Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1999 z dne 3. 9. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1999 z dne 3. 9. 1999

Kazalo

3552. Pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja obrti, podjetništva in kmetijstva v Občini Jesenice, stran 9186.

Na podlagi 26. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 38/95, 19/96, 37/96, 2/99 in 23/99) in 93. člena poslovnika o delu Občinskega sveta občine Jesenice (Uradni list RS, št. 52/95, 37/96, 25/97, 32/97 in 38/99) je Občinski svet občine Jesenice na 9. seji dne 15. 7. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja obrti, podjetništva in kmetijstva v Občini Jesenice
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja obrti, podjetništva in kmetijstva v Občini Jesenice.
2. člen
Sredstva so namenjena samostojnim podjetnikom posameznikom, malim in srednje velikim gospodarskim družbam v zasebni in mešani lasti (v nadaljevanju: družbe) in kmetom, ki bodo tako pridobljena sredstva vložili v razvoj in razširitev poslovanja oziroma opravljanja svoje dejavnosti v Občini Jesenice, in sicer za:
1. kratkoročna posojila z rokom vračila do enega leta za ohranjanje delovnih mest in nakup obratnih sredstev;
2. dolgoročna posojila z rokom vračila do 4 let za:
– nakup, gradnjo, prenovo in adaptacijo poslovnih prostorov;
– nakup opreme;
– odpiranje novih delovnih mest, povezano z ustanavljanjem novih enot malega gospodarstva.
3. subvencije obrestne mere za dodeljena posojila na poslovnih bankah.
3. člen
Za posojilo oziroma subvencijo obrestne mere lahko zaprosijo naslednji prosilci:
– samostojni podjetniki,
– male in srednje velike družbe v zasebni ali mešani lasti,
– kmetje,
– občani, ki so pri pristojnem organu vložili zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti oziroma na pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register in priložili vse predpisane dokumente za ustanovitev gospodarske družbe.
Sedež prosilca mora biti na območju Občine Jesenice.
4. člen
Dolgoročna posojila se dodeljujejo z dobo vračanja do 4 let, kratkoročna posojila pa z dobo vračanja do 1 leta.
5. člen
Sklep o razpisu za dodelitev posojil oziroma subvencij obrestne mere sprejme Odbor za gospodarstvo Občinskega sveta občine Jesenice in ga objavi v sredstvih javnega obveščanja in na oglasni deski Občine Jesenice.
Sklep o razpisu vsebuje:
1. Določbo tega pravilnika, na podlagi katere odbor za gospodarstvo sprejme sklep.
2. Skupen znesek sredstev, namenjenih v občinskem proračunu za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva ter kmetijstva v občini.
3. Namene, za katere se dodeljujejo sredstva.
4. Subjekte, ki lahko zaprosijo za posojilo.
5. Dobo vračanja posojila.
6. Višino obrestne mere.
7. Rok za vložitev prošenj, ki ne sme biti krajši od 30 dni od dneva objave in naslov, na katerega se vložijo prošnje.
8. Navedbo, da mora prošnja za posojilo poleg drugega vsebovati še ime, priimek oziroma oznako firme in naslov družbe, opis in predračunsko vrednost investicije ter višino zaprošenega posojila.
9. Navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti prošnji:
– kratek poslovni načrt;
– dokazilo o registraciji samostojnega podjetnika oziroma družbe oziroma dokazilo o postopku pridobivanja dovoljenja za opravljanje dejavnosti oziroma registracije na sodišču;
– dokazilo o statusu za kmete;
– samostojni podjetniki in družbe predložijo bilanco stanja in bilanco uspeha za preteklo leto in polletno poročilo o poslovanju, če je razpis objavljen v drugi polovici leta;
– samostojni podjetniki predložijo potrdilo o plačanih prispevkih in davkih, družbe pa BON 2;
– kmetje predložijo potrdilo o katastrskem dohodku in druge dokumente, iz katerih je lahko razviden obseg opravljanja dejavnosti;
– kupoprodajno pogodbo, predračun ali račun, če gre za nakup poslovnih prostorov in opreme;
– gradbeno dovoljenje ali priglasitev del, če gre za gradnjo ali adaptacijo poslovnih prostorov;
– zemljiškoknjižni izpisek o lastništvu premoženja za potrebe zavarovanja posojil, ki ne sme biti starejši od trideset dni oziroma predlog za drugo ustrezno zavarovanje posojila;
– druge podatke, ki jih v razpisu izrecno zahteva odbor za gospodarstvo;
– če odgovorna oseba družbe še ni v delovnem razmerju v tej družbi pisno izjavo ustanoviteljev družbe, da bo odgovorna oseba sklenila delovno razmerje v tej družbi najkasneje v roku 6 mesecev od porabe posojila.
10. Rok, v katerem bo odbor za gospodarstvo sprejel sklep o dodelitvi posojil, ki ne sme biti daljši od 30 dni od dneva poteka roka za vložitev prošenj in rok 8 dni, v katerem bo ta sklep posredovan vsem prosilcem.
6. člen
Višina posojila praviloma ne sme presegati 30% predračunske vrednosti investicije.
7. člen
Prošnjo za posojilo s prilogami vložijo prosilci na Občini Jesenice.
Prošnjo prouči občinska uprava Občine Jesenice, o dodelitvi sredstev pa odloča odbor za gospodarstvo Občinskega sveta občine Jesenice s sklepom.
Sklep se posreduje vsem prosilcem najkasneje v 8 dneh po sprejemu odločitve.
Vlogo za subvencijo obrestne mere prosilci vložijo na banki, izbrani za poslovno sodelovanje z občino, ki vlogo preuči in občini posreduje v potrditev sklep o dodelitvi posojil.
8. člen
Sredstva za dodeljevanje posojil in subvencij obrestne mere se namenjajo iz proračuna Občine Jesenice.
9. člen
Posojilna pogodba, sklenjena med Občino Jesenice in posojilojemalcem v skladu s tem pravilnikom in sklepom odbora za gospodarstvo vsebuje poleg standardnih določb še naslednje:
– obveznost posojilojemalca, da posojilo porabi namensko;
– rok za začetek poslovanja, če obrat ali družba še ne posluje;
– rok, v katerem mora posojilojemalec na novo zaposliti delavce, koliko delavcev ter za kakšen čas, če mu je bilo posojilo dodeljeno zaradi zagotavljanja novih produktivnih delovnih mest;
– rok, v katerem mora odgovorna oseba družbe skleniti delovno razmerje v tem podjetju,
– obveznost, da posojilojemalec v primeru, če ne izpolni katerihkoli obveznosti iz posojilne pogodbe, takoj vrne posojilo ali neodplačan del posojila z obrestmi po zakonsko določeni zamudni obrestni meri,
– določbo glede zavarovanja kredita.
10. člen
Namensko porabo sredstev občinskega proračuna, namenjenih spodbujanju razvoja obrti, podjetništva in kmetijstva v Občini Jesenice, preverja nadzorni odbor.
11. člen
Posojilojemalec prične porabljati posojilo na podlagi ustrezne dokumentacije takoj po sklenitvi posojilne pogodbe in ga mora porabiti najkasneje v 3 mesecih oziroma do konca koledarskega leta.
Posojilojemalec prične vračati posojilo po porabi celotnega posojila v mesečnih obrokih, katerih zapadlost je določena v pogodbi o posojilu.
12. člen
Strokovna in administrativno-tehnična opravila v zvezi z dodeljevanjem sredstev občinskega proračuna opravlja Občinska uprava občine Jesenice.
13. člen
S sprejemom tega pravilnika preneha veljati pravilnik o dodeljevanju posojil iz sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja obrti in podjetništva v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 39/95 in 19/97).
14. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 302-3/99
Jesenice, dne 15. julija 1999.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti