Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1999 z dne 3. 9. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1999 z dne 3. 9. 1999

Kazalo

3561. Odredba o finančnem poslovanju proračunskih porabnikov, stran 9224.

Na podlagi 38. člena zakona o finančnem poslovanju podjetij (Uradni list RS, št. 54/99) izdaja Minister za finance
O D R E D B O
o finančnem poslovanju proračunskih porabnikov
1. člen
Proračunski uporabniki državnega proračuna in uporabniki javnih sredstev, ki financirajo izvajanje investicijskih del v imenu in za račun Republike Slovenije (v nadaljevanju: porabniki), morajo pri svojem poslovanju upoštevati pravila skrbnega finančnega poslovanja, določena v zakonu o finančnem poslovanju podjetij in izpolniti vse svoje finančne obveznosti tako, da bodo upoštevali določbe zakona o finančnem poslovanju podjetij in zakon o izvrševanju proračuna.
2. člen
Proračunski uporabnik prevzema obveznosti in jih mora plačevati ob zapadlosti v okviru vsote proračunskih sredstev, zagotovljenih na postavkah proračuna, s katerimi upravlja in iz katerih odreja plačila v skladu z določbami ZIPRO.
3. člen
Porabniki javnih sredstev zagotavljajo likvidnost za poravnavanje svojih obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi upravljajo v imenu in za račun Republike Slovenije.
4. člen
Upnik neplačane zapadle obveznosti lahko predlaga naj ministrstvo, pristojno za področje na katerem je prišlo do zamude pri poravnavi obveznosti, zagotovi način poravnave te obveznosti.
Obveščeno ministrstvo preveri utemeljenost predloga in v primeru, da gre za utemeljeno zahtevo upnika, v okviru svojih pristojnosti samo zagotovi poravnavo obveznosti v najkrajšem možnem roku, oziroma predlaga Vladi Republike Slovenije način poravnave zapadle obveznosti iz svojih postavk v proračunu.
5. člen
Naročniki iz 2. člena zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97) morajo v roku 30 dni po uveljavitvi te odredbe v postopkih oddaje javnih naročil dopolniti razpisne pogoje, tako da bo v razpisnih pogojih za bodoče razpise dodatno določeno:
– zaveza izvajalcev del kot prevzemnikov javnih naročil za odstop svojih terjatev do naročnikov v korist dobaviteljev blaga, podizvajalcev in kooperantom za izkazane in potrjene terjatve dobaviteljev blaga, podizvajalcev in kooperantov do izvajalcev del;
– zaveza izvajalcev del za poplačilo njihovih obveznosti dobaviteljem blaga, kooperantov in izvajalcem enake roke plačil, kot so določeni v pogodbah o prevzemu del z naročniki del iz izvajanja del za oddana naročila;
– zaveza izvajalcev priznati in obračunati ter plačati dobaviteljem blaga, kooperantom in podizvajalcem del zapadle obveznosti in zakonite zamudne obresti za vsak dan zamude pri plačilih zapadlih in potrjenih obveznosti po izpostavljenih računih za opravljene storitve podizvajalcev in kooperantov.
6. člen
Če znaša vrednost javnega naročila več kot 50 mio SIT, morajo naročniki v javnih naročilih v roku 30 dni po objavi te odredbe vnesti v razpisne pogoje dodatne določbe, na podlagi katerih bodo kot nesposobne izvajalce izločili vse izvajalce, ki ne bodo izkazali pravočasnega poravnavanja svojih obveznosti do dobaviteljev blaga, podizvajalcev in kooperantov s predložitvijo mnenja pooblaščenega revizorja, ki bo potrjevalo, da ima ponudnik za razpisano javno naročilo po svojih knjigovodskih podatkih izkazano, da je poravnal vse svoje obveznosti do dobaviteljev blaga, podizvajalcev in kooperantov zapadle do dneva oddaje ponudbe na podlagi razpisa javnega naročila.
7. člen
Naročniki iz predhodnega člena te odredbe morajo o uskladitvi razpisnih pogojev z določbami 6. člena te odredbe poročati ministrom, ki so sprejeli sklep o investicijskem programu za investicijo, na katero se nanaša javno naročilo. Če pristojni minister ugotovi, da razpisni pogoji niso v skladu z 6. členom te odredbe, odredi ustavitev plačil iz proračuna Republike Slovenije za poravnavanje obveznosti po investicijskem programu za vodenje investicije, na katero se nanaša javno naročilo.
8. člen
Postopki oddaje javnih naročil, ki so se pričeli pred uveljavitvijo te odredbe, se nadaljujejo in končajo po predpisih in razpisnih pogojih, ki so veljali v času pričetka postopka oddaje javnega naročila, ne glede na določbe 6. člena te odredbe.
9. člen
Ta odredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 401-51/99
Ljubljana, dne 2. septembra 1999.
Minister
za finance
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti