Uradni list

Številka 88
Uradni list RS, št. 88/1999 z dne 29. 10. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 88/1999 z dne 29. 10. 1999

Kazalo

4216. Pravilnik o delitvi dovolilnic za mednarodni prevoz stvari v cestnem prometu in CEMT dovolilnic, stran 13380.

Na podlagi 32., 33. in 64. člena ter 33.a do 33.h člena zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94, 18/95, 54/96, 48/98 in 65/99) ter 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, odl. US, št. 20/95, 29/95 in 80/99) izdaja minister za promet in zveze
P R A V I L N I K
o delitvi dovolilnic za mednarodni prevoz stvari v cestnem prometu in CEMT dovolilnic
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja način, merila in postopek za delitev dovolilnic za mednarodni prevoz stvari v cestnem prometu in CEMT dovolilnic.
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. “Dovolilnica za mednarodni prevoz stvari” je listina, ki jo Republika Slovenija na način, določen z mednarodno pogodbo, pridobi od tuje države in omogoča domačemu prevozniku enkratni dostop na ozemlje tuje države.
2. “Posebne vrste dovolilnic” so dovolilnice, ki pod določenimi pogoji omogočajo domačemu prevozniku večkraten dostop na ozemlje tuje države ali enkraten dostop za opravljanje določenih vrst prevoza (npr. za gradbeni material, za dostop v luko ipd…).
3. “Ekološka točka” je dovolilnica, ki pod določenimi pogoji omogoča domačemu prevozniku tranzit preko ozemlja Republike Avstrije.
4. “CEMT dovolilnice” Republika Slovenija pridobi od organizacije CEMT (konferenca evropskih ministrov za transport) na podlagi resolucije CEMT št. 26 z dne 14. 6. 1973 ter drugih resolucij CEMT in omogočajo domačemu prevozniku neomejeno število dostopov na ozemlje držav članic CEMT, za katere posamezna dovolilnica velja. Dovolilnica je lahko veljavna celotno koledarsko leto (letna dovolilnica zelene barve) ali pa samo 30 koledarskih dni (mesečna dovolilnica rumene barve).
5. “CEMT” je Evropska konferenca ministrov za promet, nevladna organizacija, ustanovljena leta 1953. V sistemu kvote dovolilnic CEMT za mednarodni prevoz stvari sodelujejo države članice, katerih seznam je vsako leto naveden na CEMT dovolilnici.
6. “Večstranska uporaba” je možnost uporabe CEMT dovolilnice za vožnje med državami članicami in za tranzit preko njihovih ozemelj. Določene dovolilnice ne veljajo na ozemlju Avstrije, Italije in Grčije.
7. “Delilec” je organizacija, ki ima javno pooblastilo, da opravlja delitev in razdelitev dovolilnic med slovenske avtoprevoznike.
8. “Delitev dovolilnic” pomeni izračun števila dovolilnic, ki na podlagi kriterijev in meril za delitev pripadajo posameznemu domačemu prevozniku, in določitev letnega plana.
9. “Razdelitev dovolilnic” pomeni dejansko fizično razdelitev dodeljenih dovolilnic med slovenske avtoprevoznike, ki se opravi na način, ki ga določi delilec.
10. “Nerazdeljene dovolilnice” so tiste dovolilnice, ki se v posameznem delilnem obdobju ne razdelijo prevoznikom zaradi zmanjšanja števila dodeljenih dovolilnic bodisi zaradi neizpolnjevanja meril in kriterijev ali pa drugega razloga, določenega z zakonom o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 72/94, 18/95, 54/96, 48/98 in 65/99, v nadaljevanju ZPCP) in tem pravilnikom.
11. “Izkoriščenost dovolilnice v obe smeri” pomeni, da prevoznik z eno dovolilnico opravi prevoz z natovorjenim (polnim) vozilom v obe smeri.
12. Drugi izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen, kot ga imajo v ZPCP in mednarodnih pogodbah, ki zavezujejo Republiko Slovenijo.
3. člen
Delitev dovolilnic, ekoloških točk in CEMT dovolilnic (v nadaljnjem besedilu: dovolilnice) opravljata Gospodarska zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: GZS) in Obrtna zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: OZS) vsaka za svoje člane, upoštevaje merila, pogoje in postopke, določene z ZPCP in tem pravilnikom.
Ministrstvo za promet in zveze (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) dovolilnice, ki jih pridobi od tujih držav, prenese praviloma enkrat letno zbornicama. Če je izmenjava dovolilnic med RS in tujo državo določena na kakšen drug način, se prenos opravi večkrat letno.
Število dovolilnic, ki se prenese posamezni zbornici, se ugotovi na podlagi števila dovolilnic, ki so jih v preteklem letu glede na plane in pravilno uporabo pridobili člani zbornic. Na podlagi tega števila in števila vseh dovolilnic, pridobljenih od tujih držav, se izračuna odstotek dovolilnic, ki pripada posamezni zbornici. Izračun se opravlja za vsako vrsto dovolilnice oziroma vsako državo posebej.
II. EVIDENCE
4. člen
Ministrstvo vodi evidenco prevoznikov in motornih vozil, prijavljenih za prevoz stvari v mednarodnem cestnem prometu, ki imajo licenco za opravljanje mednarodnih prevozov stvari in so za dovolilnice zaprosili. Sestavni del te evidence je tudi seznam prevoznikov, ki so upravičeni do pridobitve dovolilnic.
Evidenca iz prejšnjega odstavka se vodi kot centralna informatizirana baza, ki jo skupno vodita in vzdržujeta ministrstvo ter delilec. Zato imata tudi oba neposreden dostop do evidence.
5. člen
V evidenci mednarodnih prevoznikov in seznamu mednarodnih prevoznikov, upravičenih do dodelitve dovolilnic, ministrstvo in delilec vodita in vzdržujeta naslednje podatke:
– matična številka, davčna številka in sedež prevoznika,
– firma družbe ali samostojnega podjetnika posameznika, ime in priimek odgovorne osebe za prevoze,
– številka in veljavnost izdane licence, vrsta prevozov, za katere je izdana licenca, znamka, tip in registracijska številka ter drugi podatki o vozilih, za katere so bile izdane kopije licenc in je potrebna dovolilnica,
– ime in priimek, EMŠO ter izobrazba zaposlenih voznikov,
– obsodbe za kazniva dejanja zoper premoženje, gospodarstvo ali varnost javnega prometa in izrečene kazni za storjene prekrške opravljanja prevozov oseb ali stvari v notranjem in mednarodnem cestnem prometu brez ustrezne licence,
– podatki o poravnanih davčnih obveznostih,
– izrečeni ukrepi zoper prevoznike na podlagi ZPCP oziroma mednarodnih pogodb.
Seznam prevoznikov, upravičenih do dodelitve dovolilnic, sestavljajo prevozniki, ki so pri delilcu vložili vlogo za dodelitev dovolilnic. Prevoznikov, ki te vloge ne oddajo, se na ta seznam ne uvrsti in se jih pri delitvi dovolilnic ne upošteva.
V seznamu prevoznikov, upravičenih do dodelitve dovolilnic, se vodijo tudi podatki o vrsti in številu dodeljenih dovolilnic posameznemu prevozniku. Ti podatki so javni in se objavijo na domači spletni strani delilca. Objavljeni podatki vsebujejo matično številko prevoznika, firmo ter število in vrsto dodeljenih ter porabljenih dovolilnic. Do vzpostavitve neposredne računalniške povezave delilec po vsaki opravljeni obdobni razdelitvi dovolilnic ministrstvu na drugem elektronskem mediju dostavi podatke o razdeljenih dovolilnicah.
6. člen
Podatki iz prejšnjega člena se vodijo ves čas, ko je prevoznik vpisan v evidenco prevoznikov. V obliki arhiva pa se podatki hranijo še 5 let od dne, ko je prevoznik izbrisan iz evidence cestnih prevoznikov. Ti podatki se lahko posredujejo tudi drugim državnim organom in izdajateljem licenc, če to zahtevajo in je njihova zahteva povezana izključno s prevozniško dejavnostjo, s katero se ukvarjajo subjekti, katerih podatki se vodijo v evidencah iz tega člena.
Prevoznika se izbriše iz evidence prevoznikov:
– če prevozniku preneha veljavnost licence za opravljanje prevozov v cestnem prometu – z dnem prenehanja veljavnosti licence;
– če je prevoznik izbrisan iz sodnega registra oziroma vpisnika samostojnih podjetnikov – z dnem izbrisa.
Izbris iz evidence opravi delilec po predhodni odobritvi ministrstva, vendar najkasneje po preteku štirinajstih dni po prenehanju veljavnosti licence.
7. člen
Vlogo za vpis v evidenco mednarodnih prevoznikov se vloži na ministrstvu na obrazcu, ki je Priloga 1 tega pravilnika. Ministrstvo v roku 15 dni prevoznika, ki izpolnjuje pogoje za vpis, vpiše v evidenco mednarodnih prevoznikov in o tem obvesti zanj pristojnega delilca.
III. MERILA IN KRITERIJI ZA DELITEV
8. člen
Dovolilnice lahko pridobi domača pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– da ima licenco za opravljanje mednarodnega prevoza stvari,
– da je vpisana v evidenco mednarodnih prevoznikov, ki jo v okviru evidence prevoznikov vodi ministrstvo, pristojno za promet,
– da je pri delilcu pravočasno vložila vlogo za dodelitev dovolilnic.
9. člen
Delilec pri delitvi dovolilnic upošteva naslednje kriterije in merila:
– število in kvaliteto motornih vozil, prijavljenih za opravljanje prevozov v cestnem prometu ob koncu obdobja oktober-oktober zadnjega delilnega leta,
– odstotek pravilno uporabljenih in vrnjenih dovolilnic za posamezne prevoze v obdobju oktober-oktober,
– uporabo oprtnega vlaka v obdobju iz prejšnje alinee in
– kršitve določil tega pravilnika in ZPCP.
Prevozniku, ki prvič zaprosi za dodelitev dovolilnic (novi prevoznik) se pri dodelitvi dovolilnic upošteva število in kvaliteta vozil. Pri tem imajo prednost prevozniki z okolju prijaznejšimi vozili (EURO 1 in EURO 2), kar se ugotavlja na podlagi predpisov in standardov, ki urejajo to področje.
10. člen
Če prevoznik zmanjša vozni park oziroma število vozil, s katerimi opravlja prevoze stvari v mednarodnem cestnem prometu, mu delilec zmanjša naslednji letni plan dodelitve dovolilnic za takšen odstotek, za kakršnega je zmanjšal vozni park, razen, če je z zmanjšanim voznim parkom pravilno uporabil vse dodeljene dovolilnice in ni prenesel več kot 10% dovolilnic na druge prevoznike.
Če prevoznik poveča vozni park, se mu naslednji letni plan ne poveča.
11. člen
Prevoznik mora pravilno uporabiti vse dodeljene dovolilnice. Kolikor ne uporabi vseh dodeljenih dovolilnic, mu delilec zmanjša število dodeljenih dovolilnic za naslednje delilno obdobje, in sicer za isto število dovolilnic, kot jih prevoznik ni uporabil ali jih ni uporabil na predpisan način.
Prevozniku delilec v tekočem delilnem obdobju dodeli vse dovolilnice, določene z letnim planom za to obdobje, če je vrnil pravilno uporabljenih:
– 60% dovolilnic iz preteklega obdobja in
– 100% dovolilnic iz vseh predpreteklih obdobij.
Prevoznik, ki za preteklo obdobje vrne najmanj 40% in za predpretekla vse prejete dovolilnice, lahko pridobi dovolilnice v tekočem obdobju, vendar se mu število dodeljenih dovolilnic zmanjša sorazmerno z vrnjenimi. Navedeno ne velja za elektronske ekološke točke.
Prevoznik, ki za preteklo delilno obdobje ni vrnil vsaj 40% pravilno uporabljenih dovolilnic, v tekočem obdobju ne more pridobiti nobene dovolilnice. Dovolilnice, ki bi jih v skladu z letnim planom moral dobiti za to obdobje, se uvrstijo med nerazdeljene dovolilnice.
Ob izvajanju izračuna redne dodelitve ekoloških točk ima lahko prevoznik na računu maksimalno 17% ekoloških točk, ki jih je pridobil z zadnjo delitvijo. Število točk nad 17% (višek) se prevozniku odbije od tekoče delitve.
Prevoznikom, ki imajo v času izvajanja redne delitve na računu več kot 60% ekoloških točk, pridobljenih na zadnji delitvi, se dodelitev ne opravi, višek ekoloških točk nad 60% se nakaže na nacionalni račun. S tako pridobljenimi ekološkimi točkami se v delilnem obdobju poveča maksimalna kvota ekoloških točk, ki je na razpolago za delilno obdobje.
V primeru, da ima prevoznik sezonski značaj prevozov, lahko sezonska nihanja pokrije z uporabo nagradnih ekoloških točk, ki jih je pridobil za uporabo oprtnega vlaka v preteklih obdobjih.
12. člen
Ekološke točke za tranzit preko Republike Avstrije se lahko dodelijo samo prevoznikom za vozila, ki za en prehod preko Avstrije ne potrebujejo več kot 9 ekoloških točk (okolju bolj prijazna vozila). Število elektronskih točk, ki jih bo Republika Slovenija dobila od Evropske zveze v naslednjih letih, je razvidno iz tabele št. I.
Tabela I
----------------------------
Leto             Letna kvota
----------------------------
1999                 377.209
2000                 361.946
2001                 352.498
2002                 325.606
2003                 290.720
----------------------------
Ekološke točke se prevoznikom dodelijo v elektronski obliki (polnjenje elektronskega števca), nagradne ekološke točke pa se dodelijo v papirni obliki, do limita 22.6% od skupnega števila elektronskih točk za posamezno leto.
Prevoznik, ki opravi en tranzit preko Republike Avstrije z oprtnim vlakom, pridobi nagradne točke iz tabele II, ki se prevozniku dodelijo glede na podatke iz predpreteklega meseca.
Prevozniki lahko letno opravijo 23.000 voženj z oprtnim vlakom, za katere pridobijo nagradne ekološke točke. V primeru, da je letno opravljeno več voženj z oprtnim vlakom, pridobijo prevozniki nagradne bilateralne dovolilnice za Republiko Avstrijo v razmerju: za opravljene štiri vožnje z oprtnim vlakom pridobi prevoznik eno nagradno bilateralno dovolilnico. V primeru, da je preseženo število 23.000 voženj z oprtnim vlakom, se posameznemu prevozniku dodeli sorazmerni delež nagradnih ekoloških točk in bilateralnih dovolilnic.
Tabela II
--------------------------------------------------------------------
Leto                 Razpoložljivo število      Število nagradnih
                      nagradnih ekoloških         ekoloških točk,
                             točk                ki jih prevoznik
                                               pridobi za eno vožnjo
                                                  z oprtnim vlakom
--------------------------------------------------------------------
1999                        85.282                      3.70
2000                        81.831                      3.55
2001                        79.695                      3.46
2002                        73.615                      3.19
2003                        65.728                      2.85
--------------------------------------------------------------------
Prevozniki morajo s prevozi z oprtnim vlakom pridobiti toliko nagradnih ekoloških točk, da njihovo število v predpreteklem delilnem obdobju znaša najmanj 20% plana dodelitve ekoloških točk. Prevozniku, ki tega pogoja ne izpolni, se v tekočem delilnem obdobju zmanjša število dodeljenih ekoloških točk za ustrezen odstotek glede na tabelo št. III:
Tabela III
-----------------------------------------------------------------
Odstotek pridobljenih ekoloških                    Odbitek
nagradnih točk v predpreteklem                  ekoloških točk
delilnem obdobju glede na plan                   od plana v %
       ekoloških točk
-----------------------------------------------------------------
         20 ali več                                   0
            19                                        1
            18                                        2
            17                                        3
            16                                        4
            15                                        5
            14                                        6
            13                                        7
            12                                        8
            11                                        9
            10                                        10
             9                                        11
             8                                        12
             7                                        13
             6                                        14
             5                                        15
             4                                        16
             3                                        17
             2                                        18
             1                                        19
             0                                        20
-----------------------------------------------------------------
IV. REZERVNA KVOTA DOVOLILNIC
13. člen
Delilec od skupnega števila pridobljenih dovolilnic, razen CEMT in letnih dovolilnic, izloči rezervo za omogočanje nujnih in strateško pomembnih prevozov. Rezerva znaša 1% celotne kvote vseh pridobljenih dovolilnic in je shranjena pri delilcu.
14. člen
Ministrstvo rezervo uporabi za nujne intervencije za nepredvidene prevoze in preprečevanje večjih motenj v gospodarstvu.
15. člen
Prevoznik, ki želi pridobiti dovolilnico iz rezervne kvote, vloži vlogo za dodelitev pri delilcu, ki jo skupaj s svojim mnenjem posreduje ministrstvu. Kadar ministrstvo dodelitev odobri, o tem obvesti prevoznika in delilca, ki dodelitev izvede.
16. člen
Ministrstvo lahko po izteku polovice delilnega leta odredi sprostitev 50% nerazdeljenih dovolilnic za razdelitev prevoznikom, ostanek dovolilnic v rezervi pa mora sprostiti do konca delilnega leta.
V. NERAZDELJENE DOVOLILNICE
17. člen
Nerazdeljene dovolilnice delilec dodeli in razdeli prevoznikom, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo vrnjenih najmanj 90% dovolilnic iz tekočega obdobja in 100% iz vseh preteklih obdobij,
– imajo nad 70% dovolilnic izkoriščenih s polnimi vozili v obeh smereh, upoštevajoč izjeme iz 18. člena, in
– imajo 100% pokrite prenose, kar pomeni, da so vse dovolilnice, ki so jih prenesli na druge prevoznike (posodili), tudi dobili vrnjene.
Prednost imajo prevozniki, ki:
– imajo višji odstotek izkoriščenosti dovolilnic v obe smeri,
– so že prejeli avans za naslednja obdobja,
– pridobivajo dovolilnice s prenosi od drugih prevoznikov.
VI. KRITIČNE DOVOLILNICE
18. člen
Ministrstvo sestavi in najmanj enkrat letno v Uradnem listu RS objavi seznam tistih vrst dovolilnic, ki ne zadoščajo potrebam slovenskih prevoznikov (kritične dovolilnice). Ob uveljavitvi tega pravilnika je seznam kritičnih dovolilnic v Prilogi II tega pravilnika.
Kritične dovolilnice prevoznik ne sme uporabiti za prevoze:
– s samostojnimi tovornimi vozili in skupino vozil do 12 ton nosilnosti. To ne velja za vozila s hladilno komoro-hladilnike, vozila za prevoz osebnih vozil in vozila za prevoz nevarnih snovi,
– z vozili z avtomatskim razkladanjem (prekucniki), razen tistih, ki imajo za priklopno vozilo potrdilo TIR.
Izkoriščenost dovolilnic v obe smeri mora za kritične dovolilnice znašati najmanj 70% dodeljenih dovolilnic v delilnem obdobju. Prevozniku, ki ne dosega tega odstotka, delilec zmanjša dodelitev dovolilnic za toliko odstotkov, za kolikor odstotkov prevoznik ni dosegel zahtevanega razmerja. Če prevoznik tega razmerja ne doseže v treh delilnih obdobjih, mu delilec sorazmerno zmanjša letni plan dodelitve. Določba tega odstavka ne velja za vozila s cisternami.
Vozila za prevoz vozil, zabojnikov, hlodovine in vozila s hladilnimi komorami morajo imeti izkoriščenost dovolilnic v obe smeri najmanj 50%.
Prevozniku, ki je na novo vpisan v evidenco mednarodnih prevoznikov, se eno leto po vpisu v evidenco v planu ne more določiti kritičnih dovolilnic in CEMT dovolilnic. Ravno tako niso dovoljeni prenosi dodeljenih kritičnih dovolilnic na nove prevoznike.
V drugem delilnem letu po vpisu v evidenco se prevozniku v planu lahko določijo tudi kritične dovolilnice, ob upoštevanju meril in kriterijev iz tega pravilnika, če delilec razpolaga z dovolilnicami, pridobljenimi z zmanjšanjem planov prevoznikov, ki so nepravilno ali v zmanjšani meri uporabljali dovolilnice. To delilec ugotavlja na podlagi števila nerazdeljenih dovolilnic, ki so bile naknadno dodeljene v posameznih obdobjih. Na podlagi tega števila delilec lahko izračuna, če je posamezno vrsto dovolilnice mogoče dodeliti tudi novim prevoznikom, ki teh dovolilnic še niso prejemali.
VII. UPORABA DOVOLILNICE
19. člen
Prevozniki vračajo uporabljene in neuporabljene dovolilnice delilcu. Pri vračilu dovolilnic mora prevoznik predložiti tudi seznam uporabljenih in neuporabljenih dovolilnic. Delilec mu na primeren način izda potrdilo o vrnjenih dovolilnicah.
Da je bila dovolilnica ukradena, prevoznik dokazuje s policijskim zapisnikom. Za izgubljene in uničene dovolilnice mora prevoznik delilcu podati pismeno izjavo.
Ukradene, izgubljene in uničene dovolilnice, delilec upošteva kot vrnjene, če je prevoznik ravnal v skladu s prejšnjim odstavkom.
20. člen
Prevoznik je dolžan vrniti uporabljene dovolilnice najmanj deset dni pred datumom prevzema novih dovolilnic. Seznam iz prejšnjega člena mora za uporabljene dovolilnice vsebovati poleg številke dovolilnice tudi številke prevoznic (CMR) in številke faktur za prevoz, za katerega je dovolilnico uporabil.
Prevoznik lahko uporabi dovolilnico samo za prevoz z vozili, za katere je potrebna dovolilnica in jih imata ministrstvo in delilec v evidenci, ter jih je prevoznik prijavil.Če se dovolilnica uporabi za prevoz z drugimi vozili, je uporabljena nepravilno.
Nadzor nad pravilno uporabo dovolilnic izvajata delilec in ministrstvo, vsak zase in ločeno.
Delilec prevozniku izda nove kritične dovolilnice le, če je prevoznik že dodeljene dovolilnice pravilno uporabil tako, da se registrska številka vozila, vpisana na dovolilnici, ujema s kopijo licence, izdane za to vozilo in tega prevoznika.
Prevoznik mora dovolilnice uporabljati v skladu z določili ZPCP, tega pravilnika in drugih predpisov, ki se nanašajo na delitev in uporabo dovolilnic, predvsem pa ne sme prevoza opraviti brez dovolilnice ali s ponarejeno dovolilnico in dovolilnice preprodajati ali prenašati na druge prevoznike. Prenos na drugega prevoznika je možen samo v skladu z določili tega pravilnika.
Neuporabljene dovolilnice mora prevoznik vrniti delilcu, in sicer najkasneje do prvega novembra tekočega delilnega leta. Do tega datuma vrnjene neuporabljene dovolilnice ne vplivajo na spremembo letnega plana prevoznika.
VIII. POSTOPEK DELITVE DOVOLILNIC
21. člen
Prevoznik, ki želi prvič pridobiti dovolilnice ali ki želi povečanje plana dovolilnic, mora v času od 15. oktobra do 15. novembra tekočega leta vložiti pisno vlogo pri delilcu. V vlogi mora prevoznik navesti in utemeljiti potrebe po številu in vrstah dovolilnic.
Delilec prevoznika, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev dovolilnic, vpiše v seznam mednarodnih prevoznikov, ki so upravičeni do pridobitve dovolilnic (v nadaljnjem besedilu: seznam).
Prevoznik jamči za pravilnost podatkov, ki jih navede v vlogi za pridobitev dovolilnic, dolžan pa je delilcu nemudoma sporočiti spremembo teh podatkov.
22. člen
Prevozniku, vpisanemu v seznam iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika, mora delilec določiti letni plan dodelitve dovolilnic najkasneje do 30. novembra tekočega leta. V planu so navedene vse vrste in število dodeljenih dovolilnic za mednarodni prevoz stvari. Po določitvi letnih planov delitve je delilec dolžan posameznega prevoznika pisno obvestiti o dodeljenih dovolilnicah.
23. člen
Delilec letni plan delitev praviloma razdeli na štiri delilna obdobja in vsakemu prevozniku določi število dovolilnic, ki mu glede na tako razdelitev pripadajo v posameznem delilnem obdobju.
Če prevoznik nepravilno uporablja ali uporablja dovolilnice v nasprotju z določili tega pravilnika, mu delilec takoj v naslednjem delilnem obdobju zmanjša število dodeljenih dovolilnic v sorazmerju, določenim s tem pravilnikom glede na posamezne kršitve in kriterije. Če se te kršitve oziroma nepravilna uporaba ponavljajo oziroma dogajajo v dveh delilnih obdobjih, delilec prevozniku zmanjša letni plan dodelitve dovolilnic. Tudi uskladitev letnega plana se izvede v sorazmerju z odstotkom, določenim s tem pravilnikom, pri posameznem merilu, kriteriju oziroma kršitvi.
24. člen
Delilec prevozniku pošlje vabilo na delitev za posamezno delilno obdobje, skupaj z odločbo o dodelitvi vrst in številu dovolilnic za posamezno delitev. Prevoznik lahko v roku osmih dni od prejema odločbe vloži pritožbo pri delilcu, ki pritožbo obravnava. Pritožba ne zadrži izvršitve.
Če delilec ugotovi, da je v postopku delitve bila storjena napaka oziroma niso bile upoštevane določbe zakona in tega pravilnika, svojo odločitev ustrezno spremeni. V primeru, da delilec izpodbijane odločbe ne nadomesti z novo, pritožbo prevoznika pošlje v reševanje ministrstvu, pristojnemu za promet.
Delilec mora ministrstvu, pristojnemu za promet, skupaj s pritožbo odstopiti vso dokumentacijo, potrebno za odločanje o stvari.
Delilec dovolilnic in ministrstvo, pristojno za promet, vročata svoje odločbe ali druge spise prevoznikom na sedežu, ki so ga navedli v postopku za pridobitev licence. Če prevoznik dvakrat zapored ne prevzame pošte, delilec oziroma ministrstvo, pristojno za promet, odločbo objavi za 15 dni na svoji oglasni deski. S tem se šteje, da je vročitev opravljena.
25. člen
Delilec organizira razdelitev dovolilnic (fizična razdelitev) na način, ki je za njega najprimernejši in najučinkovitejši. Prevoznika z dopisom obvesti, kje in kdaj lahko prevzame dodeljene dovolilnice. Razdelitev mora začeti v primernem roku pred začetkom obdobja, za katerega bodo dovolilnice razdeljene.
Stroški, nastali v zvezi z izdajanjem dovolilnic, bremenijo domačega prevoznika, ki vloži zahtevo za dodelitev dovolilnic. Višina stroškov za eno dovolilnico znaša 500 SIT, za eno ekološko točko 25 SIT, za eno časovno dovolilnico 35.000 in za eno CEMT dovolilnico 50.000 SIT. Stroške prevoznik plača delilcu na način, ki ga ta določi. Prevozniku, ki ne poravna stroškov za pretekla delilna obdobja, delilec do plačila zaustavi delitev dovolilnic.
IX. PRENOS DOVOLILNIC
26. člen
Prevoznik lahko dovolilnice prenese le na prevoznika, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev dovolilnic in pod pogoji, da:
– o nameravanem prenosu predhodno pisno obvesti delilca,
– mu delilec prenos odobri.
Prevoznik delilca zaprosi za odobritev prenosa dovolilnice s pisno vlogo. Če delilec prenos odobri, opravi tudi prenos dovolilnice v bazi podatkov. Delilec prenosa dovolilnic ne odobri prevozniku, ki ne izpolnjuje pogojev iz tega člena, kakor tudi prevozniku, za katerega ugotovi, da je v preteklem obdobju na enak način prenesel več kot 50% dovolilnic. Tudi o neodobritvi prenosa obvesti prevoznika.
27. člen
V primeru združitve ali preoblikovanja prevoznika se na pravno ali fizično osebo, ki je pravni naslednik prevoznika, prenese tudi njegov letni plan dodelitve dovolilnic. V primeru stečaja oziroma likvidacije podjetja se s prodajo premoženja oziroma vozil ne more prenesti tudi letni plan dodelitve dovolilnic prevoznika. Te dovolilnice se prenesejo med nerazporejene.
X. AVANS DODELITVE DOVOLILNIC
28. člen
Prevoznik v posameznem delilnem obdobju lahko zaprosi za avans določenih vrst dovolilnic iz naslednjih delilnih obdobij, če prevozniku dodeljeno število dovolilnic v posameznem delilnem obdobju ne zadošča za izvedbo vseh načrtovanih prevozov.
Prevoznik lahko zaprosi za avans ekoloških točk v primeru, da je v predpreteklem mesecu opravil prevoz z oprtnim vlakom in da ekoloških točk ni prenašal na druge prevoznike. Prevoznik lahko zaprosi za avans do 20% ekoloških točk, ki jih je pridobil z zadnjo redno delitvijo ekoloških točk.
Za dodelitev avansa mora prevoznik delilcu poslati pisno vlogo, ki jo delilec obravnava in lahko dodeli prevozniku avans, če:
– je v preteklih delilnih obdobjih vrnil vse izkoriščene dovolilnice v skladu s tem pravilnikom in ZPCP, ter 80% dovolilnic, dodeljenih v tekočem delilnem obdobju,
– ni prenašal dovolilnic na druge prevoznike.
Delilec lahko prevozniku odobri do 30% avansa za naslednje delilno obdobje glede na število dovolilnic, ki mu v tem obdobju pripadajo glede na letni plan dodelitve. Avans se v tem obdobju odšteje od kvote dovolilnic, iz katere je bil dodeljen.
XI. POSEBNE VRSTE DOVOLILNIC
29. člen
Posebne vrste dovolilnic so tiste dovolilnice, ki jih po mednarodnih pogodbah pridobi Republika Slovenija ter so časovne in namenske. Dovolilnice iz tega člena delilec razdeli najkasneje do 25. novembra tekočega leta med tiste prevoznike, ki opravljajo največ oziroma pretežno takšne vrste prevozov, za katere so te dovolilnice namenjene.
Prevozniku, ki mu je dodeljena časovna dovolilnica, se zmanjša dodelitev tiste vrste dovolilnic oziroma dovolilnic za tiste države, za katere je namenjena časovna dovolilnica, v enakem razmerju, kot je določeno v veljavnem meddržavnem sporazumu.
30. člen
Prednost pri dodelitvi namenskih dovolilnic imajo prevozniki, ki imajo višji odstotek opravljenih zahtevanih vrst prevozov.
XII. DELITEV CEMT DOVOLILNIC
31. člen
CEMT dovolilnice so dovolilnice, ki jih Republika Slovenija pridobi od Evropske konference ministrov za promet (CEMT) in jih delilec vsako leto razdeli prevoznikom. Uporaba dodeljenih CEMT dovolilnic se spremlja in vrednoti po sistemu točkovanja opravljenih prevozov blaga v določenem obdobju ob upoštevanju naslednjih kriterijev:
– bilateralni prevozi v sosednje države,
– bilateralni prevozi z državami, ki ne mejijo na Republiko Slovenijo,
– prevozi med tretjimi državami.
Točke pridobiva prevoznik glede na posamezno vrsto dovolilnice za vsako dodeljeno CEMT dovolilnico posebej. Delilec iz mesečnega poročila o uporabi CEMT dovolilnice za vsakega prevoznika, ki ima dodeljeno CEMT dovolilnico, izračuna, koliko točk je pridobil glede na opravljene vožnje v določenem obdobju. Na podlagi tako opravljenega izračuna prevoznike razvrsti glede na število zbranih točk in naredi seznam. Prevoznikom, ki se uvrstijo med zadnjih 15 odstotkov ali manj vseh prevoznikov na tem seznamu, se dodeljene dovolilnice odvzamejo in dodelijo drugim prevoznikom, ki so za tako vrsto dovolilnice zaprosili, o čemer odloča komisija, ki jo sestavljajo predstavniki delilcev, najkasneje do 25. novembra tekočega leta.
32. člen
Če je prevozniku v planu dodeljena CEMT dovolilnica, se mu temu primerno sorazmerno zmanjša število dodeljenih kritičnih dovolilnic za posamezne države, in sicer mesečno:
– za CEMT dovolilnico, ki velja v Republiki Avstriji in ne velja v Republiki Italiji: 88 ekoloških točk in 2 avstrijski bilateralni dovolilnici;
– za CEMT dovolilnico, ki velja v Republiki Italiji in ne velja v Republiki Avstriji: 5 italijanskih bilateralnih dovolilnic in 2 hrvaški dovolilnici za tretje države;
– za CEMT dovolilnico, ki ne velja v Republiki Avstriji in v Republiki Italiji: 2 hrvaški dovolilnici za tretje in eno francosko univerzalno dovolilnico.
33. člen
Uporabnik dovolilnice mora za vsako vožnjo voditi dnevnik vožnje v skladu s pravili CEMT. Izpolnjene liste dnevnika je treba ob koncu vsakega meseca, skupaj s statističnim listom, poslati delilcu, ki je dovolilnico izdal prevozniku. Če prevoznik poročila ne odda ali ga odda prepozno, se šteje, da v tem mesecu voženj ni opravljal, zato ne sodeluje v točkovanju.
Za vožnje, ki v dnevniku niso potrjene s carinskim žigom, je treba v statističnem listu navesti številko prevozne listine (CMR).
Če prevoznik neredno pošilja mesečna poročila, mu lahko delilec odvzame dodeljene CEMT dovolilnice.
34. člen
Ministrstvo, pristojno za promet letno pridobi na podlagi navedene resolucije dovolilnice CEMT in jih da na razpolago delilcu, ki jih v skladu s tem pravilnikom razdeli prevoznikom.
35. člen
Dovolilnica CEMT se lahko uporablja za prevoze med državami članicami organizacije CEMT in v tranzitu preko njihovih ozemelj. Uporabnik mora pri tem upoštevati morebitne prepovedi glede uporabe njihovega ozemlja, ki jih določijo posamezne države.
Z dovolilnico CEMT ni dovoljeno opravljati kabotaže znotraj posamezne države članice organizacije CEMT ali voženj med državami članicami in državami, ki niso članice te organizacije.
Določeno število CEMT dovolilnic se ne sme uporabljati na ozemlju posameznih držav. Takšne dovolilnice imajo odtisnjen rdeč znak s prekrižano mednarodno oznako države, na katerem ozemlju dovolilnica ne velja.
Določeno število CEMT dovolilnic se lahko uporablja le s tovornimi vozili, ki izpolnjujejo tehnične normative za “zelena vozila”.
Določeno število CEMT dovolilnic se lahko uporablja le s tovornimi vozili, katera izpolnjujejo tehnične normative za “bolj zelena in varna vozila”.
36. člen
Dovolilnico CEMT lahko pridobi le prevoznik, ki ima veljavno licenco za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu in ima v lasti ali v uporabi na podlagi najemne ali leasing pogodbe najmanj tri ekološka vozila za posamezno vrsto CEMT dovolilnice.
Dovolilnico CEMT lahko pridobi samo prevoznik, ki ima poravnane vse davčne obveznosti.
Dovolilnice CEMT ni dovoljeno prenašati na tretjo osebo, jo posojati ali zaračunavati njene uporabe.
Dovolilnice se izdajajo v postopku ponovne dodelitve in v postopku prve dodelitve.
Za pridobitev CEMT dovolilnice mora prevoznik najkasneje do 1. oktobra tekočega leta dostaviti delilcu prošnjo za izdajo CEMT dovolilnice. Če prevoznik predloži lažne ali napačne podatke z namenom zavajanja, delilec takoj prekliče in odvzame prevozniku že dodeljene CEMT dovolilnice. Na zahtevo delilca je prevoznik dolžan predložiti na vpogled zahtevano dokumentacijo.
37. člen
Za tekoče koledarsko leto se ponovno dodeli 85% dovolilnic CEMT iz preteklega koledarskega leta. Upošteva se ovrednotenje uporabe CEMT dovolilnice s točkovanjem, določenim v tem pravilniku. Poleg ovrednotenja v tekočem letu mora prevoznik opraviti tudi najmanj 26 voženj med tretjimi državami, pri dovolilnici CEMT, ki velja v Avstriji, pa tudi 52 tranzitnih voženj preko Republike Avstrije.
38. člen
Za tekoče leto se na novo dodeli 15% dovolilnic CEMT iz preteklega koledarskega leta. Na novo se dodeljujejo dovolilnice CEMT, ki so bile odvzete prevoznikom, ki niso dosegli zahtevanega števila točk oziroma so se uvrstili med zadnjih 15% prevoznikov, ki so v obdobju oktober-oktober pridobivali točke in dovolilnice CEMT, ki so bile dodatno dodeljene Republiki Sloveniji. V postopku nove dodelitve lahko vsak prosilec, ki prvič prosi za pridobitev CEMT dovolilnice, prejme samo eno CEMT dovolilnico.
39. člen
Delilec pri dodelitvi CEMT dovolilnic v postopku nove dodelitve upošteva naslednja merila in kriterije:
– razmerje med dovolilnicami za mednarodni promet stvari, ki jih je prevoznik pridobil od pristojnega organa in dejansko pravilno uporabljenimi dovolilnicami (izkoriščenost),
– število in kvaliteta vozil, ki jih uporablja prevoznik, v skladu z resolucijami in drugimi akti CEMT,
– koeficient uporabe oprtnega vlaka pri CEMT dovolilnici z veljavnostjo v Republiki Avstriji.
V postopku nove dodelitve CEMT dovolilnic se upošteva tudi uporaba dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari prevoznika, ki na novo zaproša za dovolilnico CEMT.
Kriterij uporabe oprtnega vlaka in števila vozil pri novi dodelitvi delilec ovrednoti oziroma uporabi na enak način, kot pri dodelitvi drugih vrst dovolilnic, s tem, da upošteva pogoj zahtevanih minimalno treh vozil na posamezno vrsto CEMT dovolilnice. Prednost, pri dodelitvi CEMT dovolilnice imajo prevozniki, ki v večjem odstotku vseh svojih prevozov uporabljajo oprtni vlak.
40. člen
Točkovanje za tekoče leto se opravlja v obdobju od 1. oktobra preteklega leta do 30. septembra tekočega leta.
41. člen
Delilec vsak mesec pregleda prispela poročila o izkoriščenosti CEMT dovolilnic za pretekli mesec, ki jih morajo prevozniki komisiji dostaviti najkasneje 20. dan tekočega meseca. Vsako poročilo točkuje po sledečem sistemu glede na opravljene prevoze:
– za bilateralne prevoze s sosednjimi državami (Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška) pridobi prevoznik 1 točko za vsak opravljeni prevoz;
– za bilateralne prevoze z državami, ki ne mejijo na Republiko Slovenijo, prejme prevoznik 4 točke;
– za prevoze med tretjimi državami prejme prevoznik 8 točk.
Dodatne točke se dodelijo za vsako državo članico, skozi katero se opravi prevoz po običajni prometni poti, in sicer:
– 1 točka za tranzit vsake države članice EU. Za tranzitne vožnje skozi države Beneluksa se skupno dodeli samo 1 tranzitna točka;
– 2 točki za tranzit vsake države članice organizacije CEMT, ki ni članica EU.
Za prevoze, opravljene s praznimi oziroma nenatovorjenimi vozili, prevoznik ne dobi točk.
42. člen
Točke, določene za vsako prometno povezavo, se seštevajo. Vsota točk predstavlja ovrednotenje.
Prevoznik, ki poročila za tekoči mesec ni oddal ali ga je oddal prepozno, ne sodeluje v točkovanju za tekoči mesec in se šteje, da voženj ni opravljal.
43. člen
Delilec na osnovi vlog prevoznikov pregleda izkoriščenost CEMT dovolilnic v preteklem letu, upošteva vse kriterije za prevoznike, ki na novo prosijo za dodelitev CEMT dovolilnice in na podlagi sklepa komisije razdeli ustrezno število CEMT dovolilnic prevoznikom v postopku ponovne dodelitve in postopku nove dodelitve.
44. člen
Dovolilnica CEMT se lahko uporablja le za eno vozilo istočasno. Dovolilnica CEMT se mora nahajati v vozilu ves čas potovanja, to je od točke nakladanja do točke razkladanja.
Ime prevoznika, ki je vpisano na dovolilnici CEMT, mora biti enako imenu, ki je vpisano v prometnem dovoljenju vozila, v primeru najema ali zakupa pa v najemni ali zakupni pogodbi, in na prevoznih dokumentih, ki spremljajo tovor.
Dovolilnico CEMT lahko podjetje, kateremu je bila izdana, uporablja tudi za najeta ali zakupljena vozila, pod pogojem, da ima za ta vozila sklenjeno najemno ali zakupno pogodbo in overjeno kopijo licence za to vozilo na svoje ime. Vozilo mora biti dano v uporabo izključno podjetju, ki ga je najelo ali zakupilo, upravljati pa ga mora osebje, ki je v tem podjetju zaposleno za polni delovni čas. V vozilu se morajo nahajati sledeči dokumenti:
– pogodba o najemu ali zakupu, iz katere mora biti še posebej razvidno ime najemnika, ime najemodajalca, datum in trajanje pogodbe ter identifikacijski podatki vozila,
– kadar voznik ni oseba, ki je vozilo najela, mora biti v vozilu tudi pogodba o zaposlitvi voznika, iz katere je razvidno ime delodajalca, ime zaposlenega ter trajanje zaposlitvene pogodbe.
45. člen
Uporabnik dovolilnice mora za vsako vožnjo voditi dnevnik vožnje. Dnevnik se glasi na ime prevoznika, ki dovolilnico uporablja, in ni prenosljiv. Dnevnik se mora nahajati v vozilu skupaj z odgovarjajočo dovolilnico CEMT.
Zapis opravljenih prevozov mora biti narejen kronološko, tako za prazne kot za polne vožnje, datumi posameznih voženj se ne smejo prekrivati.
Dovolilnica CEMT, dnevnik ter potrdilo o “zelenem vozilu” ali “bolj zelenem in varnem vozilu” se morajo nahajati v vozilu ves čas. Na njihovo zahtevo, mora prevoznik navedene dokumente pokazati kontrolnim organom posamezne države članice.
46. člen
Izpolnjene liste dnevnika je potrebno ob koncu vsakega meseca, skupaj s statističnim listom, poslati delilcu, ki je dovolilnico izdal prevozniku. Takšno poročilo mora biti oddano najkasneje 20. dan tekočega meseca za pretekli mesec.
Kolikor prevoznik v obdobju točkovanja neredno pošilja mesečna poročila, mora delilec odločiti o nadaljnji upravičenosti razporeditve CEMT dovolilnice temu prevozniku. Če prevoznik v enoletnem obdobju točkovanja trikrat ali večkrat ne pošlje mesečnega poročila, se šteje, da v tem času ni opravljal prevozov in se mu dovolilnica odvzame ter dodeli drugemu prevozniku.
47. člen
Delilec glede na kriterije, merila in točkovanje, določeno s tem pravilnikom, mesečno izdela seznam prevoznikov, ki CEMT dovolilnico že imajo, in seznam prevoznikov, ki so vložili vlogo za dodelitev CEMT dovolilnic. Vrstni red na seznamu izdela tako, da so na vrhu seznama prevoznikov, ki sodelujejo v sistemu točkovanja, oziroma na prvih mestih tisti, ki z opravljanjem prevozov dosežejo najvišje število točk.
Na vrhu seznama prevoznikov, ki so vložili vlogo za dodelitev CEMT dovolilnice, so uvrščeni tisti, ki glede na kriterije in merila iz tega pravilnika dosežejo najvišjo vrednost. Za lažje ovrednotenje lahko delilec izdela sistem točkovanja oziroma vrednotenja meril, določenih s tem pravilnikom, in na tak način izdela seznam. Vendar pa mora biti sistem točkovanja razviden iz tega seznama, kakor tudi uporaba sistema pri posameznem prevozniku. Sistem točkovanja za posamezno delilno leto odobri ministrstvo.
48. člen
Kolikor je dovolilnica CEMT ukradena ali izgubljena, mora uporabnik takoj obvestiti delilca, ki je dovolilnico izdal, ter mu predložiti policijski zapisnik. Ta lahko ponovno izda nadomestno dovolilnico za preostali čas veljavnosti in o zamenjavi obvesti ministrstvo, ki o tem obvesti sekretariat organizacije CEMT.
49. člen
Dovolilnica CEMT je neveljavna, kolikor na njej niso vpisani sledeči podatki:
– ime in poln naslov prevoznika, ki dovolilnico uporablja,
– žig in podpis organa, ki je dovolilnico izdal,
– datum, kdaj dovolilnica CEMT prične in kdaj neha veljati,
– datum izdaje dovolilnice CEMT.
Dovolilnica CEMT ravno tako ne velja, če ji ni priložen pravilno izpolnjen dnevnik voženj in potrdilo o “zelenem” ali “bolj zelenem in varnem” vozilu.
50. člen
Delilec najkasneje do 25. delovnega dne tekočega meseca pregleda vsa prispela poročila o izkoriščenosti CEMT dovolilnic v preteklem mesecu. O tem sestavi poročilo, ki ga mesečno dostavi ministrstvu.
51. člen
Delilec odvzame CEMT dovolilnico, če:
– prevoznik krši določila mednarodnih sporazumov, ki jih je Republika Slovenija sklenila z drugimi državami na področju mednarodnih prevozov stvari,
– prevoznik ne doseže zahtevanega števila točk oziroma ne izpolnjuje kriterijev iz drugega odstavka 33.d člena tega zakona,
– prevoznik uporabi ponarejene dokumente, ki morajo dovolilnico spremljati (dnevnik voženj, potrdila o “zelenem” ali “bolj zelenem in varnem” vozilu),
– prevoznik posoja ali prodaja CEMT dovolilnico,
– prevozniku preneha veljavnost licence za opravljanje mednarodnih javnih prevozov stvari, in sicer z dnem prenehanja licence.
Prevoznik, kateremu je bila CEMT dovolilnica odvzeta po kriterijih iz prejšnjega odstavka, lahko zaprosi za ponovno dodelitev CEMT dovolilnice po preteku enega leta od odvzema.
Prevoznik je dolžan CEMT dovolilnico, ki mu je bila odvzeta, vrniti delilcu v osmih dneh od prejema odločbe o odvzemu CEMT dovolilnice. Če prevoznik v navedenem roku CEMT dovolilnice ne vrne, mu delilec do vrnitve CEMT dovolilnice začasno zaustavi izdajo vseh dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari.
52. člen
Delilec prevozniku odvzame CEMT dovolilnico, oziroma je ne dodeli ponovno, ob koncu delilnega leta, če se prevoznik pri ovrednotenju uporabe dovolilnice uvrsti med zadnjih 15% uporabnikov istovrstnih dovolilnic.
Delilec tudi sredi delilnega leta, po šestih mesecih od razdelitve CEMT dovolilnic, opravi pregled doseženih točk oziroma uporabe dovolilnic v zadnjih šestih mesecih in izdela seznam. Dovolilnice odvzame prevoznikom, ki se uvrstijo med zadnjih 5% prevoznikov, ki sodelujejo v sistemu točkovanja oziroma imajo dodeljene CEMT dovolilnice.
XIII. KONTROLA DELITVE DOVOLILNIC
53. člen
Ministrstvo neposredno opravlja nadzor delitve dovolilnic. Delilec mora pooblaščeni osebi ministrstva dati na razpolago vse potrebne podatke in dokumentacijo v zvezi z delitvijo.
Pooblaščeni delavec ministrstva, ki opravi nadzor, o tem sestavi zapisnik, ki ga posreduje v pregled in pripombe delilcu, nato pa predloži s predlogi za ukrepanje za cestni promet pristojnemu državnemu sekretarju.
54. člen
Ministrstvo in delilec lahko zaradi izvajanja nadzora nad pravilnostjo uporabe dovolilnic in delitve pregledata dokumentacije o opravljenih prevozih pri prevoznikih, ki morajo za te namene najmanj tri leta od dne opravljenega prevoza hraniti CMR in fakture o opravljenih prevozih ter jih na zahtevo pooblaščene osebe ministrstva ali delilca predložiti na vpogled.
XIV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
55. člen
Sistem točkovanja v skladu s tem pravilnikom se začne izvajati 1. 1. 2000. Za dodelitev CEMT dovolilnic za leto 2000, ki jih je Republika Slovenija v letu 1999 dodatno pridobila, morajo prevozniki podati pisno vlogo delilcu najkasneje do 15. novembra letošnjega leta.
Bazo podatkov iz 4. člena tega pravilnika morata ministrstvo in delilec vzpostaviti najkasneje do 1. 3. 2000.
Prevoznikom, ki so imeli ob prenosu delitve dovolilnic iz ministrstva na GZS in OZS že določene temeljne plane, se ti plani prenesejo za naslednje leto, delilec pa opravi uskladitve v skladu s tem pravilnikom tekom delilnega leta.
Priloge, navedene v tem pravilniku, so sestavni del tega pravilnika in se objavijo skupaj z njim.
56. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati pravilnik o merilih, postopku in načinu delitve dovolilnic za mednarodni cestni prevoz stvari (Uradni list RS, št. 73/97, 3/98, 33/98 – odl. US in 7/99 – odl. US) in pravilnik o postopku, merilih za delitev in uporabi CEMT dovolilnic (Uradni list RS, št. 79/97 in 7/99 – odl. US).
57. člen
Ta pravilnik začne veljati deseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2656-25/99
Ljubljana, dne 20. oktobra 1999.
mag. Anton Bergauer l. r.
Minister
za promet in zveze
Priloga II

Seznam kritičnih dovolilnic

Avstrija:     Maloobmejne dovolilnice

              Bilateralne dovolilnice

              Ekološke točke

Belorusija:   Univerzalna dovolilnica

              Dovolilnica za prevoze za tretje države

Bolgarija:    Dovolilnica za prevoze za tretje države

Danska:       Univerzalna dovolilnica

Francija:     Univerzalna dovolilnica

              Univerzalna dovolilnica za zelena vozila

              Dovolilnica za prevoze za tretje države

Hrvaška:      Dovolilnica za prevoze za tretje države

Italija:      Maloobmejna dovolilnica

              Bilateralna dovolilnica

              Luška dovolilnica

              Dovolilnica za prevoz bitumna

              Dovolilnica za prevoz gradbenega materiala

Makedonija:   Dovolilnica za prevoze za tretje države

Norveška:     Dovolilnica za prevoze za tretje države

Portugalska:  Univerzalna dovolilnica

              Bilateralno tranzitna dovolilnica

Romunija:     Dovolilnica za prevoze za tretje države

Rusija:       Dovolilnica za prevoze za tretje države

Slovaška:     Dovolilnica za prevoze za tretje države

Švedska       Dovolilnica za prevoze za tretje države


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti