Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/1999 z dne 14. 10. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/1999 z dne 14. 10. 1999

Kazalo

3978. Odlok o načinu in pogojih podelitve koncesije za distribucijo omrežnega plina, stran 12903.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/95), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS 44/96 – odločba US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odločba US RS in 74/98) ter 10. in 17. člena statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Semič na 7. seji dne 9. 9. 1999 sprejel
O D L O K
o načinu in pogojih podelitve koncesije za distribucijo omrežnega plina
1. člen
Občina Semič (v nadaljevanju: koncedent) bo podelila koncesijo za distribucijo omrežnega plina na svojem območju.
Koncesija se podeli za obdobje 20 let z možnostjo podaljšanja.
2. člen
Koncesija se podeli za območje Občine Semič.
3. člen
Koncesijo lahko pridobi domača ali tuja fizična ali pravna oseba, ki mora imeti primerne izkušnje na področju upravljanja z distribucijskim omrežjem za oskrbo prebivalstva, industrije in drugih porabnikov z omrežnim plinom (v nadaljevanju: koncesionar).
4. člen
Koncesionar ima izključno (monopolno) pravico:
– zgraditi in širiti omrežje za distribucijo omrežnega plina (v nadaljevanju: distribucijsko omrežje), v skladu s prostorsko izvedbenimi akti,
– upravljati z zgrajenim omrežjem,
– sklepati pogodbe o dobavi plina iz zgrajenega distribucijskega omrežja.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka ima izvajalec javne službe transporta zemeljskega plina pravico sklepati pogodbe o dobavi omrežnega plina neposredno z uporabniki v skladu s 4. členom uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe oskrbe z zemeljskim plinom iz transportnega omrežja (Uradni list RS, št. 77/96).
5. člen
Za odločanje o priključitvi na omrežje, o dobavi in o prekinitvi dobave plina in za druga pravna razmerja med koncesionarjem in uporabniki veljajo določbe tega odloka in odloka o načinu opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina.
Javna pooblastila, ki jih ima koncesionar v zvezi z izvajanjem javne službe, določa odlok o načinu opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina.
6. člen
Koncesionar zgradi omrežje za distribucijo omrežnega plina iz lastnih sredstev.
Koncedent lahko iz lastnih virov sredstev financira ali sofinancira izgradnjo dela omrežja. V tem primeru se na zgrajenem omrežju vzpostavi solastnina po deležih, sorazmernih investicijskemu vložku koncedenta in koncesionarja. Koncedent lahko svoj delež kadarkoli tudi proda koncesionarju.
Razmerja med koncedentom in koncesionarjem, ki se nanašajo na takšno omrežje, se uredijo s pogodbo.
7. člen
Koncesionar ima pravico brezplačne uporabe javnih površin, ki so v trenutku uveljavitve tega odloka v lasti koncedenta, za izgradnjo in vzdrževanje distribucijskega omrežja za distribucijo plina.
8. člen
Koncesionar plačuje koncedentu nadomestilo za koncesijo. Nadomestilo se obračuna od dejanske prodaje plina, višina se določi z javnim razpisom oziroma koncesijsko pogodbo. Nadomestilo se plačuje dvakrat letno.
9. člen
Koncesionar mora po podpisu koncesijske pogodbe zgraditi distribucijsko omrežje:
– v enem letu na območju, ki ga zajema ZN PSC Vrtača – prva faza,
– v treh letih na območju osrednjega dela naselja Semič,
– na ostalem območju v občini po dogovoru oziroma v skladu s koncesijsko pogodbo.
10. člen
Koncesionar mora:
– zagotoviti priključitev uporabnikom, ki so z odlokom o načinu opravljanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina zavezani k priključitvi na distribucijsko omrežje,
– na zahtevo zagotoviti zainteresiranim osebam na območju iz 9. člena tega odloka priključitev na zgrajeno omrežje,
– zagotavljati porabnikom kontinuirano dobavo omrežnega plina enake kvalitete, kot ga prevzame od dobavitelja in skrbeti za vzdrževanje in ohranjanje distribucijskega omrežja,
– zagotavljati prebivalcem Občine Semič strokovno svetovanje v zvezi s priključitvijo,
– na zahtevo koncedenta v skladu s prostorskimi akti in koncesijsko pogodbo po potrebi širiti omrežje na oskrbovalnem območju,
– izvajati javno službo v skladu z odlokom o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina in v skladu z drugimi predpisi,
– v primeru širitve omrežja oziroma graditve novih omrežij zagotoviti priključitev in dobavo plina pod enakimi pogoji kot ostalim uporabnikom omrežnega plinskega omrežja.
11. člen
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti opravljati koncesijo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
V primeru iz prejšnjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati od koncedenta povračilo dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi opravljanja javne službe v nepredvidljivih okoliščinah.
12. člen
Koncedent ima pravico izvajati nadzor nad opravljanjem javne službe.
Osebe, ki se izkažejo s pooblastilom koncedenta, imajo pravico izvesti nadzor v naslednjih oblikah:
– nadzor nad stanjem infrastrukturnih objektov in naprav, ki so sestavni del omrežja,
– nadzor nad celotno poslovno dokumentacijo koncesionarja, ki se nanaša na izvajanje javne službe,
– nadzor nad kvaliteto in tlakom dobavljenega plina.
Nadzor je lahko napovedan ali nenapovedan.
13. člen
Koncesionar mora v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah in veljavnim računovodskim standardom voditi ločeno knjigovodstvo v zvezi z izvajanjem distribucije omrežnega plina po tem odloku.
14. člen
Izvajanje javne službe se financira s prodajo plina uporabnikom in izvajanjem storitev po odloku o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije omrežnega plina. Cene plina in prispevka za priključek se določijo v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi.
Koncesionar mora izvajati javno službo tudi v primeru, da ima zaradi cene plina, določene z ukrepom državnega organa ali organa Občine Semič, z izvajanjem javne službe izgubo.
V primeru iz prejšnjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati povračilo izgube od Občine Semič, če je ukrep izdal njen organ.
15. člen
Stroške priključitve na omrežje krije uporabnik skladno z določili koncesijske pogodbe.
Hišni priključek je osnovno sredstvo distributerja za čas trajanja koncesije.
Cena hišnega priključka za različne dimenzije in kategorije uporabnikov, ki vključuje tudi plinomer in potrebne regulacijske in zapiralne naprave pred plinomerom, se določijo v tarifni prilogi, ki je sestavni del koncesijske pogodbe.
V primeru, če v prilogi iz tretjega odstavka tega člena cena priključka, zaradi specifičnosti uporabnika, ni zajeta, jo določi koncedent na predlog koncesionarja.
Cena priključka se lahko spreminja v skladu z indeksom cen življenjskih potrebščin. Druge spremembe cene priključka so dopustne le ob soglasju koncedenta.
16. člen
Koncedent izbere koncesionarja na podlagi javnega razpisa, ki se objavi v Uradnem listu RS.
17. člen
Ponudba na javni razpis mora vsebovati naslednje obvezne sestavine:
– dokazilo o registraciji pravne osebe oziroma o prijavi v razvid samostojnih podjetnikov,
– odločbo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti upravljanja omrežij za distribucijo zemeljskega plina,
– predlog koncesijske pogodbe,
– podatke o strokovnih kadrih, zaposlenih pri koncesionarju,
– dokazila o zagotovitvi sredstev za izgradnjo omrežja v primeru pridobitve koncesije,
– idejno zasnovo predvidenega omrežja in njegovih pomembnejših sestavnih delov na območjih, ki še niso urejena s prostorskimi izvedbenimi akti, kar pa v ničemer ne sme biti zaveza občine,
– terminski plan izgradnje omrežja po fazah opredeljenih v koncesijskem aktu,
– oceno vrednosti omrežja,
– distribucijsko maržo po posameznih kategorijah porabnikov, določenih v javnem razpisu,
– ceno hišnega priključka po posameznih kategorijah porabnikov.
18. člen
Koncedent izbere koncesionarja na podlagi naslednjih meril:
– ponujene prodajne cene omrežnega plina za vse kategorije porabnikov in vrste plina (zemeljskega plina in utekočinjenega naftnega plina),
– ponujene cene hišnega priključka,
– izkušnje in reference ponudnika,
– ponujenega časa izgradnje omrežja,
– organizacijske oblike upravljanja.
Postopek javnega razpisa vodi strokovna komisija za izvedbo javnega razpisa in presojo ponudb, ki jo imenuje župan. Strokovna komisija pripravi poročilo o ponudbah in ga posreduje županu.
Koncesionarju se izda odločba o podelitvi koncesije, ki jo izda občinska uprava. O morebitni pritožbi na odločbo odloča župan.
19. člen
Koncedent in koncesionar skleneta koncesijsko pogodbo. V imenu in za račun koncedenta sklene pogodbo župan.
20. člen
Ceno plina določa v skladu z zakonom in drugimi predpisi ter na podlagi tarife pristojni organ občinske uprave na predlog distributerja ali po uradni dolžnosti, skladno s koncesijsko pogodbo.
Prodajno ceno plina, določeno s koncesijsko pogodbo, pristojni organ občinske uprave na predlog distributerja tekoče usklajuje z rastjo cene plina, ki jo koncesionar plača dobavitelju.
Cene plina se v nobenem primeru ne smejo oblikovati v nasprotju z državnimi predpisi.
Podrobneje ureja način določanja cene plina za različne kategorije uporabnikov in način obračunavanja ter plačevanja plina koncesijska pogodba.
21. člen
Koncesijsko razmerje nastane z dnem sklenitve koncesijske pogodbe, preneha pa s prenehanjem veljavnosti koncesijske pogodbe, zaradi stečaja koncesionarja ali z odvzemom koncesije.
22. člen
Koncesijska pogodba preneha veljati:
– s pretekom časa, za katerega se sklene,
– sporazumno,
– z razdrtjem s strani ene stranke zarati bistvenih kršitev pogodbe.
Čas iz prve alinee prejšnjega odstavka je 20 let, pri čemer rok začne teči s podpisom koncesijske pogodbe. Ta čas se lahko podaljša z aneksom k pogodbi.
Bistvene kršitve koncesijske pogodbe se opredelijo v sami pogodbi. Za bistveno kršitev se med drugim šteje, če koncesionar iz razlogov, ki so na njegovi strani, zamuja pri izgradnji omrežja za več kot šest mesecev.
23. člen
Koncesija se odvzame z odločbo:
– če koncesionar ne začne z opravljanjem distribucije zemeljskega plina v roku dveh mesecev po pridobitvi uporabnega dovoljenja za posamezni del omrežja,
– če je v javnem interesu, da se javna služba, ki je predmer koncesije, preneha izvajati kot javna služba ali kot koncesionirana javna služba.
24. člen
V primeru predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja preidejo objekti in naprave, ki sestavljajo omrežje za oskrbo z omrežnim plinom, v celoti v last koncedenta. Koncedent je dolžan plačati koncesionarju odškodnino v višini poteka časa koncesije sorazmernega neamortiziranega dela revalorizirane vrednosti zgrajenega omrežja. V primeru prenehanja koncesijskega razmerja zaradi odvzema ali zaradi enostranskega razdrtja ali v primeru, da koncesionar bistveno krši pogodbo, se pri odmeri odškodnine upošteva tudi škoda, ki nastane koncedentu zaradi predčasnega prenehanja.
Ob prenahanju koncesijskega razmerja prevzame koncedent javno službo v režiji, lahko pa zagotovi njeno izvajanje tudi na drug način.
S prenehanjem koncesijskega razmerja preidejo koncesionarjeve obveznosti, ki izvirajo iz pogodb z uporabniki, na koncedenta. Koncesionar je dolžan koncedentu izročiti vso dokumentacijo, potrebno za nadaljnje izvajanje javne službe.
25. člen
Koncesionar lahko prenese koncesijo na drugo fizično ali pravno osebo samo s soglasjem koncedenta.
Koncesionar izvaja javno službo v svojem imenu in na svoj račun. Izvaja jo sam ali preko podizvajalcev, h katerim daje soglasje koncedent. Za delo podizvajalcev koncesionar odgovarja objektivno.
26. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-04-02/99
Semič, dne 10. septembra 1999.
Župan
Občine Semič
Ivan Bukovec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti