Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/1999 z dne 19. 8. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/1999 z dne 19. 8. 1999

Kazalo

3314. Ureditveni načrt "Pri Bambiču", Grosuplje, stran 8761.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 18. ter 120. člena statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 42/99) je Občinski svet občine Grosuplje na 9. seji dne 30. 6. 1999 sprejel
U R E D I T V E N I N A Č R T
“Pri Bambiču“, Grosuplje
1. člen
Ureditveni načrt je izdelan na podlagi dolgoročnega in srednjeročnega plana in strokovnih podlag, ki jih je pripravil oddelek za prostor pri Občini Grosuplje (Uradni list RS, št. 3/97, 57/98 in 70/98).
Ureditveni načrt je izdelan na podlagi dopolnjenega osnutka po usklajenih pripombah iz javne razgrnitve.
2. člen
Ureditveni načrt je izdelalo podjetje Populus na podlagi razpisa oddelka za prostor pri Občini Grosuplje v maju-juniju 1998, št. pogodbe 023/98, šifra projekta 133/14/98.
3. člen
Opis poteka meje območja urejanja “Pri Bambiču“:
Območje se nahaja v katastrski Občini Grosuplje – naselje.
Meja prične na severozahodnem delu območja urejanja v točki št. 1, ki je presečišče podaljška katastrske meje, parc. št. 1910/5 z zunanjim robnikom pločnika Ceste na Krko, od tu poteka proti jugovzhodu, delno po meji parcele št. 1910/5, preko parcele št. 1878/1 do severne meje parcele št. 1910/30.
Od tu meja poteka proti vzhodu po severnih mejah parcel št. 1910/30 in 1910/22, nato proti jugu po vzhodni meji parcele št. 1910/22, nato se usmeri proti jugozahodu preko parcel št. 1910/14, 1910/23 in 1910/37 do zunanjega roba pločnika Ceste na Krko, nato poteka proti severovzhodu po zunanjem robniku pločnika Ceste na Krko in se zaključi v izhodiščni točki.
Površina območja znaša 2 ha 46 a 29 m2.
Sestavni del opisa meje je načrt obodne parcelacije na kopiji katastrskega načrta M 1:500, z analitično obdelanimi podatki.
4. člen
Območje zazidalnega načrta obsega cele in dele naslednjih parcelnih številk:
1910/2, 1910/3, 1910/5, 1910/9, 1910/22, 1910/23 del, 1910/30, 1910/27, 1911, 1912, 1910/14 del, 1910/37 del, 1910/40, 1910/41 in 1878/2 del, vse k.o. Grosuplje – naselje.
5. člen
Temeljna namembnost območja urejanja Bambič je komunalna in obrtna dejavnost s spremljajočimi upravnimi, poslovnimi in prodajnimi dejavnostmi. Ob Cesti na Krko je dopustna stanovanjska gradnja z javnim pritličjem. Območje urejanja je namenjeno za trženje in je možna skladna prožna obogatitev in razširitev citirane namembnosti območja. Dejavnost, ki vpliva na poslabšanje pogojev v okolju ni dopustna (hrup, onesnaženje zraka, zemlje, vode, prekomerno povečanje prometa).
6. člen
Območje urejanja se prometno navezuje na vzhodni odsek obvoznice naselja Grosuplje, ki jo predstavlja regionalna cesta R-647, Cesta na Krko in Gasilska cesta. Med njima je dopustna nova notranja ulica v obliki črke “L“, ki se priključuje na Cesto na Krko in Gasilsko ulico, širina 7 m. Parkirna mesta so zagotovljena v skladu s temeljnimi predpisi o projektiranju mestnih prometnih površin in občinskimi normativi za posamezne dejavnosti nivojsko ali v kleti predela.
Celotno območje ZN “Pri Bambiču“ je v načelu prednostno in mirno peš območje, kolesarski promet uporablja Notranjo ulico in Intervencijsko pot kot enakovreden souporabnik.
7. člen
Območje urejanja Bambič obsega naslednje zazidljive funkcionalne enote:
1. Funkcionalna enota A1:
Dopustna je dopolnitev obstoječe zazidave na zahodni, južni in vzhodni stranici s pritličnimi objekti in delom objekta na Cesto na Krko do višine 10 m.
2. Funkcionalna enota A2:
Obstoječi objekt ob Gasilski cesti se lahko poruši in zgradi nadomestni objekt.
Predvidena je novogradnja višine do 7 m dvoranskega tipa.
Namembnost objektov je obrtno-poslovno prodajna.
Ureditev parkirnih površin je v okviru manipulacijskih dvorišč.
Gradbene linije novogradnje so vzporedne in pravokotne obstoječi gradnji.
Nadomestni objekt se zgradi v gradbeni liniji A6.
3. Funkcionalna enota stanovanjski objekt A3:
Dopustno je tekoče vzdrževanje in modernizacija stanovanjskega objekta in morebitno rušenje pomožnega garažnega objekta in hleva, ko se dejavnost preseli v okvir funkcionalne enote A4. Dozidave in nadzidave objektov niso možne. Dolgoročno je zemljišče možno izrabiti za eventualno razširitev stanovanjskega niza A4 proti jugu.
4. Funkcionalna enota A4:
Prvi pas ob Cesti na Krko od Elektroservisa do Bambiča:
Širina pasu okrog 24m, dolžina pasu okrog 64m.
Namembnost: javno pritličje in 2 stanovanjski nadstropji, možnost izrabe podstrešja pod kotom 45°.
Maksimalna višina venca objektov 10 m. Parkiranje je dopustno urediti v kleti, obstoječi stanovanjski objekt Bambič se vključi v novo zazidavo.
Gradbene linije novogradnje so vzporedne in pravokotne vzhodnemu robniku Ceste na Krko.
5. Funkcionalna enota A5:
Drugi pas ob Cesti na Krko od Elektroservisa do Ceste na Krko in Gasilske ceste:
Širina pasu do okrog 40m, dolžina pasu okrog 70m.
Namembnost: večji dvoranski prodajno razstavni objekt in največ trinadstropni upravno poslovni in obrtni prostori na severu in jugu.
Maksimalna višina objektov do višine venca 10 m.
Ureditev parkirnih zmogljivosti je na površinah izven dovoznih poti, na ravnini terena.
Gradbene linije novogradnje so vzporedne in pravokotne vzhodnemu robniku Ceste na Krko.
6. Funkcionalna enota A6 – Komunalne gradnje:
Ob Gasilski cesti je dopustna zazidava dvonadstropne upravne zgradbe in servisnega objekta gradbenih strojev skupne dolžine okrog 58 m in širine okrog 12 m, do višine 7 m. Ureditev ustreznega dvorišča za manipulacijo in deponijo do višine 7 m.
Ureditev parkirnih zmogljivosti je v okviru manipulacijskega dvorišča in ob Gasilski cesti.
Dovozna pot za dejavnost je z Gasilske ceste.
Gradbene linije so vzporedne in pravokotne osi Gasilske ceste.
Kota pritličja objektov mora biti 2,55m nad koto dna struge Grosupeljščice, ki je oddaljena od območja ZN ca. 300m, kar predstavlja varnost pred poplavo.
8. člen
Tolerance gabaritov stavb znašajo: horizontalni gabarit + / -1 m in vertikalni gabarit + / -0,25m.
9. člen
Nakloni strešin vseh objektov po tem zazidalnem načrtu so do 20°. Strešne površine morajo biti v temnejših tonih.
10. člen
Stropna konstrukcija nad kletjo sklopa objektov A4 ob Cesti na Krko mora biti grajena tako, da zdrži rušenje objektov nanjo. Zagotoviti je treba poti za dostop intervencijskih vozil do objektnih sklopov in ustrezno hidrantno mrežo z nadtalnimi hidranti.
11. člen
Fasade objektov na Cesto na Krko in Gasilsko cesto morajo biti sodobne, skrbno oblikovane.
12. člen
Komunalna ureditev
Kanalizacija
Vse odpadne in strešne vode se odvajajo v obstoječi kolektor “B“ preseka 1000 mm, ki poteka na južnem delu območja v Gasilski cesti.
Meteorne vode iz povoznih površin se odvajajo po posameznih internih kanalih in preko lovilca olj v kolektor “B“.
Odpadne vode iz kleti se odvajajo preko črpališč v predvidene kanale.
Vodovod
Predviden je cevovod DN 100 mm, ki se odcepi iz DN 125 mm na Cesti na Krko in se izvede zanko okrog objektov z navezavo na obstoječi cevovod DN 125 mm.
Ostala dva odcepa potekata med objekti z obojestransko navezavo objektov.
Za potrebe požara so predvideni nadzemni hidranti.
Poleg navedenega javnega vodovodnega omrežja je potrebno izvesti tudi povezavo med novo predvidenim vodovodom obravnavanega območja in obstoječo cevjo PE 110 mm ob severni strani Gasilske ceste do jugozahodnega vogala območja Gril, kar bo omogočilo priključitev zazidalnega sklopa A6 in vzpostavitvi ustreznih nadzemnih hidrantov.
Hišne vodovodne priključke se izvede z zunanjimi vodomernimi jaški, ki morajo biti locirani izven cest – v zelenicah ali drugih lahko dostopnih površinah.
Interno hidrantno omrežje posameznega kompleksa ali objekta mora biti priključeno preko kombiniranega vodomera. V primeru mešanih dejavnosti – gospodinjstvo in gospodarstvo se vgradijo vodomeri za ločeno beleženje porabe.
Plinovod
Plin se bo uporabljal za potrebe ogrevanja, tople sanitarne vode in kuhe. Plin bo začasno hranjen v posebnih treh kontejnerjih dimenzije po 5 m3, kar pomeni skupno kapaciteto 15 m3. Kontejnerji bodo locirani na posebnem podstavku in ograjeni.
Iz kontejnerjev bo potekal plinovod dimenzije 100 mm do posameznih objektov. Vsi objekti na omenjenem območju, ki se bodo rekonstruirali ali izvedli prizidek se morajo priključiti na plinsko omrežje.
Električno omrežje
Obravnavano območje se bo napajalo iz dveh obstoječih transformatorskih postaj: TP Grosuplje Cerkveni hrib.
Nizkonapetostno omrežje se bo zgradilo iz TP Rožna dolina do posameznih elektro omaric objektov in povezalo do TP Grosuplje Cerkveni hrib.
20 kV kablovod ob Gasilski cesti in v križišču od Gasilske ceste s Cesto na Krko je potrebno umakniti iz zazidljivih površin in urediti z ustrezno kabelsko kanalizacijo.
Telefonsko omrežje
Za napajanje obravnavanega območja se zgradi odcep od obstoječega jaška na južnem delu pozidave nasproti objekta PEKARNA.
TK trasa bo potekala v komunalnem koridorju do posameznih telefonskih omaric na fasadi objektov.
Javna razsvetljava
Javna razsvetljava se bo napajala iz obstoječe javne razsvetljave iz Ceste na Krko. Trase javne razsvetljave so predvidene ob dovoznih cestah, parkiriščih in peš poteh.
13. člen
Urbanistična zasnova celote in arhitekturna zasnova posameznih objektov mora biti sodobna, racionalna, na Cesto na Krko skrbno oblikovana, saj se tu pričakuje oblikovanje mestne podobe ceste.
Arhitektura posameznih etap in podetap mora biti oblikovno in gabaritno skladna.
Zazidljive površine morajo biti obdelane z arhitektonskimi projekti na ravni PZI za posamezno gradbeno etapo ali podetapo ali objekt.
14. člen
Zelene površine se intenzivno oblikujejo na obrobju obravnavanega območja, znotraj območja pa so le posamezne manjše zasaditve z drevjem in nizkimi grmovnicami.
Odprte površine morajo biti obdelane s projekti, ki so glede zahtevnosti identični projektom za objekte, torej je zahtevan PZI zunanje ureditve in zasaditve, kot sestavni del investicijske in tehnične dokumentacije.
Ob Cesti na Krko in Gasilski cesti je obvezna ureditev vzdolžnega obcestnega drevoreda z drevesi v razdalji 7 m–10 m. Vrste dreves morajo biti enotne in počasi rastoče.
15. člen
Členitev zazidave in objektov v okviru funkcionalnih enot zagotavlja in omogoča maksimalno postopnost in etapnost gradnje območja urejanja in maksimalno programsko prožnost.
Celovitost in arhitekturna podoba predela so zagotovljeni z izvedbo po določilih zazidalnega načrta, ki povzema idejne zasnove novih objektov A4 in A5. Avtorji idejnih zasnov imajo prednost pri izdelavi nadaljnje projektne dokumentacije.
Vsak sklop objektov od A1 do A6 mora urediti ustrezno število parkirnih mest sočasno z etapo gradnje.
16. člen
Območje urejanja Bambič leži ob vzhodnem odseku obvoznice centralnega naselja in ob cesti v območje v dolini Krke. Lega in vloga območja urejanja terjajo skrbno izbiro skladnega, kompatibilnega in komplementarnega programa in dejavnosti. Kriterij za izbor dejavnosti je izboljšanje bivalnega in delovnega okolja ob boljši izrabi zemljišča. Hrupne, nečiste in izrazito prometne dejavnosti niso dopustne.
17. člen
Določila in pogoji soglasodajavcev, obrazložitev in utemeljitev in grafični del ZN so sestavni del odloka.
18. člen
Ureditveni načrt je stalno na vpogled občanom, organizacijam in skupnostim na Uradu za prostor občine Grosuplje in na Upravni enoti Grosuplje, oba Kolodvorska 2, Grosuplje.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 350005-1/98
Grosuplje, dne 14. junija 1999.
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti