Kazalo

4331. Program priprave prostorsko ureditvenih pogojev za izvenmestni prostor Mestne občine Novo mesto, stran 13603.

Na podlagi 34. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 20. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet mestne občine Novo mesto na 8. seji dne 30. 9. 1999 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
prostorsko ureditvenih pogojev za izvenmestni prostor Mestne občine Novo mesto
1. člen
Izhodišča za pripravo prostorsko ureditvenih pogojev
Izhodišča za pripravo prostorsko ureditvenih pogojev za izvenmestni prostor Mestne občine Novo mesto (v nadaljevanju: PUP) predpisuje zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, urejali pa bodo tista preostala območja Mestne občine Novo mesto, za katera ni predvidena izdelava prostorsko izvedbenih načrtov ali za katera je predvidena izdelava prostorsko izvedbenih načrtov, pa ti načrti še ne bodo sprejeti v tekočem planskem obdobju, hkrati pa ne pokrivajo tista zaokrožena območja, katera urejajo že sprejeti ostali prostorsko ureditveni pogoji – kot samozaključene celote (PUP za pomembnejša lokalna središča občine Novo mesto, PUP za območje servisno-poslovne cone Stopič, PUP za območje servisno-poslovne cone Zalog).
2. člen
Priprava PUP
1. Predmet PUP
PUP bodo obravnavali tisto območje Mestne občine Novo mesto, ki do sedaj še ni bilo prekrito s tovrstnim aktom ali prostorsko izvedbenim načrtom. PUP se pripravi za posamezno prostorsko ali funkcionalno zaokroženo območje izven ureditvenih območij naselij, za ureditveno območje naselja ali za posamezno funkcionalno zaokroženo območje v naselju.
PUP se pripravijo po postopku in v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi PUP so:
– projektna naloga,
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine s spremembami in dopolnitvami (Skupščinski Dolenjski list, št. 24/86, 15/90, 9/91, 12/91 in Uradni list RS, št. 7/92, 23/92, 28/92, 35/92, 50/92, 1/93, 28/93, 32/93, 60/93, 60/93, 69/93, 20/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 11/96, 16/96, 21/97, 80/97, 39/98, 59/98, 21/99, 59/99 in 63/99),
– strokovne podlage za spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov občine,
– morfološka analiza naselij izvenmestnega prostora Mestne občine Novo mesto (vključno z smernicami za širitve določenega naselja),
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– podatki o varstvu naravne in kulturne dediščine,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka PUP ter soglasja k dopolnjenem osnutku
Pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP sodelujejo krajevne skupnosti ter naslednji pristojni organi in organizacije:
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve,
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za kmetijstvo in turizem,
– JP Komunala Novo mesto,
– JP Elektro, PE Elektro Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto,
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto Novo mesto,
– Slovenske železnice, infrastruktura.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev PUP ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave PUP morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi merili in pogoji usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka PUP. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30. dneh od zahteve. V fazi priprave predloga s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami soglašajo.
4. Vsebina PUP za izvenmestni prostor Mestne občine Novo mesto
PUP se pripravijo v skladu s 43. členom in tako, da se za ureditvene enote določi smiselni izvleček sestavin iz 26. in 40. člena ZUNDPP, predvsem pa:
TEKSTUALNI DEL – ODLOK
– Merila in pogoji za graditev ali prenovo objektov in naprav glede na njihovo lego, funkcijo velikost in oblikovanje
– Merila in pogoji za izvajanje drugih posegov, ki trajno spreminjajo prostor
– Merila za določitev gradbenih parcel
– Merila in pogoji za komunalno urejanje stavbnih zemljišč
– Merila in pogoji za ohranjanje in razvijanje naravnih in z delom pridobljenih vrednot človekovega okolja
– Druga merila in pogoji za usklajevanje različnih interesov pri gradnji objektov in naprav oziroma pri drugih posegih v prostor.
GRAFIČNI DEL
– PUP se grafično prikažejo na preglednih katastrskih načrtih PKN 1:5000, oziroma na DKN.
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev PUP
Osnutek PUP                           60 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem
Stališča do pripomb                   15 dni po prejemu pripomb iz JR
Predlog sprememb in dopolnitev PUP    45 po sprejetju stališč do pripomb
Končno gradivo                        15 dni po sprejetju sprememb in dopolnitev PUP na občinskem svetu
Osnutek PUP se izdela na podlagi strokovnih podlag.
Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka PUP; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in sedežih tangiranih KS za najmanj 30 dni po objavi sklepa o javni razgrnitvi v Uradnem listu RS.
V času javne razgrnitve bodo organizirane javne obravnave v tangiranih KS.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka .
V času javne razgrnitve se osnutek PUP posreduje v obravnavo občinskemu svetu MONM.
Po končani javni razgrnitvi župan Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog PUP s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem PUP z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave PUP in sredstva
Za pripravo PUP zagotovi – delno založi sredstva Mestna občina Novo mesto iz proračunske postavke 19.1.1. Planska in urbanistična dokumentacija.
Izdelovalec PUP bo določen na podlagi zbiranja ponudb oziroma na podlagi javnega razpisa.
Koordinator pri izdelavi naloge je Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve – Oddelek za prostorsko planiranje Mestne občine Novo mesto.
5. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto.
Št. 015-05-22/1999-1200
Novo mesto, dne 30. septembra 1999.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti