Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1999 z dne 12. 8. 1999

Kazalo

3155. Odlok o pogojih za dodelitev koncesije za izvajanje programa pomoči družini na domu, stran 8521.

Občinski svet občine Laško je na podlagi 43., 44. in 47. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 52/94 – odl. US, 41/99), 5. člena pravilnika o koncesijah na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 72/97), v skladu s programom pomoči na domu z razvojnimi usmeritvami, št. 10106 – 4/99, z dne 7. 4. 1999 ter 23. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 34/95) sprejel na 6. seji dne 30. 6. 1999
O D L O K
o pogojih za dodelitev koncesije za izvajanje programa pomoči družini na domu
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Občina Laško (dalje: koncedent) s tem odlokom določa:
– predmet koncesije za izvajanje programa pomoči družini na domu
– obseg storitev
– območje za katerega se razpisuje koncesija
– uporabnike storitev
– začetek in čas trajanja koncesije
– vire financiranja storitev, ki so predmet koncesije
– pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar.
Koncesija bo podeljena na podlagi javnega natečaja, objavljenega v Uradnem listu Republike Slovenije. Za razpis javnega natečaja se smiselno uporablja pravilnik o koncesijah na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 72/97). Javni natečaj, v skladu s tem odlokom, objavi župan.
PREDMET KONCESIJE, OBSEG STORITEV IN KRAJEVNO OBMOČJE ZA KATEREGA SE RAZPISUJE KONCESIJA
2. člen
Predmet koncesije je izvajanje programa pomoči družini na domu.
Pomoč družini na domu vsebuje socialno oskrbo.
Storitev socialne oskrbe obsega:
– gospodinjsko pomoč kamor sodijo: priprava prehrane, vzdrževanje stanovanjskih prostorov, čiščenje, pranje likanje, postiljanje, nakupovanje, kurjava in druga dela po dogovoru z upravičencem,
– pomoč pri vzdrževanju osebne higiene, kamor sodijo: pomoč pri oblačenju, pri hranjenju in pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih potreb,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, kamor sodijo: družabništvo, preprečevanje osamljenosti, odtujenosti, strahu in predsodkov, pomoč za samopomoč, vzpostavljanje socialne mreže z okoljem in sorodstvom, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov ter priprava upravičenca ter njegove družine na institucionalno varstvo.
Storitev se bo izvajala na območju Občine Laško.
UPORABNIKI
3. člen
Uporabniki so upravičenci do socialne oskrbe na domu, in sicer:
– osebe, stare nad 65 let, ki lahko z občasno ali nekajurno dnevno pomočjo ohranijo zadovoljivo duševno in telesno počutje, tako da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
– osebe mlajše od 65 let, ki so se znašle v stiski zaradi invalidnosti ali akutnega zdravstvenega stanja,
– osebe s statusom invalida po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb oziroma delovni invalidi I.kategorije, ki so po oceni pristojne komisije nesposobni za samostojno življenje, vendar jim uporaba storitve nadomešča varstvo v instituciji,
– družine kronično bolnih otrok ali otrok z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, če jim uporaba storitve nadomešča varstvo v instituciji,
– kronično bolne osebe brez statusa invalida.
ZAČETEK IN TRAJANJE KONCESIJE
4. člen
Koncesija bo podeljena za čas 5 let, in sicer od 1. 1. 2000 do 31. 12. 2004.
VIRI FINANCIRANJA
5. člen
Storitev bo financirana:
– s plačili uporabnikov do posameznih storitev v skladu s pravilnikom o plačilih programa pomoči na domu Občine Laško,
– iz sredstev občinskega proračuna za področje socialnega varstva (sredstva koncedenta).
Način plačila za opravljene storitve se uredi s koncesijsko pogodbo na enak način kot to velja za plačilo storitev, ki jih opravljajo javni zavodi.
Ceno storitev določi koncesionar v soglasju s pristojnim organom občine in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 10/94, 22/94, 82/94 in 37/95).
POGOJI, KI JIH MORA IZPOLNJEVATI KONCESIONAR
6. člen
Na natečaj se lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki opravljajo vse storitve, ki so predmet koncesije, posamezno storitev ali le del storitve.
Pravne osebe morajo izpolnjevati pogoj, ki jih predpisuje 60. člen, fizične osebe pa pogoje, ki jih prepisujeta 65.in 66. člen zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 52/94).
7. člen
Koncesionar mora za opravljanje razpisane dejavnosti izpolnjevati kadrovske pogoje, ki jih določa pravilnik o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/95 in 2/98).
Dokazati mora, da bo na dan 1. 1. 2000 oziroma na dan sklenitve koncesijske pogodbe zaposloval ustrezno število strokovnih delavcev in strokovnih sodelavcev, ki morajo izpolnjevati pogoje iz 56., 69., in 70. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92 in 52/94).
8. člen
Koncesionar mora imeti izdelan podroben program izvajanja storitve, ki je predmet koncesije, iz katerega bo razvidno, da lahko zagotavlja kakovostno izvajanje storitve.
9. člen
Ta odlok prične veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 15401-2/99
Laško, dne 30. junija 1999.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti