Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999

Kazalo

3160. Program priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Lenart za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje občine Lenart (programska zasnova za čistilno napravo mesta Lenart ob Velki in programska zasnova za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste v Lenartu – C-6), stran 8528.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 15. člena statuta Občine Lenart (Uradni list RS, št. 34/99) je Občinski svet občine Lenart na seji dne 27. julija 1999 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Lenart za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje občine Lenart (programska zasnova za čistilno napravo mesta Lenart ob Velki in programska zasnova za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste v Lenartu – C-6)
1. člen
Predmet in cilj dopolnitev
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine oziroma prostorske sestavine, ki se dopolnjujejo,
– vsebina in obseg strokovnih podlag, ki jih je potrebno pripraviti v postopku priprave in sprejemanja prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana občine Lenart za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 42/87 in 24/88, 3/90 ter Uradni list RS, št. 60/93, 56/97 in 71/98), za območje občine Lenart – v nadaljevanju: dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine, zaradi določitve mikro lokacije čistilne naprave s kapaciteto 4500 PE za pretežni del mesta Lenart ob Velki (manjši del mesta je zaradi konfiguracije terena vezan na že zgrajeno čistilno napravo ob Globovnici), vključno s programsko zasnovo, in programsko zasnovo za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste (C-6) v Lenartu,
– subjekti, ki sodelujejo pri pripravi dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine in način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– roki za posamezne faze priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine ter sredstva potrebna za njihovo pripravo,
– nosilec strokovnih aktivnosti priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine.
2. člen
Vsebina in obseg dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine in strokovnih podlag
Dopolnitve prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se nanašajo na:
1. gradnjo čistilne naprave za pretežni del mesta Lenart
2. ureditev in gradnjo poslovno stanovanjske cone zahodno od Partizanske ceste v Lenartu.
V vsebinskem smislu se dopolnitve prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine pripravijo v skladu z zakonom o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84 in 15/89), zakonom o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in navodilom o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občine (Uradni list SRS, št. 20/85).
V kartografski dokumentaciji k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu Občine Lenart je obravnavani del območja, na katerem se bo gradila čistilna naprava, opredeljen kot prvo območje kmetijskih zemljišč, v kartografskem delu – v urbanistični zasnovi mesta Lenart kot sestavnemu delu prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Lenart pa je že opredeljen za gradnjo čistilne naprave. Do obravnavanega območja čistilne naprave je že zgrajen centralni kanalizacijski kolektor mesta Lenart. Za čistilno napravo se predvideva sorazmerno majhna površina zemljišča (0,8 ha) neposredno ob nasipu ob Velki in predvideni poseg ne krni kompleksne uporabe kmetijskih zemljišč na tem območju. Hkrati z določitvijo mikro lokacije se izdela programska zasnova za čistilno napravo na podlagi »Generalnega koncepta zbiranja, odvajanja in čiščenja odpadnih voda v Občini Lenart, 1. faza« in strokovnih podlag za lociranje čistilne naprave Lenart.
Območje za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste v Lenartu je v veljavnih prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Lenart že opredeljeno kot stavbno zemljišče v ureditvenem območju mesta Lenart. S programsko zasnovo je potrebno opredeliti namembnost območja in ostale elemente v skladu z navodilom o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občine (Uradni list SRS, št. 20/85).
Za pripravo dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se že izdelujejo strokovne podlage, in sicer za čistilno napravo po pogodbi z Institutom za ekološki inženiring, d.o.o. Maribor in za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste v Lenartu v okviru pogodbe za izdelavo zazidalnega načrta z ZUM, d.o.o. Maribor.
Prostorske sestavine srednjeročnega plana občine, ki se dopolnijo:
– Tekstualni del:
4.7. Urejanje prostora in varstva okolja
4.7.3. Seznam PIA, ki jih bo potrebno izdelati v obdobju veljavnosti srednjeročnega plana,
4.7.5. Zbirni prikaz posegov v prostor v obdobju veljavnosti srednjeročnega plana,
4.7.7. Programske zasnove za območja kompleksne graditve ali prenove, za katera bodo izdelani prostorski izvedbeni načrti.
– Kartografska dokumentacija: list PKN 1 : 5000 MB – 9.
Grafični prikaz dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se pripravi s smiselnim upoštevanjem 39. člena navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občine (Uradni list SRS, št. 20/85).
Programski zasnovi se kot sestavina srednjeročnega plana občine pripravita v skladu z 38. in 39. členom v prejšnjem odstavku navedenega navodila.
3. člen
Organizacija priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine
A) Nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi in izdelavi dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine oziroma izvajalec naloge bo določen po sprejetju programa priprave na podlagi zbranih ponudb.
Naloga nosilca je:
– sodelovanje pri izdelavi strokovnih podlag za določitev mikro lokacije in programske zasnove za čistilno napravo ob Velki ter programske zasnove za poslovno stanovanjsko cono zahodno od Partizanske ceste v Lenartu; kolikor bo potrebno pa tudi pri oblikovanje morebitne dopolnitve strokovnih podlag,
– izdelava osnutka in predloga odloka ter drugih prostorskih sestavin za dopolnitev srednjeročnega plana občine,
– pridobitev predhodnih mnenj, pogojev in soglasij pristojnih organov, organizacij in skupnosti,
– sodelovanje na javnih obravnavah,
– priprava stališč do pripomb iz javne razgrnitve,
– sodelovanje pri pridobitvi sklepa Vlade Republike Slovenije o usklajenosti dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine z obveznimi izhodišči.
B) Strokovno usklajevanje priprave in izdelave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine opravlja Urad občinske uprave občine Lenart, koordinator postopka sprejemanja dopolnitev pa je župan Občine Lenart.
4. člen
Sodelujoči organi, organizacije in skupnosti
Organi, organizacije in skupnosti, ki sodelujejo pri pripravi dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine, so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor – Urad RS za prostorsko planiranje,
2. Ministrstvo za okolje in prostor – Uprava za varstvo narave,
3. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
4. Ministrstvo za kulturo,
5. Ministrstvo za promet in zveze – Direkcija RS za ceste,
6. Ministrstvo za gospodarske dejavnosti,
7. Elektro Maribor PE Elektro Maribor – okolica,
8. Telekom Slovenije PE Maribor,
9. Cestno podjetje Maribor,
10. VGP Drava Ptuj,
11. Krajevna skupnost Lenart.
Kolikor se v postopku priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine ugotovi, da je potrebno pridobiti strokovne podlage oziroma predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku oziroma, če se ugotovi, da katero od zgoraj naštetih soglasij ni potrebno, se le-to opusti.
Ob pričetku priprave dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine morajo organi, organizacije in skupnosti iz prvega odstavka tega člena na zahtevo nosilca podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami svoje strokovne podlage ter pogoje, ki jih mora nosilec dopolnitev upoštevati pri izdelavi in bodo podlaga za usklajevanje v primeru navzkrižnih interesov v prostoru.
Organi, organizacije in skupnosti morajo podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev oziroma soglasij, se šteje, da jih nimajo oziroma da z dopolnitvami soglašajo.
5. člen
Terminski plan in postopek sprejemanja
S pripravo strokovnih podlag za dopolnitve prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se je že pričelo s podpisom pogodb z dvema izdelovalcema.
S pripravo dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se prične po podpisu pogodbe z nosilcem iz točke A) 3. člena tega programa.
Predhodne pogoje pridobi nosilec izdelave dopolnitev dokumenta v 45 dneh po podpisu pogodbe.
Osnutek dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se dostavi Uradu občinske uprave Občine Lenart – pristojni službi za prostor najkasneje v 60 dneh od podpisa pogodbe z nosilcem dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine.
Župan občine Lenart predloži osnutek dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine Občinskemu svetu občine Lenart v obravnavo v 15 dneh po dostavi osnutka Uradu občinske uprave občine Lenart.
Občinski svet na prvi seji po prejemu gradiva sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Javno razgrnitev se izvede na sedežu Občine Lenart in sedežu Krajevne skupnosti Lenart in traja 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi.
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine.
Po končani javni razgrnitvi župan zavzame stališče do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve na podlagi strokovnih stališč, ki jih pripravi strokovni nosilec v roku 20 dni po končani javni razgrnitvi. V roku 30 dni po sprejetju stališč in predlogov iz javne razgrnitve strokovni nosilec pripravi usklajeni osnutek dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine oziroma dopolnitve in popravke tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi.
Urad občinske uprave – pristojna strokovna služba za prostor posreduje tako pripravljen oziroma usklajen osnutek dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine skupaj z dokazili o izvedeni uskladitvi s pristojnimi ministrstvi na Ministrstvo za okolje in prostor – Urad RS za prostorsko planiranje s predlogom za ugotovitev njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije.
Župan Občine Lenart po sprejetju sklepa Vlade Republike Slovenije o usklajenosti dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine z obveznimi izhodišči republiškega prostorskega plana posreduje usklajen predlog dopolnitev občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.
Sprejeti odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
6. člen
Sredstva
Za pripravo dopolnitev prostorskih sestavin srednjeročnega plana občine se sredstva zagotovijo v proračunu občine Lenart za leto 1999.
7. člen
Začetek veljavnosti
Program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Lenart.
Št. 00303-6/99
Lenart, dne 27. julija 1999.
Župan
Občine Lenart
Ivan Vogrin, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti